Daunatorii si bolile trandafirilor

Started by einsteinitza, July 05, 2010, 11:31:28 AM

Previous topic - Next topic

penelopa

În vara asta, niciun trandafir n-a mai înflorit frumos. :( Mai ales, la turul 2. >:( Flori mici, cu petalele uscate pe margine, care se scutură foarte repede. :(

einsteinitza

Umiditatea in exces din aer si sol isi spune cuvantul. Trandafirul iubbeste clima mai uscata, nu excesul de apa saptamani de-a randul. Tufele au fost totusi secatuite si de gerul mare, care a produs pagube la multi dintre ei. Sa treaca cu bine anul, ca flori vor tot fi. O ingrasare buna tarziu in toamna, cand au cazut frunzele si a venit frigul, ii remonteaza pentru anul viitor, care sper sa nu mai fie asa de zapacit :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

Tot la gândul ăsta mă mai liniştesc şi eu  puţin. Am îngrăşământ granulat, special pentru trandafiri.
Uite şi o poză cu trandafirul lila acum,  care la primul tur de înflorire a avut nişte flori superbe.  :(
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2010/19028211

einsteinitza

Ciresul si visinul sunt pomi fructiferi cu radacina de suprafata, deci nu prea permit cultivarea de plante la baza lor. Prunul, pe de alta parte, avand radacini mai de adancime, nu concureaza cu perene sau arbusti care nu au radacini extrem de adanci.
Desi stiam toate astea, m-am incapatanat sa pun un trandafir sub ciresul amar.Cu toata apa din ploile din ultimul timp si umiditatea ridicata, acest trandafir a suferit de lipsa apei si a facut fainare, incredibil pentru atatea ploi.


Iar cel de sub prun e frumos si infloritor, fara vreo urma de boala.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

diditel

Quote from: einsteinitza on August 07, 2010, 11:21:22 AM
Cu toata apa din ploile din ultimul timp si umiditatea ridicata, acest trandafir a suferit de lipsa apei si a facut fainare, incredibil pentru atatea ploi.
eu nu inteleg ce ai vrut sa zici aici,stiu insa ca umiditatea mare,temperatura in jurul valorii de 20 si deficitul de lumina sunt conditii prielnice pentru aparitia fainarii si se pare ca au fost intrunite toate, e curiosca cel de sub prun nu are nimic,ar fi interesant de urmarit si constatat daca speciile pomicole infuenteaza in vre un fel

einsteinitza

Din cate am citit, fainarea apare in perioade de seceta, patarea neagra in perioade de caldura asociata cu umiditate ridicata.
La trandafir, scapi in general de fainare cu zece galeti de apa.
La un forumist care locuieste in Tulcea, caldura uscata ,trandafirii fac fainare, la mine ,fiind in zona de deal, cu umiditate ridicata, si pe malul apei, fac patare negra chiar si la trandafirii care sunt mai rezistenti la asta.
Stiu ca visinul si ciresul sunt cu sistem radicular de suprafata,deci e o oarecare concurenta la apa si hrana. Desi aceasta e a doua incercare, nici asta nu merge.Primul trandafir cu care am incercat avea rezistenta medie la fainare, acum asta e cotat fara sensibilitate la fainare, si totusi e plin. Cel de sub prun nu are nici un fel de probleme. Cel de sub ciresul amar, dupa cum vei e plin. Am incercat sub un visin batran, unde acum tin orhideele, sa plantez niste perene, care , incet in cet, au disparut, nu au rezistat. Marul, parul, prunul, nu imi creaza probleme, am un par care are 3 trandafiri Rusticana, frumosi, sanatosi, s-au intins sub el si au facut o masa de flori.
Ar fi interesant de facut un experiment, dar cred ca ar fi concludent doar folosind acelasi cultivar de trandafir iar pomul sa aiba aceeasi orientare in raport cu punctele cardinale.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

diditel

draga Es,eu sunt de scoala veche si asa am invatat,despre fainare in general (cu siguranta am mai uitat cate ceva)de asemenea se stie  ca sub pomi  e umbra motiv pentru care se cultiva plante bulboase ce inflores inainte de infrunzirea pomilor,de altfel si Brancusi si a motivat plecarea de la atelierul maestrului sau auguste robin spunand"nimic nu se poate inalta la umbra marilor arbori"...
din lipsa de spatiu in grdina se pot insa incerca diverse combinatii,dar e stiut ca un dovleac creste mare intr un an si mai la umbra,un sejar insa creste mare in o suta de ani si la lumina..depinde ce ne dorim
termenul de cultivar a fost introdus de curand probabil de nu l stiu ,oricum in cursul de botanica se foloseste tremenul de soi si este evident ca pentru a constata niste rezultate trebuie folosit acelasi soi
patarea neagra cred ca e foarte intalnita indiferent de zona,ai remarcat vre un pesticid cu actiune certa la aceasta boala?

einsteinitza

Nu am observat nici un pesticid cu eficienta totala asupra patari.Sunt insa soiuri ;) pe care le-am scos din cultura, tocmai pentru ca la jumatatea lui august ramaneau aproape chele, si, dupa incercari repetate, am renuntat.Ma axez pe soiuri cu rezistenta ridicata la patarea neagra si la ger, si pe soiuri cu floare mai putin bogata, mai deschisa, care nu se incarca la umiditate excesiva.
Patarea neagra la trandafir nu e intalnita indiferent de zona, sunt soiuri care la Bucuresti se comporta minunat, aproape nu apare, iar la mine in curte sunt atacate masiv.
De aceea am prieteni care au fost cadorisiti cu tufe de trandafiri care nu mergeau sub nici o forma bine la mine, si ii admir la ei, snt fara cusur.

Am observat totusi ca daca fac stropirile de sfarsit de iarna  si de primavara mai serios, tin toata treaba in frau, atacul nu e masiv, sunt chiar multumita, chiar si anul acesta cand de o luna si ceva dupa soarele orbitor din cursul zilei, dupamaiaza da o ploaie puternica. Umiditatea e acum extrem de ridicata, chiar si panza freatica e extrem de sus unele beciuri in zona au fost inundate..
Desi e umezeala multa, vad ca majoritatea sunt excelent, chiar si anume soiuri vechi pe care ma incapatanez sa le cultiv pentru frumusete.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Urzică

Quote from: einsteinitza on August 07, 2010, 12:54:25 PMLa un forumist care locuieste in Tulcea, caldura uscata ,trandafirii fac fainare,[...]
La forumist fac făinare non-stop deoarece i-a îngrămădit peste măsură şi nu circulă aerul în mod corespunzător, nu din lipsă de umiditate (care este un factor favorizant, dar nu singurul).

penelopa

 ;) Deci, şi dl. "Perfecţiune" poate greşi! :P
O constatare foarte bună pentru neştiinţa mea în materie de trandafiri. :)  Şi eu i-am cam înghesuit. Noroc că sunt încă mici şi pot să-i mut. +dns

vernil

Mie imi e dor de pozele lui Mr. Perfect, ca si de comentariile lui  +hug

stefana

La fainare si patare neagra am priceput cum vine treaba. dar "monstrul" asta ce poate fi ?

Asa mic cum este a rontait frunzele unui trandafir superb pana la nervura

Si numai la asta s-a oprit, restul nu au nimica.

Sau aproape nimica... unii au patare negra  :-\ da' nu pun pozele lor.

sicamin

Stefana ,omizile aleg ce-i mai frumos din gradina . >:(
Din pacate si eu am multi trandafiri atacati de patarea asta neagra,dupa ce mi ia ciuruit si albina croitor. +ham .In toamna voi face o "selectie" si le schimb locul.

einsteinitza

Viespea sau fluturele a depus oua pe o frunza doua in zona, deci e normal ca larvele sa fie pe trandafirul unde a pus ouale.De aceea trandafirul respectiv e afectat
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Se apropie toamna.
Deja incep frunzele la visin sa se ingalbeneasca si sa cada.
Trandafirii sunt la al doilea val de inflorire, si in unele cazuri chiar sunt spre final. E pacat sa inceapa frunzele de la trandafiri sa cada mancate de boli fungice, sa pastreze bolile pana anul urmator.
Eu sunt adepta incarcarii minime a gradinii cu chimicale, desi in majoritatea cazurilor fac si eu stropirile de inceput de sezon.
Pe blogul lui Paul Zimmerman a aparut o postare interesanta despre zeama bordeleza si folosirea ei acum, pentru indepartarea sporilor.Pentru cine nu poate intelege, pot face o traducere ăe scurt daca e nevoie
http://www.finegardening.com/item/16242/lime-and-sulfur-spray-great-way-to-knock-down-fungus-on-your-roses
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

E intr-adevar interesant si cred ca si are dreptate :) In primavara aceasta prima stropire in gradina a fost cu zeama bordeleza. Am mai stropit apoi de doua ori cu ceva combinatii (fungicid+acaricid+ insecticid). Nu stiu ce a afectat trandafirii ca mereu li se patau sau ingalbeneau cate o frunza doua dar cert e ca nu am mai avut problemele de anii trecuti si nici mucegai la ei sau alte plante. Singurul Phlox-ul care a fost plin pe frunze de ceva ce cred ca era mucegai. Cum toamna trecuta mucegaiul a acoperit aproape toate plantele din gradina sunt curioasa ce va fi in aceasta toamna.
Ce m-a surprins in acel articol este ca trebuie sa stropesti trandafirii cu apa curata dupa 15 minute. Nu e normal sa lasi sa se uste substanta pe frunze?

carmenlorena

Eu anul acesta am folosit Faster inca de la prima inflorire cand la formarea bobocilor au aparut paduchii verzi si alte lighioane mici si toata vara nu am mai avut probleme cu daunatorii ,iar mai apoi cand au inceput sa li se ingalbeneasca frunzele am dat cu Dithane dar fara niciun efect,asa ca am apelat la Atonic si dupa cateva zile nu s-a mai ingalbenit nicio frunza... ;)
Lorena

einsteinitza

Din ce motiv s-au ingalbenit frunzele?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

De putin timp a inceput viespea sfredelitoare sa isi puna ouale, in ramurile lungi si crude.Daunatorul nu face atacuri masive, dar este de urmarit, mai ales pentru primavara, sa se vada la taiere sa se taie sub zona atacata si sa se arda ramura.
Semnele pe tufa sunt resturile de la forare ;)


Sub un spin, face o gaura care se observa usor acum, cat ramura e verde, la primavara va fi mai greu.


Daca taiem ramura pe lungime, descoperim santul facut in ramura



Ramura atacata nu moare, doar slabeste pentru ca nu mai circula seva cum trebuie, iar florile sunt mici si cateodata deformate. Din fericire viespea asta ataca sporadic, nu reprezinta un real pericol.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

..... o ataca ea sporadic dar eu dacă găsesc o astfel de  gărică sub spinii trandafirilor mei, am să le gazez cu insecticid galeriuţa. ::)

einsteinitza

Oricum din gaurica iese doar primavara o viespe, asa ca, daca la taiereile din primavara esti atenta, si arzi ramurile rezultate, nu ai probleme.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

carmenlorena

Quote from: einsteinitza on August 16, 2010, 07:17:18 AM
Din ce motiv s-au ingalbenit frunzele?
Chiar nu inteleg nici eu de ce s-au ingalbenit...eu zic ca din cauza ploilor multe si a schimbarile bruste de temperatura.. ???
Lorena

einsteinitza

Incepand cu luna august, nu se mai recomanda ingrasaminte si stimulatori de crestere, ai mare grija cu Atonikul ala. Lemnul trebuie sa se coaca, nu sa creasca, sa nu mai fie verde la ger.
Cateva frumuseti
   
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

carmenlorena

Multumesc pentru sfat!Luna aceasta nu am mai folosit ingrasaminte...La sfarsitul lunii iulie am folosit Atonik...
Lorena

Codruta

Es, de ce ai pus frumusetile la daunatori? Ai stiut ca ne dauneaza noua? :D :D