Trandafiri rezistenti la ger

Started by einsteinitza, August 20, 2010, 10:43:04 PM

Previous topic - Next topic

anasstasia

Mie nu mi se par spectaculoase, adica florile sint simple, insa oricum sint placute. Nu m-ar supara un rind si din acesti trandafiri la mine in gradina. Sa inteleg ca deoarece sint aclimatizati pentru temperaturi mai mici, nu se descurca bine la temepraturi mai mari, de ex. 40 grade vara?

einsteinitza

Nu. Trandafirii sunt plante iubitoare de caldura, chiar daca au marit rezistenta la ger.
De ex daca te gandesti la rosa canina, care creste si la inaltimi destul de mari, pe varfuri expuse la vanturi si viscole, dar sunt la fel de frumosi si in zona caniculara de campie.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

dancoman

...intrebarea este,de unde se pot comanda si ...daca onoreaza comenzi cu 10-30 de roze care le comandam noi?????(ce bine era sa cunoastem pe cineva din Canada sa ne ajute!!) :-bd ???

gabriela jalba

M-am uitat si eu pe link-ul pus de ES . Una ca nu prea vad florile(f. putine...,o fi avid hachite netul meu...), si cred ca am si eu
Hope for Humanity ( Rosa x 'Hope for Humanity' )  -  Canadian Parkland (Morden) Roses . L-am primit acum vreo 10 ani de la cineva din Portugalia. Vara,cind e f f cald , floarea se arde . Spre toamna,si pina in iarna infloreste abundent.
   Poate n-o fi ala,dar tare mai seamana in descriere si poza !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Trandafiri rezistenti la ger sunt si printre cei mai vechi, asta asa ca nu ma lasa sufletul sa nu-i remarc si pe ei.
De ex Alberic Barbier, un rambler minunat, aproape fara spini, deci potrivit sa imbrace si intrarea casei,s au o zona mai circulata, cu parfum de trandafir tea.
Asta imi vine in minte acum, rezistent zona 4, dar mai sunt destui.

Gabi, atunci ala inverzeste si upa cele mai crancene geruri. Cand e fff cald, toate florile de trandafir se ard, si dureaza mai putin.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Sa stii ca ma gindeam si la asta. Ce geruri au fost anul trecut la sf. de ianuarie,si asta n-a inghetat.Abia cu topicul asta am deschis ochii .  +ham +ham +ham
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

PRIMULA

 Trandafirii pe radacini proprii sunt mai rezistenti la ger decat cei obtinuti prin altoire. Ceea ce afecteaza trandafirii sunt ingheturile tarzii, mai précis temperaturile sub zero grade, aparute dupa o perioada mai lunga de temperaturi pozitive. Incepand din luna martie, trandafirii sunt pregatiti sa intre in vegetatie. Venirea unor zile calduroase in aceasta perioada poate da startul desfacerii mugurilor. Aparitia gerului, dupa desfacerea mugurilor, face ravagii, deoarece lastarii care incep sa creasca sunt foarte fragezi si sunt distrusi de ger. De aceea, producatorii care se respecta, trec pe ambalaj gradul de rezistenta a trandafirului la inghet. Trandafirii vechi sunt mai rezistenti, cei moderni, Tea Hybrizii, de cele mai multe ori sunt mai sensibili. Se recomanda ca la Tea Hybrizi sa nu se mai indeparteze ultimele flori, sa se lase pe tija, pentru ca planta sa-si intareasca tulpinile, in vederea protejarii fructelor. De regula, pe timpul iernii, toata energia plantei se indreapta spre radacina, care creste, se fortifica in aceasta perioada. Radacina nu e afectata de temperaturile sub zero grade. Cand planta are fructe, atunci isi indreapta energia spre ramuri, si le fortifica, in defavoarea radacinii, dar perpetuarea speciei este mai importanta. Asadar, acolo unde aveti trandafiri sensibili la ger, nu uitati sa lasati ultimele flori pe tije!

einsteinitza

Prima fraza dupa mine e discutabila. Unii trandafiri merg mai bine pe radacini proprii, altii nu, asa banuiesc eu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

PRIMULA

  Nu te pot contrazice pentru ca eu abia acum am cativa trandafiri facuti de mine din butasi. Unele lucruri le-am aflat din ceea ce scriu altii care se ocupa de mai mult timp de trandafiri. Eu am doar cativa foarte vechi, care acum doua ierni au suferit ingrozitor din cauza gerului din timpul iernii si cred ca si din cauza secetei, iar in primavara a trebuit sa-i tai chiar de jos. Ideea e ca punctul unde se fixeaza altoiul este mult mai sensibil si daca nu e bine ingropat sau musuroit, poate suferi.

claude

Quote from: PRIMULA on October 20, 2013, 08:11:57 PM
   Eu am doar cativa foarte vechi, care acum doua ierni au suferit ingrozitor din cauza gerului din timpul iernii si cred ca si din cauza secetei, iar in primavara a trebuit sa-i tai chiar de jos.

Seceta de peste vara este un factor important. Apa este extrem de importanta, daca trandafirul intra in iarna dupa ce a suferit intens de lipsa apei creste simtitor probabilitatea sa inghete. Deci sa inghete la temperaturi mai blande decat ar ingheta in mod obisnuit.  Dar acum 2 ierni a fost si extrem de frig si nu toti trandafirii suporta aceleasi temperaturi fara sa inghete.


" Ideea e ca punctul unde se fixeaza altoiul este mult mai sensibil si daca nu e bine ingropat sau musuroit, poate suferi."

Asa este, de aceea in zonele climatice reci trandafirul se planteaza cu punctul de altoi sub pamant, eu plantez punctul de altoi la 10 cm sub sol sau chiar mai mult. Si toamna musuroiesc, in special pe cei mai sensibili, de zona 6b
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Eu am o parere foarte putin diferita, in ceea ce priveste punctul de altoi. Nu cred, sau nu am observat ca ar fi mai sensibil ca restul trandafirului, ca partea de sus. Am avut trandafiri plantati la ras, la care in timp punctul de altoi a ajuns sus. Nu mi s- a parut ca zona ar fi mai sensibila fata de restul ramurilor, din contra, pe masura ce urci sensibilitatea creste, fiindca scade nivelul de lemnificare.Cred ca motivul ingroparii altoiului nu e legat de marea lui sensibilitate ci de faptul ca acolo poti pastra feriti doi trei muguri care sa iti foloseasca drept asigurare daca toata partea aeriana ingheata.
Eu cu seceta nu am experienta. La mine cele mai mari ravagii a facut intr-un an ploaia inghetata pe ramuri urmata de o noapte geroasa. Pur si simplu s-au asfixiat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

PRIMULA

  Depinde de trandafir. Anul trecut, in decembrie, m-am hotarat sa mut niste trandafiri. Seara, ramasese unul neplantat si l-am lasat intr-o caldare, sa-l pun in pamant a doua zi. Noaptea mi-a fost rau, m-am internat in spital, imediat vremea s-a schimbat, a nins mult, iar sotul meu a curatat aleile si a dat toata zapada pe strat, unde era si caldarea. Abia in primavara s-a topit mormanul de zapada, si uitasem de trandafirul meu rama. Era insa prins acolo in caldare intr-un bloc de gheata si, neputandu-l scoate, am lasao sa se topeasca sa-l pot scoate si arunca. Ei bine, cand s-a topit gheata, trandafirul meu avea muguri de crestere vii, asa ca l-am plantat. Toata vara si-a scos floricele, un trandafir mov splendid!

einsteinitza

Asta e chiar culmea, saracul! Ce luptator. :-bd
Da, depinde de soi si rezistenta la ger, dar si de cum ii tratam.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

PRIMULA

Quote from: einsteinitza on October 21, 2013, 11:17:12 AM
Asta e chiar culmea, saracul! Ce luptator. :-bd
Da, depinde de soi si rezistenta la ger, dar si de cum ii tratam.



Da, pare de domeniul fanteziei si, daca nu mi s-ar fi intamplat chiar mie, nici eu nu as crede! Experienta insa poate fi repetata, in aceleasi conditii in ceea ce priveste trandafirul.

PRIMULA

Quote from: PRIMULA on October 21, 2013, 11:13:47 AM
  Depinde de trandafir. Anul trecut, in decembrie, m-am hotarat sa mut niste trandafiri. Seara, ramasese unul neplantat si l-am lasat intr-o caldare, sa-l pun in pamant a doua zi. Noaptea mi-a fost rau, m-am internat in spital, imediat vremea s-a schimbat, a nins mult, iar sotul meu a curatat aleile si a dat toata zapada pe strat, unde era si caldarea. Abia in primavara s-a topit mormanul de zapada, si chiar  uitasem de trandafirul meu ramas acolo. Era insa prins, in caldare, intr-un bloc de gheata si, neputandu-l scoate, am lasat-o sa se topeasca sa-l pot scoate si arunca. Ei bine, cand s-a topit gheata, trandafirul meu avea muguri de crestere vii, asa ca l-am plantat. Toata vara si-a scos floricele, un trandafir mov splendid!

mihail

Tocmai unul dintre rolurile port altoiului este acela de a conferi rezistenta la ger trandafirului. Este cunoscut ca "trandafirii la PET" sunt mult mai sensibili, din toate punctele de vedere.
Pt. zona nostra geografica, este recomandat ca la plantare "punctul de altoire" sa fie la cativa cm. adancime. Aici distanta este discutabila. Eu plantez la 5-7 cm, sau ceva mai mult, nu stau sa masor cu ruleta. In acest caz nu mai este necesara "musuroirea". In plus, daca ai sute sau mii de trandafiri in ingrijire, se castiga mult timp, nu risc absolut nimic daca nu mai apuc sa ridic musuroiul.
A nu se uita de tratamentul hibernal cu Confidor Oil. Efectuatrea acestui tratament, in primavara, nu mai foloseste cu nimic. Se poate efectua chiar si acum.
"Energia plantei" este defapt unul dintre cei trei fitohormoni, auxina.
TH-ii, ar trebui sa suporte in toamna o "taiere de vant", adica scurtarea tijei la 60-70 cm. In rest, lasarea florilor, nu pare a fi o idee fericita. Niste flori negre, mucegaite, oripileaza ochiul.

einsteinitza

Nu se lasa florile, ci macesele, multi th fac niste macese uriase.
Trandafirul la pet nu este recunnoscut mai sensibil, de unde ai aflat ut chestia asta? Trandafirul la pet are calitatile soiului din care provine. Unii trandafiri sunt mult mai rezistenti pe radacini proprii,e xceptie facand majoritatea th.
Exagerand putin, oare un rosa rugosa sau canina pe portaltoi e mai rezistent ca varianta pe radacini proprii? Nu prea cred....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro


mihail

Meteorologii au afirmat astazi ca imediat dupa 31.12 vremea se va raci accentuat, vor sosi gerurile si zapada. In urmatoarele zile, ar fi indicat de a fi verificate conditiile de iernare a trandafirilor, iar acolo unde este necesar, chiar renovat musuroiul.
(Acum se poate aplica si tratamentul hibernal cu Confidor Oil).

Schnuppe

Quote from: mihail on December 21, 2013, 10:47:51 AM
Tocmai unul dintre rolurile port altoiului este acela de a conferi rezistenta la ger trandafirului. Este cunoscut ca "trandafirii la PET" sunt mult mai sensibili, din toate punctele de vedere.




Se stie ca portaltoiul confera o rezistenta sporita la ger . Ai putea sa explici cum , de ce ?




Quote from: mihail on December 21, 2013, 10:47:51 AM

"Energia plantei" este defapt unul dintre cei trei fitohormoni, auxina.




Ai putea sa dezvolti putin afirmatia de mai sus ?  Care sant cei trei hormoni ?  Cum actioneaza auxina in rezistenta la ger sau ce ai vrut sa spui prin mentionarea ei in acest topic ?

Schnuppe

Insist , poti sa-ti sustii afirmatiile de mai sus sau astept degeaba explicatiile ?  Nu de alta dar subiectul este foarte interesant  si merita discutat cum trebuie .

Schnuppe

Este evident ca iarasi ai postat postari ca sa te bagi singur in seama pe un subiect care te depaseste total . Ca de obicei !  

Pentru ca subiectul acesta al rezistentei trandafirilor la ger este extrem de dezbatut dar aproape niciodata lamurit o sa incerc sa sintetizez cateva date pentru o mai buna intelegere a lui .

In primul rand sa vedem ce se intampla in interiorul trandafirului iarna , cand temperaturile scad sub limita de inghet . Ce face trandafirul , planta , ingheata sau nu ingheata ?  Se presupune ca " intra pregatatit in iarna " , ca " lemnifica " , ca " se intareste " , ca " il ajuta portaltoiul " si poate si auxinele il protejeaza cumva . Oare ...

Sa o luam pe rand .

Odata cu scaderea temperaturilor exterioare sub 10 grade celsius incepe pregatirea plantei petru iarna . Ma refer aici la trandafirii hibrizi si la speciile rezistente la ger , nu discut despre plantele tropicale sau despre trandafirii care nu rezista .

Trebuie stiut ca in interiorul plantei se petrec schimbari importante in ceea ce priveste producerea si distributia hormonilor vegetali . Care hormoni sant impartiti in 5 mari grupe : auxinele , giberelinele , citokininele , acidul abscisic si etilenul si nu 3 asa cum afirma un neica mai sus !
 
In perioada de toamna hormonul care este mai activ este acidul abscisic  spre deosebire de simpaticele auxine si gibereline ( hormoni veseli ce se ocupa cu cresterea activa , dezvoltarea si inflorirea ) . Acidul abscisic este implicat in incetinirea si stoparea cresterilor , partial implicat in caderea frunzelor si in modificarea formatiunilor structurale exterioare de protectie la nivelul mugurilor .  De el este vorba in pregatirea plantei pentru toamna si nu de auxine cum bat unii campii .

Insa , odata cu scaderea drastica a temperaturilor si instalarea gerului intra in actiune mecanismele de supravietuire care sant pur si simplu fantastice !

In perioada de pregatire a plantei pentru ger se produc anumite schimbari in compozitia citoplasmei celulelor ( a lichidului din interiorul celulelor plantei ) . Se acumuleaza zaharoza in cantitati mari , anumite gene sant activate exact in aceasta perioada si determina fabricarea unor proteine speciale anti inghet iar la nivelul membranelor celulare se acumuleaza un fel de film lipidic , se ne imaginam o camasa de protectie mai grasa .

Toate acestea au un singur scop : scaderea temperaturii de inghet a apei intracelulare , actioneaza practic ca un fel de " antigel " celular . Ca urmare planta rezista fara sa inghete la temperaturi mult sub zero grade celsius .

Asta este povestea rezistentei la ger a trandafirului .  Glumesc , abia acum incepe !

Toate mecanismele descrise mai sus au o valoare protectiva limitata , sa spunem ca ofera o protectie pana pe la - 5 grade Celsius . Dar ce se intampla in cazul gerurilor cu adevarat serioase ? Aici intervine mecanismul principal de protectie care este deslusit doar partial .

In documentatia in engleza ( ca pe la noi nu am gasit nimic ) poarta denumirea de  deep supercooling .

Acest proces de super racire poate asigura o protectie teoretica de pana la - 47 grade Celsius dar in cazul trandafirilor este vorba de o protectie testata pana acum de pana la - 24 grade C in cazul lui R wichurana  , de - 32 grade C in cazul lui R. multiflora , de - 32 pana la - 38 grade C in cazul lui R. rugosa si de pana la - 40 grade C in cazul lui R. canina .

Pe scurt , in ce consta acest proces :

Planta permite inghetarea apei interioare in anumite locuri special alese in asa fel incat sa nu-i afecteze supravietuirea , este vorba de o inghetare a apei strict in spatiul intercelular , in afara celulelor . Intr-un fel trebuie sa ne imaginam ca planta stie ca nu are incotro si tot va ingheta si din acest motiv si-a creat prin evolutie anumite zone unde permite inghetul fara ca acele cristale de gheata sa peforeze membranele celulare .

De fapt moartea tesuturilor vii in timpul inghetului se face prin deshidratare  , cristalele de gheata cresc si perforeaza membranele celulelor care pierd apa constituenta . Radacina este incapabila pe timpul iernii sa compenseze pierderea masiva de lichid si se ajunge la moartea plantei . Acelasi lucru se intampla mult amplificat zonal in cazul vanturilor geroase care produc o deshidratare excesiva pe ramurile expuse ale trandafirilor .

Mecanismul inghetului intercelular ( sau in exteriorul celulelor plantei ) se bazeaza pe cristalizarea apei in prezenta factorilor de cristalizare . Pentru a se forma un cristal de gheata este nevoie de un factor de cristalizare , un nucleu micut in jurul caruia incepe acel proces de formare si apoi de crestere a cristalului de gheata . Factorii acestia sau nucleii de cristalizare sant de 2 feluri heterogeni si homogeni .

Aceasta diferenta sta la baza procesului de deep supercooling  , apa este " momita " sa inceapa cristalizarea acolo unde planta ( in cazul nostru trandafirul ) ii permite , acolo unde si-a trimis din timp nucleii de cristalizare heterogeni ( care pot fi proteine sau alte substante special sintetizate de catre planta in acest scop sau chiar bacterii , nu mai dezvolt , este vorba de anumite bacterii de nucleere din genul Pseudomonas ) . Evident in spatiul exterior celulelor si nu in interior !

In spatiul intracelular , deci in interiorul celuleor este posibila strict cristalizarea prin intermediul nucleilor homogeni ceea ce inseamna in cazul apei ( la presiune atmosferica obisnuita ) cca - 47  - 48 grade Celsius !!!  La asemenea temperaturi facem referire in cazul tundrelor sau zonelor boreale unde evident ca nu mai intereseaza pe nimeni trandafirii ...

Ca o mentiune interesanta , fara legatura cu trandafirii : exista plante din zonele boreale , plante adaptate in zonele cele mai reci ale globului , aproape de limita posibila a vegetatiei care ating un nivel superior acestui deep supercooling prin transformarea lichidului intracelular in substanta vitrificata . Este ceva halucinant , practic apa din interiorul celulelor acestor plante se transforma intro masa dura sticloasa iar aceste plante pot rezista expunerii la azot lichid ( -196 pana la - 210 grade Celsius )  ca apoi in urma unui dezghet treptat sa fie absolut viabile si fara distrugeri !

In particular pentru trandafiri ,  totusi protectia aceasta functioneaza pana pe la - 20  si un minim absolut de - 40 de grade C in cazul lui canina care pare a fi cel mai rezistent .  Si acesta pentru ca trandafirul nu este campionul absolut al mecanismului deep supercooling . Odata ce gheata s-a format in spatiul extracelular incepe si un fenomen de transfer al apei din interiorul celulelor catre gheata formata intercelular datorita diferentei de potential chimic , apa continua sa iasa din celule si sa se acumuleze si sa cristalizeze in continuare in zonele intercelulare unde a inghetat deja o alta apa anterior . Acest proces are loc lent , este incetinit la maxim de membranele celulare pregatite anterior in perioada toamnei , practic trandafirul va incerca cu disperare sa incetineasca cat mai mult pierderea de lichid din interiorul celulelor dar exista o limita de rezistenta care o data depasita duce la distrugerea ireversibila a zonei expuse gerului puternic sau a intregii plante . Practic va muri prin deshidratare dar nu prin distrugerea fizica a peretilor celulari prin perforarea si taierea acestora de catre de cristalele de gheata  ci isi pierde apa intracelulara prin difuziune extracelulara , se deshidrateaza si moare .  

Vantul geros puternic , eventual combinat cu cerul senin deci cu expunere solara ridicata pe portiunea respectiva va determina o deshidratare accelerata . Ramura sau portiunea respectiva de ramura va fi afectata iremediabil si chiar daca in primavara va parea ca isi revine si va inmuguri evolutia ulterioara va stagna si in final va muri . Se considera ca  inghetul vaselor lemnoase duce la moartea plantei , fie doar portiunea respectiva fie a intregului organism vegetal .

De aceea speciile de plante rezistente la ger sant in acelasi timp si extrem de tolerante la lipsa apei din sol , cei rezistenti la ger sant si rezistenti la seceta prin forme de raspuns si adaptari similare .


Acesta este versiunea pe scurt a mecanismului rezistentei la ger a trandafirilor .

Sigur ca rezistenta trandafirilor hibrizi este diferita asa cum si mecanismele de protectie membranara si citoplasmatica  sant conditionate genetic .  Mai simplu , cu cat influenta genetica a trandafirilor nerezistenti la frig este mai mare cu atat rezistenta generala a hibridului ( a trandafirului de gradina ) este mai mica .

 Vinovatul principal in acest caz este Tea , el este sensibilosul lumii trandafirilor si el este responsabil de rezistenta scazuta la ger . De ce Tea ? Pentru ca este singura clasa de trandafiri hibrizi obtinuta din specii semitropicale : R. gigantea ( aproape tropicala , arealul sau cuprinde inclusiv Burma , la doi pasi de Thailanda ,  cea mai sensibila la ger ) si R. chinensis , specie cu areal semitropical . Influenta aceasta genetica apartinand bagajului Tea o gasim in teahibrizi si floribunde si de aici inoculata in tot ceea ce inseamna " modern shrub " si " modern climber " actual , inclusiv englezestii aproape in totalitate .  

 Si invers , cu cat influenta speciilor rezistente este mai mare cu atat rezistenta hibrizilor va fi marita , pe acest principiu se bazeaza seria Explorer din Canada care nu sant nimic altceva decat hibrizi rugosa in marea lor majoritate sau discutabilul grup hibrizilor kordesii unde avem de-a face cu aceeasi influenta rugosa in ceea ce priveste rezistenta la ger ( dar cu o forma generala fenotipica cu expresie wichurana , asta este o alta teorie a mea dar pe care nu o dezvolt aici ) .

De ce ata de multi hibrizi rugosa va veti pune intrebarea ?  Glumesc , nu sant chiar atat de sigur ca v-ati pus chiar intrebarea asta !  Un raspuns ar fi ca rugosa da hibrizi frumosi , cu flori maricele si deci cu o valoare estetica acceptabila pentru niste trandafiri de gradina adaptati unor zone climatice cu geruri mari . Stiti cum e , daca locuiesti intr-o zona unde ursii polari te adulmeca pe dupa gard  lasi talentele cu David Austin sau cu Tea pentru sera si te multumesti cu hibrizi rugosa in gradina .  Hibrizii canina sant totusi prea salbatici .  

Tot prin rezistenta mare a speciilor parentale  se explica rezistenta la geruri puternice a ramblerilor  majoritar hibrizi fie de multiflora fie de wichurana  dar nu si a putinilor rambleri sempervirens  si tot asa se explica rezistenta scazuta a urcatorilor sporturi de TH sau floribunde .

Cat despre participarea portaltoiului la rezistenta la ger eu spun ca portaltoiul confera o absorbtie a apei mai buna si o adaptare mai buna la ph-ul solului si cam atat . Ceea ce confera cu adevarat portaltoiul este o maricica acumulare  de bani fix in  portofelul firmelor producatoare de trandafiri altoiti si asta datorita rapiditatii obtinerii produsului final prin altoirea unui singur ochi comparativ cu acelasi trandafir de talie similara dar obtinut din butas si pe radacini proprii .

In cazul trandafirilor maturi de varste comparabile diferentele sant strict legate de soi , unele soiuri  sant mai rezistente iar altele nu . Teoretic ar trebui studiate toate soiurile la varste identice , in  conditii de gradina similare , pe radacini proprii si altoiti , dar si pe portaltoi diferiti , studiu ce va ramane o iluzie si va intretine mitul superioritatii trandafirilor altoiti !

Poate un caz particular ar fi teahibrizii dar aici avem o sensibilitate mai putin legata de presupusul lor sistem radicular deficitar si mai mult de o sensibilitate genetica datorita influentei directe a lui Tea si deci a lipsei unor mecanisme serioase si conditionate genetic utilizabile in supravietuirea la ger !  

In concluzie : da , trandafirii ingheata dar ingheata inteligent !  Acest lucru s-a intamplat  in cazul descris de d-na Primula . Trandafirasul a inghetat dar a intrat in acel proces de racire profunda controlata si  a beneficiat de protectia oferita de zapada . Probabil gheata din galeata nu a cuprins radacinile in totalitatea lor , probabil un microstrat de aer a ramas pe undeva lucru ce l-a salvat de la moarte . Si aceasta intamplare confirma ceea ce am descris mai sus : supravietuirea la ger este mai putin legata de tipul radacinilor , daca este altoit sau nu iar mecanismele de protectie sant conditionate genetic si se manifesta in intreaga planta , in intregul organism , nu este nimic generat si coordonat de radacina !


Nu , portaltoiul nu confera nici o rezistenta la ger .

Auxinele nu au nici o relevanta in protectia la ger . Pe de alta parte ,  cuvantul " auxine " suna interesant si confera o imagine de specialist oricarui ipochimen ce il foloseste indiferent de context sau logica . Din fericire , aici pe forum habarnistii cu aere de maestrii gradinari  sant depistati rapid . Sper !  

Musuroiul are rolul lui in blocarea viscolului si in salvarea unei portiuni din altoiul sensibil . Celalalt rol este de pastrare a unei umiditati cu valoare relativa in cazul gerurilor dar mai ales in pastrarea unui strat de aer in microporozitatile din sol care actioneaza ca o bariera termica in protectia radacinii .

Mijloacele de protectie externe in cazul trandafirilor , camasi tesute , paie , ramuri de conifere sau alte folii sau orice ciudatenie din comert ii apara numai de viscol si de vantul inghetat dar nu si de ger .

Tot ceea ce conteaza in perioada gerurilor este rezistenta genetica si felul in care a fost aclimatizat .

Ionela

Foarte bine documentat, ca de obicei!  :yrk
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

gabriela jalba

Nemsipomenita postare !!! felicitari !!!Tu nu numai ca iubesti trandafirii, ci...iti curg in vene !!! Se pare c nu mai pra au taine pentru tine, din moment ce ne-i dezvaluit intimitatile lor.
  Am tras concluzia ca nu fac bine ca le las tijele netaiate, asa cum is ,intre 1 si 2m. Ma uitam ce jalnic arata in bataia vintului. Anul viitor precis o sa le scurtez.
Dupa cum arata prognoza, se pare ca nu vor fi trandafiri inghetati.

Quote from: mihail on December 23, 2013, 01:10:59 PM
Meteorologii au afirmat astazi ca imediat dupa 31.12 vremea se va raci accentuat, vor sosi gerurile si zapada.
Ceva pina la -4 ziua, iar noapte , rar, -10. Cel putin zona noastra.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Schnuppe

Quote from: gabriela jalba on December 27, 2013, 06:52:53 PM

  Am tras concluzia ca nu fac bine ca le las tijele netaiate, asa cum is ,intre 1 si 2m. Ma uitam ce jalnic arata in bataia vintului. Anul viitor precis o sa le scurtez.




Gabriela , sa nu faci greseala de a scurta nimic , tocmai aici este pe dos !  Daca trandafirul este taiat prea tarziu , asta insemnand mai devreme de 1 luna de venirea ingheturilor atunci sufera o deshidratare si mai mare prin zona taieturilor .  Retineti , moartea se produce prin deshidratare si nu prin inghet !  Orice leziune care ii poate provoca pierderea apei il debiliteaza si il poate chiar distruge .  Se poate taia dar asta insemnand pentru siguranta pe la inceput de octombrie . Cel mai sigur este sa fie lasat intreg , este un organism intreg , il lasi sa functioneze fara interventii !

Chestiunea taierilor de usurare este aproape o tampenie . Sa ne exprimam frumos , este o semitampenie !  Mai ales in cazul teahibrizilor este o aberatie totala . Ce sa se rupa la piramida aia ca o matura ?  Marea majoritate a trandafirilor de gradina sant suficient de flexibili ca sa nu sa se rupa chiar si in perioada gerurilor mari adica chiar si cand sant in prin proces de super racire cu tot cu inghetul interior !

Ca idee , trebuie lasati in pace , in primavara tarzie se vad foarte bine portiunile moarte din scoarta care chiar daca confera un aspect de viabil ramurii  ( trandafirul inmugureste si da lastari ) va muri in cateva luni .  Adica poate fi taiat ulterior .

Daca este cu adevarat deranjant de mare trebuie taiat cu mult timp inainte .