Artizanat si mestesuguri populare

Started by einsteinitza, August 23, 2010, 12:27:21 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Pai o achizitionezi tu pana la urma. +apl
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Gomez ,o pauza facem toti ! ;D stai linistit .

Ionela

Pauza a luat sfarsit ;D ;D  Iata-ma cu vesti de la ... Muzeul Satului - atat cat am reusit eu asistata de Flori + Felix si de... talentul meu de necontestat in arta fotografica :D :D :D  +ham +ham +ham

Costum popular barbatesc din zona noastra - scuze ca nu l-am convins pe Felix sa-l imbrace :D :D :D


Razboiul de tesut... preferat de Flori (cred ca arata ca un utilaj impresionant in ochii ei) si cam intunecat, oricum nu aveam ghid care sa ne explice cum se foloseste.



Lucru de mana - Doamne, cum mai coseau femeile!!



Coltul intitulat "Casa mare" sau Odaia cum spunea bunica mea, Dumnezeu s-o odihneasca!  Aici vedeti o icoana veche de 200 de ani (cea de sus)



"Sistemul de.... iluminat" ;)



Coltul dedicat bucatariei taranesti:


"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Ionela

Preferatele fetei mele:



Covata pentru leganat copilul:



Pivele (sper ca-i bun pluralul!):



Si fotografia cu care ar fi trebuit sa incep:



"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Rux

    Ionela  ,m-am bucrat nespus de mult de vizita asta  la Muzeu ,impreuna cu tine si ai tai .  
  Vazind pozele tale ,cu costumele din zona ta ,diversele stregare ,etc, am avut o revelatie.
   Adica  analizind portul din Valahia mea  trecuta   ,care in mare vad ca nu prea difera de ceea ce ne-ai arata tu  din zona voastra ,comparativ cu zona Ardealului meu prezent , exprima prin modul in care sint lucrate ,prin material si prin  locul in care se regasesc cusute motivele populare ,prin chiar motivele populare in sine ,prin culorile folosite ,exprima ziceam ,  comportamentul general al purtatorilor  al zonei respective.,privit "in mare " evident .
  Sa ma explic:  In zona mea ,Muntenia ,(se pare ca si in Moldova ,Ionela asa-i? Iasi )se regaseste  in costumele populare ,ca si culoare ,mult rosu . In Ardeal  nu .  In Muntenia ,Moldova  vad ca  aceste costume sint bogat  ormanentate ,in Ardeal ,numai la maneci ,guler si putin la anchior se regasesc ormanente . In Ardeal se folosete mult negru ,albastru  ,in mod general ,in Muntenia ,mult rosu .
  La femei ,in Muntenia ,pe cap se purta marama de borangic ,in  Ardeal  tot felul de bijuterii specifice portului .
  Bine ,acuma sa facem diferenta de zona Maramuresului ,eventual Bistrita  Nasaud (al carui port popular este imposibil de uitat ).
   Si stind si cugetind  eu ,asa ca ardelenii , ;D, ce vroiam sa va transmit  este ca in zona celor  cu rosu pe ii ,sint comportamente "de belea" cum zicea Claudiu ,focosi ,pe cind ardelenii ,sint molcomi ... molcomi .., putin si bun , nu cu brizbrizuri prea multe ... ca si ei ...
  Acuma asta-i  concluzia mea , spontana,dupa ce am vazut pozele Ionelei  prin comparatie cu ia lui bunica-mea  si cu ia lui barbati-miu .
  Acuma nu zic  ca si am dreptate ,ci doar zic.  ;D

Rux

Ionela ,ai mai postat niste poze,intre timp ,asa ca plimbarea a fost si mai placuta ,mai ales ca am vazut-o si pe "domsoara"ta !

sicamin

Foarte frumos Ionela !!! Multumesc si eu pentru frumoasele poze de la muzeu .mi-au trezit amintiri frumoase  +apl.
La un asa razboi de tesut am lucrat ,desi mai mult am ajutat pe maicamea sa tese . Ma bucuram de fiecare centimetru tesut ,desi abia ajungeam la talpici ,iar suveica o culegeam de pe jos ,ca o bagam mai cu viteza prin urzeala  :D. .De obicei iarna se tesea ,si nu trebuia sa te apuce Pastele cu "razboiul " intins ca era de "rau".

Ionela

Daca ma gandesc bine, cred ca ai dreptate, Rux. Este mult mult rosu prin zona noastra. Din pacate nu ma pricep deloc la categoria motive populare. Stiu ca sunt arhetipuri frecvent folosite, dar n-as putea sa explic simbolurile.  
De exemplu in fotografia aceasta:


se vede un covor si deasupra un fel de stergar cu niste simboluri (sus in centru e catrinta rosie pe care a purtat-o Flori la inaugurare). Imi pare rau ca nu stiu ce semnificatie au acele modele.
In mana tarancutza mea tine ceea ce se numea cofael pentru apa ::) A tinut mortis sa il fotografiez si pe acela desi nu e foarte vechi.

Mi-a placut ca a fost ca o intoarcere in timp. Am nostalgia unor vremuri pe care nu le-am trait eu insami.

Si ca sa ma tin de cuvant, iata pandantivele mele ceramice. "Manechinul" e Rose, orhideea mea acum numai frunze:



Sica, ma bucur de bucuria ta! Bunica mea a facut o buna parte din acele stergare si covoare, nu stiu insa daca razboiul de tesut chiar i-a apartinut. Ma gandesc ca esti o norocoasa, eu nici macar nu imi pot imagina cum e sa tesi la razboi ::) Am senzatia unui gol.
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Bravo Ionela, excelenta incursiune, un pas in istoria artizanatului.Mai noi sau mai vechi, piesele de acolo spun o poveste, a unor traditii, a evolutiei lor.
Copilul, frumos si fericit, intr-un mediu pe care nu il cunoaste foarte bine, dar vad ca ii place.
Costumul de pe umeras e frumos, la fel ca si cele din spate.
Coltul cu razboiul de tesut, minunat.Minunat razboiul, scoartele, perdeaua, frumos si autentic, fiecare.
Coltul bucatariei, reusit, parca acum s-au sculat de la masa, doar scoarta de pe perete e putin iesita din cromatica, albastrul de tip bleu tare, rozul si movul tare in nici un caz nu sunt din aceeasi poveste, zona are ca specific cel mai des fondul negru, cu rosu,verde, grena, poate putin alb.
Probabil e o piesa mai noua.
Stergarele, modele destul de aproape de specific, mai ales cele cu flori de trandafir,dar ala cu stelute e dintr-un film gresit, nu are ce cauta acolo. Nici culorile de pe cel de deasupra nu sunt din filmul zonei,dar pastreaza predilectia pentru floral stilizat mai mult sau mai putin.
Stergarulde la lampa e frumos, desi pare stergar pentru icoana, e o piesa frumoasa.
Multumim pentru turul muzeului fetelor care s-au ocupat de pozat si manechinului ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Ionela ,nici eu nu ma pricep ! Doar am dat cu presupusul .
Pentru ca  poate s-a modificat cit de cit si portul popular specific  vreunei zone ,in timp . Poate s-a imbunatatit sau nu ...
Habar nu am . Doar am facut o remarca ,bazata doar pe ce am vazut in pozele tale ,ia lui buni  a mea si camasea  lui "al meu " ,pratic trei zone  teritoriale diferite .  Cam atat .
Pe de alta parte ,cum ai mai pus iarasi poze  spun ca-s faine de tot .

penelopa

Multe asemănări găsesc şi eu între motivele populare moldoveneşti şi munteneşti.
Unele îmi sunt foarte cunoscute: am prins şi eu  un război de ţesut asemănător cu cel din poză, când aveam vreo 7 ani. Unul din puţinele războaie de ţesut ale satului care se plimba iarna printre sătencele care aveau de ţesut. Mi-am exercitat şi eu talentul atunci, sub îndrumarea mamei dar, fiindcă încurcam iţele, mama m-a trimis la joacă. ;D
În schimb, am  făcut multe cusături româneşti: "carpete" aşa se numeau piesele cusute în punctul cruce şi care se puneau pe pereţi.
Am cusut la şcoală, la orele de lucru manual, o serie de ştergare ornamentale care se puneau la icoane sau la diverse obiecte decorative pe pereţi, feţe de masă şi şerveţele. O vreme le-am păstrat, apoi  le-am folosit aiurea, aşa că acum nu mai am nimic din ce-am cusut atunci  :(   (unele le-am folosit drept cârpe de praf  >:()
Costumele populare le-am prins doar la diverse manifestări culturale. În clasele primare am avut ocazia să îmbrac un astfel de costum popular,  când am dansat în echipa de dansuri populare a şcolii.
Apoi, în facultate am mai îmbrăcat, o dată, un costum popular (poate scanez o poză  ;)) când am participat cu corul facultăţii ( dirijat de Eugenia Văcărescu Necula  ;),  pregătit  şi de Mihaleala  +dns)  la "Cântarea României" care, în acel an, s-a ţinut la Iaşi.
Deci, după cum puteţi constata, am "rădăcini", frate! ::)

einsteinitza

Deci scaneaza pozele, sunt amintiri frumoase si precis costumele sunt foarte valoroase. Merita puse aici la galerie.
Dupa mine, si dupa cei de la care am incercat eu sa invat cate ceva, evolutia artizanatului a fost si buna si proasta, ca in orice domeniu. Imi aduc aminte ca a fost o vreme cand se faceau ii pe perdea, cu melana ca fir de broderie. Erau ceva hidos.
Dupa mine, simbolurile muzicii populare, si reprezentanti de marca ai genului, ar trebui sa imbrace doar costume adevarate, si doar asa cum se purta nu cu adaugiri pur si simplu hilare.

Ma uitam acum ceva timp la Irina Loghin, despre care stiu ca are o colectie superba de costume populare vechi, niste opere de arta. Si ea era imbracata cu o ie toata cu paiete, galbene, sclipitoare, cu flori rosii pe maneca, cu perle la gat si cu pantofi cu toc inalt.O imbarligatura de haine, socante, sclipitoare, nu-mi venea sa cred. Daca un om care stie, cunoaste anumite traditii,a numite lucruri despre portul romanesc, se imbraca asa, ce sa zic, ramai masca.
Portul popular romanesc, si artizanatul romanesc, are un bun simt extraordinar in combinatiile coloristice, chiar si cel din zona Baia Mare, care este mai colorat, dar totul atenuat cu negru, nu varzit si cu zeci de culori, nu cu paiete sclipitoare si care lucesc peste tot.
Si pe vremuri existau, mai ales i Oltenia, anumite accente marcate cu paiete, dar erau mic si nu asa sclipicioase, nici nu le observai, doar marcau un desen in culori pale, aveau si alea rostul lor, dar nu sareau in ochi.

Oricum, mare lucru ca niste oameni cu mult suflet sa faca un asemenea muzeu de sat, sa adune obiecte, sa faca toata munca de intretinere si de catalogare. Foarte frumos.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

pene , corect ar fi sa mergi si pe jos , nu numai sa zbori,asa ca ti-as propune sa te uiti un pic la degetele de la picioare ,sa vezi radacinile  ;) adica talpa tarii ;D ;)

penelopa

În realitate, merg mai mult pe jos decât zbor! ;)  (Gândurile îmi zboară mai mult!    >:D)
Şi nici nu e nevoie să mă uit la degetele de la picioare fiindcă ................. "le simt"! ;D

penelopa

Şi acum, să vă prezint neşte costume populare din anul 19 toamnă  ;D
http://penelopa.sunphoto.ro/alte_chestii/21251366

penelopa

Şi "ţărăncuţa intelectuală"  >:D
http://penelopa.sunphoto.ro/alte_chestii/21251367
..... şi fetele de la ASE din perioada în care pozele color erau un vis ;D
http://penelopa.sunphoto.ro/alte_chestii/21251364

costieanuconstantin

faina !!!! ;) +apl >:D
stau si ma gandesc, :-[ oare cine o fi pus bila aia inapoi !!!! ;) :D ;D +ham +hypno >:D :-[

penelopa

Quote from: costieanuconstantin on September 07, 2010, 03:19:44 PM
faina !!!! ;) +apl >:D
stau si ma gandesc, :-[ oare cine o fi pus bila aia inapoi !!!! ;) :D ;D +ham +hypno >:D :-[
Puteam să jur că te vei lega de bila de pe ASE!! :D ;D
ps. Să ştii că n-a căzut niciodată! ::)

costieanuconstantin

scuze !!!  :-[  :'( cred ca sunt rau informat   +ham >:D :-*

einsteinitza

Superbe poze, superbe costume.Felicitari fetelor de la ASE +apl +apl +apl +apl +apl +apl +apl +apl +apl +apl
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Mihai


gomez99

uite aici un efort despre care in tara nu se stie nimic - nu ca i-ar pasa cuiva....
http://www.romanianmuseum.com/ROMANESTE/RomaniaFolk.html
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Excelenta treaba, pacat ca nu e popularizata. Acolo e o munca deosebita.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Pene  esti tare !

Gomez ,execenta informatie !