De unde procurati trandafiri

Started by einsteinitza, September 16, 2010, 05:20:49 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Din pacate, sunt putine locuri in Romania unde poti cumpara trandafirii doriti.Soiurile prezente la noi sunt ori putine,nimic din minunatiile noi si deosebite, nimic din mara varietate clasificate pe parfum, rezistenta, premii, etc.
Exista la noi un sigur furnizor, Coral, reprezentant al firmei Kordes, care are un catalog serios, detaliat si competent.

Deci, de unde vreti sa cumparati si ce va tenteaza, macar ca tipuri.
Dupa cum spuneam acum vreun an, eu sunt cucerita de trei mari creatori Austin, Mc Gredy, si Fryer. toti trei mi se pare ca au soiuri deosebite, florile superbe, ca forma si colorit, si extrem de rezistenti. McGredy nu are un site propriu, dar Fryer si Austin au si se poate cumpara direct.Pretul insa este destul de mare la cei doi, aceeasi trandafiri sunt la pret mai mic pe 1001 island roses, unde au si o mare varietate .
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Daca tot m-am inscris aici, la MUSH, ma bag si eu in discutie, a vazut cineva pagina acesta?http://www.florval.3x.ro/?cat=7
M-am uitat la Ebb Tide...

einsteinitza

Ebb Tide a fost la un moment dat de vanzare la Eutopia.
Site-ul dat de tine e dubios. La acoperitori il da pe Nina Weibull care nu e acoperitor, in nici un caz,apoi trandafir galben....fara nume, ciudat.
Ebb Tide-de care s-a mai discutat pe undeva, putin, ca nu-l are nimeni, e dat ca acoperitor cand chiar Caruth il da ca floribunda, nici macar nu s-au ostenit sa vada cine l-a facut si ce zice de el.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Pentru ca m-ai starnit cu Ebb Tide, am cautat cate ceva despre el, ca tot mai discutasem putin la Night Owl, si se pare ca e o culoare superba dar nu atat de albastra, mai mult spre visiniu. Aici zice ca este la culoare ca si englezescul The Prince, care e un visiniu inchis, grena , nu mov.
http://forums2.gardenweb.com/forums/load/roses/msg0615000520512.html

Oricum, trandafirul se pare ca e foarte rezistent, din ce se comenteaza pe acolo.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Ai dreptate, si mie mi s-a parut dubios, dar poate chiar il au, chiar daca ei nu sunt experti. Ma gandesc si eu.
Vad ca sunt din Ianca, poate este cineva din zona si stie mai multe.

einsteinitza

Singura problema e sa fie chiar ala, nu altceva, ca s-au intamplat tot felul.Altfel e un trandafir de nota 10
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

S-a deschis magazinul pentru comenzi de toamna la Rosafruct.
Din pacate, observ un trandafir cu o poza absolut nereala, este vorba de Twist.
Eu l-am cumparat de la Ciumbrud, avea o poza identica cu cea de pe siteul Rosafruct, si uitati povestea lui aici
http://www.totalmush.com/plante/index.php/topic,1722.0.html
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Pufa

Fetelor, ati vaut cumva de vanzare trandafiri albastri?

einsteinitza

Cat de albastri? Doar japonezii au scos trandafir albastru, dar deocamdata nu stiu sa se comercializeze. ???
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Pufa

Albastru albastru.
Am vazut acum cativa ani in P-ta Moghioros din dsrumul Taberei niste trandafiri albastri cu putin alb.Erau la o florarie, ca flori taiate.

einsteinitza

Trandafirii de florarie sunt cu totul altceva fata de trandafirii de gradina. Sunt creati pentru flori, nu rezista in conditii aspre afara, sunt cultivati in spatii inchise, au un anumit tip de etajare care ajuta selectia florii principale pentru a fi cu tija lunga, si unica floare pe tija. E cu totul alta mancare de peste. Desi, dupa cum spun, nu am auzit sa se produca comercial trandafir albastru, poate doar prin absorbtia de pigment de catre floarea taiata.Nu inseamna ca nu exista, dar de abia a fost creat genetic, sa mai fie si in florariile din Moghioros, mare lucru.....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Probabil e mutantul de Moghioros ...

Situl ala cu Ebb Tide e dubios . Eu urmareasc de mult trandafirul asta si nu l-am gasit . Acolo pozele la Nina Weibull si la alti acoperitori sint luate de la Bakker . La th Glorious e luat din carte d-lui Wagner , New Dawn e copiat de pe alt site ( si nici nu e New Dawn ) si tot asa . Am mari dubii ca astia chiar trimit ceva sau daca trimit au soiuri complet necunoscute pentru ei .

Pentru flordel si cine mai e amator de cumparaturi online : in Romania singurele site-uri testate sint : Rosafruct ( trandafiri extrem de robusti , vand fara licenta si au si citeva soiuri tzeapa ) , Coral ( trandafiri mai mici dar sint certificati toti ) si Eutopia ( nu sint producatori dar intermediaza firme mari de afara , trandafiri excelenti , robusti , certificati dar fabulos de scumpi ) .

Mai sint citeva site-uri dar alea sint si ele pe acolo ...

einsteinitza

Ar trebui sa facem si o rubrica cu furnizori din afara, unii sunt seriosi si destul de acceptabili ca pret.
Bineinteles, cei de la care am cumparat. Ca oricum vine ceva mai rentabil ca Eutopia, mai ales daca gasesti soiuri deosebite..
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Un gand despre doi creatori.
Austin si Kordes.

Cautand pe net dupa oi aparitii si alte nebunii despre trandafiri, am gasit cuvintele unuia din cei implicati in procesul de creatie la minunatii trandafiri englezesti,Mchael Mariott, care arata criteriile si ordinea lor in selectarea de noi trandafiri valorosi.
1.Frumusetea plantei si a florilor impreuna, cu floarea asezata in asa fel incat "sa te priveasca in ochi"Floarea trebuie sa aiba gratie si farmec.
2. Parfum. Un trandafir care se respecta trebuie sa aiba parfum.Daca la unul cu o floare absolut magnifica lipsa parfumului puternic e scuzata, la restul parfumul este   o obligatie.Dupa Mariott, sunt cinci mari clase de parfum-Trandafir vechi,Fructat, De ceai, Mosc si Mir.
Dupa evaluarea plantei si acceptarea ei in alegere, floarea este mirosita de un colaborator al firmei, un vechi parfumier, care isi da verdictul cu privire la notele cuprinse in parfumul ei.
3. Rezistenta la boli si vigoare .O planta slaba nu are prea mare succes la gradinari, deci si aici trebuie sa stea bine cel putin.

Avand o parte din trandafirii Austin, la asta ma si asteptam.Primul criteriu frumusetea florii, parfum, si apoi rezistenta.


Asta e cumva diferit de Kordes, care s-a relansat pe piata cu trandafiri extrem de rezistenti, si la mine in gradina sunt remarcabili pe criteriul asta, dar nu prea exceleaza la parfum, iar florile nu se prea apropie de Austin, desi acu se pare ca incepe sa mearga si pe drumul asta. Deci, cand alegeti, ce sacrificati, ca nu le putem avea pe toate?
Bineinteles, nici o alegere nu e gresita, e doar, altfel.Eu clar pun Astinii pe primul loc. Parfumul in gradina nu vreau sa lipseasca. ;)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Einsteinitza are dreptate, din nou... Trandafirii albastrii doar acum 1 an au fost obtinuti de catre japonezi, deci la noi nu exista.
Iar pentru Schnuppe, nu sunt amatoare de cumparaturi online, dar de unde sa-i iau? Ma uit si eu.
Eu chiar m-as risca cu Ebb Tide-ul asta, cica e 8 lei, si femeia are 1ha undeva la Ianca. Daca e? Daca nu e, la 8 lei il iau la anu' si il arunc.
La cate plante am pus si s-a ales praful de ele! Va spun doar 2 arbori (fara alte plante): Pinus Parviflora Glauca si Cornus Kousa China Girl, la inceput am avut damblaua cu gradina japoneza (de aceea cei 2 arbori)- imi place si acum, dar lacomia mea pentru plante nu s-a impacat cu ea.
M-am rugat de cei de la Garden Store sa-mi aduca un Cornus Variegata Controversa (extrem de frumos) anul trecut, degeaba, tot am gandul la el.Asta fiindca la momentul respectiv il aveau pe site.

Pufa

Am inteles care este treaba cu trandafirul albastru.Multam +rsp
Se pot prinde trandafiri "de florarie"
Chiar noi avem in curte unul care este prins dintr-un trandafir cumparat din florarie +dns

einsteinitza

Nu a zis nimeni ca nu se pot prinde, unii din ei.Cei care au in ascendenta polyantha.
Numai ca, trandafirii de florarie au fost creati pentru alte criterii decat pentru decoratul gradinii.In perioade de clima aspra,  seceta mare, geruri de revenire in primavara, vanturi calde uscate, pot reactiona urat, florile devin mici ,sau chiar tufa moare.Asta poate fi si peste un an, si peste 10, nu inseamna nimic intervalul. La cate soiuri sunt acum pe piata, facute special pentru gradina, si anual mai apar cateva sute, e pacat sa nu dai o suma modica pe un trandafir ca lumea, care a fost gandit de la inceput pentru gradina-flori rezistente la soare sau ploi, tufa bogata, etc. Dar asta-i doar parerea mea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Eu am comandat la rosafruct, dar nu am primit niciun mail de confirmare a comenzii, cum am vazut ca se procedeaza in cazul altor site-uri care vand online, asa ca imi mai ramane sa astept data de 1 noiembrie sa vad rezultatul.

einsteinitza

Poti sa-i suni, sunt foarte amabili. :)
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Cred ca asa voi proceda. :)

Chiar ma gandeam ca poate ar trebui sa-i sun sa-mi confirme ca a ajuns la ei comanda, deoarece am patit-o cu sieberzul in primavara. Primisem si email de confirmare, iar cand i-am sunat peste aproape doua saptamani mi-au spus ca la ei nu s-a inregistrat nimic si m-au rugat sa le trimit confirmarea primita prin mail ca sa poata si ei vedea comanda.
Poate am ghinionul sa patesc si acum la fel.  +ham

Schnuppe

Quote from: flordel on September 17, 2010, 11:49:59 PM

Iar pentru Schnuppe, nu sunt amatoare de cumparaturi online, dar de unde sa-i iau? Ma uit si eu.
Eu chiar m-as risca cu Ebb Tide-ul asta, cica e 8 lei, si femeia are 1ha undeva la Ianca. Daca e? Daca nu e, la 8 lei il iau la anu' si il arunc.Toti trandafirii mei provin exclusiv din cumparaturi online , majoritatea celor lui Es tot prin online . Chiar , daca te risti cu aia , sint chiar curios ce fel de Ebb Tide au . Posteaza la anul cum arata si daca il identificam ca fiind originalul comandam si noi .

Schnuppe

Quote from: einsteinitza on September 17, 2010, 09:23:20 PM
Un gand despre doi creatori.
Austin si Kordes.

...

Asta e cumva diferit de Kordes, care s-a relansat pe piata cu trandafiri extrem de rezistenti, si la mine in gradina sunt remarcabili pe criteriul asta, dar nu prea exceleaza la parfum, iar florile nu se prea apropie de Austin, desi acu se pare ca incepe sa mearga si pe drumul asta. Deci, cand alegeti, ce sacrificati, ca nu le putem avea pe toate?
Bineinteles, nici o alegere nu e gresita, e doar, altfel.Eu clar pun Astinii pe primul loc. Parfumul in gradina nu vreau sa lipseasca. ;)


Pentru mine englezestii sint clar pe primul loc , desi sint dificili la habitus , eu n-am avut probleme cu bolile la ei , chiar pot spune ca sint peste ceilalti la rezistenta , cel putin la mine .  Dar ...

Sint trandafiri mari . Nu marisori , sint mari de tot , trandafirii de dimensiuni mici sint exceptii la Austin . Asta poate fi o problema in gradinile mici cum e in cazul meu . Nu suporta bine taierile mai puternice , fac figuri , aproape stopeaza lastarirea .  Florile sint superbe , parfumul la fel , dar chestia cu privitul in ochi ...  poate dupa ce trec citiva ani si ajunge ditamai uriasul iar florile se uita in ochii tai dupa ce atirna de pe o ramura de 2 m .

Exemplu : Crown Princess Margareta : 6-7 ramuri de peste 2 metri si inca tot pe atit ramificatii mai subtirele .
                 Falstaff  : ramuri de cca 80 cm inaltime si 4 ramuri 1,5 - 2 m  verticale si groase  .

Astia doi din butasi plantati prima data in primavara asta , origine Lens , aviz desteptilor de net care spun ca plantarea de  primavara nu prea merge , ca sint resturi . Aiurea , cred ca am in gradina mai multi trandafiri din plantari de primavara  decat din toamna . Dar sa revin .

Munstead Wood , al doilea an , este constant pe la 1,2-1,3 metri si are deja celebrele ramuri pe la 1,7-1,8 metri cu boboci in virful lor . Trandafir descris ca fiind de 90 cm , unul din Austinii micuti .

Summer Song a fost enorm , ramuri cu mult peste 2 m din iunie , n-am putut sa-l las asa si l-am scurtat puternic dar nu i-a prea convenit .

Toti au dimensiuni mari , desi sint mici ca varsta .   Habitusul poate fi o problema .

Cautind si pe la ceilalti creatori in clasele " Romantica " am observat ca majoritatea au deja trandafiri cu flori superbe . Dar ... fie ca sint Kordes , Tantau ( mai ales ) , Poulsen , Delbard , Meilland , majoritatea sint TH !  Au flori romantice dar sint TH , cu habitus tipic de TH . Alta belea . Nu toti sint parfumati , Poulsen e grozav la parfum , deci nu poti sa le ai pe toate . Desi incearca toti sa imite englezestii nu au reusit combinatia de trandafiri vechi cu moderni , nu pot intra pe piata cu arbustivii tipici pentru Austin .

einsteinitza

Poate ca habitusul de TH ar fi un atuu pentru cei cu gradini mai mici, care isi doresc niste nostalgici, dar nu pot lasa un monstru in curte.Unde mai pui ca cel mai bine ar fi sa pui trei, ca sa obtii si sprijinirea ramurilor, deci ajungi la niste dimensiuni impresionante.
Atunci, un TH cu flori romantice satisface totusi dorinta de flori vechi.
Parfumul- am observat cu stupoare ca nu toata lumea cauta parfum, eu nu imi pot imagina o floare de trandafir cu aer vechi, romantic, nostalgic, fara parfum din ala, cu galeata,sa te invaluie, sa te ameteasca.Nu pot, mi se par de plastic.Dar astia sunt piticii mei de pe creier.Plus ca, dupa mintea mea, un trandafir din asta nu merge pe betele de TH, e cam aiurea, dar poate nu sunt invatata.Mie chiar imi plac ramurile curbate, chiar daca nu vad floarea chiar in fata ;D, dar macar toata tufa are pete de culoare din loc in loc.

Bun, partea doi, eu sunt un destept de pe net care spun ca plantarea de toamna e mai buna,  ::), eu am avut rateuri primavara,toamna insa a mers perfect de fiecare data.Cine stie ce chestii mai sunt deluat in consideratie, la mine asa e, stiu si logica, nu pot decat sa ma bucur ca n-ai avut pierderi la plantari, asta e de fapt important.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

N-am avut niciodata rateuri primavara , i-am plantat corect , le-am pus pamant bun , i-am musuroit cum trebuie si au lastarit toti , intotdeauna , fie ca au fost de la Rosafruct , Coral , Eutopia .
In schimb am avut pierderi la cei din toamna . Trebuia sa fie invers . Si nici nu am observat pe forumuri mase largi de oameni plangand in grup din cauza pierderilor din primavara , mi se pare ca se face prea mare caz cu impartirea asta si cu recomandarile . De exemplu iarna asta ma intreb cam ce radacini isi formau butasii la - 20 si ceva de grade cu saptamanile ... Ma rog , asta e opinia mea , nu tin sa recomand nimic , eu sint mare amator de plantari de primavara . Si nu consider ca plantarea de primavara se bazeaza numai pe bafta omului , nu e chiar asa .

Nici mie nu-mi plac cei care nu au parfum , e aiurea . Poate ca nu toti TH sint asa de batosi , Augusta L. nu e asa , dar tot sint cu habitus vertical .

Toamna asta incep sa grupez cite 3  unii din englezesti .  Degeaba au ramuri curbe daca lastarii nu pot tine florile , am avut o minunatie de pegging la S.S , absolut toate nodurile de pe ramurile curbate au lastarit , cred ca il storceai de auxine ca buretele  :D , toti lastarii au fost floriferi , trebuia sa fie o minunatie ... lastarii nu au putut tine florile , aproape toate au fost spre sol . M-am lecuit de pegging la englezesti , poate merge la rambleri sau la arbustivi cu flori mici , dar la englezesti nu . Desi ramurile se preteaza .

Apoi am studiat cu atentie fotografiile de pe net si din catalog si incerc grupajele , sa vedem ce o sa iasa .   

einsteinitza

Interesanta chestia, nu ma gandisem ca nu pot tine florile, dar e logic, nu inteleg cum de nu ne-a trecut prin cap. Chiar ma gandeam ce fac ai tai, mai ales ca Graham Thomas al meu a facut niste ramuri lungi si blege, cu flori in varf, dar ce folos, ca erau prin iarba.Asta si pentru ca a fost taiat foarte scurt ca a inghetat, si astea au fost toate noi cam de jos, nu a avut aproape de loc structura de etaje mai batrane.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro