Gradina lui Flordel

Started by flordel, September 18, 2010, 04:42:41 PM

Previous topic - Next topic

gentiana

Flordel te anunt ca ai un sadic in gardina,Claudiu
Ma asezasem frumos sa admir bancile si brusc mi-a crescut tensiunea
Bine,Claudiu,alte banci nu puteai sa pui decat alea cu acoperis?
Cu alea am fost terorizate cand ma pregateam pt facultate,cred ca as putea sa spun cate imbinari au ,cate cuie se folosesc si daca ma chinui fac si cubajul la lemn
E totusi we si ar trebui sa ma pot si eu odihnii,nu sa dau in "horroruri" :P :P :P
Mai ramane sa ma pui sa desenez din memorie ............coltul pompierului
Deja numai buline negre  ............. >:(
Rux,in caz ca hasesti vreo solutie eu as vrea banca de piatra pictata,ar fi interesant si chioscul,ca tot am vazut azi un model de chiosc din fier forjat si am inceput sa ma scancesc

penelopa

Ei, uite, ca bancile astea care te-au terorizat pe tine, m-au uimit p mine ... si pe sot. +hypno
Deci, de la primavara, avem de lucru: eu cu proiectul si sotul cu executia. ;)

ps. Ma, Claudiu, esti o comoara la gradina omului. :-*
Cu ocazia asta, mi-am adus amite ca tu ai pus  odata un link la o firma care facea capace pentru camine de apa,  de hidrofor etc. din ceva aliaj care semana cu ... o stanca de piatra.
Mai stii pe unde, ca eu nu mai gasesc.

Claudiu

Imi pare bine ca sunt bune si "bancile mele" la ceva.
Sper sa nu se fi suparat gazda ca i-am numit copii dar imaginea creata de discutia cu luatul de manuta si asezatul pe bancuta mi-a sugerat imaginea unor copii.

Bancile cu acoperis sunt indragite de copii. Li se pare ca o casuta din padure. Am vazut pe unele mame aducandu-si copii sa manace acolo prajitura sau pizza sau ce o fi, sandwich de acasa. Nu neaparat frecvent ci asa din cand in cand, distractia e mergem in parc sa mancam. Sigur adultii nu sau nu pre mananca. Mori de ras daca vezi cate un pusti sau pustoaica - de aia mici - ce nu vrea sa-si lase mama sa puna ambalajul la cosul de gunoi ci vrea sa o faca el  sau ea, ca adultii si cum se bosumfla daca le ia vantul hartiuta din mana. Unii se pun pe plans si pana le dai hartiuta inapoi sau alta daca nu o mai prinzi pe aia, nu se mai opresc.

In plus in zonele unde soarele e foarte puternic si nu ai umbra acele acoperisuri sunt o binefacere.

Pene nu mai stiu unde e adresa aceea. Tin minte ca a fost ceva la un subiect sau o intrebare a lui Cara.
Am sa lipsesc vreo doua zile, desi o sa am internet si unde merg, dar nu o sa am timp prea mult.
Daca nu o aflu pana atunci incerc sa o caut mai sistematic cand revin.

Despre chioscuri daca cineva e interesat de cautat, pe Google sau explorer, dupa cuvantul englez - gazebo si se pot gasi o multime de pagini sau imagini care sa inspire.

Imagini:

http://www.google.com/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=s&hl=en&q=gazebo&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1366&bih=587


Sunt constructii utile in gradina. Pot fi dotate si cu o minimala bucatarie mascata incat sa puteti facea cafeau acolo in timp ce rontaiti la prajituri. Pe timp de iarna poate fi folosit si ca depozit pentru diverse, desi cel mai util daca aveti spatiu e folosirea unei mici constructii usoare speciale.

einsteinitza

Am  si eu un fel de bancuta din piatra jos in graadina, dar nu ma inteleg prea bine cu ea.Am avut o lespede mare frumoasa, si am pus-o pe niste bolovani de rau-avand apa langa gard, e o sursa buna de bolovani. Deci, bancuta e frumoasa, bineinteles nu se compara cu cea din poza, dar e extrem de rece.In zece minute iti intepeneste partea de pe banca.Am incercat sa pun o salteluta din aceea de banci, dar , ba o uit pe banca,si o prinde ploaia,ba uit sa iau salteluta cu mine cand ma duc la legume..Chiar magandeam ca la primavara  sa-i pun o parte de lemn, ca sa pot sta oricand acolo.Lemnul e cald si pot sta fara sa aduc alte perne prin gradina.
Poate ca, Pene, in zzona ta nu e chiar asa rece piatra, dar asta-i problema cu care m-am confruntat la bancuta de piatra.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Quote from: einsteinitza on January 23, 2011, 08:30:30 AM
... ba o uit pe banca, ba uit sa iau ....

O fi banca pierduta a uitarii? Cati nu ar vrea sa stea pe asa o banca?  ;D
Introdu-o in circuitul turistic.  :D

Lemnul iti da senzatia de cald cand stai pe el pentru ca e izolator termic. Cel mai placut e sa stai pe o bucata de polistiren cum e cel de la izolari constructii. E un izolator mai bun deci mai placut decat lemnul. Poti sta si iarna pe el. Incearca si ai sa vezi. Problema e ca nu stiu cum ar putea fi fixat sa nu-l ia vantul si sa mai si arate si estetic.

Idee - pentru persoane mai in varsta sau de orice varsta daca simte nevoia. Frecvent in gradina lucrezi la nivelul solului. Uneori trebuie sa stai mai mult si alegi o pozitie cu un genunchi pe sol. Daca solul e prea dur se poate folosi o bucata de polistiren. E bine sa fie din cel cu densitate mai mare pentru a fi mai tare. Se deformeaza dupa un timp dar inlocuirea nu e costisitoare tinand cont de cate bucati raman daca se izoleaza casa. Asta daca nu vreti sa cumparati genunchiere profesioniste si sa aratati ca super-gradinarul daca va luati si o salopeta speciala :)

flordel

Vreau sa-i multumesc lui Claudiu pentru popularea gradinii mele cu bancute (si asa in realitate n-am nici una) si lui Rux pentru trandafir.

Nici mie nu-mi plac bancile din piatra, mi se par reci si incomode. De asemeni nu ma dau in vant dupa cele fara spatar.

Am sa pun si eu 2 banci, una din fier care-mi place din punct de vedere estetic, dar nu stiu cat de confortabila este, si una din lemn care m-ar tenta s-o incerc.

Rux

O prefer pe cea din lemn si pentru cadrul natural in care este pusa.
Sa ne astepti ca venim negresit ..

penelopa

Mie îmi plac amândouă  :) ... pa aia din fier aş păstra-o pentru vizitatorii "înţepaţi". ;D

sicamin

Si eu o prefer pe cea de lemn  :D .

einsteinitza

Aveau parca la Praktiker modelul celei de lemn. Nu cu gradina cu tot, dar merge :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gentiana

Aia de fier e deosebita,ar merge ornata cu perne si saltelute si amplasata intr-un chiosc de fier forjat
V-am spus ca pe vremuri stiam cateva case in zona Calarasi care detineau niste superbe chioscuri din fier forjat,adevarate capodopere de dantelirie din fier?
Unde mai gasesti mesteri sa ti le faca si sa nu te coste cat vila lui Videanu de la Snagov
Unele din ele erau imbracate cu bucati de sticla colorata(nuante de albenmverde,auriu) care transforma razele soarelui intr-un adevarat caleiodoscop
Am intrat in unul(era cu marea majoritate a geamurilor sparte sau disparute) si ce am vazut m-a incantat
o FERIE A LUMINII

Mihai

Cate discuţii interesante se pot purta pe bancuta aceea de lemn...........

gentiana

Ariciule a ta e mixta .........fier si lemn ;D
Asta inseaman ca  discutiile ar fi mai putin intereseante?

Mihai

Depinde de subiect şi subiecţi ;)

gentiana


flordel

Deoarece in ultima vreme am observat ca am inceput sa ma transform intr-un colectionar de plante, si de multe ori am cam lasat pe planul doi amenajarea si designul gradinii in general, m-am gandit ca ar fi benefic sa discutam putin pe marginea acestui aspect (mai ales ca am vazut ca nu este numai cazul meu).
Mai exact as dori sa va povestesc cum vad eu amenajarea gradinii mele (chiar daca nu va iesi asa din start), ce am facut, ce voi face si care sunt pericolele care cred eu ca ma pandesc.
Pericole: sa achizitionez plante numai fiindca imi plac fara a avea un plan si o imagine generala unde vor fi amplasate in gradina. Chestia asta nu poate duce decat la un amalgan, o colectie eterogena si neplacuta estetic.
Corectura cea mai usoara este prin alegerea unor plante potrivit unor scheme coloristice. Ce vreau sa spun este ca se poate realiza o unitate a gradinii pe principiul culorilor si daca il respecti poti avea o gramada de plante care iti plac, atata timp cat sunt de o anumita culoare sau culori.
Asa in mare fiindca nu mi-a luat Dumnezeu mintile cu totul cam asta am incercat sa fac cand am luat trandafirii de la sarb.
Va voi povesti in scurt timp...

einsteinitza

Foarte interesant, astept cu nerabdare.

Stiu ca legatura asta intre plante poate fi obtinuta si printr-o anume repetitie, adica, in stratul de flori periodic repeti o anume planta, pentru a da unitate si a nu parea totul prea varzos, sa nu ai senzatie de prea multe plante.
Se mai poate obtine si prin marea atentie la textura frunzei si a florii, chiar daca au culori asemanatoare nu-i sigur ca ceva cu frunza foarte lata si mare se imbina cu o prizaritura.
Abia astept, pui si puze, nu?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Fiindca gradina mea din spate este foarte insorita si calduroasa, fiind orientata mai mult spre vest, m-am gandit ca trebuie sa para mai racoroasa si deoarece acolo am si terasa totodata o priveliste relaxanta.
Ca urmare am eliminat pe cat posibil din schema coloristica nuantele de rosu aprins si rosu oranj.
Am limitat culorile la albastru, mov, purpuriu, galben, piersiciu, alb si ceva roz(mult mai putin). Adica plantele perene (ca cele anuale le-am mai luat si alte nuante), adica cele care vor ramane ani de zile acolo am incercat sa se incadreze in aceasta idee.

penelopa

De acord cu tine, Flor! Dar, eu nu mă pot abţine să nu poftesc la noile plante care apar în timp.  ;)
În plus, rutina mă deprimă şi, mai mult de 2 ani, nu rezis la aceeaşi formă de grădină. Vreau să am posibilitatea de a schimba ceva în grădină, la fiecare început de primăvară. Chiar şi chestia asta cu culorile  :( ... rişti să nu mai observi detaliile unei plante deosebite în marea de plante de aceeaşi culoare.
Eu aş zice să păstrăm nuanţele unei culor pe zone, iar plantele să aibă perioade de înflorire alternative.
De aceea, deşi mă voi axa pe plante perene, întotdeauna voi lăsa loc şi pentru cele anuale. ;)

flordel

Voi pune poze cand voi avea ce arata! ;D
Incerc deocamdata sa explic cum vad eu lucrurile si eventual sa le discutam.
Sigur ca textura este extrem de importanta si tipul frunzelor, voi ajunge in scurt timp si acolo.
De altfel fiindca veni acum vorba, cred ca multe gradini pierd din aspect deoarece multi proprietari planteaza fara a le pasa de frunze unei plante ci numai de floare. Frunza, culoarea, dimensiunea, textura dupa mine e la fel de importanta ca floarea. La fel ca si forma tufei.

flordel

Pene, le poti avea pe toate aceste, inclusiv sa schimbi periodic...Si toate culorile au nuante si nuante, iar ele se grupeaza pe insule de culoare. Si poti schimba mereu cu alte plante anuale.

flordel

Referitor la culori...
Rosu aproprie, albastrul si in general nuantele reci departeaza.
Gradina mea este mai mult lata decat lunga, am interesul sa dau senzatia de departare pe fundul gradinii, de fapt acolo unde am si straturile de flori.
Albastrul, movul si albul sunt dupa mine cele mai utile culori in gradina. Dintre ele cel mai greu de obtinut este albastrul. Sunt utile deoarece se asorteaza minunat si pun in valoare orice alta culoare, iar albul este de neegalat ca impact noaptea.
Cea mai dificila culoare si care te poate arunca cel mai usor in kitsch este rosul. Cred ca trebuie tratata cu cea mai mare prudenta si respect. Ca sa nu ma intelegeti gresit, nu cred ca-i urat rosul si se pot obtine efecte si combinatii desosebite, dar trebuie avuta grija.
Ca sa exemplific am sa pun cateva poze (nu din gradina mea) ca sa vedeti de ce consider albastrul si movul atat de important si formele curbe de altfel.


flordel

Partea din spate a gradinii mele despre care va vorbesc acum este amenajata cu straturi curbe si asimetrice (probabil la primavara va mai suferi niste modificari).
Albastrul mi-a fost greu sa-l reproduc in gradina. Am ca planta perena doar un Ceanothus iar cel mai mare succes l-am avut cu planta anuala Ageratum.
Cu movul a fost mult mai simplu: Lavandula, Salvia, Liliac mov, Iris, Hemerocallis, Allium Globemaster (extrem de frumoasa si de impact), iar plante anuale Calliphensus, iar acum am gasit cu ajutorul lui Codruta Zinnia Purple Prince.

flordel

Inca un mic exemplul de folosire a culorii albastre in acest caz alaturi de un artar japonez cu frunze grena.

flordel

Albul, de nepretuit noaptea. Daca va place sa stati seara pe terasa si sa admirati gradina, cred ca merita sa incercati sa incorporati aceasta culoare.
Ce am eu pe alb: 1 camelie (care nu a inflorit inca), un hibiscus syriacus "Diane" alb, liliac alb, irisi si in rest multe plante anuale, cea mai indragita de mine fiind Regina noptii modelul vechi si frumos mirositor. De asemeni tot cu ajutorul Codrutei am gasit Cosmos alb si am luat ieri din magazin seminte de Gypsophilla.
Un mic exemplu de folosire a albului: