despre bolile si daunatorii plantelor ,tratamente

Started by paraschivvvv, January 03, 2011, 12:01:48 AM

Previous topic - Next topic

paraschivvvv

Am gasit in  revista Practic  special ,idei pentru casa gradina si apartament nr 2/2010 -flori de vara ,sfaturi  precum despre noi tratamente impotriva  bolilor si daunatorii plantelor: fainare-morestan.rubigan,saprol,afugan;mana-dithaneM,ridomil gold,bravo,ripost;putregaiul cenusiu- tiuran,folpan,sumex captan,poliramr,ronilan;paduchi de plante-pirimor25WG;sumi-alfa;musculita alba-applaud,admiral;paduchele testos-ecaux;paianjenul rosu-flumite20SC;pentru gradina- urechelnita-ultracid40EC,dar si despre inmultirea si fertilizarea plantelor

trandafira

Iata ceva interesant de citit:
Combaterea bolilor si daunatorilor pe cale biologica si nepoluanta
Aceasta metoda devine in zilele noastre tot mai mult utilizata pentru ca, pe langa reducerea poluarii cauzata de folosirea unor substante otravitoare pentru om si animale, se fac economii importante, stiut fiind faptul ca pesticidele sunt destul de scumpe. Combaterea biologica se poate realiza prin diferite zemuri si extracte de plante, a caror preparare este la indemana oricui. Folosirea preparatelor descrise mai jos se recomanda mai ales in gradinile de langa casa, pentru amatori.
Praful de copt
In ultimul timp s-a batut mult moneda pe combaterea fainarii cu hidrocarbonatul de sodiu. S-au facut multe incercari si in multe cazuri s-au obtinut rezultate bune. Reteta este simpla: la 1 l apa se adauga 5-10 g de preparat si se aplica direct pe planta. In combinatie cu uleiul de nima (contra insectelor) intareste efectul ambelor substante. Nu se recomanda pentru culturile comerciale, deoarece efectul lor este echivoc.
Zeama de usturoi
Iata o alta utilizare pentru aceasta planta multifunctionala! Se ia un bulb de usturoi proaspat, se desparte in catei si se taie marunt sau se zdrobeste. Se introduce in doua lingurite de ulei de parafina pentru doua zile, dupa care se filtreaza.
Se iau cativa fulgi de sapun, se pun in 600 ml de apa si se agita pana ce sapunul se dizolva. Extractul de usturoi se adauga acestei solutii si se agita bine. Aceasta este solutia de baza care se foloseste in cantitate de 10 ml/la litru de apa. Acest preparat natural este eficient contra afidelor, plosnitelor, insectelor si omizilor. Exista unele posibilitati de combinare a zemei de usturoi cu ceapa si ardei iuti. Acestea din urma sunt preparate puternice chiar si daca se folosesc singure.
Zeama de usturoi, ceapa si ardei iute
Se fierb cativa catei de usturoi cu 4-5 ardei iuti si 2 cepe mari in circa 2 l apa, timp de 15 minute. Se lasa sa se raceasca si sa stea peste noapte. Lichidul se filtreaza, apoi se adauga fulgi de sapun sau lapte si-l agitam ca mai sus. Poate fi eficient mai ales in cazul plantelor tinere.
Zeama de ardei rosu sau iute
Se taie si se piseaza 5 ardei iuti, apoi se pun in 50 ml apa. Se lasa o zi pentru ca uleiul sa se extraga, apoi lichidul se filtreaza. Atentie la manipularea ardeilor: sa nu atingeti ochii si mucoasele, spalati-va bine mainile, vasele si uneltel imediat dupa folosire. Zeama combate bine afidele, omizile si acarienii.
Zeama de frunze de rabarber
Pentru prepararea ei se folosesc numai frunzele. Acestea se fierb in 1 l de apa, se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza. Lichidul rezultat se amesteca cu o cantitate egala de emulsie de sapun (preparat dupa reteta de mai jos). Din acest concentrat se pun 100 ml apa. Este eficient mai ales contra insectelor si larvelor rozatoare si cele asemanatoare acestora.
Emulsie de sapun
Desi suna straniu, sapunul este un insecticid excelent. Fulgii de sapun se folosesc la multe preparate deoarece au rol de adeziv pe frunze. Uneori sapunul poate fi inlocuit cu lapte. Se pot utiliza fulgi de sapun pur ca Lux si Sunlight. Acestea se pot procura sub forma de batoane si se pot razui. Pentru 1 l de apa se pun doua linguri de supa de fulgi si se agita bine pana la emulsionare. Lichidul se stropeste direct pe plantele atacate de afide si alte insecte.
Tratament cu ceai de isop
Este eficient contra fainarii si contra unor bacterioze. Se prepara in modul urmator: se fierbe ceva apa in care se pun bucati de planta (verde sau uscata). Se fierbe cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca dupa care se filtreaza. Se foloseste ca atare. Plantele de isop plantate printre flori si trandafiri constituie un bun aparator impotriva insectelor.
Tratamentul cu zahar
Nu este un tratament prin stropire ci se administreaza pe sol in scopul distrugerii nematozilor care ataca radacinile plantelor. Zaharul se imprastie pe sol si se incorporeaza printr-o greblare usoara. Zaharul va distruge, prin uscare, viermii. A doua zi se uda bine pentru a se drena solul. O solutie de zahar poate fi folosita pentru prevenirea si eradicarea paianjenului rosu.


zamfira

As vrea sa va intreb: bolile cerealelor (ma refer concret la "rugina graului"- Puccinia graminis) poate ataca si gladiolele? Si, daca da, este posibil ca o tufa de Berberis (despre care stim ca este gazda intermediara pentru Puccinia) poate imbolnavi gladiolele din apropiere. Eu am observat aparitia unor pete alungite pe frunzele de gladiole, ceea ce a dus la uscarea intregii plante. As vrea sa stiu daca, pe viitor, sa nu mai pun gladiolele langa berberis. Sau nu exista nicio legatura si cauza este alta.

Ionela

Probabil nu e P. graminis, ci Puccinia gladioli. Am facut sapaturi - are ca gazda intermediara Valerianella sp (Feldsalat in germana, nu stiu daca are si denumire romaneasca). Ai asemenea salata prin gradina?
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

zamfira

Nu, nu am. In plus, numai firele de langa Berberis mi s-au imbolnavit. Asta mi-a dat de gandit. Multumesc mult pentru sapaturi, Ionela.

zamfira

Quote from: zamfira on August 16, 2013, 12:41:51 PM
As vrea sa va intreb: bolile cerealelor (ma refer concret la "rugina graului"- Puccinia graminis) poate ataca si gladiolele? Si, daca da, este posibil ca o tufa de Berberis (despre care stim ca este gazda intermediara pentru Puccinia) poate imbolnavi gladiolele din apropiere. Eu am observat aparitia unor pete alungite pe frunzele de gladiole, ceea ce a dus la uscarea intregii plante. As vrea sa stiu daca, pe viitor, sa nu mai pun gladiolele langa berberis. Sau nu exista nicio legatura si cauza este alta.

Am gasit acum o fotografie din septembrie: se vede ca rugina s-a intins pe toata planta si aproape ca a produs uscarea frunzelor.  ???
Si eu am citit, dupa cele ce mi le-a spus Ionela, ca nu ar fi berberisul gazda intermediara pentru aceasta Puccinia, dar, ceva mai incolo, gladiolele nu au fost afectate.