Gradina Anasstasiei de la tara

Started by anasstasia, March 02, 2011, 12:45:15 PM

Previous topic - Next topic

geodezia

Doamne Claude stai in Romania soro ca ai muma de pamint negru negru si urit ..la mine galben galben si frumos .. cum sa nu ai plante frumoase .. sa iti traiasca si tu sa traiesti sa te bucuri de ele .. foarte frumoase

claude

Geo, multumesc, nu-i chiar asa grozav pamantul, a fost cam secatuit, tot car mranita si incerc sa ii redau viata, tot citesc despre permacultura si modurile neagresive de cultivare a pamantului. Sa stii ca si eu am destule zone cu pamant galben, dau la harlet de ma ia naiba sa fac gropi adanci in care sa inlocuiesc pamantul ala si car la pamant de-mi sar ochii  ;D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

anasstasia

Am nevoie de ajutor. Ma gindesc sa particip la o comanda si am dat peste prima oara de Fallopia aubertii. Am nevoie de sfaturile voastre pentru ca nu stiu daca este indicat sau nu sa o cumpar. Am nvoie de sfaturile voastre in legatura cu aceasta planta.
Am vazut ca se intinde extreeeeeeeeem de mult, in sa ma intereseaza opinii pertinente. +hug

flordel

E salbatica, si se intinde de nu mai scapi de ea. Eu zic PAS...

anasstasia

Super, multumesc pentru opinie. Astept si altele daca se mai"baga"cineva.

anasstasia

De asemenea as vrea sa cumpar Wisteria floribunda Honbeni Pink Ice si Wisteria floribunda 'Violacea Plena' syn. 'Black Dragon'. Pot sa le transform in arbori? Nu as vrea sa se intinda peste tot, as vrea sa creasca sub forma de arbori, insa stiu ca nu toate au puterea sa se autosustina.

einsteinitza

Mentinerea lor sub forma de arbori e extrem de dificila, pentru ca trebuie taieri foarte bine gandite, profesioniste, ca florile sa apara mereu pe acelasi ramuri, fiindca tu nu-i permiti sa creasca.
Inainte de asta trebuie sa te informezi foarte bine desre taierile ei in fom=rma asta
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

A bun, e clar, atunci or sa se intinda peste tot  =)) =))

anasstasia

Stiti ceva care sa ucida stirul? Anul trecut am facut o prostie. Am cumparat Roundup si am erbicidat, insa am facut-o tirziu, cind stirul avea saminta. A distrus tot, insa au cazut miliarde de seminte si toate au rasarit. Unde inainte aveam un teren plin cu un mix de buruieni, peste o luna am gasit socata o padure de stir, dar padure...
Anul asta sint hotarita sa am 3 ierbicidari, insa deoarece terenul este mare si trebuie data o cantitate destul de mare de ierbicid, vreau sa cumpar ceva mai ieftin, sa nu ma usture tare la buzunare.

Cautam date despre stir si uitati ce am gasit:
http://www.doctor.info.ro/stirul,_o_planta_care_trebuie_descoperita.html

Cine vrea sa-fi faca salata sau chiar sa comercializeze stir, eu il dau pe tot.

penelopa

Parerea mea, Anasstasia, este ca, oricat ai ierbicida, daca nu tii buruienile din scurt (plivindu-le inainte de a face seminte), imbibi pamnantul degeaba cu chimicale. Eu am iebicidat o singura zona cu pir (Ierbicid Total, se chema substanta) pentru semintele plantelor anuale. Cand au rasarit plantele anuale, au rasarit si buruienile.  :( E adevarat ca locul e mai curat decat restul neierbicidat, dar asta nu inseamna ca nu plivesc florile de buruieni.

anasstasia

E adevarat Pene, insa trebuie sa fac ceva.
Inchipuiste-ti un teren de 1000 m patrati, plin cu stir pina la briu. Ok, nu-l las sa creasca mare, insa eu ajung cel mai des o data pe luna la tara, iar atunci nu stau sa smulg stiul din curtea mare, il culeg ce cel din gradina de trandafiri (care imi ia in cel mai bun caz o zi, iar eu la tara stau doar o zi).
Anul trecut in 5 rinduri diferite pe tot parcursul verii am stat in patru labe si am cules stirul pe o suprafata de 500 m patrati din gradina de trandafiri. De cite ori am ajuns la tara data urmatoare era la loc, la fel de des si foarte inalt. Nu se smulge usor, dimpotriva, are tendinta sa se rupa de la nivelul solului, radacina ramine in pamint si ii dau alte frunze. Daca nu as fi facut munca de chinez 2 ani la rind curatind stirul din curtea cu trandafiri, nu am fi abordat metoda chimicalelor.
Sint foarte hotarite pentru erbicidare. Ii las terenului timp apoi sa-si revina, insa m-am lecuit de culesul la mina. E timp irosit degeaba.
Terenul de care vorbesc este in momentul acesta doar plin de buruieni, nu are nimic plantat. evident ca trebuie curatat, luat si la mina, insa nu pot sa ma lupt cu ce e acolo pentru ca la tara eu stau doar o zi cel mult la o luna. Nu pot sa le dovedesc pe toate. Si inca cite sint de facut de care nici nu m-am apucat  >:(

anasstasia

Cum pot dovedi la mina asa ceva? Este poza facuta in luna iunie.

penelopa

Sincer, n-am mai vazut asa ceva  =))

anasstasia

 =)) =)) =)) Buruienile care erau unde acum sint trandafirii depaseau 2 metri. Cind am ajuns acolo prima oara am fost socata, iar senzatia de parasire si ruina era foarte dureroasa. Eu am cumparat casa acum 2 ani, insa nu stiu de citi ani nu a fost ingrijita.

anasstasia

Cind am cumparat casa, asa arata gradina din fata casei unde acum sint trandafirii:
Iulie 2009:


Iunie 2011:

anasstasia

Aceiasi gradina din alt unghi. Nu am putut avea acest unghi si in 2009 deoarece nu puteam poza de buruieni si nu exagerez: erau mai inalte decit mine si efectiv nu am putut face multe poze sa se vada nenorocirea. Unde sint trandafirii am avut mii si mii de puieti de visin (fara gluma), sute de buturugi de vie si tone de buruieni.

einsteinitza

Anastasia, din experienta mea, solutia clar nu vine de la ierbicid. Dupa cativa ani de stat prin rondurile de flor, la plivit, si in gazonul din fata-barbatul meu voia gazon-si incepand sa capat informatii si experienta, am avut o alta perspectiva.
Asta am invatat-o dandu-ma cu capul , fiindca muream de ciuda cand ma duceam pe dealul din fata casei si, desi nu plivea nimeni, era o periuta superba mereu verde, din cand in cand presarata cu floricele scunde. Imi venea sa vin sa sap calupuri si sa le mut in gradina.
Solutiile mele
Am cosit odata la doua saptamani gradina , chiar cu un cosas, pana m-am dotat cu masina de tuns. De primavara pana toamna, vara insa nu mai este necesar decat odata pe luna. Intr-un an, am scapat de toate buruienile cu tije groase, care nu mai apucau sa se mareasca si sa se ingorase. In locurile cu probleme, unde am vazut goluri, sau mai rar,am aruncat samanta de trifoi alb. rifoiul asta alb este o minune, fiindca este pitic si se raspandeste ca nebunul, iar cu frunzulitele alea ceva mai late umple orice gol. Pontul asta l-am primit de la Urzica, la el am vazut un gazon cum n-am vazut in alta parte.Adica un covor verde, ca o plapuma superba, periuta.
Dupa mine nu merita sa pui ceva nenatural, fiindca dupa semanat, incepe nebunia plivitului buruienilor din gazon. Vin pasari in curte, vant, toate aduc seminte de buruieni cate nu gandesti. Dupa doi ani de ingrijit un petec de iarba, si smuls papadii si alte alea, , am sapat si ultima reduta, am pus floare de fan si acum am un covor amestecat marunt, des, care rezista si sub zapada,fiind format din plante de zona este cea mai rezistenta solutie. Plus ca, fiind amestec de plante, pamantul nu saraceste, una se ajuta pe alta, se completeaza.Primavara am papadii scurte, covor galben, apoi am banutei salbatici, nu m-as mai intoarce la gazon in veci, am scapat de orice munca de plivit si dezburuienit.

In timp, am descoperit metoda sa nu am buruieni si de plivit nici intre flori.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Eu nu stau la tara si ajung si o data la 2 luni acolo. Iar cind ajung ma iau cu miinile de cap, pentru ca buruiana este cit casa, iar eu stau doar o zi, maxim 2. De aceea ma gindisem ca in acest an sa intru cu erbicid si sa incerc sa stirpesc mare parte din ce e acolo, iar la anul tot la trifoi alb ma gindisem si eu. In curtea mare unde acum sint buruienile, vreau sa plantez pomi fructiferi, sa ii fac mamei o zona cu legume si sa mai pastrez si eu un mic spatiu pentru trandafiri si alte plante interesante pentru mine.

anasstasia

Quote from: einsteinitza on January 29, 2012, 08:26:22 AM
In timp, am descoperit metoda sa nu am buruieni si de plivit nici intre flori.

Adica? Ca de cite ori merg mai intii incep sa curat unde sint trandafirii si asta imi ocupa cel putin o zi. E munca de sisif si nu se vede  nimic.  De cite ori ajunga la tara buruienile iar sint mai mari decit trandafirii. Nu inteleg cum de curat de fiecare data ca in palma, iar peste o luna buruienile sint tot acolo si sint de 1 m. ??? ??? ???

einsteinitza

Deci, Anastassia, eu nu stateam la inceput la Slanic, dar angajasem un om care lua iarba pentru animale. Nu il plateam, el lua ce cosea, ii permiteam sa il lase cateva zile la uscat in gradina. Asta pentru ca mirosea frumos, a fan cosit. Deci asta o rezolvi repede.Sau cel putin aici.
Noi am primit terenul dupa ce, 50 de ani nu facuse nimic cu el, doar culegeau prunele. Blarii pana in gat, rugi de muri si de macesi, puteam intra doar cu cizme si pantaloni , erau chiar si serpi.

Cat despre trandafiri si ronduri, dupa mine, nu te supara,ai ales metoda gresita. Or fi frumosi trandafirii, dar pamantul ala e groaznic. Daca te uiti la orice amenajare peisagistica, prima regula e sa nu ai pamant gol. Oricum ar fi, pamantul gol nu e aspectuos. Fa grupuri, de arbusti, de plante mici la baza-se cheama plantare sub nivel-underplanting, - nu lasi nici un pic de pamant gol. Daca nu ai pamant gol, nu ai ce plivi, ai sa vezi. Pune langa trandafiri arbusti mai mari, mai mici, fiia tenta la culori, dedesubt baga garofite, phlox pitic, apoi astre mai inalte si mai scunde, etc.
Nici eu nu am stiut de la inceput, dar acum stiu, absolut toata zona din jurul lacului, cu trandafiri, printre alte plante, nu necesita decat tunderea plantelor odata pe an. Am gasit si niste arbusti taratori-euonymus, tuia repens, care ma ajuta enorm.Forsitia, chaenomeles, plante care pot fi inmultite usor de la prieteni ;) :D, pot fi tunse scurt si sunt de mare ajutor. Sub ele, bulbi de toate felurile, ies fara sapat, fara nimic, mai ales brandusele mari sunt de foarte mare efect. Asa scapi de buruieni, iti garantez.Cand ajung la Buc pun ceva poze ca nu am calculatorul meu la mine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Ma bucur pentru parerea ta. Da, pamintul gol arata groaznic. Si aici, printre trandasfiri vroiam sa plantez un fel de iarba (tot la trifoi sau la trifoi alb ma gindeam), insa nu stiu cum ar arata. Nici mie nu-mi place asa. Crezi ca ar fi ok sa seman trifoi?

einsteinitza

Nuuu, eu Zic ca nu. Iti faci viata grea, si arata ca un parc, nu ca o gradina de casa calda si lejera.
Iar cositul zonei verzi printre trandafiri va fi greoi, cu atatea obstacole.
Nu am calculatorul meu la mine, insa uita-te pe pozzele de vara din gradina asta, e putin cam umbroasa dupa mine, insa prinde ideea de care zic, care te ajuta sa scapi de o gramada de munca si sa arate si bine. Dar cauta pozele de vara, sunt concludente. Si incearca sa vezi plantele, grupurile, pana ajung sa iti pun niste exemple mai bune.
http://agardendiary.blogspot.com/
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Mi se pare foarte incarcata gradina aceea. As vrea sa-mi mai las spatii goale ca atunci cind voi dori sa mai adaug ceva, sa am si unde.
Dar ce as putea pune pe jos (nu gazon!), astfel incit sa arate si bine si sa sufoce buruienile. As vrea sa fie ca un covor.

gabriela jalba

Era bine daca bagai plugul in toamna. Acum amai inghetau din radacini si seminte.Eu te inteleg foarte bine,ca aveam si eu o suprafata de 1500mp pe care nu o puteam ingriji si cresteau buruienile mai inalte de 2m(loboda porceasca,jtir,...).Am dat gradina aia la un lipovean si el a facut zarzavat de vinzare;apoi am vindut-o(ma hotarisem sa fac casa si n-aveam bani ).Cauta si da terenul ala cuiva sa-l faloseasca,si atunci il si va ingriji.  Si al meu barbat a dat cu ierbicid( o suprafata mica,60mp) si a curatat-o. A dat de mai multe ori,doar tot daduse bani pe el !!!! Chit ca am dat eu din gura,el a facut ce-a vrut. Am sa vad anul asta ce minuni or iesi acolo.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Anasstasia, dupa parerea mea, solutia ar fi sa platesti pe cineva din sat care sa vada de curte in perioadele in care voi nu sunteti acolo.
Daca ti s-a pus pata sa ierbicidezi, poti s-o faci, dar numai o data, nu de 3 ori cum ti-ai propus. Trebuie sa stii, insa, ca la 2 saptamani de la ierbicidare (cand buruienile s-au ingalbenit) trebuie sapat si scos din pamant toate radacinile  uscate ale buruienilor. In functie de ce ierbicid folosesti, exista un termen in care poti sa insamantezi cu ce vrei tu ... trifoi alb, iarba grasa etc. Dar, nu vei putea face nimic daca nu intretii terenul dupa aceea. Adica, tuns iarba periodic, iar in zonele  stabilite pentru plante ornamentale (presupun ca vrei sa plantezii si altceva decat trifoi in cei 1000 mp ierbicidati  ;D), se PLIVESTE!!!!
Eu am 2500 mp (2000 mp gradina),  locuiesc aici, mai apelez si la ajutoare din cand in cand si tot nu fac fata! :(
Ierbicidarea o faci cand buruienile sunt mici sau dupa ce le cosesti daca au apucat sa creasca!

Si, da, in zonele  amenajate cu plante ornamentale nu se lasa pamantul gol. Cauta arbusti si plante perene care sa umple golurile.
Eu am descoperit o metoda naturala care nu mai permite buruienilor sa se dezvolte prea mult printre flori: peste iarna, las toate toate frunzele cazute pe jos, pe care le adun abia in primavara. Sub ele ramane pamantul curat multa vreme. In plus, frunzele tin de cald si florilor.