Taierea gazonului si uneltele pentru taiere

Started by trandafira, March 01, 2012, 11:54:07 AM

Previous topic - Next topic

trandafira

Mi-a venit ideea de a discuta despre taierea gazonului dupa ce am vazut o minunatie de trimmer cu acumulator exact ca o coasa, dar nu cu fir de plastic pentru taiere ci cu o paleta de plastic. Superba unealta, dar cu pret pe masura "Gardenei".Asadar, la cat timp taiati gazonul  ? De cateva veri incoace tai gazonul in fiecare saptamana. Si ma gandesc sa nu mai fac asta,  firul de iarba nu mai are timp sa creasca, de aceea m-au napadit toate buruienile posibile. Accept ca si vantul a adus seminte de buruieni, dar la cum s-au dezvoltat si au acoperit gazonul cu frunzele lor, e ceva deprimant! Din frumusete de covor verde ," periat" si sanatos, am acum o pajiste cu tot felul de floricele si alte ierburi necunoscute!!! De udat, gazonul este udat in timpul zilelor fierbinti cu rozeta de la Gardena care imprastie apa la 360 grade. Nu pateste nimic ca e soare si eu il ud. Folosesc ingrasaminte pentru gazon si din cand in cand mai arunc  seminte de gazon. Voi cum procedati cu gazonul?

einsteinitza

Din experienta mea, cu multa gradina de cosit. Si multe unelte la activ. +ham +ham
Unu-pune linkul. Doi, acumulatorul are ,de obicei, utilizare limitata i n timp, nu stiu care e suprafata de cosit la tine. De obicei, tot ce e cu acumulator e pentru lucrari scurte.
Din ce am incercat eu, cele mai bune sunt motocoasele cu fir pe benzina. D
ar nu trimmere, ci motocoase. Taie orice, inclusiv ierburi mai groase, se pot folosi intre plante, pe la tulpina copacilor..... Au motor puternic, cu doua rezervoare fac toata gradina. Tai si in fata gardului de la strada, tai si pe santul de apa, pentru mine a fost cea mai buna solutie.
Avem si o masinuta tot cu benzina, dar nu merge decat in zonele mai late.
In al doilea rand Gardena e o firma ceva mai buna, dar toate sunt China. Sunt ceva mai bune ca cele pe care scrie direct China. Mai bune , din experienta mea, sunt cele nemtesti, Wolf. Bune si rezonabile la pret.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Taierea gazonului vara se recomanda sa se faca mai inalta, adica sa reglezi masina de tuns pe mai mare, sa nu-l razi chiar de jos, asa am citit prin mai multe locuri.
In felul acesta se pastreaza mai bine umiditatea in sol, nu mai trebuie sa uzi atata.
Daca vrei sa scapi de buruieni trebuie sa dai cu ierbicid pentru plante cu frunza lata, dupa care sa mergi cu un cutit sau o alta scula ceva sa scoti din radacina ce-a ramas neatacat de chimicale.
Pe langa buruieni, eu mai am niste portiuni cam dezgolite, ma gandeam sa seman acum in primavara si sa arunc un strat subtire de pamant deasupra, sa presez sa ud si sa vedem ce-o iesi.

Mihai

Trimmer cu acumulator?
In niciun caz,deoarece durata de funcţionare este redusa,indiferent ce scrie in manualul tehnic .
Motocoasa ar fi o opţiune numai daca ai multa iarba de taiat.

trandafira

Bine, am inteles, raman la masina de taiat iarba cu 2 randuri de acumulatori, unul lucreaza, altul se incarca pe care o folosesc de 4 ani.Trimmerul era tare usor de manevrat! Dar,  spuneti -mi la cat timp taiati gazonul, ce ingrasaminte folositi  sau ce alte ingrijiri ii faceti. V-am spus, cred ca nu am facut bine taindu-l la 4,5cm in fiecare saptamana, din mai pana in octombrie. In unele locuri in gazon apar portiuni cu muschi, in alte locuri iarba se usuca si apare pamantul gol si nu stiu de ce. Mereu am punga cu seminte de gazon la indemana, pentru a petici pajistea.

einsteinitza

Muschiul e semn de umiditate, ai o zona prea ueda pentru el, incearca sa cureti zona si sa pui niste nisip, apoi pamant si gazonul.
Incearca sa gasesti panta terenului, sau a unor portiuni, sa faci santuri de scurgere si la capat o groapa ingusta, adanca cu pietris, putin pamant deasupra si gazon. Incearca sa cauti informatii despre santurile de drenaj din gazon.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

trandafira

Mi se pare important si trebuie sa ma documentez. Multumesc.

gabriela jalba

Intr-o tara cu gazon peste tot,la fiecare doua saptamini veneau cu masinuta si tundeau gazonul. Mie mi se rupea inima de bumbisorii infloriti pe care ii retezau.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

bunicutz32

Infiintarea si intretinerea gazonului "ca la carte" este o adevarata stiinta + arta. Dincolo, spre vest, se face scoala speciala de specializare in gazon.
Dar revenind la problemele noastre, in primul rand conteaza tipul de gazon, amestecul de specii care se seamana. Majoritatea amestecurilor contin o proportie mare de Lolium perenne (raigras, iarba de gazon) care rasare si creste repede, arata bine dar nu este persistent si incepe sa dispara in 2-3 ani sau chiar dupa prima iarna, lasand goluri in care se instaleaza buruieni. Eu personal prefer amestecuri cu mai multa Festuca arundinacea, Festuca rubra si Poa pratensis, specii mult mai rezistente la seceta, iernare si competitie. Poa pratensis are si avantajul ca se intinde prin rizomi si ocupa orice gol. Primavara devreme este bine de greblat energic cu o grebla metalica ca sa se rupa telina indesata iar unde sunt goluri se poate suprainsamanta, cu putin nisip deasupra.
Referitor la erbicidat: se poate erbicida gazonul impotriva buruienilor cu frunza lata, dar este un pic pretentios atat din punct de vedere al substantelor cat si ca aplicare, asa incat sa nu se supradozeze. Iar substante speciale pentru gazon nu se prea gasesc la noi. Eu foloseam, fiindca acum nu mai folosesc, unele erbicide pentru cereale paioase (de exemplu Cerlit + Icedin), dar nu oricare si nu in orice doza. Pentru gazonul de langa casa chiar nu recomand nimanui sa erbicideze, decat daca are experienta in asa ceva. Mai bine altceva: greblat primavara devreme, suprainsamantat, fertilizat cu bun simt (si uniform, de preferat cu o masinuta pentru semanat gazonul), udat rational, plivit buruienile mari cu un cutit, tuns cand are inaltimea de 8-10 cm, nu mai jos de 3 cm si daca se doreste plantat sau semanat si alte plante cu flori de talie mica banutei, violete, brebenei, branduse, papadie ornamentala (exista soiuri ameliorate pentru gazon), trifoi ornamental etc. Cred ca se gasesc seminte de flori amestec pentru gazon (acum cativa ani am luat ceva de la Hornbach, Florasel parca)

trandafira

In locurile unde s-a topit zapada, pe portiuni, gazonul s-a uscat si "se ia"cu mana, asta inseamna ca a inghetat? Oricum m-am aprovizionat cu seminte pentru gazon si ingrasamint.Voi amesteca ingrasamantul cu seminte si nisip, sper sa rezolv gaurile de gazon aparute.

flordel

Eu vreau sa fac altfel, sa racai putin cu grebla, pun seminte, deasupra pamant. Calc bine, ud....

claude

Ce bine ca n-am gazon  ;D Daca aveam gazon raqmaneam fara fir de iarba dupa cele 4 luni in care nu a plouat anul trecut. Acum iarba incepe sa isi revina in curte, sunt unele zone putin mai golase, dar iarba recupereaza repede. Am luat si niste seminte de trifoi alb, cred ca imprastii prin iarba  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

 :-bd :-bd :-bd
Poate pune Urzica o poza cu gazonul lui- cu trifoi alb, o minunatie!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Imi place si mi etrifoiul alb, imi rasarisera 2 petece in curte, in iarba, tot asteptam sa se intinda...mai am si un petec de troscot, a rasarit acum puzderie   :D  Ce mi se pare ciudat e faptul ca pe vremuri era troscot in curte, pe urma a disparut singur si a rasarit iarba, n-am inteles niciodata fenomenul  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Stiu ca depinde mult de compozitia solului, probabil s-a schimbat dintr-un motiv au altul.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Quote from: claude on March 23, 2012, 09:27:36 PM
Imi place si mi etrifoiul alb, imi rasarisera 2 petece in curte, in iarba, tot asteptam sa se intinda...mai am si un petec de troscot, a rasarit acum puzderie   :D  Ce mi se pare ciudat e faptul ca pe vremuri era troscot in curte, pe urma a disparut singur si a rasarit iarba, n-am inteles niciodata fenomenul  ???
Troscotul apare indeosebi pe un sol tasat. Se poate sa nu se mai fi umblat pe portiunea respectiva ?

einsteinitza

Ei, da, uite ca imi aduc aminte ca bunica avea troscot pe zona de poteca de la casa la gradina de legume, probabil din cauza faptului ca circula zona.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Claudiu

Quote from: flordel on March 01, 2012, 12:25:21 PM
... Pe langa buruieni, eu mai am niste portiuni cam dezgolite, ma gandeam sa seman acum in primavara si sa arunc un strat subtire de pamant deasupra, sa presez sa ud si sa vedem ce-o iesi.

Pune si ceva care sa nu lase pasarile sa caute acolo unde semeni. Ceva gen plasa rabitz mototolita  :D , orice care sa permita rasarirea ... Altfel vrabiile vor sta numai acolo.  ;D

Buruienile sunt mai interesante. Ceva poze?  ;D

pronet

Quote from: trandafira on March 23, 2012, 07:21:52 AM
In locurile unde s-a topit zapada, pe portiuni, gazonul s-a uscat si "se ia"cu mana, asta inseamna ca a inghetat? Oricum m-am aprovizionat cu seminte pentru gazon si ingrasamint.Voi amesteca ingrasamantul cu seminte si nisip, sper sa rezolv gaurile de gazon aparute.

am urmarit ce sa scris si nimeni nu a pomenit de posibile boli ale gazonului pentru petele albe din gazon; eu am patit-o si am mai estompat problema cu fungicide; la fel si la mine dupa iarna trecuta am avut multe portiuni albe, dar dupa greblare cu grebala speciala pt gazon si fertilizare in aprilie gazonul si-a revenit acolo unde radacina nu a fost complet distrusa; anul acesta desi am aplicat pe la jumatatea lui iunie o stropire problema s-a repetat dar nu cu aceeasi intensitate, oricum este destul de aiurea ... nu-mi convine deloc partea asta; la anul incerc sa rezolv problema printr-o feretilizare mai de calitate care pot conferii plantei o rezistenta mai buna ... nu stiu

flordel

Si eu am pete albe, nu mari, dar sunt. Eu in schimb am mai suspectat catelul, cum ca el s-ar "produce" pe gazon si acesta ar fi rezultatul, dar nu era intocmai logic fiindca petele sunt de min 10 cm (el este mic) si la urma urmei se "produce" pe tot gazonul si numai unele portiuni sunt distruse. ::)
Eu am dat cu fertilizator acum vreo 2 saptamani, dar vad ca nu s-a rezolvat cu petele.
S-a inverzit gazonul, a crescut iarba in general, dar unde era uscat asa a ramas.

Opal

Nu-s pecialista in gazon,dar pe unde am umblat am vazut ca in cazurile astea  decopertau bucata si puneau bucati noi de gazon
Unii ziceau ca-s niste ciuperci care ataca gazonul si altii ca sunt niste mucegaiuri
Asta in zone unde gazonul e o traditie si nici asa seceta nu e

flordel

Eu o sa scormon si am sa pun niste seminte, am gasit unele care zice pe ele ceva de genul "de regenerare"!

claude

La capitolul unelte de taiere...are cineva idee cu ce se poate taia bine troscotul? La mine in curte au aparut vara asta niste insule mari de troscot...sunt singurele pete de culoare verde, rezista cu brio la seceta asta, dar problema e ca nu reusesc sa-l tund nici cu trimmer-ul, nici cu masina de tuns iarba, lastarii aia taratori ramasi cheliosi dupa ce-am trecut cu trimmer-ul arata oribil...
Dat fiind faptul ca rezista asa bine la seceta m-ar bate gandul sa-l las, dar ce ma enerveaza la el e faptul ca primavara rasare mai tarziu decat iarba si atunci ai noroi pana rasare si pe iurma creste totusi si pe inaltime, de te impiedici in el, eu era cat pe ce sa ma proptesc cu teasta-n zidul magaziei pentru ca mi s-a agatat piciorul intr-o incalcitura de-a lui  ;D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

pronet

Quote from: flordel on August 27, 2012, 08:05:11 PM
Si eu am pete albe, nu mari, dar sunt. Eu in schimb am mai suspectat catelul, cum ca el s-ar "produce" pe gazon si acesta ar fi rezultatul, dar nu era intocmai logic fiindca petele sunt de min 10 cm (el este mic) si la urma urmei se "produce" pe tot gazonul si numai unele portiuni sunt distruse. ::)
Eu am dat cu fertilizator acum vreo 2 saptamani, dar vad ca nu s-a rezolvat cu petele.
S-a inverzit gazonul, a crescut iarba in general, dar unde era uscat asa a ramas.


in mod sigur nu este de la catel. de altfel, o sa observi ca ele cresc in diamentru in primele 2 saptamani; ideea este sa aplici fungicidul ori preventiv ori imediat ce observi prima pata pe tot gazonul; dupa 2 saptamani, cand iarba devina galbena complet, este deja prea tarziu pentru acea zona ...

eu la anul o sa dau preventiv cu 2 fungicide diferite, topsin si dithame incepand cu sfarsitul lui iunie, odata la 3-4 saptamani asa cum fac si la thuja; anul asta am crezut ca nu mai apare si nu am dat preventiv insa am fost atent cum au aparut primele pete mici si am intervenit si am stopat extiderea.

in plus cred ca si aplicarea de ingrasaminte de buna calitate poate face mai rezistent gazonul la boli; eu pana acum aplicam o singura data in aprilile ingrasamant de la hornb. ceva de genul, floria sau nu stiu cum .... am inteles ca ar fi mai bun scott; vreau sa aplic si luna aceasta ca sa aiba peste iarna toate cele necesare, pentru ca asta primavara 90% din gazonul meu era alb cand s-a topit zapada, dar si-a revenit ...




cristinaf

Quote from: claude on September 11, 2012, 09:49:59 PM
La capitolul unelte de taiere...are cineva idee cu ce se poate taia bine troscotul? La mine in curte au aparut vara asta niste insule mari de troscot...sunt singurele pete de culoare verde, rezista cu brio la seceta asta, dar problema e ca nu reusesc sa-l tund nici cu trimmer-ul, nici cu masina de tuns iarba, lastarii aia taratori ramasi cheliosi dupa ce-am trecut cu trimmer-ul arata oribil...
Dat fiind faptul ca rezista asa bine la seceta m-ar bate gandul sa-l las, dar ce ma enerveaza la el e faptul ca primavara rasare mai tarziu decat iarba si atunci ai noroi pana rasare si pe iurma creste totusi si pe inaltime, de te impiedici in el, eu era cat pe ce sa ma proptesc cu teasta-n zidul magaziei pentru ca mi s-a agatat piciorul intr-o incalcitura de-a lui  ;D

Da, eu am idee, cu coasa. Sau daca vrei cat mai bine, cu secera.
Am si eu o bucata cu troscot, dar din lipsa de ploaie, s-a uscat pana si el, nu de tot, cred ca ar mai da din radacina daca ar primi apa, dar se vede ca e pe modul incercare supravietuire.



Gazoanele din zona mea s-au cam dus, rar unde mai vezi ceva irigat care sa arate ca ar mai putea fi ceva salvat.
De la Pasti nu au mai fost ploi serioase, doar tzaraieli cu cantitati de 1 cana pe mp 1 data pe luna.
Dar nici nu-mi vine sa plang de mila gazoanelor, mai curand as plange de mila animalelor si al oamenilor, ca neavand ce sa le dea de mancare, le taie pe capete. In iarna asta vor mai avea taranii mancare, carne, dar daca o continua asa, va fi foamete la tara. Productia de grau e vai mama ei, iar porumbul e dezastru. Se bucura oamenii de coceni, ca vor putea trece cu ele vaca prin iarna.
Ce sa ma mai plang eu cu trandafirii mei... zau ca-mi era aproape rusine sa ud prin curte cand lumea e stresata si ingrijorata de ziua de maine. :'(