BRUGMANSIA

Started by gabriela jalba, April 22, 2012, 08:29:10 AM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba



Originare din America de Sud,din Anzi, dar acum creşte sălbatic în Caraibe şi Oceania. Au fost descoperite de Alexander von Humboldt şi Bonpland Aimé în timpul explorării Americii de Sud în secolul al XIX-lea. Este denumita  după Sebald Justinus Brugmans (1763-1819), profesor de istorie naturală de la Universitatea din Leiden.
   Aceste plante sint doua genuri diferite,dar apartin aceleasi familii : solanaceae.
  Brugmansiile ( plante perenae ) sunt arbusti sau copaci lemnosi ce pot trai si până la 70 ani.
   Florile sint  pendente, sub forma de trompeta  (numele popular : trompeta ingerilor ), si ajung la douăzeci-treizeci de centimetri în lungime şi diametru ; nu sint autofertile ( exceptie – Aboreae ). Infloreste in iulie-august-septembrie.
  Mirosul lor, care este revelat numai în seara, este foarte intens si atrage insectele pe timp de noapte ( preferat  de lilieci, polenizatori principale  în habitatul ei original).
   Fructele sunt  fără ţepi, fiecare conţinând mai multe seminţe
si expulzeaza semintele.
   
INMULTIRE
1.Butasire  -  Luna august este potrivita.
 Se pot taia butasi din partea vegetativa > Butasii recoltati din partea de jos a unei ramificatii ( Y ) vor inflori mai repede decit cei recoltati din partea superioara a   ,, Y " .
  Se pot face si butasi din partea lemnoasa. Se taie portiuni de 5 – 20cm, se aseaza pe orizontala in santule,se acopera cam pe jumatate cu substrat.Se mentine substratul umed si cald. In scurt timp vor aparea lastari. Cind lastarii sint cam de 10cm, se pot sectiona ,,betele" din sol,si rasadi noile plantute.
  Butasii se pot inradacina si in PET-uri. Se taie PET-ul in partea superioara,se pune substrat,usor umed,apoi un butas cam de 10cm curatat de frunze(se lasa numai in virf citeva micute),se infinge in sol. Se acopera sticla cu folie de plastic. Se plaseaza sticla la cald si lumina,fara a fi sub influienta directa a razelor de soare. Inradacinare garantata in doua saptamini. Cind apar radacinile,se descopera sticla.
  Noile plante vor inflori abia dupa ce vor bifurca in forma de ,, Y " .
 
2.Marcotaj
Se practica marcotajul aerian.
3.Prin seminte
Se tin semintele 24 de ore in apa calda(20 – 36 gradeC ) . Apoi se apasa pe substratul pregatit si usor umed. Se acopera cu folie de plastic transparenta si se tin la cald (20 – 36 C ). Dupa 2-3 saptamini incep sa incolteasca.

FERTILIZARE
Îngrăşăminte recomandate: 16-8-22 şi 3% magneziu ( se pot folosi si alte varietati,dar azotul , sau prima cifră, nu trebuie să fie mai mic de 14).
  Se poate face zilnic,cu 10gr. la 10l ; la 3 zile – 30gr.la 10l ; la 8 zile -  80gr./10l. Aceasta nu se aplică îngrăşăminte pe substrat uscat, poate arde radacinile. Nu sint recomandate ingrasamintele cu eliberare prelungita. Pot fi folosite ingrasaminte pentru trandafiri, muscatele speciale, pomi fructiferi, ingrasaminte agricole.....
  Udare se face dupa necesitate, dar substratul trebuie sa asigure o buna drenare. Nu se lasa apa stagnanta in farfuria ghiveciului.

PASTRAREA PESTE IARNA
Rezista pina la -1;-2. Exista varianta de a taia planta,lasind o portiune din tulpina. Apoi se pastreaza in beci,unde exista garantia ca nu va ingheta. In primavara va lastari din ochiurile de pe tulpina si va inflori abundent. Rar se uda. Nu se lasa sa se usuce complet.
  O alta metoda,este sa scoateti planta din ghiveci si sa o puneti undeva la umbra,sa se usuce balotul de pamint. Frunzele se vor usca si cadea. Se verifica sa fie substratul uscat si in interiorul mingii de pamint. Metabolismul plantei a încetinit brusc din cauza secetei, a devenit inactiv. In acest stadiu poate fi pastrat in subsol sau garaj pentru iarna. Temperatura sa nu coboare mai jos de 5 grade. Radacina se pastrea usor umeda, adica nu mai mult de 50cl de apă, pentru o brug într-o oală mare, la fiecare câteva săptămâni. Păstraţi radacinile umede, asta e tot.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Pentru pagina de garda am folosit Wikipedia .
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

claude

Hmmm, deci ar rezista peste iarna si la intuneric?  ???   Ca eu stiam ca are nevoie de lumina ca sa treaca iarna...daca rezista in beci fara lumina mi-ar rezolva problema iernarii  :-\
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

sicamin

Claude ,rezista in beci la intuneric . Eu inainte de a ma muta le tineam vara in gradina si iarna ,la subsol ,unde nu era nici o lumina ,doar o sita mica de aerisire si le scoteam chele ,dar imediat ce incepeam sa le ud se imbracau frumos in frunze.
Poze cu brugmansia de anul trecut.
(Nu mai stiu cum sa pun poza din album  +ham )

http://sicamin.sunphoto.ro/gradina_2011/pagina5

geodezia

va zic si eu ceva din experientul meu cu ele
iarna asta experiment in beci .. le-am scos afara de vreo 3 saptamini si inca nu misca le mai astept
asa ca
http://geodezia.sunphoto.ro/brugmansii/17908046
http://geodezia.sunphoto.ro/brugmansii/17100504
http://geodezia.sunphoto.ro/brugmansii/17908038
http://geodezia.sunphoto.ro/brugmansii/17909456
planta originara din America de Sud , Brazilia,Chile ,Ecuador .
Prima data am vazut aceasta planta  linga Abrud . Era plantata afara in mijlocul unei pajisti verzi. Florile mari de forma unei trompete mi-au atras atentia ..Am intrebat ce floare este . Trompeta ingerilor mi s-a raspuns .. Undeva in creier am intiparit denumirea si prin peregrinarile mele prin tara am dat cu ochii de ea intr-un Metro in Pitesti .Atunci, acum 10 ani adica prin 2002 a fost destul de scumpa adica 300000 de lei (vechi ) de planta . A fost o chestie ciudata ca la un moment dat uitasem  de ea .. Eu ,care la vremea aceea nu eram o impatimita de flori pentru  interior cautam seminte pentru gradina . Si deodata mi-au sarit in ochi alaturi de aboutiloni . Parca si vad oferta de la Patio . M-am repezit ca innecata .Erau 3 culori alb ,galben si roz. Bineinteles am luat toate 3 culorile .Si pentru ca eu o vazusem plantata afara am pus-o si eu in gradina din fata casei .
Dar nesansa sau poate sansa  mea a fost atunci cu Spirache un ciine corcit de maidanez cu lup care dupa 2 luni mi-a rupt planta inalta l m de culoare alba . Cred totusi ca asta a fost si salvarea celorlalte deoarece le-am pus in vase mari de 20l si le-am tinut la iernat in casa .
Si asa incet incet a inceput pasiunea pentru aceste plante exotice , care a durat 10 ani . Am facut ceva experiente usturatoare la buzunar  adica am plantat in gradina si am lasat afara sa vad daca rezista la temperaturi sub -20 de grade .S-au uscat . Chiar de la prima bruma au fost afectate . De-a lungul anilor am achizitionat plante de la Gommer , Hodnik, Abel –Kirchner .
Inmultirea lor este usoara se rupe lastar se pune in pamint si face radacini . Nu sunt pretentioase la inradacinare . Firmele mari le obtin si prin polenizarea florilor .Am incercat nu mi-a reusit
Parfumul emanate de flori este imbatator dar nu recomand pastrarea in casa a plantei cind este inflorita fiind puternica asemantoare crinilor albi de gradina induce somnul .
De asemenea este bine de stiut ca toate dar absolute toate partile plantei sunt otravitoare . Nu am stiut si m-am frecat la ochi . O  mincarime si o usturime m-a apucat dupa nici 5 minute .Am dat cu apa rece am frecat cu sapun .Am scapat greu de acea problema si atunci ca tot omul care invata din greseli am vazut ca este otravitoare . Mai tirziu am intrat pe net si am aflat ca vechi incasi o foloseau ca drog . Acum ,am inteles ca in unele tari este socotita  drog . Frunzele se pot utiliza  , dar asta in proportii bine delimitate, pentru somn . Dar cea mai periculoasa este radacina care este letala .
Nu o recomand persoanelor cu copii mici pina la 7 ani acestia fiind atrasi de plantele cu frunza mare .
Primele simptome amortitul limbi ,stare de somn , paralizie .
Am mai observat ca daca plantezi linga ea o planta cu timpul o usuca .
Specii sunt multe la fel si culori  :arborea , sanguinea .vulcanicola , versicolor ,suaveolens ,alb ,galben, rosu ,mov ,portocaliu
Poate creste pina la 4-5 m inaltime . Pentru a obtine flori cit mai mari si frumoase primavara dupa ce dau lastarii se rup raminind cit mai putin lastari pe trunchi .In cazul in care ramin multi lastari vor fi mai multe flori dar mai mici . Florile pot ajunge si la 40 cm lungime .
Se preteaza la orice sol . Ii place apa ,iarna mai putin dar vara este o sugatoare adica se uda  de 2 ori pe zi cite 5-10 l de apa .Am ingrijit cu drag aceste plante si am avut flori frumoase .
Dezavantajul este ca trebuie acordata atentie iarna pentru pastrare si depozitare .
Pot fi plantate si la umbra si la soare . Cele mai spectaculoase le-am obtinut asezate linga casa cu soare mult dimineata si mai putin dupa ora prinzului
Este o planta cu inflorire din mai pina in octombrie cu pauza intre doua infloriri de o luna pina se formeaza alte flori . Adica trece primul val de flori pauza o luna dupa care al 2-lea val si tot asa pina la depozitare .
Este atacata de musculita alba si contrar faptului ca este otravitoare este degustata cu placere de limacsi si melci de toate felurile . De asemenea pe spatele frunzelor se aciuiaza si paienjeni
sper s ava fie de folos
eu daca nu mai invie le zic pa ca mi-am rupt salele carindu-le din casa afra si de afara in casa
spor la ele celor care sunt al inceput de drum e nebunie curata

einsteinitza

Nu prea vad poze cu ele, desi sunt foarte spectaculoase, vreau sa incerc si eu, daca merg tinut iarna la beci!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Es, merg tinute la beci daca beciul e luminos, pe intuneric eu stiu ca nu se descurca. Daca ai putea sa inghesui o galeata in veranda ta neincalzita...ideea e sa nu inghete si sa aiba lumina. Si na 2 poze cu a mea  :D

 
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

In prima mea postare am scris cum se pastreaza. Stau si la intuneric. Eu am vreo trei care stau fara lumina.Isi pierd frunzele,dar nu mor.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Da, e superbaaa, Claude, e o minunatie!
Gabi, multumesc, am sa incerc si eu, ca beci intunecat am!

Claude, veranda mea e semiincalzita, geamul de la dormitor e permanent deschis spre veranda, deci sunt cam 15 - 20 de grade.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Poti sa o tii linistita la temperatura aceea, la parintii mei este una de vreo 2 ani pe casa scarilor, la etajul 4 si n-are treaba. Daca e mai cald va creste mai mult peste iarna dar eu zic ca nu-i nici o problema, primavara o scurtezi frumos si n-are treaba  ;)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

 

Am cu ce ma mindri,nu ?
Geo !!!! :-* :-* :-* :-* :-*
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Foarte frumoase. Am o intrebare, ale tale sunt mai mici ca ale lui CLaude? Sau tot asa uriase si florile si planta? Ma refer ca soi..
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro


larisa

Puteti sa-mi puneti si mie un lastar la prins,anul acesta ?Daca vede Paul ,floarea albastra ,nu mai maraie ,ca am prea multe plante....e innebunit dupa flori albastre

gabriela jalba

Vorbim cind vii la mine.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Multumesc,anticipat ,chiar daca nu va fi anul acesta ...nu-i bai

geodezia

Gaby draga mea ma bucur ca ti-au inlflorit la mine doar cel mov cel mare cel albastru sta inca imbufnat .. acum  cica a inceput sa ii dea frunzele e chel cel mov s-a si trecut asa ca mai vedem flori la vara ..nici nu mai stiu cum sa il tai pe asta mov ca i-au crescut tentaculele in toate partile
Es floriele sunt mici au 5 cm sub forma de trompeta dar sunt adorabile mai ales ca fac smocuri de flori citeodata si 10 floricele chita
sunt greu de prins mie din 10-15 plantute daca imi traiesc 4-5 .. iar peste iarna mai ramin 2-3 .. am vazut ca pe sunphoto pusese cineva la prins multe nu stiu daca i-au supravietuit peste iarna .. sunt f frumoase si albastru si mov
cel mai greu se prinde cel albastru cel mov mai usor

gabriela jalba

Ai dreptate Geo. Face florile in buchete. Arata super. Tare ma bucur de ele !!! Iti multumesc din suflet,Geo !!!! In fiecare zi imi amintesc de tine.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Deci, ca tot le-am admirat, are cineva butasi inradacinati de brugmansia asta superba, galben sau portocaliu sau roz, de dat? Asa, cu florile astea uriase si cu parfum, ma gandesc ca i-ar sta bine pe terasa de la lac!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Tai azi,si cind fac radacini,iti trimit.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Multumesc Gabi, abia astept! :x
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Eu am galben-portocaliu, daca nu are Gabi culoare de-asta iti dau eu, am un butas la inradacinat
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gabriela jalba

ei, acuma e indiferent de la cine. Eu am taiat-o azi,ca de mult trebuia executata. AM UN MANUNCHI DE BUTASI. aCUM SA VAD CIND OR FACE RADACINI.  Claude, da-il tu,ca eu pina in mai nu mai sint acasa,si atunci e tirziu.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Multumesc, doamnelor, abia astept!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Ok, Es, cand face radacini il pun intr-un ghiveci si cand se stabilizeaza ti-l trimit. MUlt nu mai are pana la radacini, deja se vad pe tulpina punctisoarele albe unde o sa apara...brugmansiile cred ca sunt cele mai de treaba plante cand e vorba de inradacinat, nu exista sa nu faca radacini, in apa, in 2-3 saptamani :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot