Tratamente naturiste

Started by floare mica, May 10, 2007, 09:12:18 AM

Previous topic - Next topic

lyana

Cautand  produse ale stupului pe net , am gasit acest site de la care voi face cateva cumparaturi si vreau sa vi-l prezit si voua ,pentru sanatate !!! :D!
            http://www.mierealbine.ro/

vernil

TREI FRATI PATATI

Am primit materialul pe email, de la o prietena doctor ginecolog.

La o prima vedere pare, mai degraba, modesta: o iarba marunta, fragila, crescuta pe margini de drum. Doar florile iti atrag atentia prin culorile lor diferite si vii, si mireasma suava, de toporasi. Dar desi iti vine mai degraba s-o mangai decat s-o vari in cana cu ceai, planta aceasta este un medicament natural redutabil, care poate salva vieti. Trei-frati-patati se numara printre detoxifiantele cele mai puternice din flora medicinala mondiala. Or, detoxifierea inseamna deja jumatate de tratament, in unele cazuri, chiar si vindecarea totala. Ca atare, nu este de mirare ca utilizarile sale terapeutice sunt extrem de diverse. In medicina noastra populara, de pilda, este cunoscuta drept iarba care vindeca toate bolile de piele. Exista nenumarate traditii, descantece si credinte legate de puterea ei neobisnuita. Legenda spune ca au fost odata trei feciori de imparat, frumosi si viteji, care s-au pornit cu totii la lupta, sa biruiasca un balaur infricosator, care ii inspaimanta de ani de zile pe supusii tatalui lor. Cand cei trei voinici erau gata sa-l rapuna, balaurul le-a spus ca, daca nu-l vor lasa in viata, mare napasta se va abate asupra lor. Dar ei aveau inimi viteze si nu s-au dat inapoi, omorandu-l. Si numai ce si-a dat suflarea jivina, ca toata fata si pielea li s-a umplut de bube, si din frumusetea lor stralucitoare nu a mai ramas nimic. Cum nu se mai puteau arata asa in lume, s-au pus in genunchi si au inceput a se ruga sa li se curme suferinta. Iar Dumnezeu le-a ascultat ruga si i-a transformat intr-o floare cu tulpina frageda, cu miros abia simtit si suav, care vindeca toate bolile pielii. Aceasta floare se cheama Trei-frati-patati. Si daca tot v-am spus povestea ei, sa vedem unde o gasim, cum o culegem si cum o putem folosi, pentru a ne redobandi sanatatea.

Descrierea plantei

Denumirea sa latina este Viola tricolor si este originara concomitent din Europa, Asia Occidentala si Africa de Nord. Se mai numeste si panseluta salbatica si creste spontan prin fanetele de munte, dar si pe campuri, pe pajisti, in locuri virane si la margini de drum. Mare iubitoare de lumina si de umiditate, uneori formeaza, acolo unde gaseste conditii propice, adevarate lanuri colorate si delicate. In zona campiei, florile au o culoare galben deschis (ca lamaia), cu pete albe catre interior. La munte, culoarea ei specifica este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Floricelele au un diametru de maximum 1,5 centimetri, apar cate una singura pe tulpina, care rareori creste mai inalta de 15 centimetri, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dintata. Infloreste de la sfarsitul lui mai si pana in septembrie. Este o planta anuala, adica se regenereaza din samanta, de la un an la altul. Ca atare, culegerea plantei in exces poate duce la disparitia ei, deoarece nu mai exista sursa de seminte pentru generatia urmatoare.



Recoltare

Se culeg tulpinile inflorite cu tot cu frunze, dar fara radacini. De regula, sunt foarte moi si se rup cu multa usurinta, asa incat nu este nevoie de cutit la cules. Doar la campie, unde creste in dimensiuni foarte mari, este nevoie de cutit sau de secera pentru a recolta planta. Se poate folosi proaspata (din frunze si tulpini se extrage sucul) sau, mai frecvent, uscata. Uscarea se face in strat subtire, in locuri umbroase si foarte bine aerisite. O data pe zi, planta trebuie intoarsa, mai ales daca in locul de uscare aerul nu circula suficient. Este o planta care contine foarte multa apa, asa incat trebuie ventilata suficient in timpul uscarii. Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspata rezulta doar 120-150 de grame de produs uscat. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani.

Preparate din Trei-frati-patati

Infuzia combinata

Doua linguri de frunze si flori uscate, nemacinate (doar maruntite putin), se pun cu o cana (250 ml) de apa la inmuiat de seara pana dimineata. A doua zi se filtreaza licoarea rezultata (care nu este altceva decat un macerat), iar planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa. Dupa ce se lasa sa se raceasca vreme de o jumatate de ora, la temperatura camerei, aceasta infuzie se filtreaza. La sfarsit, se combina maceratul cu infuzia racita. Se beau 3-4 cani de ceai pe zi, pe stomacul gol.

Pulberea

Planta uscata se marunteste bine cu o rasnita electrica, dupa care se face o cernere cu sita pentru faina alba. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Inainte de a inghiti pulberea cu putina apa, ea se tine timp de cateva minute sub limba.

Tinctura
Planta uscata de marunteste fin cu ajutorul rasnitei electrice de cafea sau in piua. Se pun 20 linguri de pulbere intr-un borcan cu filet, adaugandu-se apoi doua pahare de alcool alimentar (de 90-96 de grade) si un pahar de apa. Se amesteca totul cat mai bine. Se inchide borcanul si se lasa continutul la macerat vreme de zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.

Cataplasma
Iarba uscata de Trei-frati-patati se macina cu ajutorul rasnitei electrice de cafea. Din pulberea rezultata se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer.

Tratamente preventive

* Alergie - toti cei care la contactul cu polenul sau cu praful stranuta, au urticarii pe piele, senzatii de sufocare, carora le curg nasul si ochii ar trebui sa incerce macar o data cura cu infuzie combinata de Trei-frati-patati. Vreme de 1-2 luni, se beau 2-4 cani pe zi, pe stomacul gol. Planta are un efect de reglaj imunitar foarte eficient, previne reactiile alergice si le diminueaza intensitatea. Mecanismul antialergic nu este deocamdata explicat, dar este cert ca Trei-frati-patati este, pe termen lung, printre cele mai eficiente plante din lume pentru prevenirea reactiilor alergice.
* Astm - persoanele care sufera de bronsita cronica sau care au avut episoade de astm vor face la fiecare schimbare de anotimp o cura in care se bea infuzie combinata de Trei-frati-patati, cate o cana, de 3 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de 3-4 saptamani. Infuzia se bea indulcita cu miere de salcam.
* Hipertensiune - se administreaza pulberea de Trei-frati-patati, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de patru saptamani, urmate de alte 2-3 saptamani de pauza. Aceasta planta ajuta la reglarea tensiunii arteriale prin efectul sau diuretic, dar si prin actiunea sa la nivelul sistemului nervos central. Se pare ca administrarea de Trei-frati-patati ajuta si la prevenirea infarctului miocardic, avand efecte anti-aterosclerotice si prevenind formarea cheagurilor de sange.
* Guta si reumatism - primavara si toamna, se tin cure de cate 30 de zile, timp in care se administreaza infuzia combinata de Trei-frati-patati, cate un litru pe zi, baut in mai multe reprize, pe nemancate. Aceasta planta are efecte depurative puternice, mobilizand toxinele (inclusiv sarurile acidului uric) si ajutand la eliminarea lor din organism. De asemenea, are efecte antiinflamatoare articulare si antioxidante.

Tratamente interne

* Bronsita - in aceasta afectiune, indiferent daca este de origine alergica, infectioasa, tabagica etc., administrarea de Trei-frati-patati are efecte terapeutice extraordinare. Planta ajuta la fluidifierea secretiilor bronsice si la eliminarea lor din plamani, grabeste procesele de vindecare, impiedica suprainfectiile si, nu in ultimul rand, previne aparitia crizelor de astm. Se administreaza pulberea, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 30-60 de zile, urmate de 10-21 de zile de pauza.
* Astm - patru categorii de principii active (terpene, flavonoide, saponine si metilsalicilati) s-au dovedit a fi extrem de active in lupta cu aceasta afectiune, considerata de catre multi medici incurabila. Se iau cate 4-6 lingurite de pulbere de Trei-frati-patati pe zi, vreme de 30 de zile, urmate de alte 10 zile de pauza, dupa care tratamentul se reia. Administrarea de Trei-frati-patati are efecte expectorante (ajuta la eliminarea excesului de secretii din arborele bronsic), antispastice, antialergice, ajutand la combaterea si, mai ales, la prevenirea crizelor de astm.
* Tuse, tuse convulsiva - se administreaza infuzia combinata de Trei-frati-patati, cate trei cani pe zi, si, in plus, se face gargara cu acest preparat. Principiile active din aceasta planta au efecte emoliente, reducand iritatia de la nivelul cailor respiratorii, au efecte antitusive directe si antiinflamatoare. Acest tratament se recomanda si ca adjuvant in pneumonie.
* Alergie respiratorie - se tin cure de 45-60 de zile, timp in care se iau cate patru lingurite de pulbere de Trei-frati-patati pe zi. De regula, cura cu aceasta planta este bine sa inceapa cu cel putin 30 de zile inaintea polenizarii sau a altor situatii in care pacientul este nevoit sa intre in contact cu alergenii la care este sensibil. Curele succesive cu Trei-frati-patati (cu o pauza de doua-patru saptamani intre ele) au un efect cert de reglaj la nivelul sistemului imunitar, efect inca greu de explicat prin prisma cunostintelor actuale. Aceasta planta este un puternic detoxifiant, anihileaza radicalii liberi din sange, ajuta la intensificarea tranzitului intestinal si a diurezei, actiuni terapeutice complexe, ce au ca rezultanta actiunea sa antialergica.
* Alergie cutanata - se face un tratament cu Trei-frati-patati, sub forma de infuzie combinata, din care se bea cate un litru pe zi, vreme de macar 30 de zile. Suplimentar, se face o cataplasma din iarba de Trei-frati-patati si din flori de musetel, astfel: cele doua plante macinate sub forma de pulbere se amesteca in proportii egale. Din amestecul de pulberi rezultat se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Aceasta pasta se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer. Se repeta tratamentul intern si extern zilnic, pana cand simptomele cutanate ale alergiei dispar. Acest tratament este recomandat si contra dermatitei atopice, iar tratamentul intern se recomanda contra atopiei in general.



* Cancer la san - in iarba de Trei-frati-patati au fost descoperite niste mici proteine, denumite ciclotide, care s-au dovedit a fi un inamic extrem de puternic al tumorilor maligne. Pur si simplu, aceste principii active ataca selectiv doar celulele maligne, distrugandu-le, conform unui studiu al medicilor de la un institut de cercetari din Uppsala, Suedia, dat publicitatii in anul 2004. Ca adjuvant in tratarea cancerului la san, se recomanda pulberea de Trei-frati-patati, cate 6 lingurite pe zi, administrata vreme de 30 de zile, dupa care se fac 7 zile de pauza, iar apoi tratamentul se reia.
* Cancer pulmonar - in medicina traditionala chineza, doua plante apartinand aceleiasi familii: Trei-frati-patati (Viola tricolor) si Vioreaua asiatica (Viola yedoensis) sunt folosite cu un succes extraordinar pentru tratarea acestei afectiuni si a bolii canceroase, in general. Studii foarte recente, facute la "Laboratorul de Stat pentru Fitochimie", din Yunnan, China, au aratat ca, intr-adevar, iarba de Trei-frati-patati, la fel ca si surata sa, Vioreaua asiatica, contin substante extrem de puternice, cu actiune citostatica (este vorba de aceleasi ciclotide descoperite si de studiul suedez). Efectul ciclotidelor extrase din plantele din aceasta familie este atat de puternic, incat foarte multi specialisti afirma ca urmatoarea generatie de citostatice va fi fabricata pe baza acestor substante. Contra cancerului pulmonar, se administreaza in mod traditional pulberea de Trei-frati-patati, cate 6 lingurite pe zi, in cure de trei luni, urmate de 3-4 saptamani de pauza. Acelasi tratament s-a dovedit a fi eficient si in tratarea cancerului gastric, precum si a cancerului intestinal.
* Sclerodermie - contra acestei afectiuni se face o cura cu tinctura de Trei-frati-patati, din care se administreaza cate o lingurita, de patru ori pe zi, pe o perioada de 3 luni, urmata de o luna de pauza, dupa care tratamentul se reia. Suplimentar, se aplica o data la doua zile o cataplasma cu iarba de Trei-frati-patati, pe zonele afectate. Tratamentul intern si extern are puternic efect depurativ, antioxidant si imuno-modulator, si este de un real ajutor in aceasta afectiune autoimuna.
* Adjuvant in lupusul eritematos (boala lupica) - se face un tratament intern cu pulbere de Trei-frati-patati, din care se ia cate o lingurita, de 4-6 ori pe zi, in cure de 40 de zile, urmate de alte 10 zile de pauza, dupa care administrarea se reia. Nu se poate afirma ca acest tratament vindeca singur afectiunea, dar corelat cu un regim lacto-vegetarian cu multe cruditati, cu administrarea unor remedii cum ar fi laptisorul de matca, mugurii de coacaz negru (Ribes nigrum), lemnul-dulce (Glycirrhiza glabra), are efecte spectaculoase de ameliorare a simptomelor.
* Adjuvant in cistita - se administreaza infuzia combinata, cate un litru pe zi, pana la vindecare. Acest remediu are un efect antibacterian de intensitate moderata, insa cea mai importanta este actiunea sa emolienta, diuretica si antiinflamatoare. Tratamentul cu Trei-frati-patati este recomandat in special pentru reducerea durerilor si a usturimii la urinare, pentru accelerarea vindecarii, precum si pentru prevenirea recidivelor infectiilor reno-urinare.


* Infectii alimentare - se administreaza infuzia de Trei-frati-patati, cate 1-1,5 litri pe zi, pana la disparitia simptomelor. Acest remediu s-a dovedit un antibiotic surprinzator de puternic contra unor bacterii (cum ar fi Campylobacter jejuni) care produc infectii gastro-intestinale. Mai mult, tratamentul cu aceasta planta are efecte protectoare si asupra mucoaselor tubului digestiv, protejandu-le de agresiunile bacteriene.
* Primul ajutor in intoxicatii - se foloseste radacina uscata de Trei-frati-patati, din care se iau 1-4 g, in doza unica. Daca se administreaza radacina umeda, proaspat culeasa, se pot lua pana la 8 g. Acest remediu contine o substanta numita violina, care are efecte vomitive si purgative foarte puternice si rapide, ajutand la eliminarea prompta a substantelor toxice din tubul digestiv, pana la ajungerea la o unitate spitaliceasca.
* Adjuvant in epilepsie, la copii - se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de Trei-frati-patati, de trei ori pe zi. La adulti doza se mareste de 2-3 ori. Este un tratament simplu, extrem de raspandit in medicina populara din Marea Britanie si din tarile din nordul Europei. Sunt cunoscute cazuri in care administrarea acestei plante a dus la ameliorarea (sub aspectul reducerii intensitatii crizelor) si, uneori, chiar la disparitia acestei afectiuni. Mecanismul prin care aceasta planta actioneaza in aceasta boala este, insa, complet necunoscut, la ora actuala neexistand nici macar ipoteze in acest sens.

Tratamente externe

* Rinita si rinosinuzita - indiferent daca este vorba de o afectiune pe fond alergic sau de una pe fond infectios, cura interna cu infuzia combinata de Trei-frati-patati (2-4 cani pe zi) va va ajuta. Dar planta poate fi folosita si extern. Se recomanda aspiratiile nazale, facute astfel: in jumatate de pahar cu infuzie combinata foarte concentrata (4 linguri la o cana de apa), se pune un sfert de lingurita de sare grunjoasa. Se amesteca bine, se pune in causul palmei solutia si se aspira cu o nara, apoi se repeta procedeul cu cealalta nara.
* Leucoree - se face o infuzie combinata foarte concentrata, din 4 linguri de planta maruntita la o cana de apa. Se fac spalaturi vaginale o data pe zi, vreme de sapte zile la rand. Este un tratament cu efecte antibacteriene puternice, care ajuta la refacerea epiteliilor lezate de infectie, la reducerea senzatiei de jena si de usturime.

Precautii si contraindicatii

Desi e o planta atat de puternica, Trei-frati-patati este aproape lipsita de reactii adverse. Singurele probleme care pot aparea sunt legate de supradozare. In cazul in care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulti) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot aparea fenomene neplacute cum ar fi varsaturile, diareea, starile de greata si inapetenta, mai rar iritatiile la nivelul pielii.



gabriela jalba

Quote from: trandafira on February 17, 2012, 08:04:42 PM
Se pare ca v-am dat de treaba cu intrebari pentru dl Google. Si ca sa ramanem putin in aceasta tema "buna la toate", cand m-am oparit cu cafea clocotita pe sold si abdomen, arsuri gr 2 si 3,  la spitalul de arsi mi-au dat tot felul de alifii. Dupa 2 sapt era tot carne vie cu pericol de infectie. O verisoara de-a mea mi-a spus: cauta crema Himalaya, da-ti cu ea, costa 6 lei dar face minuni. Si asa a fost. Doctoritei de la arsi nu-i venea sa creada ca m-am vindecat deodata , dar nu am vorbit nimic despre crema asta. Chiar e buna la toate. Azi cand m-am taiat la mana mi-am dat cu Himalaya. Este puternic cicatrizanta.Are in componenta plante de pe muntele Himalaya.

M-am gindit ca daca cineva are nevoie de acest sfat,nu-l va cauta in nici un caz la topicul unde era postat.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Se cheama doar Hymalaia, sau mai are si o alta denumire?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

trandafira


anasstasia

Pot sa va spun ca trei frati patati nu a avut nici un efect asupra alergiilor mele. Din pacate tot medicamentele ma tin pe linia de plutire  >:(

penelopa

Merci, Trandafira! Am sa caut si eu acest unguent!
Am o piele foarte sensibila si, la fiecare gatit, ori ma oparesc, ori ma tai, ori ma irit cu ceva  ;D
Ca sa nu mai spun  cum ma fac daca ma inteapa/musca vreo insecta  :(

BoboROM


Am luat si eu, are la Real.

penelopa


gabriela jalba

Fiindca Anasstasia a adus papadia la rampa, si Es a zis ca nu stia de remediile datorate radacinii de papadie,postez link-ul
http://remedic.ro/plante-medicinale/radacina-de-papadie/ Eu usuc mereu radacinile pe care le obtin primavara cind scot papadie pentru salata.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Foarte bun linkul cu informatii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

rodi

Va rog sa-mi spuneti parearea voastra despre "ciuperca tibetana de lapte". Eu nu stiu decat ceea ce am citit pe internet. Destul de vasta mi se pare aria de beneficii si de aceea nu sunt impresionata. Din punctul meu de vedere, simplul fapt ca se consuma lapte sau derivate zilnic ajuta colonul, stomacul, oasele etc.
Gresesc? A folosit cineva pana acum?
Mi s-a oferit zilele trecute si nu stiu daca merita s-o iau sau nu.

Opal

Daca arata ca niste bobite albe si foloseste la facerea iaurtului e buna
Eu sunt fan al iaurtului facut in casa cu "ciuperca bobite"

rodi

Da, asa arata si din lapte rezulta chefirul. (sau kefir)

einsteinitza

Ma amuza ce denumiri gasesc astia, ma refer la comercianti, "ciuperca tibetana de lapte".
De fapt e bacteria de chefir simpla si buna.produce chefir. De fapt ea nu se vede, grauntele alea sunt de fapt caseina din lapte, care e aglomerata in procesul ei de hranire si care ii serveste de casa.
Eu zic asa,
Pe vremuri omul folosea o gramda de bacterii benefice obtinute prin fermentare.
Fermentarea laptelui- lapte batuta, iaurt, kefir, unt, smantana, branzeturi.
Fermentarea cerealelor-aluaturile cu maia, mai ales painea cu maia,nu cu drojdie, bauturile obtinute prin fermentarea granelor.
Fermentarea fructelor si legumelor- muraturile produse cu sare fara otet, otetul de diverse fructe sau legume, bauturile obtinute prin fermentarea fructelor-vin, cidruri.....
Toate aceste bacterii DIFERITE traiau in simbioza cu organismul nostru si ajutau la refacerea unor organe bolnave.
Acum, cea mai mare parte din aceste produse, care reprezinta o mare parte din alimentatia zilnica, au disparut, fiindca de fapt se produc prin alte metode.
Faptul ca poti reintroduce in alimentatie o grupa de bacterii benefice, cu un efort minim, e minunat. Incearca insa, daca ai de unde, sa il faci cu lapte nefiert, sau macar nu UHT.
Eu , din cate am citit, am ajuns la concluzia ca nu e minunea care salveaza lumea, dar e benefic si merita. Dar in aceaasi masura merita sa si alternezi cu lapte batut, iaurt, etc, fiindca introduci o gama mai variata de bacterii.Noi bem de multi ani,
simt mereu lipsa cand nu il am dimineata, mi-a reglat stomacul si nu am mai avut probleme.

Pfui, cat am scris! +hypno
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Opal

"Bidifendus" natural
Si eu  folosesc  de vreo 3 ani 
Folosesc lapte de vaca de tara si ciuperca respectiva
Fetele  mele sunt inebunite dupa iaurtul respectiv
Vara le fac si cu fructe

einsteinitza

Eu zic ca esti norocoasa ca ai invatat fetele cu chefir, bravo voua! Nu toti copiii accepta mancarea asta naturala.

Dar e chefir, nu iaurt! ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Opal

Chefirul nu-i un lapte batut mai gros?
Ca la mine se incheaga ca iaurtul din cutii
Au mancat la o prietena si au vrut si ele acasa,asa ca am primit si ciuperca si instructiunile de fabricatie
Sunt destul de "papa lapte"
N-am probleme cu mancarea la copii
Mananca lactate multe,legume,fructe si carne slaba
Nu se omoara dupa mezeluri si prajituri foarte dulci

einsteinitza

Chefirul e ca un lapte batut mai gros, si asa ar trebui sa fie si iaurtul, nu sa stea cuburi cand il tai cu lingurita, dar are adaus de gelatina, ca si smantana din comert.
Chefirul, sana, iaurtul laptele batut sunt lactate din lapte dulce transformate de un anumit grup de bacterii, specifice pentru fiecare. Cele de lapte batut se gasesc in aer , sunt anaerobe si intra in laptele lasat in camera. Restul trebuie inoculate, adica puse in lapte. Iaurtul e mai greu de obtinut, deoarece bacteriile lui sunt termofile, deci trebuie caldura mai mare. In afarea exista masina de iaurt, in fel de termos care tine laptele caldut pana se face iaurtul.
Chefirul era iubit in zona Chinei, iar in Tibet se facea inclusiv din lapte de magarita. Se punea in basica legata de cort, si un semn de prietenie era ca, atunci cand treceau prin fata cortului unui amic, sa traga un pumn doi in basica, sa amestece chefirul! Asa chefirul se facea in conditii bune si cand proprietarul era plecat! :D
Chefirul, sana, iaurtul, laptele batut, au bacterii benefice organismului nostru si e pacat sa nu le dam atentie.

La o scara mai elaborata, este acelasi lucru si la branzeturile fermentate, adica la cascavaluri. Tipul cascavalului depinde la inceput de grupade bacterii inoculata-de iaurt, de lapte batut, dupa care intervine procentul de scurgere, maturarea, temperaturile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Opal

Ok
Mie imi iese un lapte batut gros gros care se poate manca cu lingurita
Vara il pun in niste forme si pun si fructe
Fetelor le place la nebunie
Mananca ca disperatele
Recunosc ca am incercat si cu lapte de la cutie dar a fost un fiasco total

rodi

Va multumesc mult pentru informatii. Es, ma dai pe spate cu toate detaliile  +apl  +rsp. Despre denumire.. am citit si eu ca nu are nici o legatura cu tibetul sau calugarii tibetani. Se pare ca atunci cand un cuvant "vinde" e folosit pentru orice.
Am sursa de lapte de vaca, in permanenta. Cred ca am cumparat lapte din comert de 3 ori tot anul trecut.
Asa ca, nu mai stau pe ganduri. +dns

larisa

In urma cu mai multi ani,am avut o alta ciupercuta,care sepunea in apa cu lamaie ,stafide si zahar.Ii spuneam chefir de Caucaz.Plecind de acasa,sotul nu s-a mai ingrijit ,asa ca numai am.Am intrebat pe la cunostintele de la care-l procurasem dar nici ele nu-l mai au.Are cineva?ma poate ajuta cu o lingurita?

einsteinitza

Sunt tot bacterii de chefir, le poti hrani cu zharurile din apa cu zahar. In loc de zaharurile din lapte folosesc zaharurile din apa dulce.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Larisa,daca le mai ai uscate ,sint ok!!! Traiesc ani,asa uscate.In anii conumisti am avut si eu. Cristale japoneze,le zicea. Ce mai cautam stafide...Ca , na, erau un lux !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Pai tocmai din cauza asta,cunostintele au renuntat la ele,zahat ,stafide,etc.Eu mai am intr-un borcanel citeva dar sunt vechi ,de mai bine de un an ,sunt pastrate in frigider,dar nu sunt sigura ca mai sunt bune,nu as vrea sa risc cu ele,acum sa le scot si sa le las sa se usuce ,sau sa le pun mai departe la produs?Ele arata ca niste perle transparente,dar la mine arata opac,in borcan