Gainatul de pasare

Started by drone1952, September 16, 2012, 06:53:25 PM

Previous topic - Next topic

drone1952



Dupa o perioada in care am fost oblgat de a fi departe de forum am incercat sa-mi fac o reintrare demna de viitor de un gradinar de succes si am sa incep prin a pune o intrebare.
Gainatul de pasari ingrasamint,calitati,bun de folosit la, modul de folosire, compozitie chimica ..Si in fond tot ce stiti despre gainatul de pasari. +ham

claude

  "Gunoiul de păsări este un fertilizant organic valoros cu acţiune rapidă. Conţinutul mediu de elemente nutritive, raportat la substanţa uscată este de ׃ 3-5% N, 2-3% P2O5 (0,08-1,3% P), 1,1-2,5% K2O (0,9-2 K."  Aceste date provin dintr-un referat al unui student la agrochimie  ;D


astea sunt din alta sursa:

How common manures measure up
Manure   Chicken           Diary cow               Horse              Steer             Rabbit           Sheep
N-P-K   1.1 .80 .50   .25 .15 .25   .70 .30 .60   .70 .30 .40   2.4 1.4 .60   .70.30 .90

Sources: Rodale's All-New Encyclopedia of Organic Gardening, An Illustrated Guide to
Organic Gardening, by Sunset Publishing, and the Rodale Guide to Composting.
Note: Nutrient values of manures vary greatly, depending on the diet and
age of the animals, and the nature and quantiy of bedding in the mix.
Chicken manure
Poultry manure (chicken in particular) is the richest animal manure in N-P-K. Chicken manure is considered "hot" and must be composted before adding it to the garden. Otherwise, it will burn any plants it comes in contact with.

Ideea e ca gainatul e un bun ingrasamant organic, eu il folosesc sub forma de macerat, proaspat nu se poate folosi pentru ca, la fel ca si balegarul si altele, in stare proaspata arde...
Deci, eu pun intr-o galeata gainat si adaug apa si amestec pana cand compozitia e cam ca o smantana. Il las la macerat 10 zile, dupa care il folosesc diluat in apa, in proportie de 1 : 10.  Se respecta regula valabila pentru orice ingrasamant, adica nu se aplica pe un sol uscat...intai uzi si pe urma aplici potiunea magica  ;)
La orice planta din gradina eu folosesc la inceputul sezonului mranita, are procentul de N mai mare si e mai eficient la pornirea in vegetatie intrucat azotul stimuleaza  cresterea vegetativa, ingrasarea cu macerat de gainat o faca dupa aceea, in timpul sezonului, intrucat favorizeaza inflorirea si fructificarea.
Cam atat stiu eu despre binefacerile gainatului, poate altii stiu mai multe... :)
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

rodi

Multumim tare mult Claude. Pretioase informatii.  +rsp

einsteinitza

Sau poti pur si simplu sa pui asternutul cu gainat de la pasarila compost, si apoi ,in anul urmator, totul este bun de pus la plante, sigur, ca un adaus de sol foarte bogat, nu ca ingrasamant. Metoda lui Claude e mai buna, adica e chiar ingrasamant, dar daca nu ai timp si nu iti plac mirosurile tar ;D.....
Oricum , si eu am constatat ca e foarte foarte bun.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

drone1952


Multumesc pentru explicatiile date Claude.

claudiu008

Referitor la fertilizarea cu gainat de pasare vreau sa adaug si eu la ce a spus Claude ca aceast ingrasamant se foloseste doar primavara dupa plantarea rasadurilor in camp.Atentie nu il folositi vara cand temperaturile depasesc 25 de grade pentru ca atunci va distruge plantele in loc sa le faca bine. Din cauza arsitei si a secetei acest ingrasamant arde  chiar daca este diluat cu apa. O mica precizare cel mai bun este gainatul de curcan in cazul in care nu cresteti curcani este bun si cel de la gaine sau alte pasari.Eu folosesc gainat de la gaini si  sunt foarte multumit de efectul acestuia.Eu il prepar in butoaie de 220 de litri si fertilizez de 3-4 ori dupa plantarea rasadurilor in camp.

vernil

Hai sa povestesc si eu cum folosesc gainatul de pasare ca ingrasamant.
Prima etapa inseamna macerarea lui - in interiorul unui pet de 10 l pun "resturile", adica cam 3-4 cm, dupa care adaug apa pana se umple, acopar si las asa aprox. 2 saptamani.
A doua etapa - din macerat iau aprox. 1/4 litru pe care il amestec cu 9 l apa si pun la radacina florilor (mai ales trandafiri, clematite, lonicera), insa numai dupa ce am udat f.f. bine acele plante. Primavara aplic procedeul cam la 2 saptamani, vara o singura data, apoi reincep toamna exact cum procedez primavara. Adica pregatesc terenul pentru anul urmator.

Insa e o idee buna si sa il adaugi in compost, dar atunci nu mai poti calcula proportia asa de bine. O sa incerc, totusi, in gradina din spate. Nu v-am zis, aia e fabulos de frumoasa ... Am reusit sa ii dau personalitate  :-bd

Toluta


 
Imi pare rau ca stric topicuri frumoase cu  gainati dar sper ca ma iertati.
Sint un folositor al gainatului de pasare si ca mic gradinar ii laud calitatile. In lecturile mele am gasit si urmatoarea afirmmatie " Are anumite restrictii in ceea ce priveste aplicarea in stare proaspata, avand un efect de crestere al aciditatii solului."
Cunoasteti ceva cespre restrictiile amintite? :-bd

anasstasia

Stiu ca orice gainat daca nu este macerat (sa fie mai vechi) arde plantele.

Eu abea astept sa fac compost si o sa integrez si gainat de pasare in el.