gradinuta zamfirei

Started by zamfira, June 07, 2013, 11:34:28 AM

Previous topic - Next topic

geodezia

na pare un damaschin sau englezesc  aia au tepi mici si marunti asa

zamfira

Multumesc, Geodezia si spor la treburi. Ma gandesc cum te descurci cu atatea straturi si atatea vietati? Chiar vroiam sa-ti cer un sfat, ca mi se rasucesc frunzele rosiilor in solar. Si de stropit le-am stropit cu D...ne.
Despre trandafir: Eu l-am cumparat de la o pepiniera ca fiind "de dulceata", dar mirosul e abia 1-2 din zece fata de ce trebuie sa fie. Flori mai tot apar pana toamna, cate un buchet - doua. Ca, de fapt, asta e problema lui: nu prea e harnic la inflorit! Si nu miroase! Am citit ca sunt tot felul de hibrizi intre Damasc x Centifolia x alte feluri, incat ceea ce a rezultat s-a indepartat tot mai mult de original.

zamfira

Azi a inflorit un trandafir cumparat ca fiind "Casino". Nu stiu daca este, dar are o culoare luminoasa, iar petalele sunt asezate de parca ar fi o funda. Are si un parfum discret. Imi place asa ca m-as bucura daca l-ati vedea voi.

einsteinitza

M-am uitat la el pe hmf si parca nu are numarul de petale ...dar cine stie, poate....parca nu trebuie totusi sa isi arate staminele.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

In plin soare a fost deschis (primele poze), apoi s-a mai inchis. Acum, de dimineata, toate petalele erau curbate spre interior. Si eu m-am uitat pe HMF: in unele poze mai ales, este foarte bogat, intr-adevar. Dar, vezi, si acolo e cam mare diversitatea si e greu sa gasim printre variante un standard. Mai astept, este in primul an si el. Oricum, vad ca e harnicut cu infloritul si a crescut destul de bine. Iti multumesc pentru interes si ajutor. Spor la treburi, ti-am vazut pastravul de nuc. Ce minunatie!

bunicutz32

Buna Zamfira.
Felicitari pentru gradinita de langa gard. Arata foarte bine. Ma orientez dupa fotografia octombrie cu aster si cred ca s-ar potrivi foarte bine langa gard una-doua tufe de nalba. Nu stiu daca a ramas in acelasi fel dar cred ca portiunea de gazon curbata este prea "abrupta", din punct de vedere estetic, vizual. S-ar putea "indulci" cu plante pitice, primule, banuti etc., mai ales marginea de la cararea curbata care-l separa de plantele cu talie mare. Asa ca un fel de "degrade". E doar o sugestie, fara suparare.

zamfira

Vai, cum sa ma supar? Dimpotriva, multumesc foarte mult pentru vizita si pentru sugestii! De fapt, eu nu am o gradina, am doar o curte in care chinui niste plante.   Imi lipseste un loc pentru o etajare fireasca, asa este. In mod sigur, problema se va agrava cand plantele lemnoase arbustive vor creste si mai mult. Este acolo un liliac pe care l-am inaltat eu pentru ca a format coroana foarte jos si acoperea tot. De aceea, acum arata cam schilodit si golas. Langa el este o magnolie pe care nu prea vreau sa o tai si care sigur va creste disproportionat fata de restul. Exact asta cred si eu, ca ar trebui niste plante ierboase de covor, dar trebui sa mai iau cam 1 m din gazon...Voi vedea, ar trebui sa ma hotarasc si sa gestionez problema in sensul eliminarii unor plante inalte, dar tocmai m-a apucat furia trandafirilor, asa ca...va fi greu.

gabi_gabriella

Necunoscutul meu galben seamana foarte mult cu al Zamfirei .Si forma florii, si rasucirea petalelor spre interior si floarea deschisa .

zamfira

Quote from: bunicutz32 on July 14, 2013, 08:16:47 AM
cred ca s-ar potrivi foarte bine langa gard una-doua tufe de nalba.  .......S-ar putea "indulci" cu plante pitice, primule, banuti etc.,

zamfira

La nalba m-am gandit si eu, chiar am semanat, dar cred ca nu au fost semintele destul de coapte cand le-am recoltat. Voi persevera, mai ales ca am o nalba roz, dubla, pe care o admir. In privinta primulelor, aici e o suferinta, mi le devoreaza melcii, chiar daca le-am dat si lor ce trebuie. La fel am patit cu unele varietati de hosta (de la umbra). Am pierdut asa plante la care tineam foarte mult. Iar banutii, din forma dubla mi s-au salbaticit, sunt frumosi si asa, dar i-am "imprastiat" prin iarba.

Gabriela, trandafirul meu pare sa fie urcator (de fapt asa l-am si cumparat), a inflorit a doua oara si are un buchet de boboci in diferite stadii. La sfarsitul infloririi, petalele au devenit aprope albe.

zamfira

Speciile (genurile) din stancaria mea apar pe desenul urmator:

bunicutz32

Cimbrisorul si cele trei varietati colorate de Salvia officinalis (Icterina, Purpurascens si Tricolor) s-ar potrivi foarte bine printre cele plantate. Si alte specii de Labiatae (familia mentei) ar face impresie frumoasa acolo

zamfira

Multumesc pentru sugestii. Imi place salvia, iar de menta ce sa mai vorbesc.

Daca tot am spus la inceput sa o sa va prezint istoria modificarilor din gradinuta si a venit vorba despre stancarie, va prezint o succesiune de imagini care incep din 2009. Dupa cum se va vedea, acolo a fost la un moment dat un lac kichurel. Este in continuare in lucru.

paraschivvvv

Mie imi place Zamfira;felicitari;nu am incercat stancarii caci eu am pamantul cam lutos si cu mranita l-am facut cat de cat agreabil pentru flori

Mihai


zamfira

Voisunteti draguti si va multumesc pentru aprecieri. Dar nu ma imbat cu apa rece, stiu ca nu e totul corect, asa ca astept acum criticile si sugestiile. In ciuda aparentelor, la o stancarie e mult de lucru si de cercetat, de experimentat. Totul trebuie insa facut in asa fel incat plantele sa nu sufere prea mult.

Respect din partea mea pentru ceea ce faceti.

zamfira

Recolta de vara:
La inceput va prezint un bicolor pe care l-am cumparat ca Reine es Violettes, de aceea am fost dezamagita la prima lui inflorire. Acum insa, la a doua iesire la scena, e atat de frumos, semidublu, iar la inflorire are o culoare zmeurie si un miros (nu foarte puternic), dar putin de condimente.
http://zamfiiara.sunphoto.ro/bicolor

Apoi minunatul ND, care acum, dupa legarea la orizontala, e plin de lastari lungi, cu flori in varf.
http://zamfiiara.sunphoto.ro/ND

Urmeaza o elenganta roza cu o bogatie incredibila si o culoare de vis. Nu m-am apropiat de el, crezand ca la atat frumusete nu pot pretide sa aiba si parfum. Cand am citit despre parfum, m-am dus repede si l-am mirosit: cuisoare + scortisoara+ vanilie si nu mai stiu ce...Minunat!
http://zamfiiara.sunphoto.ro/Pariser_charme.

De acest trandafir ma bucur de vreo douzeci de ani, de cand l-am cumparat de la un domn in varsta care altoia trandafiri. Nu stiu daca este chiar Rheingold, dar imi place sa cred ca este. Astept parerile voastre pentru o determinare corecta. Florile au 13-14 cm diametru, iar parfumul este mediu.
http://zamfiiara.sunphoto.ro/Rheingold


Va amintiti de trandafirul cat un chibrit? Acum, la a doua inflorire este la concurenta cu un alt "chibrit". Aceste are niste lastari lungi, mult deasupra tufei, care parca suspenda florile in aer. Iata-i pe mandoi:
http://zamfiiara.sunphoto.ro/trandafir_cat_un_chibrit
http://zamfiiara.sunphoto.ro/un_al_trandafir_cat_un_chibrit


Cand am intrat eu pe acest forum, am incercat sa aflu numele unui trandafir pe care il iubesc si despre care acum stiu ca "nu este aloha". La a doua inflorire am reusit sa fotografiez mai atent. E minunat ca floare separata, ca tufa insa nu prea atrage atentia, nu se comporta ca un urcator si pare mereu fragil, parca etiolat, desi este in plin soare.
http://zamfiiara.sunphoto.ro/trandafirul_care_nu_este_aloha

Si, nu in ultimul rand, pentru ca mi se umple gradina de ei si pentru ca ii admir, anonimii superbi, a caror identitate poate o voi afla vreodata:
http://zamfiiara.sunphoto.ro/trei_necunoscuti

Si daca mai puteti...si o privire scurta in solar:
http://zamfiiara.sunphoto.ro/solarul

paraschivvvv

Multe frumuseti si felicitari.

claude

Primul, cel bicolor, cred ca e Guy Savoy, ma deruteaza putin culoarea, dar cred ca e din cauza ca pozele au fost facute pe soare.

Mie imi plac cei cat un chibrit, eu abia acum am inceput sa ii aduc in gradina, am unul rosu minunat, Nipper, sunt foarte frumosi cu florile acelea multe si micute. In vara asta am luat si niste butasi de la un trandafir din acesta gasit pe marginea soselei, pe un deal, am altoit din el si am si inradacinat doi butasi, doar ca acesta e, din cate mi-am dat seama, neremontant

Cel cumparat ca Auscot (Abraham Darby), dupa cum arata eu zic ca sunt sanse mari sa fie tot un Austin, uita-te pe siteul lui Austin la trandafirii lui ca poate-l identifici
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

zamfira

Multumesc mult Claude!
Trandafirul bicolor se deschide la culoare a treia- a patra zi, de fapt tonurile rosiatice sunt inlocuite de cele lila-albastriu. La prima inflorire avea petalele stranse si parca rasucite cumva in felul lalelor papagal, acum s-a deschis ca florile de bujor simplu. Promite.
La trandafirii mici, ai observat si tu?, florile pastreaza parca distanta intre ele, asa cum frunzele unor copaci au acea asezare numita, parca, mozaic foliar. Asa si aici (si se vede mai ales in fotografia facuta noaptea), florile parca se asaza incat sa aiba loc fiecare.
Si eu sper ca falsul Auscot sa fie ceva, poate chiar Wollerton Old Hall (mi s-a parut ca seamana). Deocamdata e foarte mic si a facut o singura floare.

zamfira

Si, Claude, te rog, poate imi spui ceva despre trandafirul pe care mi-am permis sa-l numesc Rheingold. Poate reusiti voi sa-l determinati corect.

Ionela

Pe mine m-ai da gata cu stancaria, mai ales ca ai si etichetat-o! :yrk  +apl
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

zamfira

Esti prea draguta, Ionela! In privinta etichetelor, astea sunt speciile pe care le-am incercat eu, dar, asa cum s-a intamplat si cum am sperat, cei de pe forum mi-au sugerat si alte specii ceea ce e foarte bine. Stancaria este la cealalta extrema dupa ce mi-am facut si eu un lac chinuit.

onica

Foarte frumoase! SA ai putere sa continui tot asa! +rsp

zamfira

Multumesc foarte mult (I)onica! Sa fim sanatoase, ca uite, cum se vede, deocamdata am dat in boala florilor. Te rog sa postezi si tu fotografii cu florile tale, sa iti faci o gradinuta virtuala, unde sa o vedem si pe Jessy cum rupe clematitele!  :x