Trusa micului exterminator de gijganii

Started by gomez99, September 18, 2014, 07:30:23 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

M-am gindit sa prezint pachetul minim necesar cu ceea ce e bine sa aiba in casa tot iubitorul de flori, ca sa reuseasca in lupta cu bestiile rozatoare de funze.

Scule, unelte si dispositive
Seringi de 5-10ml (1-2 bucati)
Multe dintre substantele folosite vin in fiole de plastic sau in recipiente care nu se inched etans, iar la un numar redus de plante nu se foloseste toata substanta. Se obicei fiolele au 10 ml. Solutia se trage in seringa iar aceasta se entanseaza montind un ac in virful caruia ati pus o picatura de poxipol, de superglue sau alt lipici epoxi. Ca sa va fie mai usor scurtati acul taindu-l de la baza cu un cleste. Folositi intodeauna aceeasi seringa pentru o anumita substanta.
Una sau mai multe seringi de 1-2 ml.
Le veti folosi ca sa masurati cantitatea de substanta, care uneori e foarte mica.
Lingurite de plastic
Pentru manipulatul substantelor sub forma de pulbere
Pahare de unica folosinta
Pentru amestecul substantelor
Balanta de laborator
Pentru cintaritul substantelor sub forma de pulbere. Unele dintre ele sint foarte concentrate iar la un numar mic de plante veti folosi numai 1-1,5gr. Evident trebuie sa cintareasca fractiuni de gram pina la 20-30grame. Merg bine balantele de tip vechi, cu brate, dar si chinezismele electronice de buzunar pe care le gasiti la magazinele cu "totul la 10 lei"
Recipiente pentru pastrat pulberi
Preferabil de plastic, unele substante reactioneaza cu metalul. Cutii de medicamente care se inched etans sau recipentele pentru analiza medicale (1 leu, de la farmacie)
Recipiente pt pastrat lichide
Uneori trebuie sa pastrati de la o zi la alta mici cantitati de solutie. Peturile pentru apa sint foarte bune
Betisoare pt urechi, scobitori, vata
Ca sa curatati frunzele
Pulverizator
Pentru pulverizat solutiile pe plante. Sint de felurite tipuri si preturi. Nu luati dintre cele mai scumpe, supapele sint de slaba calitate, se uzeaza repede si nu pot fi inlocuite.
Manusi de cauciuc
Sa va protejati miinile de substantele chimice. Merg bine si cele de unica folosinta.

Solutii si substante
Fiecare are combinatia preferata, mai jos este a mea
Vertimec (Abamectin)
Acaricid-insecticid cu efect translaminar. Actioneaza prin ingestie asupra adultilor si larvelor.
Milbeknock (milbemectin)
Insecticid-acaricid cu spectru larg, eficace in toate stadiile de dezvoltare (ou-larva-nimfa-adult). Patrunde translaminar in plante si nu este afectat de ploi si de temperaturile dupa aplicare.
Mospilan (acetamiprid)
Insecticid sistemic cu spectru larg de combatere. Actioneaza asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale insectelor (oua, larve, adulti).
Calypso (tiacloprid)
Insecticid sistemic, actioneza prin contact si ingestie. Eficacitatea sa nu este influentata de temperaturile din momentul efectuarii tratamentului sau de precipitatiile cazute dupa aplicare. Actioneaza aspra adultilor, larvelor dar si asupra oualelor unor insecte.
Actara (thiametoxam)
Insecticid sistemic cu efect de lungă durată. Combate un spectru larg de dăunători atât în stadiul de larvă, cât și de adult. Acționează prin contact și ingestie.
Nissorun (hexitiazol)
Acaricid ovicid eficace in combaterea oualelor de paianjeni. Actioneaza pe ambele fete ale frunzelor. Prezinta activitate reziduala de peste 40 zile si nu este afectat de precipitatiile survenite dupa ce solutia s-a uscat pe planta.
Champion (solutie cuprica)
Fungicid de contact pentru tratamentele cu cupru. Nu necesita adaugare de var.
Topsin (Tiofanat metil)
Fungicid sistemic cu spectru larg
Confidor oil SC 004 (imidacloprid)
Insecticid systemic cu actiune complementara de asfixiere datorita uleiului din compozitie.
Atentie: Imidaclopiridul este acuzat ca induce tulburari la nivelul sistemului nervos al albinelor

Pentru cei cu preocupari eco/bio, recomand clasicele infuzii de tutun (insecticid-acaricid), musetel (fungicid), amestecul de aclool si detergent lichid de vase pentru curatarea frunzelor si in special uleiul de neem.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Rodica Stacescu

   Multumim pentru recomandari! Sa inteleg ca la solutii si substante  ai pus combinatia pe care o folosesti la o singura stropire sau combini un insecticid si un atinfungic din lista data, urmand ca la urmatoarea stropire sa folosesti o alta combinatie? Eu la trandafiri inca nu am gasit leacul pentru fainare, de aceea ma intereseaza mult tratamentele pe care altii le folosesc cu succes.

gomez99

Ca regula generala nu folosesc de doua ori la rind aceeasi substanta
Iau din lista si combin cel mult cite doua substante, de obicei stropesc seara la apus, cam la o ora dupa ce am udat gradina si ghivecele (care vara stau tot in gradina). incerc pe cit posibil sa stropesc si sub frunze. foarte rar si de obicei numai cind ma preseaza timpul combin cu ingrasaminte, prefer sa le administrez separat.
Topsinul m-a ajutat la fainare, dar eu stropesc preventiv si de 4 ori pe vara alternat cu Champion.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Rodica Stacescu

  Voi incerca si eu sa stropesc cu Topsin, pana acum am folosit Tilt, dar nu a ajutat prea mult. Frunzele au ramas "chircite" si au inceput sa se "pudreze" cresterile noi. Florile sunt si ele chinuite, noroc ca doar cativa dintre trandafiri au facut fainare. Anul asta a fost rau pentru trandafirii mei, si fainare, , si patare neagra...

gomez99

cu patarea neagra m-am luptat si eu, da am marit concentratia de champion. fainare n-am avut
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999