Gradina mea

Started by Rodica Stacescu, May 06, 2014, 02:09:39 PM

Previous topic - Next topic

Rux

Sint invidioasaaaaaaa!  :D
Sint roasa de invidieeeeeee! :D
Mama ce de frumusete intr-o singura gradina si o singura tulpina! :D

flordel

Foarte frumos! :-bd
De cati ani il ai? La mine este inca mic si cam amarat.

Rodica Stacescu

 Rux, daca nu il ai pe Jubilee Celebration pot sa ti-l trimit eu! Tot incerc sa te tentez cu cate ceva din gradina mea si tu, nimic!
  Flordel, Jubileul meu este din 2012, de la Eutopia. Foarte vigurosi trandafiri au avut, am fost multumita de ce mi-au trimis. Cei mai multi boboci au aparut in varful unor bazale crescute anul asta, spre varf au dezvoltat numeroase ramificatii, fiecare purtand buchete mari de boboci.

Rux

Sa stii ca la asta nu zic nu! Dar tu ai zis-o ! +apl +dns =)
Multumesc .

Rodica Stacescu

  Va fi o bucurie sa ti-l trimit, cel mai probabil in perioada plantarilor! Sigur o sa-ti placa...

gabi_gabriella

Ce frumos e !!!
Al meu e tare anemic, e anul 2 dar nu prea misca .

anasstasia

Cat este de frumos!!!! Bravo, felicitari! Toti sunt foarte frumosi.

Rodica Stacescu

  Multumesc, Anas! Astept sa fie la fel de dezvoltati si de infloriti cum i-am vazut la tine in gradina!

Rodica Stacescu

Gabi, nu stiu daca am vazut eu bine poza cu al tau, floarea pare diferita, esti sigura ca e Jubilee? De unde l-ai achizitionat? Daca nu a fost foarte viguros butasul atunci cand l-ai plantat, trebuie sa mai ai rabdare cu el sa creasca.

gabi_gabriella

L-am luat intr-o comanda comuna de la Lottum parca , dar a cam calatorit saracul (mai mult de 1 luna ) si a fost plantat in 29 decembrie  ;D asa ca as putea zice merci ca traiaeste .
Eu zic ca seamana cu al tau http://i861.photobucket.com/albums/ab179/gabi_gabriella1/2014/trandafiri/DSC03662_zps59b2e7ad.jpg

Rodica Stacescu

Daaa, el e! Cred ca m-am uitat eu aiurea prima data! Pai, e inca tanar, de aceea e cu flori mai putine, vei vedea ce frumos are sa se faca peste un an, doi! La mine e in al treilea an si a fost un trandafir bine dezvoltat de cand l-am primit.


Rodica Stacescu

  In sfarsit am scapat de o povara grea: vinerea trecuta am spat 332 de gropi pe terenul unde urmeaza sa plantez trandafirii vechi pe care i-am comandat la Petrovic Roses. Mai ramane sa astept sosirea butasilor, dar asta mi se pare acum mai putin stresanta decat pregatirea locului de plantat. Am recitit aseara postarile de pe topicul referitor la comanda colectiva pe care ati facut-o cativa temerari de aici la Radoslav Petrovic si m-am amuzat. Nu atat de odiseea voastra, cat de momentele extrem de dificile prin care am trecut eu la prima comanda. Voi v-ati incurajat unii pe altii, eu m-am "zbuciumat" de una singura pana i-am primit si inca mult timp dupa aceea, pentru ca in 9 decembrie, cand au sosit, pamantul era inghetat bocna! Asa ca am avut o iarna de cosmar, cu vaiete care izbucneau la fiecare lastaras care scotea capul inainte de vreme din nisipul in care ingropasem butasii.
  Bun, sa vad ce se va intampla de data asta, poate Radoslav se va tine de cuvant si mi-i va trimite la timp. A promis ca-i voi avea in prima jumatate a lunii noiembrie.

  Problema este alta acum. Toata vara am facut planuri de plantare, schite de amplasare a gropilor. Problema este ca atunci cand a fost sa le sap, nu am mai respectat nici un plan. Am apelat la un utilaj mecanizat, un soi de escavator, cu o cupa mica, iar gropile au iesit OK, nu rotunde, au forma unei coveti dreptunghiulare, adancime de aproximativ 40 - 50 cm, lungimea de aproximativ 70 cm. Am avut mare noroc, la harlet cred ca ar fi durat o vesnicie, in conditiile unui teren afectat de seceta dar si de faptul ca de mult nu a mai fost cultivat.

  Problema mea este acum ce criterii trebuie sa am in vedere cand fac plantarile. Va fi o colectie de trandafiri vechi. Una personala, nu una publica, in nici un caz.
  O varianta ar fi sa-i plantez pe clase, ca sa-i pot urmari mai usor cum cresc, ce caracteristici au.
  O alta ar fi sa-i amestec, plantandu-i pe cei mai frumosi, mai parfumati cat mai aproape de casa, de unde sa-i pot vedea pe toti gradual, cu cei foarte inalti spre fundal, iar cei micuti mai aproape de ochii privitorului. Din pacate, iar am pierdut masura, poate era bine sa ma limitez la mai putini ca sa-i pot evidentia mai bine in peisaj.
  Cine imi poate da un sfat? Voi cum ati proceda? Acum nu am poze cu terenul si cu amplasarea gropilor, dar sper zilele astea sa pot posta o imagine de ansamblu a gradinii, asa cum arata ea dupa ce am facut gropile.

einsteinitza

Uau! +hypno
Pai cum vrei sa fie, doar o colectie de trandafiri aliniati?
Dupa mine, ar trebui aranjati ca o gradina, neaparat parfumati langa casa, dar in nici un caz numai cei mai frumosi, fiindca nu te vei mai duce la restul, e ca si cum ai mai multi copii si ai preferinte.
Cum te gandeai la gradina respectiva,cu ronduri, cu alei, sau doar cu zone?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rux

Rodica ,bine ai aparut.! :-bd

Recunosc ,insa,ca  vestile de ea tine m-au lasat fara cuvinte.  332 ? Sint unii invidiosi care ar zice ca te apuci de vre-o afacere ,ceva fonduri ,etc.
Dar tu nu ,ii tii pentru tine si simturile tale .Foarte bine si frumos. Succes. :-bd

In alta ordine de idei.
Eu cred ca raspunsul ti-l poti da singura : depinde ce te intereseaza,in mod imediat. Adica ,daca vrei parfum ii poti pune ,in functie de marimea lor si clasa lor (evident),"mai in fata ,nu ?
Daca vrei o organizare pe diversi producatori ,ca sa vezi in ce sint mai "aprigi" iar poate fi o ideie.Sau ,asa cum ai zis pe clase,ca sa-i poti analiza mai bine ce si sum.

Eu una ,as pune asa cum te-ai gandit si tu ,pe cei mai parfumati aproape de casa . Restul ,e greu de ales care-i mai frumos decit altul si depinde doar de tine si de talia lor.....

Privind in urma cu citeva pagini ,si revazind gradina ta ,te poti considera extrem de bogata ! Sufleteste  ,evident. +rsp

Schnuppe

Problema nu este numarul mare de trandafiri , chiar nu cred sa fie mult pentru toate clasele , desi daca ar fi vorba numai despre clasele vechi atunci pentru mine este mult exagerat , dar asta repet , pentru mine , nu prea sant pasionat de soiurile vechi si din ceea ce am vazut pana acum  pe foarte putini mi-ar placea sa-i am .

Problema ar fi spatiul alocat fiecarui trandafir , ca sa poata fi apreciat asa cum trebuie ar trebui lasat liber , altfel iese iarasi un amestec sufocat . Spatiu liber ar insemna cam cate un cerc de 5-6 metri in jurul fiecarei gropi , sa primeasca soare suficient , sa poata forma tufa naturala in cativa ani si sa poata fi vizitat de jur imprejur , ma rog , poate niste alte plante acompaniatoare si se umple spatiul . Eu am fixul cu neinterventia prin taieri la trandafiri , acolo unde se poate , din acest motiv am dat dimensiunile acestea , eu asa am in plan .

La 332 de soiuri diferite , nu am inteles bine daca sant diferiti sau nu , vorbim de un adevarat rozariu , o colectie importanta de trandafiri si atunci eu asa as face .

In anii trecuti putini isi imaginau ca vor detine peste 300 de soiuri diferite si de aici plantarile aiurea si aspectul de gradini sufocate . Acum informatiile sant mult mai multe , taliile adevarate pot fi mult mai bine aflate sau chiar si banuite .

Si eu am in plan o colectie de genul acesta . Eu o sa-i plantez pe clase , mi s-ar parea absurd sa fac altfel la un numar mare de soiuri , fiecare clasa delimitata oarecum . Pot fi plantati pe clase fara sa fie aliniati , pot fi delimitati de alte plante , sant multe moduri de delimitare vizuala a gruparilor fara sa aiba un aspect rigid sau stupid .


Totusi , nu cred ca o amenajare reusita de dimensiunile acestea se face asa , la plesneala ,  fara un plan cat de mic , doar cu un escavator .


Rodica Stacescu

Nici eu nu am fost pasionata de soiurile vechi, pana cand nu am vazut tufele de Ispahan si de Henry Martin, pe care le-am luat pe o comanda la Eutopia in 2012. Au fost luate din greseala, daca m-as fi uitat cu atentie as fi vazut ca nu erau remontante si cu siguranta le-as fi ocolit. Dupa ce le-am vazut inflorite, am spus ca la un trandafir nici nu conteaza asa de mult remontanta. Daca perioada infloririi este lunga, daca au o cantitate de flori generoasa, e suficient. Prima dragoste raman englezestii, dar nici ei nu sunt continuu infloriti. Au doua trei valuri de flori, primul mai spectaculos, celelalte mai modeste, depinde de vreme, de cat de harnic esti la curatat florile trecute si chiar la cat de mester esti sa indepartezi ceea ce trebuie din lastarul care a purtat floarea incat sa stimulezi aparitia altora purtatori de flori. Anul trecut am fost cateva zile plecata si am pierdut al doilea val de flori. Anul asta mi-a pierit cheful sa mai plec undeva, sa zic macar ca am fost si eu intr-o mica vacanta! Am stat si am pandit aparitia noilor lastari, boboci, flori! Boala curata!
  Ideea cu o colectie de trandafiri vechi mi-a venit cum spuneam dupa ce am vazut tufele de Ispahan si Henry Martin. Am avut si norocul ca sotul meu dorea de mult sa repare casa mostenita de el de la parinti ( o casa modesta, din paianta, construita de bunicul lui, in 1905). Ideea mi se parea stupida, sa investesti intr-o casa unde nu vei sta niciodata! Dar daca nu era reabilitat acoperisul, exista riscul sa nu mai aiba viata lunga nici casa. S-a negociat. Dur! Si cu izbanda de ambele parti! S-a pus problema varstei, noi fiind amandoi retrasi din viata activa ( ca sa folosesc o exprimare eufemistica). Casa este pe 5000 mp teren, plus aproape 2 ha de fanat, pozitionat in prelungirea gradinii, pe un deal, cu platou deasupra. Ingradit tot asa, cu tot soiul de tufe, ciresi salbatici, salcami, soc si ce o mai fi.  Si deodata, cu mintea si sufletul impresionate de frumoasele tufe de trandafiri vechi ale Corinei S, dar si de altele vazute pe blogurile mele preferate, am vazut dealul ala – minte bolnava! – l-am vazut impodobit cu tufe inflorite si parfumate! Nebunie... Am spus deci, da, am pus repede conditia mea; sotul meu a fost tare fericit ca-si poate duce la indeplinire visul lui si eu pe al meu. Totul este, si de o parte si de alta, sa nu pierzi momentul ala, special, cand fiecare lasa de la el! Fiecare s-a grabit sa demareze, cu teama ca celalalt sa nu se razgandeasca! Intr-o saptamana aveam comanda data la Petrovic. Si achitata. Surprizele privind costurile investitiei au fost mari de ambele parti.
Un alt motiv pentru care am ales trandafirii vechi e acela ca nu necesita ingrijiri speciale, sunt mai rezistenti, cel putin unele clase, la gerurile din zona mea. Sunt trandafiri care prin marimea tufelor vor invinge ierburile inalte.
  Ce s-a schimbat. Planul de a pune o parte din trandafiri pe deal. Undeva in zona salasluieste o comunitate aproape tribala, care  fura nu doar cai ci si alte lucruri: pasari, fructe si legume, cartofi, cereale si alte asemenea. De ce nu si trandafiri? Am hotarat sa plantez deci in gradina de langa casa toti butasii. Pe urma voi putea sa-i inmultesc si sa pun din ei si pe deal. De crescut, cresc repede. Nu vor putea ei fura cat pot eu inradacina! Si, daca se va umple tot satul cu trandafiri vechi, ce?
  Oricum, in gradina, am aglomerat iarasi! De unde 5 – 6 metri in jur? I-am aliniat ca pe soldati. I-am ingramadit cam in 2500 mp. Nu am pus pe langa copaci si am lasat si cale de acces spre ceea ce eu numesc livada.
  Asta este povestea viitoarei mele colectii de trandafiri. Nu conteaza varsta.  Daca vrei sa lasi ceva dupa tine, lasi! Unii spun: "Nu are rost, oricum nu iei nimic cu tine!" Eu spun: conteaza insa si ce lasi dupa tine, nu? As fi fericita sa stiu ca cineva, candva, va spune plimbandu-se pe acolo unde mi-am consumat o parte a vietii: Uite, trandafirii astia au fost pusi aici de strabunica-mea, saraca!
 Asa ca, Schnuppe, gasesc ca tu chiar trebuie sa-ti pui in aplicare planul de a-ti face o colectie. Sunt putini care stiu sa inteleaga si sa respecte trandafirul asa cum il intelegi si il respecti tu. Si fiindca banuiesc ca esti si tanar, de ce sa nu experimentezi si hibridizarile, sunt convinsa ca ai face-o cu mult success( cu conditia sa nu mai tratezi puiutii cu apa oxigenata!) Terenurile acum sunt inca ieftine, daca nu vrei unul in central urbei  (si daca nu le fura pe toate hrebenciucii rozalii).

Rodica Stacescu

  Aliniate ca niste soldati, asa sunt gropile unde voi planta butasii, cand va fi sa se indure furnizorul a mi-i trimite. Nu sunt mandra deloc de ce a iesit, doar bucuroasa ca ele exista... Nu asa planificasem, dar asa a iesit.




Rodica Stacescu

  Hmm, de cand nu am mai postat poze, am uitat cum sa fac sa apara imaginea si nu codul ei!

Schnuppe

Un deja vu ...  Iarasi trandafiri plantat inghesuit , in linie , iarasi vesnicile scuze ca nu se vad bine , ca se sufoca , ca " daca as fi stiut ... "

Sincer , ma steptam la cu totul altceva de la d-voastra ... Asa e , nici nu aveti de ce sa fiti mandra cu ce-i acolo !

Daca l-ati fi imbatat bine pe tipul cu escavatorul cred ca ar fi iesit mult mai original .  












Rodica Stacescu

  Am pus doar doua poze, ca atatea am deocamdata. Vineri, cand am facut gropile , a fost o zi cu burnita si dupa ce am stat atatea ore pe langa utilajul ala, cine s-a mai gandit la poze. Sotul meu a reusit sa faca doua cu telefonul.
 Ma hotarasem intr-un sfarsit sa pun ramblerii pe langa zona care ne desparte de unul dintre vecini, acolo unde e deja un gard viu, sa acopar stufoseniile crescute acolo. Apoi sa ma duc pe perimetrul gradinii cu gropile, pentru ca pe centru sa fac grupuri mai mici, de trei patru tufe care au port arcuit ( nu toate au crestere arcuita, unele sunt in forma de vaza, altele rasfirate, tip caracatita). M-am gasit insa in situatia de a capitula in fata dorintei sotului meu de a ordona totul.  Intotdeauna mi-a reprosat aglomerarea sau lipsa de ordine in gradina. Voi lasa un an doi sa vad cum cresc, apoi voi mai muta din ei, sa-i plantez solitar macar pe pe cei care au port arcuit. Distanta de plantare e cam aceeasi peste tot, au intre ei intre 1,5m si 1,8. Deci in mod sigur sub 4 mp.

Schnuppe

Ati postat pe forum ca sa vedeti niste pareri , nu ?  Fiecare face cum doreste , dar daca totul este stabilit ce sens mai avea sa prezentati gropile alea ? 

Totul este in linie , gropile sant extrem de apropiate , nu au 1.8 metri intre ele sub nicio forma . Si daca plantezi 2 floribunde mici si tot se sufoca una cu alta in 3 ani .  Numai pentru rambleri ar trebui un spatiu foarte mare , ca sa sprijini un rambler in arbustii aia de la vecini ar insemna sa-l lasi sa formeze un fel de tufa , cam cat spatiu ocupa un rambler ?

Tot nu inteleg , de ce graba asta ?  Cum sa comanzi atitia trandafiri dar sa-i plantezi in liniile alea ?  Este absurd pentru mine .  Nu poti avea trandafiri cum trebuie in stadiul acesta , ce habitus ...

Rodica Stacescu

  Hmmm...  si eu astept intotdeauna  ceva mai mult de la mine, dar nu-mi iese. domnule Schnuppe! Nu-mi iese, nu-mi iese...  
 Perimetrul trebuia sa-l fac asa, in sir indian. Am zis sa pun butasii pe doua randuri ca sa incapa toti.  Putini din ei au totusi port arcuit. Foarte multi sunt tufe inalte, de peste 2 m. Port "upright".  Pusi in grupuri, oricum nu ii vezi decat daca te invarti in jurul lor,  de aproape.  Foarte multi sunt fie rambleri (30), si trebuie tutorati. Ii pun langa asa zisul gard viu.  Vreo 9 sunt Noisette, sunt sensibili la ger si tot asa, cu crengile subtirele si cu cerinta de "proptele". Apoi vreo 5 sunt hibrizi de mosc, la fel, daca sunt solitari se trantesc pe jos. Bani de gard nu mai am, asa ca delimitez de vecin cu Climberi care sunt mai vanjosi. Clasa Portland e cu tufe mai ponderate, 1 - 1,2m inaltime, al fel si Gallica. Vreo 5 Polyantha nici nu-i mai pun la socoteala, ii pot scoate.  Bourbonii sunt cu talii diferite, intre 1,2 si 3 m.  De Alba nu mai spun, toti sunt inalti.
  Mai pot muta pe randurile interioare. Trandafiri vechi sunt 316 de toti, plus 7 englezesti care-i pun in curtea casei, nu in gradina.
  Ii pun grupati pe clase, dar se lasa destul de greu alaturati, chiar de-s neamuri de gradul 1. Apoi, daca tot nu iese, mai mut pe deal.

Rodica Stacescu


    Rux, bine te-am gasit! Te-am vazut des pe aici, ti-am citit postarile, dar eu nu am indraznit sa ma arat, nici nu am avut noutati...
    316 sunt de toti cei vechi, dar am sapat gropi in plus pentru ca voiam sa mai mut din cei pe care ii am deja in Piatra, ca sa las loc englezestilor. Voi mai primi 7 englezesti odata cu comanda de Old roses. 
 

Schnuppe


Cand am spus ca nu au loc m-am referit la trandafirii lasati in format liber , si asta inseamna si trantiti pe jos , desi vad ca toata lumea are oroare de cateva flori cara atarna pe acolo pe iarba . Aveti ocazia sa plantati cum trebuie dar nu o faceti si asta pentru mine este ciudat . Dar repet , din punctul meu de vedere care nu trebuie sa conteze .  Mie imi plac altfel , d-voastra o sa-i aveti inghesuiti si/sau taiati , probabil asa v-ati obisnuit si asa va plac .


Mie imi plac liberi , asa cum vor ei , daca se tarasc pe jos mi se par cu mult mai interesanti decat  vesnica imagine despre soi pe care a impus-o un producator oarecare , pentru ca de fapt aici este eroarea , toata lumea e disperata ca soiul din  gradina nu arata cum isi imaginau ei ca ar trebui .

Pentru mine este o surpriza sa vad un trandafir cum se formeaza de la an la an pentru ca  aproape toti nu respecta nici pe departe descrierile oficiale . Pe forumul lui Zimmerman parca am vazut postata de catre un neamt o fotografie cu un Schneewittchen de 1,8 - 2 metri inaltime . Intr-un parc in Germania . Mie mi s-a parut cel mai frumos S. pe care l-am vazut vreodata .  Oficial e dat la 75-150 inaltime / 60 cm latime . De-a dreptul stupid . Si era o floribunda banala .  Batrana si uite ca se descurca onorabil si fara taierile alea mult behaite peste tot , cu intineriri si alte prostii .  Vorbesc de o floribunda .  

Dar oricum , va urez succes , nu este treaba nimanui cum va amenajati gradina .