Gradina mea

Started by Rodica Stacescu, May 06, 2014, 02:09:39 PM

Previous topic - Next topic

Rodica Stacescu

XVII.   SPINOSISSIMAS (3 pieces)
1.   Stanwell Perpetual
2.   Double White
3.   William III

Rodica Stacescu

XVIII.   WILD ROSES ( 3 pieces)
1.   Rosa Foetida Persiana
2.   Rosa foetida bicolor
3.   Rosa Hemisphaerica
4.      Rosa Foecundisima



Rodica Stacescu

XIX. OLD FLORIBUNDAS (1 piece)
1.   CAFE

Rodica Stacescu

 "Si, cu voia dumneavoastra"(!), ultimii pe lista, dar nu cei din urma, cativa englezesti, care vor fi plantati inafara locului "pricinos".

English Roses:   ( 7 pieces)
1.   Charlotte
2.   Jayne Austin
3.   Malvern Hills
4.   Noble Anthony
5.   St. Cecilia
6.   William Morris
7.    Spirit of Freedom



Rodica Stacescu

  Astia sunt toti. Pozele sunt luate de site-ul furnizorului, sper ca nu sunt cu interditie din motive de copyright. Deocamdata ii plantez in gropile pe care le am. Cu siguranta nu vor fi foarte mari, stiu, dar in primul an cresc suficient si toamna viitoare, daca ajung sanatoasa, ma apuc de "permutari". Unii, mai ales neremontantii, infloresc pe lemn vechi, asa ca oricum va trebui sa am rabdare pana sa vad florile. Pana voi ajunge sa pun imagini cu tufa intreaga, am timp sa corectez dispunerea in spatiu.
  Imi fac singura curaj si spun ca totul va fi OK!

Rodica Stacescu

  A, si am mai observat ceva, dar abia dupa ce comanda era incheiata. Am zis ca sunt soiuri diferite cativa  pe care R.P. i-a trecut sub nume diferite, dar ei sunt de fapt acelasi soi. Noroc ca nu sunt decat  vreo doi, trei! De exemplu, l-a trecut ca Bourbon pe  Provins Panache, dar este acelasi trandafir cu Rosa Gallica Versicolor si cu Rosa Mundi (tot Gallica). Asa am gasit pe HMF. Sinonimia, bat-o vina! Am zis sa-l atentionez pe domnul, dar am renuntat, de teama sa nu-l incurc mai tare si sa-mi schimbe si altii. Oricum nu exista o impartire foarte riguroasa pe clase a trandafirilor vechi, pe unii ii gasesti trecuti la Damask, alte surse ii incadreaza la HP.

Rodica Stacescu


geodezia

vezi ca cecil bruner e rambler la mine a ajuns in anul 3 la 7 m deja la fel variegata de bologna si baron giron de l-ain

einsteinitza

La un moment dat, dupa ce arunca ramuri inalte in sus, ramblerii se mai cumintesc. Adica se arcuiesc frumos, ca un trandafir normal cu ramuri elastice, dar de dimensiuni uriase.
Rodica, listele tale sunt impresionante. Poate reusesti, te rog, sa nu pierzi etichetele sau sa faci o schema. Ar fi ideal sa le faci incepand de anul viitor, topicuri separate cu detalii, ar fi determinatorul care lipseste, ideal! Mai ales ca am gasit diverse vechituri si fara detalii de ghimi, frunza ramura, aproape inexistente prin alte parti, nu poti fi sigur de nimic. Ar fi grozav!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Es, reprezentarea mea despre diferenta dintre rambler si climber este urmatoarea: Ramblerii au lastari subtiri, flexibili, ce pot fi usor dirijati pe suport, pe arcuri, stalpi etc., in timp ce climberii au crengile rigide, mai ales dupa lemnificarea lor fiind foarte dificil de modulat . Climberii pot fi plantati solitar, pentru ca se sustin singuri,  nefiind necesar un suport, chiar arata rau pusi pe suport arcuit, mai curand rasfirati pe ziduri dau cat de cat bine. Nu sunt insa sigura daca ce cred eu este si real. Am aici, acasa, cativa rambleri: Phyllis Bide, Paul's Hymalaian Musk, Paul Transon si Blush Rambler si American Pillar. Doar ultimii trei sunt fara suport si asa e , au crestere arcuita, ocupa mult loc in jur. Deocamdata sunt tineri, nu au dimensiuni foarte mari, nu stiu cum va fi mai tarziu.
  Cred ca am comandat cam mult rambleri, intentia era sa acopar gardul viu care ma desparte de vecinul din stanga. Acum in toamna am vazut insa ca arbustii aia plantat de-a lungul hatului sunt frumos colorati si au tot soiul de fructe decorative, parca nu i-as acoperi cu trandafiri de tot. Dar pot planta ramblerii solitar?  Curtea din jurul casei, care e despartita de gradina printr-un gard, e si ea destul de mare, are tot soiul de anexe - grajd, fanar, cotete de pasari, magazine, bucatarie de vara. Sotul meu nu vrea sa le darame, vrea sa le pastreze asa cum erau ele candva, dar sunt inestetice si ma gandesc sa le trantesc pe undeva cate un rambler din asta urias, care sa le acopere. Un Bobbie James, un Cecile Brunner, vad eu ce mai creste asa, monstrous, cate un "balaur"...
  Cat despre etichetarea trandafirilor, da, obligatoriu voi face lucrul asta, nici o grija! Nu stiu cat imi va lua sa ii si retin pe toti dupa nume! Voi face schita cu plantarile.
  Es, chiar doresc sa ajut cu materiale, nu stiu insa daca sunt un bun observator si nici daca pot aprecia cu justete anumite lucruri legate de trandafiri.

einsteinitza

Reprezentarea ta teoretic nu e gresita, dar eu zic ca entotusi putin. Asta fiindca ramblerii maturi nu au in nici un caz ramuri subtiri si moi. Doar ca, sub greutatea numarului de flori din unicul -in general- val de flori, ramurile se arcuiesc. Dar ramurile noi viguroase, ale unui rambler mare, adult , sunt in sus. La mine exemplul cel mai bun e Apple Blossom. Stii cum e acum? Exact ca pustii aia cu "tepi" in cap, frizura aia traznita cu calota data cu gel si parul ridicat in sus.  :D el se arcuieste, dar ramurile noi, cresterile de dupa inflorit sunt totusi cam verticale. O masa de ramuri arcuite, cele vechi, care dupa inflorire raman lemnificate arcuit si formeaza un fel de duna uriasa, cu acelasi dimatru inaltime latime, dar care spre sfarsit de sezon capata acei lastari directionati oarecum in sus.
Pe de alta parte, la un climber vezi structura. Chiar si cand e cu flori si frunze, ramurile sunt mai definite, nu sunt acoperite complet. La un rambler, nu distingi nimic, face mii de frunzulite internodurile sunt mai scurte, si el devine o masa, un "tufis"  de dimensiuni mari. La fel si cu florile. Ramblerii se acopera de flori. Nu stii in ce se tin, nu vezi cum sunt prinse pe ramuri, vezi doar o masa de culoare, poate nici nu distingi florile ca forma si numar de petale, decat daca le studiezi de aproape.
Sigur ca poti sa ii plantezi solitar, e impresionant un astfel  de exemplar la maturitate, dar atentie, nu suporta nimic in jur pe o distanta de cel putin patru metri ca diametru.
E ideal ca ai acele magazii si acareturi. Trebuie intai sa le reconditionati putin, sa le dati cu ulei si apoi, la ramblarit trandafirii! Exceptional, ai aur acolo!
Da, minunat ca te tenteaza ideea cu soiurile, nu neaparat sunt necesare observatii, astea sunt subiective, dar neaparat poze, cu fiecare an cu frunza, ramura, ghimpi, macese...super!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

   Asa este, si remontanta este diferita, majoritatea ramblerilor sunt cu inflorire unica, iar climberii sunt remontanti si cresc mai putin inalti, nu ating dimensiunile acelea uriase. Nu ma deranjeaza asta. Amuzanta comparatia tufelor de rambler cu freza pustanilor! Imi imaginez bine acum modul in care se dezvolta trandafirii astia. Obligatoriu trebuie sa-i pun in evidenta  plantandu-I departe de alti trandafiri. M-am uitat la cum sunt incadrati cei pe care i-am comandat. Multi dintre ei sunt Hybrizi wichurana, Hybrizi multiflora dar si Setigera. Despre cei care sunt Hibrizi Setigera am citit ca au o mai mare capacitate de a se catara si prinde de copaci, pentru ca ghimpii sunt orientati in jos si cumva incovoiati. Ca la ancore. Imi pare rau ca sotul meu a scos acum in toamna niste copaci batrani care se uscau, ar fi trebuit sa le proptesc cate un rambler din asta langa ei, ar fi avut unde se catara.
    Ma ganadesc ca pentru inceput voi lasa totul aici unde am facut gropile. In felul asta am sa protejez tufele de furii iubitori de roze si voi avea de unde produce trandafiri noi prin butasire. Apoi, pe masura ce le voi obtine, am sa umplu dealul / faneata de trandafiri, soiuri care sa fie rezistente la seceta, pentru ca zona e tot timpul expusa la soare si nu am cum duce apa acolo. Cele mai rezistente soiuri pot insa supravietui acolo, in salbaticie, cum zice Schnuppe. Fiind loc larg, acolo chiar se pot planta izolati si la distante mari unii de altii.
  Cat despre poze, Es, voi avea grija sa respect cerintele: frunza, ramura, ghimpi, macese! Si tufe intregi, nu doar flori!
  Multumesc pentru sfaturi!

Schnuppe

Ati putea sa plantati  un HP izolat ? Poate pe deal sau undeva in gradina , undeva unde sa ramana spatiu enorm in jurul lui . Unul singur , macar unul sa nu fie in liniile alea .

Macar de gura mea , v-as si plati numai sa plantati unul solitar .




Rodica Stacescu

 Da... ma fac ca nu vad ultima fraza...
E loc sa pun cativa izolati. Care dintre ei ?


Schnuppe

Glumeam , se comunica extrem de greu cu d-voastra .

Oricare dintre HP . Pentru mine este un mister cum arata un HP neajutat , as fi curios cum ar arata un HP fara interventii , fara suport , fara nimic .

Rodica Stacescu

 M-am uitat acum pe fisele mele. Dintre HP, cei cu talie inalta sunt Albert la Blotais (400/200cm), Charles Lefebvre (305/120 cm), Souvenir du Dr, Jamain (300/120 cm).  Apoi, American Beauty, Baron Girod de l'Ain, Comtesse Cecile de Chabrillant ( dati cu inaltime de 200 cm si largime de 120 cm), mai sunt cativa cu talii apropiate, 180cm, restul sunt intre 120 cm si 150cm. Habitusul este diferit, chiar daca sunt din aceeasi clasa. Nu toti sunt cu port arcuit, majoritatea sunt cu port drept, dar sunt si unii care cresc rasfirat. Am observant ca nu toti trandafirii suporta peggingul, ma refer la cei pe care ii am eu aici, la Piatra Neamt, se supara tare daca le leg varful ramurii, acela se innegreste, se usuca, se vede clar suferinta. Altceva e cand ramurile se arcuiesc singure sub greutatea florilor. E posibil sa fie doar impresia mea.

Schnuppe

Exact din acest motiv ar fi extrem de interesant de vazut un HP nelegat , nesprijinit , fara pegging fara nicio interentie , cum ar arata in forma libera .

Nici creatorii lor nu ii urmareau si nu ii lasau , nici nu era interesant ,  la urma urmei erau produsi pentru concursuri florale si atat . Cu toate astea unii dintre ai arata foarte bine condusi ca un fel de climberi mai ciudati .

Iar un trandafir cu port rigid si cu valente de climber poate oferi o surpriza fantastica in forma libera . Nu o cunoaste nimeni pana acum pentru ca toata lumea ii leaga , nimeni nu a plantat un HP pe un spatiu foarte mare gol . Dar in multi ani , spun eu in 4 sau 5 s-ar cunoaste in mare forma . Dar este necesar un spatiu foarte mare , cativa metri la dreapta si toti atatia la stanga .

Intelegeti de ce vorbeam de plantare izolata ? Pentru informatii de genul acesta , noutati absolute . O tufa piticanie de gallica s-a mai vazut , niste bourboni tufe , s-au vazut si aia , ok , parfumati , cu totii roz si cu flori involte ... nu este chiar foarte interesant oricat te-ai autosugestiona   :) . Pe de alta parte aveti acolo multi trandafiri care ar merita o altfel de plantare , fiti putin mai curajoasa si spargeti tiparele , s-ar putea sa descoperiti forme extraordinare .

Rodica Stacescu

     Noo, nici vorba, cum sa se comunice greu... Inteleg eu mai greu unele lucruri, dar ma straduiesc! Unde nu pricep, cer sa mi se mai explice. Cand ma supar spun clar "M-am suparat!" ca sa stie omul... Poate la varsta mea nici nu ar trebui sa ma amestec pe aici, ar trebui sa crosetez sau sa fac lucruri mai domestice. Dar, ce sa-i faci, am fost profesor, am stat toata viata printre cei tineri si mi-e drag sa  fiu prin preajma lor.

Rodica Stacescu

  Totul e sa stiu sa si vad formele alea spectaculoase, sa le interpetez, sa le explic. Am limite in privinta asta. Putina lectura, mai deloc, doar informatii luate de pe ici, de pe colo.  Si o mare curiozitate, e adevarat...
  Mi-ar place sa stiu ca cineva, cu calitati de bun observator si cu talent la scris s-ar putea ocupa de astfel de lucruri si la noi.

Rodica Stacescu

  Un glossar cu date minimale despre tipurile de trandafiri:

http://hedgerowrose.com/types-of-roses/

Si cate ceva despre cultivarurile la care s-a constatat, prin testare in camp deschis, de-a lungul mai multor ani, o rezistenta foarte mare la boli si la conditii climatice extreme ( seceta in special) - trandafiri grupati sub denumirea de Earth - Kind Roses.. M-a mirat ca prinre ei sunt si soiuri destul de cunoscute  la noi, cum ar fi The Fairy si New Dawn:

http://aggie-horticulture.tamu.edu/earthkindroses/cultivars/


einsteinitza

Din pacate glosarul ala amesteca clasele de trandafiri cu creatori, cu colectii, e mai buna clasificarea ta de la prezentare.
Uite , la asa ceva ma gandeam, e un site car ajuta mult la clasa alba daca ai necunoscuti!
http://www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=albaliste
Daca apesi pe un soi, apare un catalog cu tot ce a putut fotografia.
Pe de alta parte, are poze comparative la soiuri cu flori asemanatoare, e intr-adevar lamuritoare o asemenea comparatie, chiar si cand cumperi un asemenea soi.
http://www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=vergleich&id=39
In ceea ce priveste ramblerii, este o colectionara in varsta, din pacate nu se mai poate ocupa cum trebuie de gradina ei, dar a salvat multe soiuri pe care le-a repus in circulatie, am mai spus de ea, Anne Belovich. Poti vedea un filmulet pe youtube unde explica cate ceva.

http://the50milebouquet.com/2010/07/21/meet-anne-belovich-rosarian-rose-nut/


Oricum, ramblerii wichurana sunt cei mai buni cataratori, pot fi urcati pe case, pe acoperisuri, in copaci inalti, pur si simplu se duc singuri!
Ramblerii multiflora pot fi lasati liberi, pot forma tufe impresionant de frumoase, au florile asezate diferit.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

multam am gasit cecil brunner e tare vechi imi place nespus de el

Rodica Stacescu

   Site-ul dat de mine, Es,  e doar un glossar, care da informatii legate de terminologia intalnita in diferite clasificari rozieristice, nu e vorba de o clasificare propriu-zisa a trandafirilor .
   M-am uitat si pe amandoua site-urile indicate de tine, interesante amandoua! Din filmulet am inteles ca batrana doamna vorbeste mai mult despre ramblerii din zona ei, care au niste caracteristici aparte. Frunzele lucioase trimit  spre un rambler sempervirens, dispunerea florilor in clustere arata ca are si caracteristici de multiflora. Si ea recunoaste ca o delimiitare clara intre rambleri si climberi inca nu este, dar e de parere ca ramblerii sunt mai apropiati de trandafirii salbatici, de specii.  Termenul de rambler  ramane totusi mai mult unul usual, cconsacrat, cunoscut de toata lumea insa nu este unul botanic, oficial.. Fie ca e vorba de wichurana, multiflora sau alt tip, daca nu-si pierde frunzele toamna este cu siguranta un rambler (aici nu am inteles, toti sunt si sempervirens?).

einsteinitza

Frunzele lucioase trimit spre wichuraiana, (sau luciae).moricum, ea vorbeste in particular, despre trandafirul respectiv nu si de altii, ma refer la caracteristici. Hibrizii wichuraiana sunt excelenti pentru ca infloresc teribil de tarziu, dupa ce trandafirii normali au inceta demult primul val, astia sunt cei care preiau stafeta. Si multiflorele sunt mai tarzii, si ei incheie valul unu al celorlati dar astia sunt si mai si.
Atentie, sempervires-ii sunt mai sensibili la frig, nu ii pune spre zone foarte expuse!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Azi am fost la tara si am masurat iar pe acolo, exista spatiu suficient sa pun cel putin 20 de butasi cu destul spatiu in jur incat sa poata fi izolati complet de altii. Am sa incerc sa plantez la fiecare soi macar cate unul izolat. Daca scot din sirurile interioare mai multi , pot forma insule prin care sa delimitez si clasele. Nici nu merita sa-i scot la interval regulat, ca iar arata rau. Mai am loc si in curtea casei pentru cativa. Va trebui sa refac toate planurile. Mai rau e ca vine zapada in zona mea si eu cine stie cand primesc trandafirii. Vor fi mici, stiu, dar in primul lor an in gradina au timp sa se dezvolte. Pe deal nu-i pot pune pana cand nu cresc suficient de mult incat dupa replantare s-o porneasca puternic din loc, sa intreaca iarba care creste in jur. Socrii mei, care dupa pensionare s-au retras in casa de la tara, vindeau iarba de pe deal. De o buna bucata de vreme insa nu o mai vrea nimeni, nici macar cadou! In ultimii zece ani totul s-a transformat intr-o zona "sauvage", plina de musuroaie uriase, ierburi inalte si alte balarii. Dealul acela era odata nivelat in fiecare primavara, erau imprastiate musuroaiele care apareau.  Era plin de tot felul de flori pana venea vremea cositului dintai, o placere sa te plimbi pe acolo. In ultimii ani, cineva a dat mereu foc la iarba, dar nu am reusit sa prindem faptasul.  Ii banuim pe cei care veneau pana in vara asta cu caii la pascut pe pajiste. Multe din florile de altadata au disparut...  Deci ca sa pot duce sa plantez butasi in mediul lor natural, trebuie intai sa-i fac sa fie suficient de vigurosi, ca sa nu-i prapadesc pe acolo.
  Es, problema e ca mare parte din ramblerii alesi de mine sunt recomandati pentru zona 6b si din cate stiu eu zona mea ar fi cam 5b. Banuiesc ca trandafirii vechi sunt tot altoiti, ca si ceilalti, deci vor fi si din cauza asta cu o sensibilitate mai mare la geruri.