Gradina mea

Started by Rodica Stacescu, May 06, 2014, 02:09:39 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Rodica, eu zic ca e puțin nuanțat. In primul rând, lumea nu se plânge de pierderi fiindcă omul nu spune ce e rău la el, ci numai ce e bine! Eu vad cum mai dispar trandafiri prin grădini, dat asta pentru ca sunt mereu cu ochii pe ei! Mereu caut vechituri, mereu mai vreau câte ceva si asa ca ii cam știu!
Pe de alta parte' tu începi sa vezi acum ce si cum pentru ca urca deja seva de ceva vreme si se Creează contrastele între ce e viu si ce nu. Ramurile se colorează, iar ce nu are seva rămâne închis la culoare. In iarna totul era fara seva, deci diferențele prea puțin vizibile!Cât despre ramurile pătate, cu pete circulare care parca sunt virusate, de obicei e pătate neagră, care, la atac masiv se observa primăvara si pe ramuri.
Deficit de apa nu au cum sa ai aibă, fiindcă a fost o perioada călduță cu suficientă apa in sol. Ei nu au nevoie zilnic.
Eu cred ca contează mult si poziția, si umiditatea care se strânge in sol, multe.
Cred acum ca ii iubești foarte mult si te agita, simți primăvara. La toate plantele, câteodată, sunt ceva pierderi. Cred ca nu vei avea decât punctual, hai liniștește-te ca vei avea de lucru! Poze, descrieri, etc.....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

   Multumesc pentru raspuns, Es! Asa e, voi avea mult de lucru!
   Cred ca si in perioada dinainte de a incepe usor, usor sa urce seva spre varfurile ramurilor as fi putut sa-mi dau seama de zonele afectate. Chiar daca erau verzi, lastarii erau usor zbarciti, exteriorul nu mai era neted, uniform, desi era verde. Cred ca modificarile aspectului apar pe rand si din cauza ca nu toti trandafirii incep in acelasi timp sa-si reporneasca "motoarele". Eu ziceam ca abia acum se produce deteriorarea si incercam sa gasesc o explicatie (cam dupa ureche, hmmm!) - sol inghetat, temperaturi pozitive ziua, graba plantelor de a intra in vegetatie -eu,  tot pe aratura! Caraghiosi sunt oamenii care vor sa faca ucenicie intr-un domeniu oarecare dupa o anumita varsta, isi pun intrebari puerile, pricep greu, pisalogesc pe cei care detin secretele!
  Uite, pe mine m-ar interesa acum un calendar aplicat ( la specificul climatic de anul asta) al lucrarilor care se fac in gradina cu trandafiri. Anul trecut am avut patare neagra si fainare la o serie de trandafiri. Stiu ca ar fi acum un moment bun sa fac o stropire preventiva cu zeama bordeleza, mai ales la tufele care au avut probleme, sa dezinfectez putin si solul. Pe urma as fi interesata sa stiu daca acolo unde patarile ramurilor sunt masive, nu ar fi cazul sa indepartez zonele deja afectate, ca sa usurez dirijarea sevei spre partea sanatoasa. La mine in zona insa nu a inflorit nici o Forsithya, doar ghioceii, primulele mai harnice si heleborusul dau semn ca ar fi primavara. In plus, peste noapte e cam frig. Voi ati inceput prin zonele sudice sa aplicati taierile, asa vad. Nu e prea devreme acum?
   Lunga calea pana la poze! Inca nu stiu ce s-a prins si ce nu din ce am plantat. Si anul asta, Petrovic mi-a trimis tarziu comanda. In mod sigur voi avea pierderi, vai de capul lor cum au fost plantati butasii, in sol inghetat!

geodezia

salut la mine bruma dete az-noapte o btuma de zisei ca e zapada asa ca incepu sezonul brumelor si vroiam sa scot leandri si muscatele  afara asa ca mai stau  bine nu scot eu asa vine vorba ... na eu am tuns rosele alea in dreptul matusii ca era un vacarm acolo adica rose clematite resturi de plante era ceva de nedescris na a ramas variegate neciufulita ca vreau sa o intend iar pe gard si nu pot singura nu am ciumpavit nici paul tronsonul care e ditamai caracatita pe gard astia mai stau sa il prindpe sot simbata sa ii aranjez

einsteinitza

Rodica, in grădina mea eu am pățit sa tai , sa vad ca au ramuri verzi, sa curat frumos pana la alb, e drept, trandafiri nu foarte viguroși, poate aveau si ceva probleme, sa vina un ger de -10 si cu ceva zăpada, nu multă, si sa înghețe acei trandafiri complet. Nu mai risc. Pierd poate o floare doua, ca poate ii încetinesc tăind mai târziu dar nu mai vreau sa știu ca e din mana mea.  :P
Am pierdut in acea primăvara cinci trandafiri si toate Budleja! Citeam ca si tăiatul vitei de vie prea devreme are numai consecințe negative, la fel si la pomii fructiferi. Nu le place sa lași țesut crud si miez de ramura in bătaia frigului.

Cât despre învățatul la o anumită vârsta, ce sa ii faci, ne bucurăm ca găsim tot mai multă informație! Nu putem fi specialiști in toate! E bine ca ne ținem mintea activa si acumulam informații, pana la un punct! Si pe mine ma dispera câte nu știu, ma enervează când nu reușesc sa determin trandafiri, când nu înțeleg caracteristicile unei grupe, dar, învățam. Sper sa mai pot si sa nu se ducă neuronii prea rapid! =))
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

   Neuronii te tin, nici o teama. Si asa este, mintea trebuie tinuta activa prin "antrenament".  Cum la trandafiri nu doresc sa ajung expert in determinari, identificari si alte asemenea (desi citesc cu placere ce scriu cei care se pricep), mi-am canalizat interesul spre alte domenii mai aproape de sfera mea profesionala si ma bucur cand vad ca nu mi-am pierdut puterea de a asimila noutatile. Ba, pot spune ca acum am si timp si lucrez mult mai organizat, cu randament mai mare decat inainte.
   Cu trandafirii, ce sa zic, eu am "ars niste etape", mai bine zis nu le-am ars, le-am cam "sarit" si trebuie sa ma intorc, sa reiau, sa constientizez si sa aplic, pentru a nu ajunge mereu in acelasi punct. Nu sunt nici prima si nici ultima care trece prin faza asta. Din pacate insa acolo unde nu depinde de mine, ci de hachitele naturii, e greu sa previi. Ma uitam astazi la un vecin al mamei mele, care isi pusese acum doi ani in fata casei o padure de peturi, anul trecut avea in vara flori la majoritatea trandafirilor. In toamna i-a taiat cam la 40 - 50 cm de nivelul solului. Mi-am ras in barba, as fi vrut sa-i spun ce mare greseala face ca taie trandafirii toamna: vezi, Doamne! "eu citisem", detineam "know-how-ul"! Am trecut azi pe acolo si m-am uitat, erau toti verzi, inmuguriti, mi s-au parut chiar trandafiri "cu atitudine"! Nici un ciotulet innegrit, nici spre varf, nici mai jos, sunt in stare perfecta! Pfiii! Ia uite cum imi dau cu tifla! Marea cunoscatoare, dornica oricand sa ii invete si pe altii ce conduita trebuie sa aiba fata de roze!... Ei, ce pot sa spun? Da, dar aia sunt TH! La mine majoritatea TH-ilor sunt pe duca. Tot le pusesem eu gand rau...   

einsteinitza

´http://youtu.be/QAe0z5RS46g

Cam asa in câțiva ani! Hai Rodica , ce iți fac trandafirii?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Cum nu se poate mai rau, Es! Si cei de aici, de acasa, dar si mai mare dezastrul e in gradina de la tara, cu cei vechi de la sarb! Deja m-am resemnat, nu a fost sa fie!

einsteinitza

Interesant, din punct de vedere științific, deoarece nu a fost o iarna deosebita, din contra, buna am putea zice...trebuie sa ma gândesc ce le-a cășunat!
Oricum, de departe nu te-ai resemnat. Uite, in toamna, eu iți ofer opttrandafiri vechi pentru grădina de la țara e un început de colecție.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Multumesc mult, Es! Esti o generoasa, stiu bine lucrul asta! Sa stii ca si mie imi place sa daruiesc din ce am, asa ca nu ezita sa-mi spui daca iti place ceva de la mine!
  Referitor la pierderile de anul asta, am cerut si eu parerea celor pe care ii consider experimentati si cred ca au dreptate, sunt multi alti factori care au determinat daunele. Si cred ca si manifestarile concrete difera de la un trandafir la altul, ma refer la cei care trebuie acum taiati de jos cu speranta ca ar mai putea fi salvati cumva.
  Unii au suferit din cauza gerurilor si a alternantei temperaturilor mari pe timp de zi cu cele  foarte scazute pe timpul noptii . Altii, probabil intrati slabiti in iarna, in urma bolilor fungice de vara trecuta si a timpului umed au capatat ceea ce se numeste "canker", o putrezire datorata unor fungi, o cangrenare a ramurilor mai vechi de un an (culmea, au scapat cresterile noi din toamna si butasii tineri, plantati in timpul primaverii si verii trecute, dar mai putin cei plantati in prag de iarna). Acolo unde e vorba doar de inghet, se curata si daca punctul de altoire este destul de adanc ingropat  in pamant, sunt sanse de recuperare a tufelor. Unde a patruns cankerul ( francezii ii spun Chancre, vad ca unele articole aparute la noi au tradus Canker prin cancer!) e mai dificil. Inca nu am luat nici un fel de decizie asupra a ce am de facut, probabil maine voi stropi cu zeama bordeleza si incerc sa obtin tratamentul fungic numit Mirage 45, care zice ca poate stopa necazul. Din ce am citit, daca e vorba de aceasta boala, e greu de salvat tufa. Voi incerca totusi. La butasii de la sarb ramane sa vad daca vor dori sau nu sa traiasca. Si acolo, unii au semne vadite de deshidratare datorate inghetului, altii au manifestari de atac fungic, sunt innegrite ramificatiile, si tot asa, diferentiat: cei foarte vigurosi s-au imbolnavit, cei mai finuti, mai firavi sunt inca verzi si acum sunt  inmuguriti.
  Cat despre resemnarea mea, vad ca nu sunt singura, mai toata lumea s-a linistit de o vreme. Lucru deloc rau la urma urmei, mai trebuie sa privim si spre alte directii ca prea ne acaparasera rozele, nu? Dependentele nu sunt intotdeauna benefice.

anasstasia

Cu linistitul nu stiu ce sa spun. Partea proasta este ca nu mai avem unde sa-i punem prin gradina :)
Asta e, supravietuieste cel mai puternic. Si eu am pierderi insemnate  (de ramuri, nu stiu daca am pierdut tot trandafirul) insa nu disper. Daca a murit ceva inseamna ca erau trandafiri slabi pe care oricum ii pierdeam in 1-2-3 ani.

Rodica Stacescu

  Uite un studiu despre aceasta boala fungica. Daca sunt forme mai usoare sunt sanse de recuperare, dar daca se actioneaza la timp pentru curatarea zonelor afectate si aplicarea tratamentului corect. Dar eu am cativa care nu cred sa mai poata fi salvati.

https://ipm.illinois.edu/diseases/rpds/626.pdf

geodezia

si uite asa mai bagam niste boli in tara ma refer la flori ...
la mine chestia cu diversificarea nu tine ca am luat si o sumedenie de crini adica vreo 100-150 am luat si multi bujori si de aia vreo 30- 32- cu arbustivi cu tot marem allele gladiole si zambile nu mai zic sau narcise ca dca zgirmai pe oriunde la mine in gradina dai numai de radacini bulbi etc
m-am prostit si am si 10 pui de liliac lonicera clematite irisi  si alte deutzia ,kolwitzia (sau cum I-o zice)  si nici nu mai stiu ce am pe acolo
mi a rezistat peste iarna si2 pui de albitzia pusi afara care au 2 anisori
asa ca in general floricultura si legumicultura sunt boli greu de dovedit
eu asa cum sunt si imi vine sa o iau la vaele pe deal sa merg la gradina dar totusi ma gindesc sa nu dau jos ca iar sa o iau de la capat ma apuca nervi asa ca stau potol cu gradina sa se mai usuce pamintul si sa apuc o zi cu soare sa vad pe unde cobor
mie numai de la Es mi se trag ca ea mi-a insuflat treaba sta cu floricelele de gradina  :yrk :yrk :yrk :yrk

einsteinitza

Rodica, este imposibil ca toți sa fim afectați de canker! M a îndoiesc foarte tare! Si ai mei, si ai lui Claude, Anas, Cei de la sârb....prea multe zone. Cred ca iarna asta ceva nu le-a convenit. Nu înțeleg ce, seceta nu a fost, nici in toamna nici in iarna, and a fost ger au fost sub zăpada, poate doar vremea din vara sa ii fi debilitat, ma gândesc, fiindcă anul trecut cel puțin aici a fost frig si ploios, aproape nu a fost vara si caldura.
Geo, cred ca de la toată lumea de aici te-ai molipsit, dar uite ca ai o grădina frumoasa si floricele la care sa visezi toată iarna, si sa le vezi cum înfloresc si te bucura!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

anasstasia

Eu sunt 100% convinsa ca nu sufera de niciun canker. Au inghetat de frig. Ai mei nu sutn patati, sunt negri, parca au fost carbonizati. Sunt de asemenea convinsa ca vor aparea ramuri noi, ca toti vor supravietui. La multi am vazut deja muguri la baza.

Rodica Stacescu

   Si la mine a fost un an cu multa umezeala, dar si cu treceri bruste da la cald la foarte frig/ger in timpul acestei ierni. Modificarile la starea trandafirilor au aparut insa in martie, odata cu ploile destul de frecvente. Nu au fost ploi de durata dar cu stropi marunti, ploi ca de toamna, mocanesti, reci. Si innegrirea ramurilor s-a produs la trandafiri din toate clasele. Trei vechi, Paul Transon, Leveson Goer, Souvenir de la Malmaison, cativa Large Flowered Climbers - Crimson Glory si inca alti trei urcatori,  Th -ii aproape toti, cativa englezesti ( Pat Austin, Evelyn care e complet distrus, pana jos, Jude The Obscure, si Lady Emma Hamilton, si Falstaff, si William Shakespeare, siGentle Hermione au ramuri cu aspect modificat),  apoi cativa trandafiri Meilland si Delbard (Eric Tabarly, o splendoare de trandafir, de exemplu). Si la vreo doi rambleri sunt modificari ( Tradition al lui Kordes si ceva si la Blush Rambler) . Am si unii la care nu sunt sigura ca nu voi fi vevoita sa tai drastic: Eden Rose, Billet Doux, Dune. Nu sunt toti trandafiri nerecomandati pentru zona zona mea climatica, nu cred ca au neaparat legatura cu rezistenta specifica fiecaruia la inghet. Nici cu pozitionarea in zone diferite din gradina nu pare sa aiba legatura. La cei mai piperniciti nu am pagube mari, cei care s-au imbolnavit erau destul de vigurosi. Si afectate au fost ramurile mai vechi si nu cresterile mai noi. Asta in cazul in care tufa nu e compromisa in totalitate.
  Da, asta e!
  Ai dreptate, Es, nu toti par sa aiba acelasi tip de modificari. Posibil sa fi fost afectati fiecare de altceva: unii de inghet, altii de fungi, de umiditate prea mare, cine mai stie?
  Mergem mai departe cu cei ramasi, nu avem incotro. Care va fi sa reziste, bine! Care nu, nu!
  Am facut totusi cateva poze si cu butasii de la sarb. Arata jalnic, toti sunt asa ca cei din poze:








anasstasia

Eu cred ca nu ii vei pierde. Majoritatea au portiuni verzi. Ai mei sunt negrii pana la nivelul pamantului si sunt convinsa ca isi vor reveni.

einsteinitza

Nu prea înțeleg cum sunt, nu au deloc mușuroi?
Nici eu nu cred ca ii pierzi, chiar daca nu vor fi stufoasa acum. Părțile de sus totdeauna mai îngheață...
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Rodica Stacescu

  Poate ca unii vor reusi sa traiasca, dar vor fi si multi care nu au sanse. Nu am pozat decat cativa, la rand. Majoritatea au fost mult mai dezvoltati decat acestia, dar arata chiar mai rau decat cei mititei.

geodezia

pai arata bine bine na cei de la petrovici asa sunt mici mici da din dragoste a trimis categoria 2 unii vad chiar a 3-a de e posibil de astia sa mai fi avut
na tu poate ai fost invatat cu ei mari ramificati cu radacini si ramuri mari ..tttt mai trimite si el din greseala cat 1 dar intr-un fel ti-a facut mai bine   ca vad ca toti au verde la baza chiar si muguri
sigur sunt prinsi toti daca arata ca astia
na acum rabdare si tutun si se vor face mari si frumosi

Rodica Stacescu

  Au fost plantati in sol inghetat bocna, pe 30 noiembrie. O zi inghetata, cu ninsoare marunta, saraca. Am avut cativa oameni din sat chemati sa ma ajute la plantari. Unii s-au straduit mai mult, altii deloc ( dupa trei saptamani, cand s-a topit zapada, am gasit sase butasi aruncati pe acolo, ramasi neplantati). Au lucrat cu tarnacoape ca sa poata face cativa bulgari de pamant sa poata trage peste butasi. Nu cred ca au amestecat gunoiul cu pamant in groapa facuta dinainte. Au acoperit cu bulgari mari, multi butasi au ramas cu zona de altoire deasupra solului. In noaptea si ziua urmatoare a nins si a acoperit totul. Si butasii plantati nu s-au mai vazut de sub stratul de sapada. Curand a venit si o perioada extrem de geroasa. Abia a doua zi de Craciun am reusit sa vad ce era pe teren cu butasii mei. M-a ajutat sotul meu si am reusit sa acoperim cat de cat punctul de altoire, dar destul de greu, pamantul nu era inca dezghetat complet.
 Nu am avut posibilitatea sa-i fi adapostit undeva pana in primavara, erau prea multi. Poate ca asa cum zice Clude, trebuia sa fac o groapa mare si sa-i pun acolo, la gramada. Dar si asta era greu de facut. Gropile mi le pregatisem din vreme, pentru fiecare. Eu am scos fiecare butas din cutie, am fasonat radacina, am cautat pe planuri locul fiecaruia, sotul meu i-a dus la fiecare sir unde aveam cate un ajutor care cauta locul indicat de mine si planta. S-a lucrat contra cronometru, dar prost. Daca doresti calitate, trebuie sa faci totul singur.  Seara, cand am terminat, deja se facuse intuneric. A doua zi, dupa o noapte de ninsoare, nu am putut sa mai vad nimic.
 Asta e povestea. Ce rost are sa mai stabilesc acum vinovatii?
 Da, inca mai sper sa se salveze parte din ei! Se mai intampla si minuni...  Doar o minune ar putea sa...
 Voi spune doar atat: din orice ni se intampla avem lucruri de invatat. Este si asta, la urma urmei, un pas inainte! Cu fiecare esec devenim tot mai intelepti! Nu ajunge?

geodezia

eu una iti pumni pina ajungi iar la ei
sper sa ii gasesti cu frunzulite sa te bucuri de ei
la mine englezoi ok la th
doar 2 pierderi asa ca zic am scapat ieftin de iarna asta ciudata
ma tot uit ca nu pleaca saracele flori de frig
am vazut ca pamintul este uscat asa ca am inceput sa ud car la furtun prin curte din 4 in 4 zile
cei din gradina vorba lui Anastasia sa se descurce cum or putea
inca nu am resusit sa cobor pe coasta sa ii vizitez
imi e frica
este abrupt si glezna inca este sub teroarea entorsei

Rodica Stacescu

 Esti o norocoasa Geo! Eu am taiat multi de jos, dar sper sa nu-i pierd. Si imi fac sperante si pentru butasii de la Petrovic, vad ca in pamant sunt inca verzi majoritatea, poate ca vor dori si ei sa traiasca.
Iti doresc sa te recuperezi cat mai repede, sa poti sa te deplaseszi pe unde doresti tu!

geodezia

e ce spuneam hai sus ca petrovici sigur se prind eu amluat unu saracu Louis al nu stiu citelea l-am plimbat pe la galati si dupa 3 saptamini a ajuns acasa era mic si amarit niste creci ca betele de chibrit si s-a prins primadata l-am pus in rasadnita si anul trecut l-am pus in fata a supravietuit saracu la atitea drumuri si schimbari
ai sa vezi ca vei fi multumita de ei

Rodica Stacescu

 Om vedea. Si eu am reusit cu cei din comanda din 2012, care au fost niste racaciuni comparativ cu astia, dar nu i-am plantat decat in primavara si i-am bibilit mult pana i-am pornit.  Cu astia e mai greu, ca nu stau la tara, dar sa speram ca or scoate-o ei la capat!

Rodica Stacescu

  Am si eu o intrebare: Stie cineva daca Hedera Helix poate fi plantata  sub un nuc batran? As vrea sa imbrac un gard cu iedera, dar am doi nuci batrani in vecinatate si stiu ca sub ei nu pot planta orice ( adica mai nimic, doar buruienile se mai incumeta sa lupte cu juglona emanata de toate partile acestor copaci).