Cactusi

Started by mamaruta, June 12, 2007, 08:51:56 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

Quote from: BoboROM on January 12, 2011, 10:39:58 AM
Quote from: gabriela jalba on January 11, 2011, 06:13:10 PM
Pe vremea cind am capatat puiul,se numea simplu:cactusMiroase suav,usor,parca dimineata.Incepe sa infloreasca pe inserat,dimineata in jur de 9 - 10 e la max,iar seara...s-a dus!!!

Ce suav?!? Sper ca cel de la matusa este un hibrid diferit si miroase dupa cum mi-a zis adica puternic. Nu stiu daca ma mai ambalam pentru doar suav ;D ;D ;D
..ce sa zic ???? Ori matusa are o hipersensibilitate olfactiva,ori..cine stie ce o fi planta aia...Eu nu am auzit la nimeni un cactus sa miroase de numa-numa de la nu's citi metri. Or fi si nu stiu eu. Ia pui de la matusa.
    Sa stii ca,in general cactusii miros usor,sau deloc.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

adarianul

Salut,
M-am prezentat la rubrica de bun venit asa ca nu mai plictisesc lumea si aici.
Legat de mirosul florilor de cactusi sunt multe de spus. Fiind vorba de mii de specii diferite, intinse din Canada si pana in Tara de Foc, ocupand habitate diferite cu polenizatori diferiti, fiecare specie are reteta ei pentru a-si asigura polenizarea.
De la distanta, florile atrag prin aspect si prin miros.
Un numar destul de mare de specii au inflorire nocturna sau atat nocturna cat si diurna. Plantele cu inflorire nocturna isi atrag polenizatorii (care pot fi insecte sau lilieci) prin miros si in general au flori albe sau oricum mai palide. Plantele cu inflorire diurna pot avea florile divers colorate (dar la cactusi niciodata albastre) si unele sunt parfumate, altele nu (cand spunem parfumate sau nu, ne referim desigur la nasul nostru, nu al fluturilor  :D ). Din cele mirositoare, majoritatea au un miror placut, unele au miros de fan sau iarba verde sau chiar usor miros de hoit, dar incomparabil mai usor fata de mirosul stapeliilor. Oricum ar fi ,mirosul unei flori este astfel selectat incat va atrage polenizatorii care traiesc natural in zona de raspandire a speciei respective.
O lista foarte aproximativa cu genurile de cactusi cu flori parfumate ar fi: Astrophytum, Coryphantha, Echinopsis, Leuchtenbergia, Trichocereus, specii din Ferocactus, Echinocereus si altele
Genuri fara miros sau cu miros slab, uneori usor neplacut:Lobivia,  Rebutia, Sulcorebutia, Escobaria (nu toate, unele au miros), Gymnocalycium (nu toate), multe Mammillaria
In fiecare gen mai mare exista specii parfumate si unele fara miros, asa ca lista  e , cum am mai spus, aproximativa .

BoboROM


Salut atunci si bine ai venit!

Cum aici nu suntem prea umblati cu cactusii, poate ma lamuresti si pe mine care din cactusii de mai jos miroase frumos, ca florile stiu ca sunt foarte frumoase. Sunt la adaria din ei (eventual mai mari si aproape de inflorire)?


Echinocereus reichenbachii var. baileyi
Echinocereus viereckii ssp. morricalii
Echinocereus papillosus var. angusticeps
Astrophytum capricorne var. senile Viesca
Thelocactus schwarzii
Notocactus rutilans
Echinopsis hertrichiana
Lobivia haematantha var. kuehnrichii
Sulcorebutia canigueralii
Mammillaria luethyi
Mammillaria theresae
Parodia mutabilis
Lobivia zecheri
Gymnocalycium baldianum
Echinopsis aurea



penelopa

E, măi Cristi,  eu am avut un cactus (ăla, gen "măciucă"  ;D) care înflorea  ori ziua, ori noaptea. Deci, avea înflorire şi diurnă şi nocturnă.  +hypno N-am apucat să văd cine-l poleniza că crescuse cam mare, făcuse mulţi pui şi răsturna mereu ghiveciul. După o iarnă în care l-am neglijat (la rece, dar foarte rece  :(), în primăvară ... l-am aruncat. ::)

geodezia

ce-mi plac mie cum infloresc stapeliile . asa un miros duhnior doar la acdavre intilnesti .e foarte atragator pentru muste care de ce sa nu recunoastem ocupa un loc important in viata noastra

Claudiu

Quote from: penelopa on January 13, 2011, 08:49:39 AM
E, măi Cristi,  eu am avut un cactus (ăla, gen "măciucă"  ;D) care înflorea  ori ziua, ori noaptea. Deci, avea înflorire şi diurnă şi nocturnă.  +hypno N-am apucat să văd cine-l poleniza că crescuse cam mare, făcuse mulţi pui şi răsturna mereu ghiveciul. După o iarnă în care l-am neglijat (la rece, dar foarte rece  :(), în primăvară ... l-am aruncat. ::)

Pene ai dat cea mai fantastica descriere a unui cactus pe care am auzit-o vreodata. O fi Cristi vrajitorul cactusilor dar nu stiu daca va putea sa-l identifice  ;D  Oricum pentru descriere ai de la mine niste flori de cactus la tine in gradina ta  :D

adarianul

BoboROM,, te rog sa imi scrii pe mail pentru discutii care privesc latura comerciala a activitatii mele. Aici pe forum sunt doar un iubitor si colectionar de cactusi.
Cateva imagini cu colectia mea de cactusi:
 

sicamin

Adarianul ,felicitari pentru frumoasa colectie de cactusi  +hypno +apl +rsp

flordel

Mai da ce colectie ai acolo, nu te incurci... :o

BoboROM

Quote from: adarianul on January 13, 2011, 09:07:12 PM
BoboROM,, te rog sa imi scrii pe mail pentru discutii care privesc latura comerciala a activitatii mele. Aici pe forum sunt doar un iubitor si colectionar de cactusi.

Ok, atunci poate ne spui care din cei mentionati infloreste toata vara si eventual si miroase (din experienta proprie).

adarianul

Astrophytum capricorne var. senile Viesca infloreste pe tot parcursul verii si are flori mirositoare.
In rest nu imi amintesc sa aiba flori parfumate.

Mihai

Cristian,dar tu chiar ai intrat in forta +apl
Superba colectie mai ai..........
Cumva incep sa-mi schimb parerea despre cactusi.Si in bine ,sa stii!

Rux

Super Adarianule!   Meserias nu alta !

Am o vaga idee ca ar trebui sa ti indrepti atentia mai mult catre  inmultirea  lui  Astrophytum capricorne var. senile Viesca .... :hihihi ,daca -i asa cum spui  si infloreste pe tot parcursul verii.

Si mie imi plac din ce in ce mai mult cactusii si suculentele . Chiar merita.

BoboROM


Salut Cristi!


Poate ne mai spui o opinie. Dupa cum am mai spus am primit de la o matusa un Echinopsis eyriesii de 15 cm si doi pui cat nuca.
Un pui l-am plantat (poza mai jos). Acum as vrea sa inradacinez si pe cel mare. Am studiat teoria, deci acolo stau bine.

Dupa cum se vede si in poza de mai jos, in locul unde era prins de cactusul mama era o vana/tulpina care se uscase la exterior si era conica.
Atunci cand am venit acasa m-am gandit ca este mai bine sa tai vana conica, pentru a expune taietura pentru calusare. Am taiat-o, sectiunea era verde. Inca din primele 2 zile s-a deshidratat rapid, iar dupa 7 zile zici ca-i uscata.

Crezi ca daca il pun la inradacinat (acum sau dupa o saptamana) vor da radacini de acolo sau partea aia este predispusa la putrezire?!? In jurul vanei sunt vreo 15 radacini de 2-3 mm care chiar au inceput sa creasca, deci cu inradacinarea in sine nu cred sa fie probleme.


doina

Off ce de frumuseti   :o
Deja am inceput sa vreau si eu unii  ;D

adarianul

      Cred ca va inradacina echinopsisul, desi nu e anotimpul potrivit pentru butasire.
      Multumesc pentru aprecieri. Colectia mea e consecinta fireasca a 10 ani de munca, documentare,consecventa  si cheltuiala.Oricine vrea cu adevarat isi poate face o asemenea colectie, totul e o chestiune de prioritati.
     AM petrecut mii de ore pe internet cautand informatii si discutand cu personalitati din domeniul cactusilor, jumatate din banii de bursa din studentie mi s-au dus pe seminte si ghivece, nu beau,nu fumez, nu beau cafea, nu m-au interesat barurile si discotecile dupa varsta de 19 ani nu am avut un concediu/vacanta sa plec de acasa mai mult de o saptamana timp de 7 ani, in timpul saptamanii eram la facultate in weekend munceam la plante. Asa am dorit sa fac , asta mi-a placut si acesta e rezultatul  :D . Nu am facut-o ca sa impresionez pe nimeni, am facut-o numai si numai pentru mine si pentru sufletul meu. Ma straduiesc sa imi impart echitabil putinul timp liber astfel incat familia sa isi ia partea principala. Cand sunt in mijlocul teposilor mei ma simt extraordinar, e o bucurie senina si un loc de refugiu unde oricat de suparat as fi imi trece.
     Nu am spus cele de mai sus ca sa ma laud fiindca nu am nevoie de asa ceva. E doar un mesaj adresat celor care poate ar vrea sa faca ceva mai deosebit cu viata lor, ceva legat de plantele dragi lori si au impresia ca nu pot si lasa totul la stadiu de vis. Treceti la treaba! Satisfactiile vor fi inzecit mai mari decat efortul depus!

Rux


penelopa

..şi, fiindcă îl zării pe Adarian, iată vin în băţ cu o întrebare serioasă despre cactuşi  ;)
Dragă Cristi, spune-mi şi mie, te rog, de ce mi-au murit cactuşii  din poza de mai jos, peste iarnă  ??? I-am ţinut la rece (5-7 *C), nu i-am udat decât foarte puţin iar în primăvară, portaltoiul era ... putrezit  :( ... rămăsese beţişorul înfipt în altoi.
(cei 3 din spate)
http://penelopa.sunphoto.ro/flori_si_animale_2009/FCLMFPKBCLXVFSJCPQU

adarianul

Buna Penelopa,
Cactusii altoiti au murit fiindca portaltoiul e o specie sensibila la frig si e total necompatibil ca nevoi cu altoii respectivi. Si chiar daca i-ai fi tinut la caldura, nu traia multi ani portaltoiul, deoarece nu e durabil. Firmele care le produc nu sunt interesate de durabilitate, ci de eficienta si costuri. Astfel folosesc portaltoii respectivi deoarece cresc foarte repede si sunt usor de produs. Altoii, Gymnocalycium mihanovicii clorofil-deficitari sunt specii rezistente la frig si ar trebui sa fie altoiti pe specii columnare deasemenea rezistente la temperaturi mai joase (trichocereus spre exemplu). Filozofia firmelor producatoare e simpla: costuri minime, viteza maxima si sa moara planta relativ repede astfel incat cumparatorul sa creada ca e din vina lui si sa cumpere alta  ;D .
Ce-i de facut? Cumperi plante la fel si ai in paralel pregatiti portaltoi de echinopsis, trichocereus pe care altoiesti lastarii colorati si acei portaltoi pot sa dureze multi ani si sa nu  mai ai probleme.

emilia68

Buna Cristi !

Ai o colectie de cactusi impresionanta ...felicitari!
Si mie imi plac mult cactusii dar eu am abia citeva exemplare.

geodezia


GetaV

Se zvoneste ca Baraganul va deveni desert in 20-30 ani ,asa ca obisnuiti-va sa cresteti cactusi  =))

penelopa

Termina, Geta, cu cobeala!  :(   :)
Cristi, multumesc de informatii! Banuiam ca  portaltoiul este vinovatul  ;)
De fapt, mie imi plac cactusii  colorati . Se gasesc de cumparat pe undeva, ca prin magazine n-am prea vazut?!!

einsteinitza

Geta, dupa astea doua ierni umede, cred ca se mai amana, pana la urmatoarele generatii. :-bd
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

GetaV

Sa nu ziceti ca nu v-am spus =))