Havuz - iaz artificial in gradini

Started by Codruta, August 20, 2007, 01:10:18 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Ce culori ai? Poate nu au adancime, atunci fac frunze mai mici si mai putine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mirelush

Roz, alb, galben, roz inchis. Sunt pe diverse trepte asezati...si toti, de pe toate treptele, la fel sunt de bogati in frunze. Am mai comandat de la Gardener cativa acum in primavara, dar astia sunt inca micuti.

Codruta

Si eu vreau flori pe apa. Daca nuferi nu pot sa am din cauza stropitoarei ce planta cu flori (tot anul :D ) ar trebui sa caut la care sa-i placa la adancimea de 40-45cm?

einsteinitza

Eu am observat ca cel mai frumos se dezvolta cei de la adancime mai mare si  cu cosuri foarte mari, sunt incomparabili fata de ceilalti.
țCodruta, ce sa cauti?Alte palnte?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Da, defapt as vrea o singura planta care sa se intinda cat de cat si sa si infloreasca cat mai mult. "Ligheanul" meu are 1,2 x 1,2 si e si in forma de L. Pe fundul bazinului e pompa si un ghiveci cu o planta asa ca as mai putea pune doar inca un ghiveci, cu una sau doua plante. Ma gandesc ca mai multe ar fi cam inghesuite. Asa cum am mai zis trebuie sa fie si o planta la care sa-i placa la adancime mai mica (aprox. 40cm).

einsteinitza

Menta acvatica, iris ensata, Pontaderia cordata, deosebita, sunt multe. Ligheanul tau e ingropat sau nu? Cea mai usoara varinata ar fi lighean ingropat cu adancime de min 60 cm , sa nu inghete complet iarna si sa nu ai probleme cu plantele.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Scuze ca te-am derutat :-* "Ligheanul" (poate era mai corect sa spun covata :D ) e defapt un bazin de plastic, din acele ce se comercializeaza in magazine. Nu stiu denumirea corecta pentru aceste bazine. Havuz, conform DEX-ului, inseamna Bazin de apă descoperit, construit în parcuri, în scuaruri etc., din piatră sau din beton, de obicei cu fântână arteziană în interior; fântână arteziană. Daca traduc din olandeza cuvantul vijver imi spune ca e iaz dar cand spun iaz eu ma gandesc la ceva mai mare ;D
Bazinul meu arata asa: http://codruta.sunphoto.ro/gradina_spate_2009/WKMBWBEVMJRTTBOSDTS
Regret enorm ca adancimea lui e doar de 45cm dar nu mai pot shimba asta. Pesti clar ca nu pot pune, daca nu am unde sa-i trimit peste iarna in vacanta :D si cum e un risc sa pierd peste iarna plantele trebuie sa ma orientez la cateva plante frumoase si nu scumpe pe care sa le inlocuiesc anual in cazul nefericit ca ingheata. Deocamdata sunt in bazin 3 feluri de plante plutitoare (am inteles ca acestea oricum sunt anuale) si in ghiveci un Myriophyllum Aquaticum. As mai vrea sa fie macar inca o planta care sa faca floricele o perioada cat mai lunga.

einsteinitza

Eu as face urmatoarele lucruri.As pune niste plante taratoare vesnic verzi pe langa margini, sa astupi marginea de cauciuc.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Singura planta taratoare pe care o am si care mi s-a recomandat din magazin este o Lysimachia Nummularia  http://codruta.sunphoto.ro/plante_diverse/pagina6
Nu sunt prea multumita. Pe langa ca doar cate o ramura-doua atarna peste marginea bazinului se pare ca la planta ii place mult mai mult "pe uscat".  A trecut prin gard, de la vecini, in dreapta gradinii si acolo, fara apa in preajma s-a inmultit mult si i-a mers bine cel putin pana acum cand au inceput sa o acopere alte plante. Am  pus cateva radacini intr-un ghiveci, deasupra cascadei si acolo iar arata foarte bine. Sunt curioasa cum va reactiona acum cand incep sa-i ajunga varful ramurilor in apa. Pe langa bazin s-a inmultit planta dar mereu i se ofilesc din frunze si nici nu da inca semne de flori la fel ca suratele ei amplasate in alte parti. Asa ca daca poti te rog sa-mi recomanzi tu o planta taratoare, vesnic verde si la  care ii place cu radacinile pe uscat si tulpinile sau varful lor in apa.

Mararul de care zici cred ca e exact singura planta pe care o am in apa, in ghiveci (Myriophyllum)...arata ca mararul.

Cand spui ca pompa trebuie data pe minim te referi la apa pe care o stropeste sau la cea din cascada?

einsteinitza

Eu as lasa numai cascada, asa e suficienta circulatie a apei, dar nu prea mare. Plantele in general traiesc in balti, deci in ape linistite, nu in cursuri de apa.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mirelush

In sfarsit am incarcat si eu pozele in album :


vernil

Nuferii vostri imi amintesc de copilarie, cand tatal meu imi aducea nuferi de pe lacul actualului complex Lebada ... Si-mi mai amintesc de minunatele versuri ale lui Eminescu
"Lacul codrilor albastri, nuferi galbeni il incarca / Tresarind in cercuri albe, el cutremura o barca" ...

myosotis

Am cumparat trei nuferi si cateva plante "de balta" din Hornbach. Pe eticheta nuferilor scrie  "adancime 20-70cm". Sunt "ambalati" in recipiente de plastic si au niste "bile" moi transparente in jurul radacinii. N-am apucat sa le studiez si nu-mi dau seama exact ce sunt. Intrebarea mea este: nuferii ii mut intr-un cos, cu ce fel de pamant?
Alta intrebare, plantele care oxigeneaza apa (cele ca mararul) sunt niste fire, prinse manunchi cu o legatura de burete, totul fiind intr-un "pahar" cu apa. Le dau liber in covata cu apa, sau trebuiesc infipte in vreun cos?
Nu am inca un iaz. Deocamdata experimentez cu un recipient mic de 90x45x45 (Lxlxh).
Multumesc.
Es, la tine in iaz ai matasea broastei ? Dispare singura sau trebuie curatata?

einsteinitza

Cea mai mare arime de cos de apa, cu pamant rost de gradina, deasupara cu pietris
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis


einsteinitza

Myo, daca vrei pot detalia. Am multe sa-ti spun la acest capitol, ca sa nu ai nici o problema si apa sa fie cristal.Spune daca vrei si scriu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Es, daca vrei poti detalia ca mai sunt si altii interesati ;)

einsteinitza

Ok, nu de alta, dar cand scriu mult sunt unii care cred ca stiu prea multe, si nu mai am chef de comentarii tampite.E mai simplu cu Buna dimineata.
Echilibrul lacului e un lucu tare pe muchie, mai ales la inceput.Apa, din orice sursa pui, e hranitoare, bogata, pana cand plantele incep sa se hraneasca cu substantele din ea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Ce sunt oxigenatorii? Plantele de pe fundul bazinului?
Apa din lac nu am adus dar am cumparat bacterii din magazin si se pare ca si-au facut bine treaba. Trestie sau papura nu am cum sa pun dar ma gandesc acum, dupa ce am citit ce ai scris, ca as putea pune ceva pietris inainte de cascada. Am filtru cu lampa UV dar apa a inceput sa arate bine doar dupa ce am pus cateva plante plutitoare (la care nu prea le place, banuiesc ca din cauza stropitoarei) si un ghiveci cu o planta "marar".

einsteinitza

Oxigenatorii sun plantele sub apa
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

din cauza ta,am inceput sa ma gindesc serios la decizia de a construi sau nu un lac,iaz.Care este diferenta ?
Este,pare complicat,trebuid o abordare foarte serioasa.
(asta este un comentariu timpit ?  ;D )

einsteinitza

 ;D ;D ;D
Diferenta dintre lac si iaz dupa mine, este de fapt dintre lac de inot si iaz.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Quote from: einsteinitza on June 09, 2009, 10:48:11 AM
....... ...Daca ai toate tipurile de plante in cantitati corecte, ele incep sa se dezvolte primavara, mai incet ca algele, dar mai puternic, si in cateva saptamani, mananca tot si vezi intr-o dimineata apa limpede.
...................Un alt eleent important sunt oxigenatorii, 9 manunchiuri pe mc.
Apa trebuie sa circule ....

De unde aflu sau daca nu e prea mult, scrie tu, "toate tipurile de plante in cantitati corecte" ?
"Oxigenatorii" cumparati de mine se numesc : Ceratophylum 'Demersum' si Elodea densa 'Egeria Densa' . Pe eticheta lor scrie 5/m3. Banui ca 5 manunchiuri, si nu 5 fire. Am 2 legaturi de Cerato... si una de Elodea...

Este obligatoriu ca apa sa circule ? Am vazut multe imagini (poze) cu minilacuri confectionate , de ex. intr-un butoi de lemn, relativ mic. Sa fi avut totusi vreo pompita ascunsa care recircula apa ?

Am urmatoarele plante, in afara de oxigenatori si cei 3 nuferi de care am zis mai sus:
Sparganium 'Erectum' se planteaza intre 0 si -30cm
Schizostylis coccinea 'Alba se planteaza intre 0 si -5cm
Lytrum 'Salicaria' se planteaza intre 0 si-10cm
Pontaderia cordata se planteaza intre -10 si -40cm
Lobelia 'Cardinalis' cu frunze verdegrena si flori rosii, se planteaza intre 0 si -10cm

einsteinitza

Daca vrei sa nu ai probleme nici cand o saptamana ai 40 de grade si peste, trebuie atentie.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Ca tot vorbeai de iarna, sti cumva daca la o baltuta asa minuscula cum am eu (ca sa nu-i spun iar lighean) trebuie sa opresc pompa(implicit si filtru) pe timpul iernii?