Havuz - iaz artificial in gradini

Started by Codruta, August 20, 2007, 01:10:18 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Bazinele cu apa, sau orice alt rezervor de apa nu au nici o legatura cu iazul. Functioneaza pe alte principii si nu se poate face o comparatie. In rpimul rand lipsa vietatilor. In al doilea rand,apa din vase goale e folosita la udat, deci schimbata des, pe cand cea din iaz e schimbata extrem de rar, la interval de ani.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Vecina ma intreba de ce nu las algele in pace pentru ca arata foarte bine bazinul asa verde. Stiu ca in cantitate mica sunt benefice si  nu m-ar deranja daca nu ar fi totul acoperit cu verde, mai ales plantele. Unele din ele vad ca se dezvolta dar cum sunt la primele plante in bazin (anul trecut am avut doar una cu radacina si doua feluri plutitoare) nu stiu daca se dezvolta normal sau nu. In plus, nufarul s-a pornit (era doar o radacina cand l-am luat eu) dar i-au iesit doua frunze care parca s-au blocat, adica nu mai cresc si mi-e frica sa nu fie din cauza algelor.

In mod normal nu schimb apa din bazin, doar completez cand se evapora prea mult sau cand nu inchid eu bine filtrul ;D si curge pe langa. S-a intamplat si acum 3-4 saptamani... m-am trezit dimineata si in bazin era doar jumatate apa, restul a curs pe langa filtrul. Atunci am fost nevoita sa completez cu apa de la robinet. Stiu ca apa de aici e cam bazica dar m-am socat cand dupa cateva zile am masurat PH-ul si era 9,5 :o Atunci am scos 4 galeti de apa si am completat cu apa de ploaie. Dupa 2 zile cand am dus apa la verificat PH-ul era 8 asa ca a scazut ceva. Aceeasi problema o am si cu apa in acvariu, e prea bazica. In Romania ma stresam ca apa devenea prea repede acida iar aici nu stiu ce solutii sa gasesc sa acidulez apa. La pesti nu le pot da otet ca si la plante ;D Ma tot gandeam sa pun niste turba in apa dar parca mi-e frica sa folosesc turba care se vinde in magazine pentru plante.

einsteinitza

Problema nu e aciditatea apei asa tare, ci cantitatea de apa adaugata .
Pentru ca a trebuit sa adaugi o cantitate mare de apa noua, ai reluat cilcul, iar cresc algele.
Daca nu te plictisesc, ca va fi de citit, sa-ti spun putin ce se intampla acolo.
Apa noua, de la robinet, ploaie, etc, e foarte bogata in nutrienti. Pana cand nuferii si celelalte plante pornesc sa creasca puternic in primavara, apa e bogata in nutrienti si cele mai mici plante se dezvolta rapid, neavand competitie.Acestea sunt algele. Pe masura ce restul plantelor de lac incep sa consume din ce in ce mai mult, algele raman fara nutrienti, pentru ca nu au, ca nuferii, sol pentru hrana. Ele pierd in mare masura competitia. De asemenea, nufarul crescand umbreste o parte de apa, deci algei nu-i convine, ca-i place soarele.
Asta se intampla cu algele nefilamentoase. Sigur ca vei avea o anume cantitate, ca apa nu va fi niciodata goala de nutrienti, dar vei avea un echilibru.Cu cat adaugi apa mai multa, proaspata, cu atat slabesti echilibrul.
Nufarul tau s-ar putea sa fie influentat de lipsa ingrasamantului din ghiveci, de inaltimea mica a apei, sau de vremea rece care inca nu ii da avant.Algele nu il impiedica sa creasca.
Singurele care ar fi o problema ar fi algele filamentoase.Astea sunt foarte invazive, sunt extrem de rezistente, si ar fi greu sa scapi de ele daca le capeti de pe undeva.

Ideea e sa ai putina rabdare, sa nu inlocuiesti apa, decat pe cea pierduta prin evaporare, treptat, si sa ai rabdare, cred ca lucrurile se vor echilibra.
Bazinul meu e verde acum ca o supa de mazare, dar in cam o saptamana cred ca se va curata, apa va fi foarte clara .Asa patesc in fiecare primavara, dar cand plantele ies din adormire si pornesc cu viteza, se rezolva.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Rabdare sa citesc am avut ca doar e interesul meu ;)
Nufarul l-am cumparat intr-un pachet in care pe langa planta erau urmatoarele: ghiveci, pietris, niste granule gri si ingrasaminte. Asa ca ar trebui sa aiba destul pentru inceput. Acum cateva zile am adaugat in ghiveci ceva tableta care e cica ingrasamant special pentru nuferi. Apa mica nu ar trebui sa-l deranjeze. Este un nufar care poate fi plantat la adancimea de 10-40cm si la mine e cam la 35cm. E rece intr-adevar dar mi se pare ciudat ca s-a pornit sa creasca cand era si mai rece si cu toate ca au fost si cateva zile cu soare parca s-a oprit. Daca spui ca algele nu il impiedica sa creasca m-am mai linistit.
Tu ce ma sfatuiesti? Sa las in pace algele si sa nu mai incerc sa le curat?

einsteinitza

Da, nu mai incerca, lasa lucrurile sa se echilibreze. Important e sa nu schimbi apa,sa nu mai uiti robineti deschisi :D, ca odata echilibrata sa nu o mai destabilizezi.

Cei care m-au ajutat cu folia la lac, imi povesteau ca au facut un iaz mare la opersoana importanta. Bineinteles, cand a fost totul gata, apa s-a facut verde ca supa de mazare tocata, nu vedeai nimic in adanc.  ;DOmul furios, nu i-a ascultat sa aiba rabdare, a scos apa si a pus apa curata :D, pentru ca la sfarsitul saptamanii avea musafiri si nu voia sa vada lacul asa. Treaba s-a repetat de cateva ori.Omul suna sa se planga, ei ii spuneau sa aiba rabdare, el schimba apa. Pana la urma, au inchiriat o cisterna si au adus apa dintr-un lac stabilizat, au umplut si totul a fost bine in final.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Am facut niste poze ca sa vezi despre ce este vorba  http://codruta.sunphoto.ro/alge_in_havuz
In a treia poza se poate vedea nufarul.

Imi dau silinta sa am rabdare desi tare ma mananca sa raschetez algele :D

einsteinitza

Vad ca ai si pesti, e si asta o mare problema. Pestii imbogatesc mult apa prin elminarile lor.
Curata algele alea de suprafata, cu un bat sau o lopatica cu gauri, si asteapta. Daca algele tot se inmultesc, nu se opresc si devin o problema, scoate vietatile din apa, pesti, broscute, si pune o pastila de antialge, care scoate brusc oxigenul din apa.Asta cu pompa oprita, sa nu se miste apa.Dupa cam o ora pornesti pompa, mai lasi o ora si poti baga vietatile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Nu stiu la care alge de surpafata te referi ca pe apa nu plutesc alge. De pe peretii bazinului, asa cum am mai zis, am tot incercat sa iau algele cu o plasa dar din pacate doar o mica parte ramane in plasa restul se imprastie prin apa.
Am uitat sa spun ca am mai pus in apa si ceva substanta care cica previne aparitia algelor. Ma gandeam ca poate ajuta macar sa nu se mai inmulteasca, ca erau deja aparute.
Ultimele aproape 2 saptamani nu am mai umblat la apa asa ca astept acum sa treaca minim 2 saptamani si duc din nou apa la verificat. Sa vedem atunci ce spune tipul din magazin. Si el mi-a explicat ca e important sa stabilizez apa. Sper ca nu ma pune sa cumpar iar cine stie ce chimicale. Pe langa ca sunt scumpe sunt pentru balti serioase cu tone de apa, nu pentru baltuta ca a mea. Banuiesc doar ca o sa le pot folosi ani de zile. Nu am vazut pe ele termen de valabilitate.

einsteinitza

Intr-una din poze e ceva alga plutitoare cu buline de aer.Sau asa mi s-a aparut. Ce e pe suprafata.Daca nu e, cu atat mai bine.
Substanta de care vorbesc, niste pastile efervescente, nu lasa reziduuri in apa, doar scoate brusc oxigenul si alga se sufoca.. Dar trebuie scosi pestii. Insa nu face asta acum, poate peste o luna, sau asa ceva, daca vezi ca creste exagerat.Spune-i exact ce ti-am spus eu, sa pui o pastila, sunt destul de ieftine si le poti folosi ccand vrei, nelasand reziduuri.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Pe apa plutesc doar plante. Bulele de aer sunt in alge.
Asa am sa fac, cum spui tu. Mersi :-*

einsteinitza

Tine-ne la curent, vedem ce se mai intampla.Si bineinteles, poze cu nufarul.

O poza cu tritonul familiei ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Sa speram ca va ajunge sa infloreasca :) La nuferi mor frunzele peste iarna? Citeam intr-o revista despre curatarea bazinelor si acolo spuneau de anumite plante la care trebuie indepartate ramurile uscate. Asa am realizat ca depsre plantele din apa nu stiu chiar nimic. Pardon, stiu ca cele plutitoare, cel putin cele pe care le am eu, sunt anuale asa ca trebuie sa cumpar altele in fiecare an. Planta pe care o aveam anul trecut (Myriophyllum Aquaticum) s-a ofilit peste iarna. Cum nu am stiu ce sa fac am taiat o parte din ramurile uscate iar acum vad ca da ramuri noi de pe "betele" ramase. Poate nu ar fi trebuit sa o tund.
Anul acesta am luat nufarul,
2 Pontederia Cordata http://www.vanderveldewaterplanten.com/templates/mastershop/HTML.main/images/products/thumbs/pontederia_cordata_rosea.jpg
Typha Minima http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.hlasek.com/foto/typha_minima_a308.jpg&imgrefurl=http://www.hlasek.com/typha_minima_a308.html&h=500&w=649&sz=75&tbnid=sL6zcC-2TmZjHM:&tbnh=106&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3Dtypha%2Bminima&hl=nl&usg=__KDV82omirMwTsUCPKPXpIl8STIk=&ei=byDhS7HEGcTesAbc9ZUM&sa=X&oi=image_result&resnum=1&ct=image&ved=0CAgQ9QEwAA
si Hydrocotyle Nova Zealandiae http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.floracyberia.net/spermatophyta/angiospermae/dicotyledoneae/apiaceae/hydrocotyle_vulgaris.jpg&imgrefurl=http://www.floracyberia.net/spermatophyta/angiospermae/dicotyledoneae/apiaceae/hydrocotyle_vulgaris.html&h=538&w=717&sz=70&tbnid=-B835MtMP5k6LM:&tbnh=105&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Dhydrocotyle&hl=nl&usg=__EXGcQox8hWVuXx90IjcHOQEmhfs=&ei=tSDhS5S6PM2K-Qa4zLX2Dg&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image&ved=0CBwQ9QEwAw

Tare simpaticu tritonul. Ferice de tine ca ai conditii prielnice si pentru alte vietuitoare.

einsteinitza

Nu prea e reusita poza, ca e sperios si imediat se ascunde, plus ca era la niste ghivece cu trestie si se ridicase putin pamant, era apa neclara.

Eu curat frunzele la sfarsitul iernii, cand apa e inca inghetata, tai tot ce e la suprafata, ca daca cad resturi le matur de pe gheata. Frunzele de nufar mor la noi, nu stiu la tine, la mine totul moare.Cand vremea se mai incalzeste, primavara, incep sa curat tot  ce e ofilit si mort.Submersele dau din nou, nu trebuie taiate.
Typha minima e foarte simpatica, parca sunt niste chiftele mici infipte pe o frigaruie, eu mereu rad de ea cand o vad.
Cu cat ai mai multe resturi vegetale care putrezesc, cu atat strici echilibrul laculi, care e foarte fragil la asa un bazin mic.Ai grija sa ai si plante submerse destule, si o sa vedem peste o luna.

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Plante as mai lua eu dar mi-e frica ca nu au loc sau nu mai au loc pestii :D Citeam pe undeva ca nici prea multe plante nu e bine dar cat e normal nu am habar inca.
Frunzele de la nufar se desprind singure cand mor sau trebuie sa le ajut si eu?

einsteinitza

Nu se desprind dar codita este moale, iti dai seama ca sunt moarte.Trebuie sa le rupi cat mai de jos. O treime plante doua treimi gol, fata de suprafata bazinului.Nu te grabi, ai rabdare.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Acum nu ma grabesc ca a secat bugetul :D

einsteinitza

Codruta, ce ai tu se inmuteste repede, nu sunt probleme, nu cred ca mai ai nevoie de plante.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Poate ca nevoie nu dar dorinta sigur da :D :D

einsteinitza

Atunci strange bani si ia un bazin mai mare. ;D

In orice caz, cu algele alea nu-ti fa probleme, si nu tot cauta metode de inlaturat, ca nu merge asa.Doar nu ai facut un bazin ca sa stai la doua zile cu eria pe el.Iti dai seama, daca ar fi asa aeu as face asta zi lumina, la bazin ;D
Lsa natura sa isi faca treaba,pestilor le plac algele alea, platele vor creste, vor rari numarul de alge, dar cu cat intervii mai mult cu atat distrugi mai mult.Lasa totul asa cum e si ai rabdare, sa vezi cum evolueaza.Da-i ragaz sa se gestioneze singur, sa ajunga la echilibru.Daca nu o va face intr-o luna, atunci iti dau si alata solutie,putin mai complicata dar foarte eficienta. Dar acum stai si lasa algel in pace, nu te mai atinge de ele.Du-te si sapa in gradina, fa altceva :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Codruta

Am inteles, sa traiti! ;D
Atata am vorbit de alge ca azi noapte am visat ca m-am dus in gradina si era atat de negru bazinul (negru ca se vedea plasticul, nu algele) ca nu mi-a venit sa cred ca e bazinul meu :D De obicei la mine visurile sunt pe dos dar sper ca acum va fi o exceptie :D

Schnuppe

Eu as spune 2/3 plante si 1/3 gol la un bazin asa de mic .
Codruta , la nuferi vezi imediat cind frunza incepe sa moara , fac tija neagra si frunza arata semiputrezita . Cind vezi ca incep sa arate asa bagi mana si apuci de tija frunzei si tragi tare de ea . O desprinzi aproape de la baza , iese usor . Nu o lasa acolo pentru ca strica apa .

Ideea e asa =  cu cit sint mai multe plante cu atit sint mai putine alge . Multa apa libera=alge .

Codruta

Acum va trebui sa astept sa vad cat de mult se dezvolta plantele pe care le am deja si daca vor fi suficiente sa gasesc solutia pentru primavara urmatoare cand, banuiesc, algele vor aparea din nou. Primavara trecuta am luat un pumn de plante plutitoare iar in toamna acopereau apa aproape complet. Si acum, cu ce plante am ar trebui sa fie bine dar mai dureaza ceva pana se vor dezvolta sau inmultesc.

Schnuppe


penelopa


Schnuppe

Pai nu e bazin preformat ? Parca asa stiam . Mi-e lene sa caut in urma ... :)