Havuz - iaz artificial in gradini

Started by Codruta, August 20, 2007, 01:10:18 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Daca radeti de brotacii din bazinul meu, pe cuvant ca-l umplu si cu apa!  +dns

einsteinitza

Aia numai daca esti TU cuminte!
Cat despre plante ai nevoie de trei tipuri, ca sa ai apa limpede, fara probleme de vreun fel

Plante de mal, pentru diverse adancimi
Plante de adancime mai mare, cu efect de umbrire a apei, pentru a nu suferi socuri de temperatura
Plante submerse, minunati oxigenatori


Trebuie sa ai minim o treime din suprafata apei populata cu plante.
Si, ca sa ma laud putin, uite, am fost cuminte si mi-au pus si apa :-bd
http://la-gradina.blogspot.com/2011/08/un-ochi-de-apa.html

Majoritatea plantelor le gasesti prin baltoacele din zona, daca vrei sa umbli putin dupa ele. Inainte de a le pune in bazin, le faci o baie cu o solutie cuprica slaba, sa nu aduci boli in lac.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Te urasc  ;D etern, extern si intern.... pentru iazul tau.
Si multumesc pentru sfaturi. Intern.
Acusi voi avea si eu.

Pentru brotaci, am o arma. (Ecologistii sa inchida ochii doua clipe  +rsp)
O tineam pentru cei-care-ar-incerca-sa-le-supere-pe-fetele-mele, dar nu strica oarece exercitiu.  :P

einsteinitza

Fii atent, lasa arma aia deoparte, ca dasca nu se regleaza ecosistemul te-ai scos, vei avea armii intregi de tantari. O broasca poate manca pana la 400 oua de tantari pe noapte.
Tu vrei sa ai de toate in lac, ca totul sa fie un echilibru.
Nu ma invidia, acum cativa ani era acolo un vechi sant de moara, plin de balarii, rugi de mure si cu apa batind la ploi. Il uram! Era zona de gradina de care nu voiam sa stiu nimic, fiindca nu aveam solutii.
Am sa-ti fac o poza la un lacusor al unui prieten,sa vezi si ceva betonat.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Ecosistemul se regleaza dupa Lotka-Volterra?  ;;)

Spuneam ca am deja brotaci..... cum, Doamne, au simtit? nu stiu! Probabil au tras la umezeala si oleaca de caldura de la ciment.
' Oricum... brotaci am, mai trebuie apa.  :-bd

einsteinitza

Simt, si inca cum mai simt, si ce scandal fac, o luna, de nu te mai auzi.
Cu Lotka Volterra m-ai prins, ce sa-i faci, subcultura in domeniu, asa ca.....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Pai, deja fac... adica au facut pana ieri seara, cred ca au inghetat acum. Azi-noapte a coborat temparatura la -1 grad. Celsius. :-\
Nu te supi cu autoorganizarea... am fost nitel rau, dar nu cu rautate.  +hug

flordel

Radu, nu poti sa demolezi un perete si sa-l faci 4x6-7-8, asa de un inot acolo?
Ca tot de abia ai turnat betonul, nu s-a intarit complet... ;D

Eu as da cu flit (sau cu arma din dotare) la broaste, pesti si alte oratanii si mi l-as rezerva pentru balaceala proprie.
Poti sa-i faci o mica cadere de apa pe una din parti, numai ai grija ca apa sa curga spre casa nu in directia opusa (Dehh... Feng Shui).
Cel mai frumos mi s-ar parea placat cu bucatele de faianta (mozaic dar e greu), cumva placute mai mici, culori mai estompate, ceva ce sa nu te loveasca in cap cand il privesti. Sau si mai interesant placat cu pietricele, am vazut niste modele super facute din pietre de culori diferite, dar iarasi este o treaba grea.
Un gen de mozaic am vazut facut din sparturi nu foarte mici de faianta si gresie. In final ceva stil maur...

einsteinitza

Ca sa tina apa curata, buna de baie, trebuie clor, iar apa cu clor de udat......Plus, spala bazinul, curata-l umple-l , nu e usor. Altfel va fi o sursa de apa imputita.
Eu as pune cam trei sferturi plante in el, rapotat la suprafata. Pentru ca va fi o problema mare inverzirea apei.Daca pui mereu apa, ai mereu apa verde.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Asa e, dar 4x4 nu-i cam mare numai pentru broaste si plante din alea de balta?
Adica nu i-ar sta bine lui Radu acolo in apa la apus cu un paharel de vin?
Priveste cerul, ii mai vine o inspiratie, doua. Daca are si un mar pe aproape poate mai descopera ceva... ;;)
Pacat ca are doar 70 cm...Ce sa fac, dau si eu sugestii dupa cum imi functioneaza mie mintea si eu cand aud de apa mi se aprinde brusc un beculet! ;D

einsteinitza

Da, ai perfecta dreptate cu lacul de inot.
Sau macar de stat si privit cerul seara.

Radu, neaparat trebuie sa zici ceva, sa ne scoti din balarii =)) =))
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Pai, chestia e ca nu am ales eu dimensiunile: peretii ii aveam facuti, cica era candva un fel de zidulet care delimita o groapa de compost sau pentru borhot, nimeni nu mai stie bine. L-am folosit o vreme ca rasadnita dar demult ma gandesc sa-l fac iaz. E in stare foarte buna, am incercat intr-o parte si are o armatura cumplita, nici gand sa-l sparg. Eu am turnat doar placa pe fundul gropii si urmeaza sa-l sclivisesc, dar acum e deja foarte frig... Aman pentru la primavara, n-am incotro.

flordel

Ce emotii mi-ai dat!
Credeam c-a fost ideea ta...
Iti urez bine ai venit inca o data. 8)

Radu

 :)

Imi place ideea de a placa cu pietricele. Cred ca ar merge excelent, mai ales ca langa el am portolacul  si un mic gard viu din buxus.

einsteinitza

Deci , cu inotul ne-ai taiat macaroana. :-\
Oricum, intrebarea ta initiala era despre plante.
Eu insa nu inteleg, ce vrei tu de la bazin, cum sa arate, ce sa faci cu el, etc.Ca sa putem sa ne dam cu parerea la plante.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu

Cred ca mai bine pun ceva poze, sa vedeti si mediul.
In principal vreau sa-l folosesc la udat gradina (sa se mai incalzeasca apa acolo) dar daca tot pun apa, ca sa nu fie anost, ma gandeam sa pun si plante. Nu am mai facut insa asa ceva si nu am idee ce plante as putea pune... si nici cum.  ;D

einsteinitza

Radu, te-am intrebat nu ca sa te incurc cu pozele, ci pentru ca nu e chiar asa simplu cum pare.  O groapa, niste plante, apa si la revedere. :-\
Orice apa care sta neoxigenata se impute, are larve diverse, devine o porcarie.
Pe de alta parte, cu apa e cam asa. Apa noua-de robinet, put, ploaie, este plina de nutrienti, pe care plantele de balta ii absorb. Acesti nutrienti sunt insa consumati in timp, nu de la o zi la alta. Asa ca, normal, exista cineva mai rapid. Este o alga mica mica, dar rapida, care , atunci cand da de apa bogata in nutrienti se inmulteste ca descreierata, apa devine ca o supa de mazare, iar tu nu stii ce s-a intamplat. In nici un caz apa nu e murdara, dar e neplacuta estetic-oricine vrea un laculet limpede- si e greu de rezolvat problema. E greu mai ales ddaca tu periodic scoti apa, si pui alta apa, iar bogata in nutrienti.Mai exista si niste bacterii care fac apa limpede si care se gasesc in orice lac stabilizat.De aceea, la inceput e bine sa aduci o sticla cu apa dintr-un lac batran, dar curat.E un fel de maiaua lacului. ;D
Cu cat lacul e mai mare, cu atat dezechilibrarea lui e mai greoaie, el are inertia lui si capacitatea de a se regenera si echilibra.
Unde mai pui ca nici plantelor nu le place sa le tot schimbi apa, cand vrei si cat vrei ;D
Din acest motiv, iti trebuie plante foarte robuste si rezistente, eu as pune in tot lacul, precum si o pompa macar una mica, pentru oxigenarea apei atunci cand tu nu o folosesti zilnic la odat. Altfel, o apa neoxigenata si bogata se impute, capata miros, e foarte urata.
Plante- trestie, papura, cat mai mult, sunt niste filtre excelente, filtre de capacitate mare.
Orice tip de planta submersa, de genul elodeea, care se intinde singura , gasesti un fel de marar in baltile de pe la noi,oxigenator de baza, un fel de pompa in miniatura.
Cativa nuferi sau castane de apa, pentru a feri lacul de insolatie, si a nu se schimba brusc temperatura. Preferabil un nufar alb autohton. Astea se pun pe mijlocul apei, unde ai adancime mai mare.Ofera si ascunzatoare pentru vietatile acvatice.
Menta acvatica, un fel de menta mai citrica, planta de mica adancime cu viteza mare de raspandire, naturalizeaza imediat.
Butonus umbellatus- o alta planta rustica si care naturalizeaza, de adancime mica-medie,
Ma mai gandesc +ham
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Radu


flordel

Nu pot da vreun sfat acum, maine ma duc sa-mi iau cartea comandata:
http://www.amazon.co.uk/Water-Gardener-Anthony-Archer-Wills/dp/0711249628
Am comandat 2 carti, asta-i una, m-au sunat astazi c-au sosit.
Oricum mai bine sau mai mult decat Es nu prea am ce spune, eu n-am vreo' balta prin gradina, si nici n-am citit atata despre ele.
Am citit numai despre "swimming pond", dar asta-i deja alt subiect.
Personal am ajuns la concluzia ca ori fac una mica, pitica, fara plante sau broscoi, ori una mare unde sa sed si io in ea. ;D

einsteinitza

Flor, se aplica acelasi principii.
Totusi site-urile de limba engleza sunt foarte amestecate, unele extrem de puerile.
Cele mai multe si mai serioase sunt cele nemtesti, fiindca principiul a fost gandit de un arhitect austriac, si cel mai tare a prins in tarile de limba germana si in cele nordice, unde nu m-as fi asteptat. In America sunt reticenti, totul trebuie sa fie dezinfectat, sterilizat, nu prea prinde un bazin cu apa cu broaste si salamandre. =))
Daca reusesti sa citesti pe site-uri nemtesti, se cheama schwimmteich la ei, ai o gramada de informatie.
Si in italiana am gasit ceva- am planuit trei ani ::)- se cheama stagno balneabile.
Principiile in privinta apei sunt aceleasi ca la orice balta, insa la Radu e problema schimbarii permanente a apei si a variatiei de temperatura data de apa din put. Asa ca, plante cat mai rustice! Si cat mai multe.

Radu, plantele ar fi bine sa le pui in cosuri. Exista cosuri de sac special, sau de plastic. Cele din sac special sunt mai usor de manevrat si intercalat. Deasupra se pune un strat de nisip si un strat gros de pietris, sa nu iasa pamantul. Trebuie udate bine inainte, fiindca pamantul uscat se ridica. E munca naibii cu ghivecele, sa le plasezi, dar merita. Poti cumpara tu cosuri negre sau verde inchis, de ex cosuri de birou, si ladite de plastic mai adanci de la piata, sunt tot felul de variante mai economice. Cosuri de sac poti lua de la Gardener, ca si pompa.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Am tot citit Es, in toate limbile...Nu stiu unde sa-l fac insa, dar tot citesc, si-l planuiesc virtual la Radu in gradina!
Eu pot inota si cu broastele, nu ma supara. De altfel sunt foarte ingaduitoare (oare?). :-\
Sunt de acord cu aprecierea ta referitoare la americani, aia zic ca nu-i bine sa ai tocator din lemn in bucatarie, ca acolo salasuiesc bacteriile.... :P
Ce-or fi facut oamenii pana acum?

Radu

Au... tocat bacterii?   ;;)

Raul Moldova e aproape de mine, la 30 min de mers pe jos. Slava Domnului, am de unde aduce papura si trestie. Tin minte treaba cu cosurile. Imi place.  :)

einsteinitza

 :D :D
Nu aduci nimic fara sa pui furtunul pe ele, sa n-aiba paraziti, si fara sa stea cateva ore intr-un fungicid.Apoi clatit din nou foarte bine, si la cos cu ele. Ai boroc, acolo pe mal poti gasi o gramada de plante, pe care nici nu le-ai observat pana acum. Sa stii ca lacul, ori de care ar fi, o sa te surprinda, si ca plante si ca vietati. Eu inca sunt uimita de tenacitatea unor plante, de vietatile de toate dimensiunile ce au simtit apa si au venit pentru totdeaunaț

Eu am cumnata in America si ei si-au construit o casa placata cu un fel de piatra aparenta. Bineinteles, cu rosturi. Intr-un an imi povestea ca au avut o soparlita albastra pe casa ascunsa intre rosturi, si, imediat, sotul ei a adus niste ciment si a inchis-o acolo, ca e purtatoare de boli. Am crezut ca ii dau cu capul de pereti cand am auzit.!

Nu vin la noi la Slanic fiindca avem prea multe insecte, mai ales furnici! :P :P

Flor, poate ca mai in iarna il planuim si pe al tau, nu se poate sa ti-l doresti atat si sa nu gasim o solutie.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Mihai

Flo,nu vreau sa fiu rau.Oare???
E vorba totuşi de spaţiu.Iţi trebuie ,dupa parerea mea,cel puţin 10 metri liniari cu vreo 3 daca nu 4 metri laţime.
Ar fi posibil aşa ceva in gradina ta?