Frunza ingalbenita Monstera

Started by Deea, January 29, 2022, 02:53:14 PM

Previous topic - Next topic

Deea

Buna! :)

As vrea sa ma ajutati in diagnosticarea acestei Monstera, acum doua zile am observat ca o frunzulita se ingalbeneste. Nu pot spune exact la cat timp o ud, probabil o saptamana - o saptamana jumatate, temperatura din camera este ~22 grade si este departe de orice calorifer.
Incerc, de asemenea, sa nu exagerez cu apa si ud bine, zic eu, pamantul din jurul ei. Am facut greseala de a o pune intr-un ghiveci mult mai mare atunci cand am primit puiutul. Puiutul era aceasta frunza ingalbenita + inca doua mai mici care se vad si in poze putin rasucite - asa au fost de la inceput.

Mentionez ca frunza cu pete uscate a stat lipita de un geam in care a batut soarele puternic atunci cand era tanara si s-a ars.

Ii ofer totusi putina apa sau poate fii o carenta? Am un ingrasamant pentru plante verzi de apartament, am si apa de acvariu cu care o pot uda.

Multumesc!


gomez99

vezi la baza frunzei, se simte acolo ceva lipicios sau un punct necrozat?
La pipait frunza pare zemoasa, vesteda sau uscata?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Deea

Buna, gomez  ;D
Nu se vede nimic ciudat la baza frunzei, pare doar usor ingalbenita. Frunza aceasta, da, este usor mai plapanda/moale decat celalalte, dar diferenta este foarte mica. Nu a fost niciodata o frunza carnoasa/erecta.


gomez99

ce sint urmele acelea albe de la baza frunzei, chiar deasupra solului din ghiveci? n-ar putea fi urmele unui cuib de cosenile?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Deea

Este calcar de la apa si este de la pamantul in care a venit puiul - era albit la suprafata, si vechi. Am dat acum cu degetul si se sterge usor, se ia ca un praf :)

gomez99

rasucirea frunzelor e clar un semn de ceva neplacut pentru planta. ceva comun pentru manifestarea asta sint intepaturile de la baza funzei provocate de musculita alba sau paianjenii rosii. ar putea fi insa si un atac fungic dar si o reactie la lipsa de tratament cu care este obisnuita panta. firmele "pompeaza" plantele cu tot felul de amestecuri, ca sa le pastreze aspectul frumos chiar si in conditiile de stres de trasnport sau lumina putina, sau ca sa se dezvolte uniform si sa le poata incadra la vinzare in aceeasi categorie de pret.
eu as face preventiv o stropire buna cu un fungicid universal, cum ar fi dithane, la o saptamina dupa cu mospilan si intr niste cropmax si/sau un ingrasamint simplu de la magazin, ceva cu niste azot mai mult.. frunza asta e condamnata, se taie.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Deea

Mersi pentru raspunsuri! Puiul il am de la bunica mea care are acelasi pamant de 20-30 ani +ham la Monstera (ma rog, nu aceeasi planta, bineinteles, ca nu rezista prea mult, tot reimpamanteaza puiuti). Pe acesta l-a tinut in apa pentru a scoate radacini si maxim o saptamana a stat in acel pamant(doar pentru transport). Cand am mutat-o in noul ghiveci, am mutat radacina aproape blank.
A venit intr-adevar cu 3 frunze rasucite si plapande, data fiind istoria, dar sunt vreo 6 luni de atunci si planta mai scos 3 frunze destul de bune, zic eu, maricele si drepte. Nu stiu daca primele frunze ar fii trebuit sa ajunga la o forma sanatoasa, nu si-au schimbat deloc aspectul si marimea.
Am eliminat frunza ingalbenita. De asemenea, era singura frunza a carei baza statea usor in pamant. Poate sa fie si asta motivul?
Celalalte frunze care sunt la inaltime nu au nici cel mai mic semn de galbeneala.

Ii pot administra preventiv tratamentele, dar am o mica intrebare, pentru ca este primul an in care sunt inconjurata de multe plante si toate se bazeaza pe mine: aceste tratamente pot duce la distrugerea/arderea plantei in vreo situatie? Sigur, respect doza de pe ambalaj, dar daca ii dau prea multe pufuri  ::)?

gomez99

daca se respecta concentratia nu are ce sa ii dauneze. poti incerca intii cu cropmax, sa vezi in 2-3 saptamini ce rezultate ai, si daca se mai ingalbeneste o frunza atunci sa o stropesti cu toate cele. eu aveam dubii legate de albeata aia de la baza.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999