Cum se numeste planta mea?

Started by Corina, August 14, 2006, 03:03:17 PM

Previous topic - Next topic

GetaV

Vyky stie,de la ea am si eu dar n-am retinut cum se cheama


penelopa

Nu-i planta aia care miroase urât   ???

GetaV


Claudiu

Frumoasa planta Ionut.
Si eu as zice ca e o crassulaceae.

Sa fie un Aichryson?

Mi se pare a semana mult cu Aichryson laxon cum sunt in linkurile de mai jos:

http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/165938/

http://picasaweb.google.com/lh/photo/ZyKgIiGMpWddw_BM6MxXnA

http://www.lapshin.org/succulent/migach1.htm

Dar la tine caliciul mi se pare mult mai suculent. Interesant cum se deschide floarea.

Oricum nu stiu genul asta decat din poze, adica "googalit", asa ca sunt curios si eu in continuare ce planta e  :D


ionut

Claudiu intradevar este aicryson,acum am 80 de asemenea plante,pana la primavara se vor face cel putin 800,si erea jenant sa nu stiu cum o cheama  multumesc

ani

Am cumparat mai demult o suculenta draguta, care nu creste prea mare, va rog sa ma ajutati sa o identific:
http://i83.photobucket.com/albums/j311/uruma44/plante%20grase/HPIM3844.jpg
"Frumusetea lucrurilor exista in sufletul celui care le admira" David Hume

myky


vickylucia

Quote from: ionut on October 30, 2009, 06:00:27 PM
daca stie cineva numele acestei plante
E o aeonium si se mai numeste-ploaia stelutelor!

ani

Multumesc Myky, am cautat-o dupa acest nume si ea este.
"Frumusetea lucrurilor exista in sufletul celui care le admira" David Hume


penelopa

Quote from: ani on November 11, 2009, 02:13:08 PM
Multumesc Myky, am cautat-o dupa acest nume si ea este.
Normal că ştia coana Myky că doar are una de la mama ei care este la mine.  ::)

GetaV

Cine este la tine,mama ei sau crasula?

cara

stie cineva cum se numeste planta asta?


Marmoset

Este o splendoare de Pachypodium Lamerei, Cara, cred ca are vreo 10 ani planta aia...! :o :o :o

cara

multumesc, Marmo!

e a unei prietene. cea cu colectia de bonsai  ;D

GetaV


Marmoset

Cu placere, Cara! :-* :-*
Geta stieeeeee!  :D :D

Codruta

Aceasta planta este Coleus?

Claudiu

Da, dupa mine e coleus. Fotografia e un pic prea mica si nu o pot mari. Dar din cate pot deduce dupa aspectul general si cam cum se vede frunza e coleus.

Planta cu numele popular de Coleus apartine genului Solenostemon familia Lamiaceae.
Familia Lamiaceae este o familie larga ce cuprinde cam 7000 de specii organizate in peste 200 de genuri. Aceasta familie include multe plante aromatice cum ar fi menta, busuiocul, cimbrul, maghiranul, salvia, levantica, rozmarinul si altele. Multe sunt cultivate nu numai pentru utilizari culinare ci si cu scop decorativ, multe specii fiind usor de cultivat si de inmultit prin butasi de tulpina.

Numele comun de coleus vine de o clasificare mai veche in care exista genul Coleus. In urma unei reclasificari plantele acestui gen au fost mutate in alte genuri, cele la care noi ne referim prin coleus in genul Solenostemon.

Dintre speciile care apartin genului Solenostemon, planta care o numim noi uzual coleus este o varietate, cultivar, al speciei Solenostemon scutellarioides sau hibrizi ai acesteia.
Coleus este o planata ce se cultiva cu scop decorativ pentru frumusetea desenului frunzelor cu o mare varietate a acestuia cat si a culorilor. Se poate inmulti atat prin seminte cat si prin butasi de tulpina. Inmultirea prin butasi este usoara si este metoda care se foloseste pentru a pastra o anumita varietate de coleus care ne place fie pentru desenul fie pentru jocul de culori al frunzelor. Prin butas se obtine o planta identica cu planta mama, adica o clona.

Coleusul este o planta usor de cultivat. Prefere locurile semiumbrite sau cu lumina multa dar nu direct solara dar am citit despre noi varietati care merg bine si in plin soare. Trebuie avut grija la udat. O umezeala pre mare si continua distruge planta dar in acelasi timp o uscaciune indelungata o supune la un stres care o urateste. Se recomanda ciupirea varfurilor, pentru a obtine o ramificatie frumoasa si echilibrata. Eventual din eliminarea unor portiuni mai mari de varf se pot obtine butasi si deci noi plantute. De asemenea, pentru pastrarea aspectului, se recomanda eliminarea tijelor cu flori.

Este o planta perena dar datorita stresului la care este supusa iarna unii prefera inlocuirea plantei vechi prin una noua obtinuta din timp dintr-un butas, renuntand la planta veche.
Eventual pentru intinerirea unei plante batrane se poate face o tundere mai puternica.

Fiind usor de cultivat si fara pretentii mari de lumina este o planta de interior indragita de multi pentru desen si colorit. Expusa intr-un ghiveci adecvat, pe o masuta sau suport ce se incadreaza cu locul si izolat fata de alte plante de interior o varietate de talie mica sau tinuta asa prin taieri poate apare ca o bijuterie iesita din mana unui artizan oriental.

Prin unele locuri este frecvent folosita si la exterior in locuri in care soarele nu bate direct timp prea indelungat. Aici pentru a-i pune in valoare proprietile decorative se cultiva "in masiv" fie o singura varietate fie ca o paleta picturala de desen si culoare . Astfel se preteaza foarte bine in ladite decorative, relativ maricele, pe langa case sau direct in sol.
Parerea mea merge foarte bine sub aspect decorativ in ladite de lemn. Nu e neaparat ca sa fie efectiv ladita ghiveci - ci aspectul poate fi obtinut si numai cu o masca de lemn executata din sipci - scandurele relativ inguste, lacuite, masca care poate fi numai frontala si eventual si laterala. Sipcile se vor lacui natur sau eventual baituite dupa gust si asortarea cu culorile plantelor si a mediului de expunere dupa cum se cere fie o imbinare a acelorasi nuante fie o asortare prin contrast pentru a pune in valoare. De altfel acest "gust" e relativ si prin jocul pe care il putem face prin schimbarea de la an la an a preferintelor se poate da o variabilitate care ne scoate din monotonia aceluiasi minipeisaj al terasei, fatadei caselor sau a altor locuri in care le cultivam. Nu as recomanda in acest caz asortarea cu piatra dar nu e exclusa. Nici containerele de beton.

In cazul nostru se poate practica cultura la exterior dar ar trebui sa avem mai multe plantute pregatite din primavara. Pastraea tuturor peste iarna este dificila din cauza lipsei de spatiu iar la interior plantel inghesuite se uratesc.

In lumea larga sunt amatori impatimiti de colectionarea varietatilor de coleus. O colectie exhaustiva la noi e dificil de intretinut datorita acelorasi probleme pe care le pune spatiul iarna si a spatiului in general intrucat numarul varietatilor e foarte mare.

O pagina interesanta pe net este Coleus Society page care isi propune promovarea ineteresului pentru aceasta planta si colectarea de informatii relativ la ea pentru a fi oferite entuziastilor:

http://coleussociety.org/

Societatea si pagina a fost infiintata de Ray Rogers un specialist al domeniului Coleus si are pe pagina si un blog intersesant:

http://coleussociety.blogspot.com/

Un alt scop al paginii este de a sprijini socializarea si comunicarea intre iubitorii acestui gen.
Din pacate vad ca pagina de mai sus pare a avea ultimele scrieri in 2008.
Totusi pe blog pot fi gasite imagini care prezinta cultivarea in exterior cum e aici:

http://coleussociety.blogspot.com/2007/09/coleus-paradise-in-new-jersey.html

Dar puteti gasi prin cautare de imagini pe net, fie dupa numele de coleus, fie de solenostemon, fie complet de solenostemon scutellarioides, mii de imagini ale plantei ce pare a avea posibilitati nelimitate in privinta variatiei de desene si jocului de culori.

Aici un exemplu de cum e utilizat pentru a da viata unei fatade de zona comerciala:

http://paintyourspace.com/wp-content/uploads/2009/07/coleus3.jpg

Sau un exemplu in care e crescuta sub forma de copacel. E absolut necesar un suport-tutore si ferirea de curenti de aer mai puternici, aceasta forma fiind foarte sensibila si cu o slaba rezistenta iar prin rupere s-a pierdut munca depusa pentru a obtine forma:

http://www.tucsongardener.com/Year00/Summer2000/Photossummer2000/coleus6.jpg

Pentru cei care nu au timp de cautare dar ar vrea sa vada o pagina de imagini dau direct si cautarea de imagini dupa cuvantul coleus pe google:

http://images.google.com/images?hl=en&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&hs=CYC&q=coleus&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Sa fac o observatie. Din pacate majoritatea paginilor ce le indic sunt e in engleza. Nu am ce face decat sa indic de regula astfel de pagini, pentru ca in engleza sunt majoritatea paginilor cu informatii bogate. Asta cam in orice domeniu si e normal sa fie asa pentru ca engleza este limba comunicatiilor deci si a internetului. Nu fac caz, nu excelez in engleza si uneori am dificultati. Dar ma gandesc ca daca cineva e intersat de ceva anume sunt destui care pot traduce informatii si a le oferi celorlalti sau poate gasesc singuri informatii interesante pentru a le comunica apoi si altora.

Acum vreo doi ani mai gasisem pagina unui european, din zona nordica daca nu ma insel sau poate Olanda, pagina axata tot pe coleus si care erau cateva imagini interesante cu coleus pe care le fotografiase el intr-o tara din extremul orient, daca nu ma insel Japonia. Erau niste containere si ghivece foarte frumoase cu coleus in fata caselor. Dar nu am mai gasit pagina. Poate o stie cineva.

Codruta

Multumesc Claudiu :-* Din nou ne oferi o multime de informatii utile.
Uite aici se poate vedea o poza putin mai mare  http://codruta.sunphoto.ro/plantele_mamei_mele/XIUTKQXEIRSVXNGVJHZ

Nicol Caloian


gabriela jalba

si e si frumoasa urzicuta aia !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Codruta

Dar pe varza aceasta cum o cheama? Va rezista peste iarna in gradina?

myosotis

La tine cred ca rezista. Popular, e varza decorativa. La mine, anii trecuti a ramas colorata pana a dat gerul mai serios, prin ianuarie. Acum, la vremea care se anunta, nu stiu ce s-o alege de ele.