Solul din gradina

Started by Codruta, November 23, 2007, 03:32:20 PM

Previous topic - Next topic

turturica

si facelia asta, unde se gaseste ?
ca eu in afara de lucerna, nu am vazut altceva  si ma gandeam sa iau si de asta ;
se mai spune ca e bun si lupin-ul, dar eu nu reusesc sa obtin nici cateva plante, darmite o parcela !
... si trifoi, borceag - ce o fi acela ?!

gomez99

cauta la magazinele de seminte traditionale - nu la supermarketuri. unde gasesti lucerna ar trebui sa gasesti si facelia. da nu te asteptat sa rezolvi totul intr-un an. nu stiu cit de mare e gradina ta, da eu mi-as planifica parcele de imbunatatit in fiecare an. as lucra cite una in fiecare vara, cu lucerna, mranita, facelia compost, ce e acolo, si eventual toamna as folosi-o la pus butasii peste iarna, ca sa nu stea chiar nefolosita.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

turturica

E mareee gradina mea, dar trebuie sa sap intai, apoi sa seman semintele acelea ?
mi-ar fi buna o motosapatoare, dar nu am ...
am gasit lucerna la 17 lei kg, mi s-a spus ca merge pt. 20 mp , as fi vrut macar pt. 10 mp; dar mai intreb si de alte seminte , si nu, nu am intrebat la supermarket, ci la insecticide, au si seminte acolo...

myky

vai, turturica, apeleaza la un specialist! :D :D


gabi_gabriella

Facelia poti gasi la magazinele apicole .E o planta melifera .


Codruta

Stie cineva daca exista ceva si ce anume cu care se poate amesteca pamantul din gradina si din ghivece, care sa previna aparitia mucegaiului, in special la bulbi, tuberculi, etc? Exista tot felul de solutii pentru a ajuta sa se mentina pamantul umed dar mie imi trebuie o solutie pentru a ajuta pamantul sa se uste mai repede.  ???

einsteinitza

Multa lume arunca cenusa de la soba prin gradina, neavand ce face cu ea.Totusi, cenusa e puternic bazica si schimba PH-ul solului.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

trandafira

Am citit ceva interesant si impartasesc cu voi :
Teste simple pentru sol
Componenţa solului alăuri de PH-ul său este un factor important în determinarea legumelor care vor creşte bine în gradina noastră, şi eventual în identificarea măsurilor de ameliorare a solului care pot fi luate pentru îmbunătăţirea producţiei. Un test simplu care va avea ca rezultat clasificarea solului ca nisipos, lutos sau bogat în humus, se poate face cu ajutorul unui pahar cu apă.

Se ia o cantitate de pământ, nu mai mult decât puteţi apuca cu o mână,  se pune într-un pahar (de preferat de sticlă, dar neapărat transparent) cu apă şi se amestecă puţin. Aveţi grijă unde puneţi paharul să nu murdăriţi prea mult :) dar şi să nu fie mişcat timp de 12 ore pentru ca apa şi solul amestecate să se decanteze. După 12 ore, fără să îl mişcaţi, uitaţi-vă prin lateralul paharului (vedeţi ce bine e că aţi ales un pahar transparent)  şiveţi observa că toate componentele solului s-au separat şi aşezat în straturi uşor identificabile.

Interpretarea rezultatelor se face astfel: nisipul se va depune pe fundul recipientului, argila deasupra nispiului, lutul deasupra argilei iar humusul va fi în stratul cel mai de sus şi/sau va pluti la suprafaţă. În funcţie de mărimea celui mai mare strat (exceptând cel de humus) vom putea spune despre solul din grădina noastră de legume că este preponderent nisipos, argilos sau lutos. Solul apropiat de ideal are proporţii egale de nisip şi argilă sub un strat mare de humus.

Alt indicator, de data asta din înţelepciunea strabunilor, combinată cu descoperirile ştiinţei, este reprezentat de plantele care cresc în mod natural pe un teren.

Pe teren uscat cresc de regulă plante care au rădăcina adâncă sau pot înmagazina bine apa (cele cu tulpina suculentă). Pe un sol umed cresc de regulă plante care nu au nevoie şă reţină apa şi care au rădăcini rezistente ce nu putrezesc usor.

Exemple orientative:
◦pământul argilos este preferat de : piciorul cocoşului de câmp, pălămidă, pătlagină, coada racului şi păpădie;
◦pământul bogat în humus este preferat de : racovină, muştarul de câmp, fumariţă şi spanac sălbatic;
◦pământul bogat în azot este indicat de : urzică, mătragună si busuioceasă;
◦pământul nisipos este preferat de: cimbrul de câmp şi troscot;
◦pămantul sărac în calcar este preferat de: sopârliţă, romaniţă puturoasă şi ridiche sălbatică;
◦pământul calcaros este preferat de volbură, mac, lucernă şi dumbet

IONUT

Aveti grija insa . asa cum cu o floare nu se face primavara, nici o singura buruiana aparuta in gradina nu va poate indica o situatie clara. Aceasta tehnica, daca o putem numi asa, functioneaza numai pentru terenurile acoperite cu multe buruieni de acelasi tip - care prefera acelasi sol.
Stirul  creste in solurile bogate in azot, trifoiul rosu  in cele cu mult potasiu, iar portulaca in pamantul cu cantitati mari de fosfor.

penelopa

Deci, eu am sol argilos (palamida, platagina, papadie ... la greu  ;D), sol calcaros (volbura, mac si lucerna), cu usoare urme de azot (stir). ;D

anasstasia

Daca la stirul creste pe solul cu azot, atunci e clar: am la azot, de-i spun eu vreo doua lui Mendeleev  =))