Gradina Einsteinitzei

Started by einsteinitza, January 30, 2008, 10:12:32 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Stefana, daca ai avut probleme cu urzicile, stai sa vezi cand fac eu la galeata, gainat macerat, si ud cu zeama la anumite plante ;D ;D ;D ;D ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

am aici un amic , care face macerat de gainat de pasare la butoaie de 200 L si-l ajut la carat cu galeata cam 1/2 zile ,trebuie spalate hainele f. bine si eu baie serioasa , dar va invit la el in gradina sa vedeti plantede cultura inclusiv pomi si vie !!! :)

gentiana

Nea Costeo crezi ca la mine in gradina nu-s acu galeti cu macerat de balega de vaci si oi sau cal?
da cine o sa aiba  niste frumuseti de copacei si de flori?

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sicamin

Eu pun intr-un butoi de plastic de 60 l si il tin afara langa pomi.Nu ii infiletez capacul ci il pun numai asa sa acopere si mestec in fiecare zi continutul (balega de vaca,urzici si apa ).

vernil

Sunteti nevinovati, parol ! Pai sa fi fost alaturi de mine, cand irigau in Dubai ... acolo nu exista canalizare si periodic se descarcau resturile ... care erau transportate si prelucrate, apoi  solutia astfel preparata dusa inapoi, dar nu in blocuri, ci pe langa  ;D Din momentul irigarii, cel putin un sfert de ora era un miros ciudat ... iar irigarea se facea periodic, cam de 4 ori/zi ... Nu va zic ca am prins si o vidanja sau cum i-or sice pe acolo ... moarte de om ...  ;D

mihail

Eu am un amic,care ..se pare..ca are aceleasi probleme ca si mine,adica la rindul lui se distreaza cind aude de retetele astea.
Anul trecut,m-am dus incintat la el,cu reteta Corinei,m-a amenintat  ca sa nu mai prinda la el daca vin cu chestii de astea.
Insistind mi-a oferit o explicatie: la ce folosesc toate acestea ? Ce rost are toata tevatura asta,de ce trebuie ca sa rabd toate mirosurile alea ? De ce trebuie ca sa pierd timpul cu preparea unor asemnea mixuri ?
Cind gasesti ingrasaminte corect si bine preparate,specializate pt. perioada de evolutie si nevoile plantei.Totul frumos ambalat la magazin.
N-oi fi eu Publius Aurelius Statius dar totusi: Qui prodest !
Iar cel care chiar s-a suparat pe mine, ca vin cu chestii de astea,este printre altele si secretar stiintific.

Ionela

Fiecare gradinar are propria reteta de succes si o foloseste consecvent.
Daca functioneaza, pentru ce sa o schimbe cu o alta??
Pe de alta parte una e vitamina C din sucul de lamaie, cu totul alta e vitamina C de sinteza. Aceeasi formula chimica, dar nici pe departe aceeasi eficienta ;) Cum am zitze, in sfarsit, tot ingrasamantul natural ii PRIMA!  :D :D
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

vernil

Quote from: Ionela on March 21, 2010, 07:21:08 PM
Cum am zitze, in sfarsit, tot ingrasamantul natural ii PRIMA!  :D :D

Pe care multe popoare il folosesc cu succes (arabi, chinezi, indieni)  ;D

sicamin

Si mai este si economic ,nu numai natural. :D

einsteinitza

Mihail, in primii ani ai gradinaritului la mine in gradina,am fost la intrunirea Asociatiei Rozieristilor la Gradina Botanica, pentru explicatiile de la taierile de trandafri.
Doaman de acolo, intrebata de cineva ce ingrasamant recomanda, a spus ca balegarul maturat e sfant.
Exista oameni care iau vitamine in lunile cu R ale anului, pentru a fi in forma si a nu simti astenia de primavara.
Sunt altii care fac catina cu miere, sucuri de fructe,pireu de urzici, suc de morcovi, iar rezultatele sunt foarte bune.
Asa e si la plante. Naturist sau chimic. Personal, nu mi se pare firesc sa dau milioane pe ingrasaminte chimice, cand pot sa iau fanul cu gainat de la cotetele mele sau ale vecinului, sa-l stochez un timp intr-o zona necirculata din gradina, si sa-l folosesc. Mi swe pare o risipa de fonduri, iar, daca ai vazut poze cu gradina mea vara, cred ca o duce foarte bine.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Mihail, eu nu vreau sa intru in polenici cu tine, desi imi plac discutiile chiar cand sunt pareri opuse, fiecare afla noutati din discutiile astea daca sunt civilizate si duse intr-o atmosfera placuta. De aceea, indraznesc sa discut pe tema asta cu tine.
Deci, te rog sa-mi spui sincer, ce asteptari ai tu de la gradina ta?
A doua intrebare, de ce scrii atatea informatii detaliate pe forum, desi le da gratuit si pierzi minute bune sa le structurezi si sa le sistematizezi?
Te rog raspunde la astea doua si iti spun si eu cum vad lucrurile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gentiana

Es le pun cu apa si apoi zeama  rezultata o amestec in proportie de 1 la 2 cu apa ca sa nu fie prea acida si sa "arda" plantele
Ma amuz pt ca azi am vazut intr-un catalog olandez...........balega de vaca granulata si costa o caruta de bani
asta ca tot rade un user de balega de vaca si ne recomanda chimicale
unde mai sunt gradinile eco si cele care se pot autointretine?
ca am mai avut o discutie  despre asta
apropo de grade stiintifice.........la ai mei in bloc sta un tip mare matematician,profesor a "n "generatii de ingineri,specialist in matematici superioare si chestii de astea,un tip absolut cretin in viata de zi cu zi;conduce masina ca si cum ar mana o birja,nu respecta nici un fel de regula;cu familia se comporta la fel,iar ca vecin e absolut imposibil,inundandu-si vecii fara vreo jena de mai bine de 35 de ani
 desi profesor de matematici superioare ,nu era in stare sa-i explice lu fii-su lucruri simple  ca ecuatia de gradul 1 si nu intelegea cum maica-mea poate sa-mi explice mie lucruri  pe care ea nu le preda

Felix

Fiecare este liber sa incerce metoda care-i place cat timp este multumit de ea. :)
Personal cred in natura si in tot ce tine de ea.
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

einsteinitza

Genti, nu e asa. Exista foarte bine si varianta lui. Curat, comod, exact, fara probleme de miros si vase murdare, haine imputite si alte cele. Eu tu si probabil si altii de aici sunt ca mine, mai...naturisti. Altii sunt mai modernisti. Nu se exclud una pe alta, eu chiar voiam sa deschid o discutie in care fiecare sa argumentam si apoi sa ne intoarce fiecare la gradina noastra, eu la lopetile de mranita , ceilalti la sacii cu superfosfat.
Dar vreau sa discut, nu sa pun o solutie pe tava.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

E bine că ne acorzi şi nouă o jumătate de zi  :) ................. chiar dacă e a 2-a jumătate. ;)

Deşi nu ţin să fiu de partea lui Mihail, de data asta trebuie să recunosc că şi eu sunt adepta produselor chimice  :o .... dar, numai din cauza mirosurilor. >:(  Am "alergie" la miasme de-astae de origine naturală. :(  Şi, dacă mai pun la socoteală "parfumurile" emanate de coteţele de porci şi vaă ale vecinei  ....  :(  Degeaba pun eu plante parfumate!!!!

einsteinitza

Dar discutia nu este numai intre noi doi. Nici macar nu a deschis-o unul din noi. Eu doar te-am provocat la o argumentatie.Eu nu reusesc sa tin minte nimic, daca nu capat informatiile legate de o farama de logica.Se poate spune ca m-am ramolit.
Daca imi explici de ce sa leg urcatorii la orizontala, atunci tin minte, daca nu, peste o saptamana nu mai stiu.
Am incercat vreo doi ani sa inteleg logica taierii pomilor fructiferi. Am citit tot ce s-a putut, aveam in cap numai palmeta , vas amelorat, etc. In fata pomului, tufa. Pana cand am adus pe cineva de la Statiunea Baneasa si mi-a explicat de ce tai fiecare ramurica. Taia si spunea de ce. Acum, imi tai singura pomii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Es, ceea ce spui tu "Eu nu reusesc sa tin minte nimic, daca nu capat informatiile legate de o farama de logica.Se poate spune ca m-am ramolit."
este perfect valabil in prima parte. O minte inteligenta nu poate memora ceva fara a intelege logic ceea ce memoreaza. Deci nu e vorba de ramolisment. Sunt chestiuni pe care le inveti logic in copilarie si nu le uiti toata viata. Sunt si chestiuni pe care ti le poate explica verbal cel mai bun  specialist in domeniu, si tu sa ramai tufa. Sau sa le memorezi papagaliceste si sa le poti reproduce, insa in momentul in care ar trebui sa le aplici, sa te trezesti intr-o imposibilitate absoluta!
Pe de alta parte pedagogii si toti "nebunii" (mai degraba nebuna-s eu ca nu-i pricep!)  care studiaza invatarea au ajuns la concluzia ca cel mai usor si temeinic se invata facand. Una-i sa citesc aici pe forum cu sa fac taierile la trandafiri (ca doar imi explica Es, gentiana, Mihail, Penelopa s.a. la nevoie!), alta-i sa iau foarfeca in mana, sa tai eu insami... si sa mai tai si corect!  (Pana nu am vazut efectiv cum se face disectia la broasca si nu am facut eu insami acest lucru sub supravegherea profesorului, pot sa afirm ca degeaba am citit tehnicile de disectie din manulele de respective. Ceea ce am inteles si am facut eu insami a ramas bine intiparit in memoria mea.)
Asa cum spuneam, practica este esentiala. Nu contest insemnatatea teoriei - are rolul ei si este absolut necesara, dar fara practica, se pierde enorm din valoarea ei. (Aceasta este opinia mea si nu o impun nimanui.)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

penelopa

Perfect de acord cu tine, Ionela! :)
Eu am descoperit singură că, numai făcând, înţeleg şi ţin minte.
Şi la PC, când vine Corcodel şi-mi arată "comenzile", îi spun să mă lase să fac eu ce-mi zice el. ;)
Uneori, mai şi notez (când nu sunt sigură că peste un timp mai ţin minte  ;D).

gentiana

parca n-ai avea o groaza de tinut minte
eu am descoperit ca vizual  ma descurc mai bine
daca imi explica cineva un drum ma descurc,daca mi-l arata o data,dupa aia il tin minte(bine inteles sa nu-l folosesc la 10 ani distantza si sa fie foarte intortocheat)

penelopa

Eeee, cu derumurile eu stau şi mai rău  :D. Nu-i suficient să mi-l arate cineva o dată. Trebuie să  mă duc eu singură, o dată, şi numai aşa îl ţin minte.

mihail

Corina:Mi-ai pus doua intrebari.Acum ori inca nu a coborit avionul de sus,ori ala a coborit iar eu plutesc incontinuuare, perpetuu.
La prima intrebare,nu stiu ce sa-ti spun.Uneori ma incearca multe indoieli.Dar,daca te referi la subiectul in sine,mi-am prevazut instalatia de irigat cu un dispozitiv care-mi permite ca sa adaug substantele necesare in apa care "pleaca" catre plante.Apoi,ea va trebui ca sa se descurc, fara ca sa implice exagerat de multa munca de la mine.
La intrebarea a doua,cerede-ma,m-am aplecat asupra ei,m-am uitat la ea din toate unghiuriule,n-o inteleg.Poate m-am ramolit si eu,cine stie ?
Te rog fii buna si reformuleaz-o sau explic-o .Regret ca ti-am taiat avintul unor "emulatii interioare ".(S.Oprescu)Multumesc.(iti doresc o saptamina placuta!)

einsteinitza

Uite, raspund eu la intrebari. Poate asa intelegi sensul. Cred ca din aceste raspunsuri se lumineaza motivatia alegerilor noastre ca principii de gradinarit.
Eu in primul rand mi-am dorit sa cultiv cat mai multi trandafiri. Daca puteam sa pun si in mijlocul sufrageriei ii puneam. In al doilea rand, dar pe acelasi loc, vreau ca gradina mea sa fie o prelungire a dealurilor ce ma inconjoara, adica sa pot folosi peisajul inconjurator ca prelungire a gradinii, unde sa te simti liber, neingradit de rogoare sau vreo geometri anume. Deci cat mai paroape de peisajul de deal.
In al treilea rand, mi-am dorit si multe produse pentru camara. Mi-am pus pomi fructiferi, coacazi,a grisi, capsuni si multe altele, chiar am incercat sa cultiv ciuperci pe busteni-lucru care nu mi-a reusit, dar mai incerc. Insa, dupa cum stii bine, chiar si pomii fructiferi i-am  amestecat printre arbusit de tot soiul, sa nu arate ca la CAP ;D
Din acest motiv, al integrarii in zona, nu-mi palc coniferele decat ca accente foooarte discrete, nu-mi plac trandafirii pe picior, desi am doi primiti cadou, nu-mi plac nici acele salcii plangatoare dar, tot asa, am fost cadorisita cu una si o iubesc. 
Imi plac pomii strambi, cu personalitate, imi plac palcurile asimetrice si imi place aleea serpuita.Imi place iarba pe care am facut-o semanand floare de fan, nu gazonul exact si curat, imi place faptul ca printre pietre iese iarba din loc in loc, imi place fantana cu muschi crescut.
Vreau de la gradina mea ca atunci cand intra un copil sa se descalte si sa fuga pe oriunde, ca-i voie, ca fiecare sa ia o saltea si sa o puna oriunde, ca nu se simte ingradit. Vreau sa nu ingradeasca nimic, sa am senzatia de libertate nu de constrangere.
Aceasta integrare in natura inconjuratoare, complet relaxata, ma face si sa nu ma deranjese mesteacanul stramb, sa nu stropesc decat chiar in cazuri extreme, deci primavara, ca sa stau cat de cat linistita, sa nu ma oripilez la papadia care apare peste tot ca din apa.
Astept de la gradina sa ma hraneasca si sa ma faca sa ma simt libera.
Nu vreau sa integrez gradina cu casa, nu vreau sa le placa prietenilor, nu vreau sa fie gradina perfecta, si nu vreau ca ce e acolo sa fie gandit la sange. Vreau doar parfum imbatator si senzatie de gradina uitata de lume.
De ce scriu atat, cand am fost de nenumarate ori acuzata ca ma dau mare, importanta, ca ma laud cu ce stiu.
Scriu mult si detaliat si pierd timp aici pentru ca urasc sa citesc in engleza mii de informatii pertinente.Vreau sa nfie si in romana netul plin de gradini frumoase, de experimente de tot felul facute de gradinari pasionati, sa pot sa caut un arbore sau orice alta planta si sa apara paginile in romana. Cu poze, cu impresii, cu sugestii. Si mai vreau ca lumea sa prinda microbul, asa cum am inceput eu sa cresc orhidee de aici. Habar n-aveam de ele si credeam ca sunt sensibile si fitoase. Iar aici am invatat cum se cresc, am devenit obsedata de anumite soiuri si culori, si am o casa mai vesela, si o preocupare frumoasa.
Stiu ca tot ce am scris pare plicrtisitor, dar eu am un spirit  aerian si poetic, chair daca nu par, care ma face sa cred ca aceste aspecte conteaza.


Acum spune tu, sa vedem cat ne deosebim.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

sophia

asta am pus azi in gradina pe langa bordura!!! vom vedea si va tin la curent cu poze!!multumesc

Ionela

Corina, am voie sa spun eu? :D

Scrie draga mea cat de mult, ca scrii extraordinar si te citesc cu drag (am certitudinea ca sunt multi ca mine)! Eu de pe acum te "acuz" ca nu scrii destul pentru lacomia mea, dar pentru tot ce scrii, sarut mana si gandurile tale nepamantesti!
La vara vin sa umblu descult prin gradina ta - se potriveste perfect rebeliunilor mele, in ciuda "constrangerilor" pe care mi le impun. Cum pot sa iubesc haosul, cand ador ordinea? Cum pot sa visez imperfectiunea, cand tind spre perfectiune? Este incredibil cat de mult ma pot regasi mintal in...  ideea ta de gradina, chiar si fara sa o "calc" cu piciorul  in realitate! Se poate pasi intr-o poveste? Intr-o poveste reala??



"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8