Gradina Einsteinitzei

Started by einsteinitza, January 30, 2008, 10:12:32 AM

Previous topic - Next topic

gabi_gabriella

Din pacate , a murit .Nu-i mergea bine de loc si dupa 2 ani am vrut sa o mut, dar mare mi-a fost mirarea ca a iesit ca din ghiveci. Nu a fost capabila sa isi scoata radacinile din balotul de pamant cu care am cumparat-o
Tocmai faceam planuri sa caut alta .
Nu se poate inmulti din butasi, ca salciile obisnuite?

gabriela jalba

Es, ma uitam pe pozele tale...... Doamne ce-a mai crescut gradina ta !!! Ma uitam la magnolia aia,sussan parca. Ce copac !!!! rata toate nemaipomenit !!!!  +rsp
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Da, Gabi, trebuie sa vii sa vezi, e de nerecunoscut! Magnolia aia e un exemplu de asa nu!  ;D nu mi- am imaginat niciodată cât de mare se face, adica cât de lata! Si mereu trebuie sa o tai fiindca blochează drumul! Si mereu se supăra ca bag foarfeca, se ard frunzele scoase la lumina!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Asta e panta de care ziceam, pentru care va ceream idei. Partea din dreapta s- a dezgolit de tot. Mi- ar place ceva colorat findcă oricum mi se pare ca e o varza de culori acolo, nimic nu merge cu nimic, dar asta e, greșeli de început. Nu mai am cum sa mut acolo, sunt plante vechi si crescute in pietriș, nu se poate sapa.
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103169843
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

lordu

Poate ar trebui sa pui o salcie pletoasa acolo.  +ham
Cind esti mort nu stii ca esti mort, e greu doar pentru ceilalti.
La fel si cind esti prost.
( Oana Pelea )

einsteinitza

Hai sa detaliez puțin. E vorba de petecul ăla de pietre din dreapta jos, pana la apa. Zonele cu pământ printre pietre au o palma, maxim doua câteodată.Deci printre pietre am nevoie de plante de stancarie. Salcia se exclude, poate distruge zona cu rădăcinile, fiind construită de noi, iar dedesubtul acelui deal este un beci mare. Pe de alta parte, copacii nu sunt permisi pe mal, ci mai încolo, fiindca fac enorm de multă frunza si asta implica sa curat eu lacul des. Nu prea am chef. Cerastium e o idee foarte buna, am sa mai sap si prin grădina Zamfirei care are multe chestii interesante! Oare garfoitele alea pitice si phloxul subulata ar rezista? In dreapta zonei am un cotoneaster foarte interesant, nu mai știu cine e, dar e tarator. E tarator nu ca cel obișnuit, asta chiar se lipește pe pietre si le îmbracă la fel ca un mușchi. Îmi place tare mult de el. Deci cu albul florilor lui merge orice.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Carina

Poate ar merge sa incerci si cu aubrieta, arata foarte bine in stancarii. Daca te uiti in albumul Rodicai, are niste exemplare superbe care se preling pe zidurile de piatra, arata foarte bine si am inteles ca nu sunt pretentioase
La mine nu am reusit sa le aclimatizez pentru ca am pamant negru si prea umed, dar intr-o zona cu un pamant mai saracacios si cu bolovani cum ai tu acolo cred ca ar merge excelent

zamfira

Dupa mine si asa cum vad eu fotografia, cel mai bine arata pietrele goale pentru ca fac un contrast foarte reusit cu vegetatia. De aceea, propunerea mea este sa pui o folie antiburuieni daca poti (o fasie condusa printre pietrele mari) si putin sub pietre si sa o acoperi cu pietris din acela numit margaritar. Eu spun ca plante in acea zona ar insemna o inflatie. Dar poti sa cultivi alge pe bolovani (daca ii ungi periodic cu apa in care ai fiert pastele, algele se vor forma de la sine de la umezeala apei). Parerea mea. 

einsteinitza

Uite la asta nu m- am gândit, ma gândeam in mod automat sa plantez ceva! E o idee foarte interesantă, am sa rumeg chestia asta! Nu am buruieni deloc acolo, am ceva coada calului care iese din când in când, dar mai trec curcile si țin locul curat. Da ma mai uit la poze sa vad cum îmi place, efectiv nu mi- am dat seama ca pot sa las asa!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

adrianam

Foarte frumoasa gradina! +apl
Si mie imi plac cum arata pietrele acelea fara iarba intre ele, dar tu iti dai seama mai bine cum le vezi si percepi in realitate.
Eu as mai pune in cateva locuri, diferite garofite pitice sau alte plante care sa nu iasa in evidenta decat cand sunt inflorite, in rest sa scoata pietrele in evidenta.

In alta ordine de idei, am vazut in poze ca aveai un Bonica langa salcia aceea splendida! Ce s-a intamplat cu el?

flordel

Si mie imi place cum arata acum cu pietrele dezgolite. +ham

einsteinitza

M-a tot uit si începe sa îmi placa si mie! =)) :-bd e culmea, cum mintea altcuiva te ajuta sa vezi clar, e o idioțenie, dar nici nu îmi trecuse prin cap sa le las goale! Multumesc tuturor! Am sa pun puțin Cerastium prin bunăvoința Rodicăi, dar puțin mai sus, chiar la început. Asta pentru ca poate culoarea Frunzișului mai atenuează albastrul cumva aiurea al bradului ăla!
Da, am un Bonica, ai ținut perfect minte :-bd, e acolo, la mine abia încep sa se deschidă trandafirii!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Pentru Cerastium lanata trebuie sa alegi un loc foarte insorit si in panta, sa "curga" in directia dinspre care bate soarele si sa nu aiba alte plante care sa ii tina umbra in apropiere. Este o planta de zone aride, perisorii de pe frunze au rolul sa impiedice evapotranspiratia. Daca ii oferi un astfel de climat, el va creste foarte putin si va face un covor compact, de o mare frumusete. Este adevarat, el creste si in locuri mai umbrite, dar atunci aspectul este cu totul altul, trebuie mereu tuns sa ramana scurt si... pe ansamblu, parca ar fi o alta planta.
Apa din apropiere determina un microclimat mai umed asa ca, dupa mine, plantele de stancarie uscata nu ar fi foarte fericite acolo. Mai degraba umbrofile cum ar fi heucherele (cele visinii fac un contrast cu acel conifer albastru) sau hostele.

einsteinitza

Zamfira, acolo nici nu știu exact daca e uscat sau umed! Sa explic. Lacul a fost facut într-un sant existent in curte, care era mai lung. Lacul este izolat cu folie. In capătul șanțului s-a construit beciul, din piatra, peste care e pus pământ, apoi pietriș si bolovani, apoi puțin pământ.deci grosimea stratului de pământ si bolovani nu e mare, iar pe partea de jos a pantei este chiar si capătul foliei dedesubt. Are orientare spre apus.zona se deshidratează foarte repede, apa nu sta fiind mai mult pietriș si neavând pământ mult dedesubt. Dar are in aer umezeala apei. Heucherele îmi plac, e si asta o foarte buna idee, hostele parca nu mi-ar surâde, au frunzele prea mari si compacte in comparație cu tot frunzișul ăla acicular si mărunt. Dar daca ar rezista, am heuchera si argintie si grena! Poate acum e momentul, ca tot e umezeala!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Atunci, incearca o pata de culoare (in partea de sus a pantei) cu heuchera si in rest pietrisul marunt printre pietrele mari. Daca doresti, pot sa iti trimit cateva feluri de Sedum: S. spurium Red Teppich, S. s. fuldaglut sau S. rupestris angelina. Are Dalia o fotografie pe care o ador cu un bolovan si pe langa care creste un Sedum dasyphyllum, parca (pag 11), asta https://www.flickr.com/photos/89395802@N04/8677506300/. Dar, la umbra, plantele de Sedum nu fac acele culori tari pe care le vedem in fotografii.
Sper ca nu se va supara Dalia, dar stie ca admir acea fotografie si nu imi atribui meritele ei.

einsteinitza

E superba poza, într-adevăr. Da, asa ceva. E soare acolo, pana seara, cu excepția a vreo trei ore din zi. Mi- ai dat tema de lucru ca nu prea sunt in tema cu sedumul , ce varietăți sunt.
Asa sunt frunzele salciei de ziceam ca sunt ca niste flori.
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103180860
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103180862

A înfrunziți într- un târziu si Fagul meu pe care l- am căutat multă vreme. Fagus sylvatica tricolor. Merge incet, dar e o splendoare.
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103180867

Aleea de bujori, nu înflorisera  încă, dar azi sunt cam tufliti  după ploaie .
http://corinas.sunphoto.ro/Din_gradina/103180874
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

M-am uitat si eu acum la poza,cind ai zis dreapta jos. Si ma gindeam ca oare de ce vrei sa acoperi pietre ??? Pe mine nu ma deranjau la ochi. E mai natur pietre golase decit vegetatie. Lasa sa se dezvolte acolo ce-o vrea natura.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=