cultura andivelor

Started by magda, February 11, 2007, 11:12:31 PM

Previous topic - Next topic

magda

Salut,

am citit cateva articole despre andive si mi s-au parut interesante. as vrea sa aflu mai multe informatii despre aceste plante : valoare nutritiva, tehnologie de cultivare a acestora etc. daca puteti sa-mi recomandati ceva material didactic va sunt recunoscatoare.

cara

Quote from: "magda"Salut,

am citit cateva articole despre andive si mi s-au parut interesante. as vrea sa aflu mai multe informatii despre aceste plante : valoare nutritiva, tehnologie de cultivare a acestora etc. daca puteti sa-mi recomandati ceva material didactic va sunt recunoscatoare.


bine-ai venit, magda!
sa speram ca se gaseste printre noi cineva care sa te poata lamuri cum e cu andivele. in ce ma priveste singurul lucru pe care-l stiu e ca imi plac in salata, cu portocale!  :D  :D  :D

mama4you

Exista 2 varietati distincte, ambele cu frunze in rozeta:


- andive crete,

- andive cu frunze aproape intregi, ondulate, rulate si usor dintate pe margine.



Acestea din urma sunt mai mult folosite in alimentatie.

Radacina pivotanta, tuberizata, are culoarea bruna la exterior si alb galbuie la interior. Frunzele sunt petiolate, lanceolat alungite, iar tija florifera apare in anul al doilea. Florile albastre sunt grupate in capitule. Fructele mici, costate, au perisori la extremitatea superioara. Semintele obtinute din plantele sanatoase, alese special in acest scop, pastrate peste iarna, isi mentin puterea de germinatie 3-4 ani.



Se seamana in februarie sub sticla, se replica si se pun in locul ales, primavara in aprilie. Au nevoie de caldura, 15-20 grade Celsius si umiditate inainte si dupa rasarire.



Se dezvolta bine in sol afanat, permeabil si cu pH neutru spre acid. Nu se aplica ingrasaminte in anul de cultura.


einsteinitza

Mama, poti sa ne spui ceva de andive, ai in gradina??
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mama4you

nu am in gradina, din pacate!

penelopa

Mie nu-mi plac, desi ar trebui sa-mi placa  ;D, dar, parca as cultiva cateva daca as sti cum  ;)

einsteinitza

Pene poate incepem noi, ca vad ca suntm singurele interesate. :D :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Căpşună

Ma bag si eu la andive, dar de unde luam semintele. Ca nu am vazut.
Cine incepe practica  ca eu nici macar la teorie nu ma stiu.
Hai ca vine vara, poate pana la toamna facem ceva.

Căpşună

Gata am gasit andivele. Daca a mai scris cineva, rog administratorii sa stearga.
Andiva (Cichorium inthybus var. foliossum) se mai numeste cicoare de vara, cicoare de Bruxelles, cicoare Witloof sau cicoare salbatica. Este o planta bienala, de la care sunt consumate frunzele inalbite, sub forma de salate. Andiva este o leguma aparte, in sensul ca apare pe piata in sezonul rece, din luna noiembrie pana in primavara. Este cultivata din antichitate, fiind pomenita in scrierile lui Pliniu cel Batran si Dioscoride.

Cum arata o andiva

Ca aspect, andiva are frunze mari de 30 cm, alungite, dispuse sub forma de rozeta. Forma lor variaza intre cele cu marginile dantelate si cele cu marginea usor ondulata, variatii intalnite in functie de soi.

Tulpina florala apare in cel de al doilea an, inalta pana la 1 metru si jumatate, in varful careia se afla o inflorescenta de culoare albastru-deschis.

Radacina andivei este pivotanta, ingrosata. Contine substante amarui precum inulina, proprietate datorita careia radacina se poate usca si macina, putand fi astfel folosita ca inlocuitor al cafelei.

Conditii de clima pentru andive

Andiva este rezistenta la temperaturile scazute. Germineaza la 10 grade Celsius, iar plantele apar la doua saptamani dupa semanat. Semanatul se face dupa jumatatea lunii mai, pana in iunie, destul de tarziu pentru o planta rezistenta la temperaturi scazute.

Practica a demonstrat insa ca semanatul inainte de aceasta luna duce la iarovizarea plantelor, acestea emit tije florale inica din primul an iar productia este compromisa.

In ceea ce priveste cerinta de apa a plantei, ea nu trebuie udata foarte des, deoarece radacina poate putrezi. De aceea solul potrivit este unul usor, nisipos.

Plantele tinere trebuie protejate de temperaturi sub 5 grade Celsius si au nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta.

Tehnologia de cultura a andivelor

Cultivarea andivelor se face in doua etape:

Etapa 1: producerea radacinilor tuberizate

    * Semanatul: intre lunile mai-iunie, pe teren plan sau straturi inaltate
    * Intretinerea culturii: prasitul este foarte important, mai ales in primele stadii de vegetatie. cand plantele au 3-4 frunze adevarate, se face un rarit, lasand 10-15 cm distanta intre plante
    * Recoltarea: are loc toamna incepand cu luna octombrie, pana permite timpul. Radacinile se sorteaza si sunt pastrate cele care au grosimea de cel putin 3-4 cm la nivelul coletului

Etapa 2: fortarea radacinilor

    * Fortarea radacinilor se poate face in santuri incalzite, in sere, rasadnite sau alte adaposturi calde, la intuneric. In primele zile, temperatura se mentine la 12 grade Celsius, dupa care creste treptat la 18 grade, timp de 20 de zile.
    * Recoltarea papusilor de andive se face dupa 3-4 saptamani, cand acestea au minim 10-12 cm lungime. Papusile se taie manual, pastrand o bucata mica din radacina, si se pot pastra inchise in folii de plastic la frigider, invelite cu hartie care sa nu permita trecerea luminii (pentru a fi pastrate etiolate).

Soiuri si hibrizi de andive:

* pentru recolte extratimpurii si timpurii: Primo, Secundo, Flash F1 si Zoom F;
* pentru cele semitimpurii: Tertio, Bruxelles, Witloof, Bea F1;
* pentru recolte tarzii: Kwarto
* pentru spatii protejate: Bacau 3

GElax

Alte chestii rafinate şi bune şi scumpe +hypno
Viaţa fără un nimic ar fi un nimic şi nici nimicul nu ar mai fi.