Plante din seminte ?

Started by Schnuppe, February 15, 2008, 10:28:30 PM

Previous topic - Next topic

sicamin

Eu am pus samburul direct in pamant ,dupa ce l-am tinut in apa calduta o noapte. A crescut destul de repede ,dar in al doilea an a inghetat ,ca nu am avut inca pusa instalatia de incalzire in noua casa.

Codruta

Ionela, mama mea a pus seminte intr-un ghiveci cu alte plante. Are boala aceasta de a pune tot felul de seminte in diverse ghivece si apoi se intreaba oare ce planta or fi? :D Nu a tratat semintele cu nimic, nu le-a oferit nici un tratament special, doar apa pe care o dadea la planta care era in ghiveciul respectiv. Nu stiu dupa cat timp a rasarit dar sigur nu a durat foarte mult. Citind ce s-a scris aici, pe forum si auzind cum a procedat ea m-a umflat rasul; uneori incercam metode care mai de care mai complicate si rezultatul nu e deloc pe masura asteptarilor iar altii au succes cu metode clasice - seminte in pamant si udate, fara niic un fel de tratament special. Uite asa arata planta anul trecut http://codruta.sunphoto.ro/plantele_mamei_mele/QIHNSGDXKNMSAFVDLIS De atunci a crescut mult si a ciupit-o. Saptamanile trecute cand a zugravit a scos planta in balcon. Cu toate ca balconul e inchis ceva nu i-a placut deoarece acum frunzele sunt maro pe margini.

Ionela

MULTUMESC TUTUROR!!

Am mai multe seminte asa incat pot experimenta diversele metode;) Sa imi tineti pumnii - este prima data cand pun la germinat altceva decat conifere...  ::)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Codruta


Ionela


Thank youuuuu!!! Sa vedeti ce reusite voi avea!!!
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

myosotis

Asteptam recolta de Avocado  ;)
Codruta, din doua una  :D frigul sau soarele primavaratic au ars frunzele.

Codruta

Mama crede ca a fost frigul deoarece nu a fost soare in acele zile. Spunea ca plantele au rasarit dupa 3-4 luni.

Erwin

Si la a durat cateva luni pana a rasarit planta.
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

Codruta

La un moment dat mama a schimbat pamantul din ghiveciul in care erau semintele (eu cred ca a si uitat ca sunt acolo :D ) si a gasit semintele crapate si cu radacini. Dupa un timp au aparut si plantutele.

mihail

Am ramas dator cu niste raspunsuri.
HE-HE-HE...nu am uitat.
Astazi,la facultate,mi-am intrebat profesorii (prodecanul merge ?) depre relatia "nepotrivita" dintre pamint si cupteurul cu microunde. ::)
Miine incepe Jihadul.

mihail

Asadar exista mai multe curente de opinie cu privire la sterilizarea substratului. Dupa opinia unui profesor titrat de la Fac. de Horticultura din Iasi, acesta nu exclude necesitatea sterilizarii pamantului, atunci cind se impune. Dar...
Folosind cuptorul cu microunde se intampla exact ce a scris Corina  cu cateva posturi in urma. Pe langa distrugerea microorganismelor daunatoare, se distruge si microflora benefica din pamint, acesta devenind o masa "amorfa" lipsita de calitatile necesare. In acest caz trebuie sa se adauge substante nutritive suplimentar (in plus).
Nici metoda clasica de sterilizare in cuptoare obisnuite nu este indicata, tot din acelasi motiv.
Cea mai buna metoda ramane sterilizarea cu abur sau cu apa fierbinte la anumiti parametri stabiliti foarte precis.

PS. Dupa cum viata ne demonstreaza, "mihail iar nu spune prostii"   ::)

stefana

Dar daca eu consider ca sterilizand un substrat nou, pe care il amestec cu o parte din vechiul substrat (care isi pastreaza propriile microorganisme benefice), crezi ca gresesc?

stefana

M-am exprimat gresit gramatical :D, dar n-am avut cum corecta :D

Felix

Este bine sa experimentezi..oricand pot aparea rezultate interesante.
Pana nu faci niste teste comparative repetate de minimum 3 ori este mai greu sa anticipezi un rezultat.
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

mihail

Stefana, eu am intrebat un profesor,care cu greu a vrut ca sa-mi raspunda.Are anumite indoieli,stie cint sind diferite curente,dar nici nu vrea ca sa renunte la convingerile personale.
Fiecara face cum crede de cuviinta,dar pina la urma principiile descrise mai sus,ramin.

Felix

Da,Mihail,principiul sterilizarii ramane pentru ca intr-adevar acesta este scopul sterilizarii..distrugerea oricarui microorganism.
Ar fi totusi interesant de testat efectele folosirii de pamant sterilizat, ca hobby bineinteles ca nu se  va apuca nimeni sa sterilizeze pamantul de pe camp pentru a planta varza :)

Stefana, a amesteca un mediu steril cu un mediu nesteril este un lucru inutil..microorganismele nu sunt substante chimice la care sa poti controla proportiile, sunt organisme vii ce se multiplica exponential.

Pe de alta parte sterilizarea cred ca este ineficienta atata timp cat experimentul nu se desfasoara intr-un mediu controlat si steril.
Parerile pot fi contrazise totusi de realitate, de aceea eu sustin ca orice idee trebuie testata :)
"Simplicity is the ultimate sophistication" - Leonardo Da Vinci

gentiana

Quote from: stefana on March 20, 2010, 10:35:48 AM
Dar daca eu consider ca sterilizand un substrat nou, pe care il amestec cu o parte din vechiul substrat (care isi pastreaza propriile microorganisme benefice), crezi ca gresesc?
Stefana eu nu cred ca poti gresi incercand amestec
(asta ma duce cu gandul la cele 2 tentative ale mele de a interactiona cu profesorii de al medicina veterinara si deziluziile pe care mi l-au lasat......as spune ca profesorii pot gresi,depinde de oameni)

myosotis

Sterilizarea se face cu un scop. De exemplu, se sterilizeaza substratul pentru semanarea cactusilor. Pentru a le oferi  conditii asemanatoare mediului de unde provin. Cum spunea cineva, sunt mancatori de piatra.
De asemenea, la orhidee se folosesc medii sterile pentru inmultire.
Nu vad de ce ar steriliza cineva substratul pentru rosii, vinete, copaci sau mai stiu eu ce planta care nu poate supravietui decat in substrat organic.
Cand se face rasadnita (traditionala, cu ingrasamant organic), substratul din rasadnita se poate ''steriliza'' cu apa fiarta, abur, formalina, etc. In acest caz se doreste eliminarea de boli/ciuperci/insecte nedorite care pot sa apara din ingrasamantul organic si sa distruga rasadurile.

mihail

Sint incintat ca discutia despre sterilizarea pamintului a luat-o pe un drum serios,avind loc acum o dezbatere matura.
Totusi n-am uitat de unde a plecat,aceea ca cineva recomanda/afirma ca a efectuat sterilizarea in cuptorul cu microunde.Mi-a exprimat nedumirirea atit eu cit si Corina (ordinea este inversa),dar inafara unei  "expresii magulitoare" nu am primit altceva,ca arugument.
De aceea m-am cocentrat  pe subiect,cautind surse cu reputatie dar si cu mare experienta,pt.documentare.
Mi-am zis ca problema este prea serioasa ca sa o expediez avocateste.
Ar fi interesant,daca sint si alti colegi care au efectuat sterilizarea la microunde si care sa relateze curajos,ce rezultate au inregistrat.
In definitiv s-au scris atitea depre mitul Liniei Maginot.

Erwin

Da, cei din Singapore, asa au sterilizat. De la ei am preluat metoda. Iar la ei rezultatele au fost cele dorite.
Regula no. 1: Oamenii nu-s ceea ce par!
www.erwin.sunphoto.ro

Ionela

De unde se ajunge la vorba mea practic... Cei ce vor sa sterilizeze, sa sterilizeze. Cei ce nu vor, sa nu o faca. Unde-i problema de fapt? Nu stiu ce mare dilema am disecat aici - merge prin ambele metode, deci care-i concluzia??

Felix, tu ai luat in calcul doar microorganismele - deh, ciupercofil (stiu ca se spune mico-, dar am vrut sa fiu obraznica). Puneti-va si urmatoarea problema. Metoda de sterilizare... fie microundele, fie temperatura inalta afecteaza sau nu si alte caracteristici ale solului? Sa spunem structura chimica a elementelor din sol. Acizii humici sau mai stiu eu ce!

Tot experimentul facut cu manuta personala ramane sfant! Imediat ce ai rezultate reproductibile (dupa cel putin 3 repetari) vei spune ceva de genul: "Da, oameni eu am experimentat in conditiile x de y ori cu semintele plantei z si am obtinut rezultatul w. Pot sa afirm cu certitudine ca metoda prezentata afunctionat/ n-a functionat, independent si indiferent de ceea ce scrie in carti sau de ce a spus profesorul cutare." (Oricum teoria probabilitatilor demonstreaza ca, asa cum exista profesorul Cutare de parere PRO, exista si profesorul Cutarica la fel de bun si celebru, de parere CONTRA.) Nu-ti ramane decat sa verifici personal, pentru ca apoi sa vorbesti pornind de pe o baza solida.

"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Da, iar cum de fiecare data in punga de pamant gasesti altceva, mai bine faci cum crezi si lasi experimnetele.
Ionela, discutiile sunt benefice. Din ping-pong-ul cu idei ni se cristalizeaza concluziile.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Quote from: einsteinitza on March 20, 2010, 05:59:32 PM
Da, iar cum de fiecare data in punga de pamant gasesti altceva, mai bine faci cum crezi si lasi experimnetele.
Ionela, discutiile sunt benefice. Din ping-pong-ul cu idei ni se cristalizeaza concluziile.

Acum a grait vocea experientei ;) Daca ai o astfel de voce prin preajma, experimentele chiar sunt inutile. Dar parca si experienta vine experimentand ;D ;D ;D  De unde deducem importanta practicii! Ca la teorie toti suntem buni :D :D :D (as vrea eu!)
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

GetaV

Eu sunt putin mai traditionalista ,las natura sa faca selectia ,nu sterilizez ,nu folosesc stimulatori....mai stiu eu ce metode noi. Din experienta proprie am constatat avantajele si dezavantajele noilor tehnologii,si ma intorc la vechile metode ,ce rezista bine ,ce nu ,mai incerc