Despre capsuni...

Started by Aricica, February 21, 2007, 02:07:28 PM

Previous topic - Next topic

Aricica

Am cumparat de curand un plic de seminte de capsuni (oare care plural e corect: capsuni sau capsune ?)  si as fi interesata sa stiu cand trebuie sa le seman si cam ce conditii prefera?
Am citit ce scrie pe plic si pe net, as aprecia cateva informatii din experienta proprie a celor ce au cultivat asa ceva in gradina proprie.

penelopa

Aricica draga,  am si eu capsuni (daca e voraba de planta,  pluralul este "capsuni" iar la fruct, pluralul este "capsune"), dar  le-am obtinut din rasad. N-am auzit de niciun amator  pana acum sa obtina capsuni din seminte. Am fost convinsa ca numai gradinarii - specialisti realizeaza asa ceva.
Se inmultesc foarte usor si repede ca,  la un moment dat,  nu stii cum sa mai scapi de ele. Din cateva plante - rasad puse primavara,  pana in toamna se dubleaza. Fac niste tulpini aeriene care,  atunci cand ating pamantul,  formeaza radacini si rasar alte plante. Chiar trebuie rarite fiindca altfel nu mai obtii fructe mari.
Rasaduri de capsuni gasesti primavara in toate pietele. Dar daca tot ai luat seminte,  nu-ti ramane decat sa testezi. Pune-le si tu intr-un vas  la germinat ( in casa, la cald) si cand  au 2-3 frunze (daca-ti ies, binenteles), planteaza-le in gradina.
Poate mai primesti si alte sfaturi.
Succes!
Penelopa

diana

http://dexonline.ro/search.php?cuv=capsuna
http://dexonline.ro/search.php?cuv=capsun
Mai nou ma preocupa si pe mine cultura capsunilor si in cautarile mele am dat de seminte asadar merge si metoda asta. Eu am comandat cateva soiuri noi de capsun -dar stoloni- si mi-au confirmat comenzile insa pana acum - cam de 2 saptamani- nu am primit nimic. Mai astept...desi ma cam indoiesc ca mai primesc ceva :cry:

Aricica

Multumesc frumos fetelor, pentru lamuriri.
Penelopa, stiu cum arata capsunile si stiu si ca se inmultesc mai usor prin stoloni. In copilarie, mi-am petrecut vacantele la bunici, la tara. Si aveau o suprafata de capsuni destul de mare, care se tot marea in fiecare an... :) Primul lucru care-l faceam cand ajungeam  acolo, era sa-i cer bunicii mele un castron mare de lut ars si sa fug repede in gradina si sa-l umplu varf cu capsuni. :)
In schimb nu stiam ca rasadurile de capsuni se gasesc primavara in piete... cel putin aici in Bucuresti nu am vazut nici-odata asa ceva in piete... dar mai stii, poate ca nu eram eu atenta sau nu ma uitam unde trebuie :) .

M-ar fi interesat ceva din experienta proprie: cam in ce luna sa le plantez, cam ce conditii prefera? La bunica erau intre parcela de pepeni si zona randurilor de vita de vie si stiu ca le uda cam des.
Oricum, am sa le seman cat de curand si am sa va tin la curent cu ce se intampla. :)

penelopa

Imi pare rau, Aricica, dar cu experienta proprie  stau foarte prost. Am primit in primavara anului trecut cateva rasaduri de la un vecin  pe care le-am plantat  intr-un loc de pe care am curatat,  in prealabil, pirul. Am tinut o vreme ritmul cu plivitul dar pirul m-a invins si a invadat din nou locul acela. Si dupa toate acestea,  cand am adus pe cineva sa-mi tunda iarba,  a tuns tot,  inclusiv capsunii. Abia in toamna am recoltat cateva fructe mici si prapadite.
Am inteles din aceasta experienta ca si capsunii necesita conditii speciale pentru a se dezvolta  si nu cum credeam eu ca,  oriunde plantezi capsuni...... aduni fructe cu castronul!!!

Penelopa.

gabriela jalba

Arica...doi ani la rind am pus saminta si nu a iesit 1 fir. Sa zic ca primul an le-am pus la "uhai bade!!" , dar a doua oara mi-am dat toata silinta...,si nik-nik !! Am de multi ani in gradina,dar rar au fost ingrijite...Cind le-am dat cit de cit atentie,am cules cite ceva, in rest umblam prin buruieni sa gasesc ici-colo cite una. Anul asta vreau sa-mi pun pe verticala, ca poate asa le-oi intretine mai usor. Din puiuti e mai simplu. Faci rinduri bilonate, le pui pe creasta, si pe lateralele bilonului pui plastic ( pungi:" sacosa" reformate,saci de plastic,resturi folie)  sau rumegus marunt. Tin umezeala,creste greu buruianul,nu se murdaresc fructele de pamint. Le rupi periodic din stoloni( lasi cit crezi ca ai vrea sa mai plantezi) ,ca sa aiba spor la floare si fructe. Poate anul asta mi-o ajuta Dzeu sa ma tin putin si de ele...
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Trofin Petrina

Bun gasit tuturor de pe acest forum  :) . Iata ca din fericire am un manual de horticultura unde se spune si despre cultura capsunului.
Am sa va scriu tot ce e aici si sper sa va fie de ajutor.
Capsunul este o planta perena, semierboasa ce formeaza tufe de 15 -40 cm inaltime. Are o tulpina scurta si foarte ramificata. Fiecare ramificatie a acestei tulpini poarta cate o rozeta de frunze si un mugure florifer in pozitie terminala, precum si mai multi muguri vegetativi in pozitie laterala. Din mugurii vegetativi iau nastere niste tulpini taratoare, stolonii (8-20 ). Pe fiecare stolon, apar, 3-6-8 rozete de frunze care se inradacineaza si fiecare din ele constituie o planta noua, care se foloseste la infiintarea noilor culturi.
Capsunul poate rodi in anul plantarii sau cel tarziu in urmatorul an si rodesc bine pe o perioada de 4 ani. Dupa asta trebuie infiintata o noua cultura.
Daca vreti fructe aromate trebuiesc plantate in lumina directa.
Iarna nu suporta temperaturi sub 12 grade C, fara a fi protejat de zapada sau un strat de frunze, gunoi, etc.
Are cerinte mari fata de umiditate, umiditatea in sol trebuind sa fie mentinuta la 65-70 %. In ciclul anual al capsunului exista doua perioade critice pentru apa; prima etapa in timpul infloritului, legarii si cresterii fructelor si a doua dupa recoltarea fructelor.
Prefera solurile usoare, afanate, fertile, cu ph 6-6,5 %
Pentru a infiinta o cultura se fac urmatoarele: 
- se ara la o adancime de 40-45 cm
- se ingrasa pamantul cu gunoi de grajd fermentat
- se planteaza stolonii cu distanta de 80-90 cm intre randuri si 20-25 cm pe rand. PLantarea se face in luna august in zona de sud a tarii si primavara devreme in zona nordica a tarii.
- in timpul verii se intretine terenul curat de buruieni si se indeparteaza stolonii in mod repetat
3 prasile inainte de inflorit
- la intrarea fructelor in parga, sub plante se asterne un strat de paie.La fel de bine se poate pune folie inchisa la culoare care impiedica si burienile sa creasca si totodata mentine si umiditatea in sol.

Si cam atat cu teoria :) Practic am vazut deja la parintii mei capsuni plantati in sticle de plastic. Tatal meu e foarte mandru de realizarea lui si ii place sa o numeasca "bucatica lui de Spanie" :))

Numai bine tuturor:)









http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

atila

Anul asta este al treilea de cand imi produc singur capsunile. Materialul biologic de pornire a fost... gradina vecinului! Daca in primul an a fost asa-si-asa, anul trecut a fost o minunatie de productie! (de fapt, toate fructele mi s-au facut intr-o veselie!)  ;D
Stolonii i-am prelevat si plantat in aceeasi zi. Distanta dintre randuri nu a fost chiar de 90 de cm (undeva pe la 70 cm). Ideal, la carte, se spune ca in anul plantarii e bine sa nu ii lasi sa fructifice si sa indepartezi si stolonii. Eu nu am avut "puterea" sa respect teoria... Anul asta am refacut straturile, pentru ca s-au prea inmultit si deja era padure! Am facut si o experienta, anul acesta: am pus un strat cu folie... Atasez si fotografia... Sa vedem ce o iesi!

[attachment deleted by admin]
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

larisa

Anul trecut am luat un plic cu seminte de capsuni si un plic de seminte de muscate curgatoare  de la FRANCHI.Plina de elan ,am semanat semintele si in fiecare zi ma uitam sa vad de rasare ceva.Au rasarit,dar spre dezamagirea mea ,capsunii s-au dovedit a fi fragute iar muscatele din peltatum  au ajuns zonale.

Spun ca sunt fragute pentru ca am in gradina din acestea si le cunosc,Totusi le-am pastrat sa vad ce rod fac














Trofin Petrina

Sursa este "Manualul de horticultura si viticultura" pe care il am de pe timpul liceului si am zis ca o sa-mi prinda bine candva:) Iata ca si-a dovedit si utilitatea pana la urma:)
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

simona2

Eu am un soi de capsuni care rodesc  aproape tot timpul....pana da bruma . Nu stiu cum se numesc.

myky

am auzit si eu in primavara aceasta, mi-a promis un coleg ca imi aduce la toamna

sicamin

Sant tare suparata   :(  ,azi am primit capsunii gigant, care numai capsuni nu sant. Doua ghemotoace de plante deshidratate si mucegaite.Au pus pachetul joi inainte de Pasti si cum a fost inchis pana azi ,cand am ridicat pachetul  si am deschis punga in care sau gandit sa puna plantele ,am ramas blocata.Am crezut ca voi avea capsuni GIGANT si URCATORI dar nu am avut noroc. Am facut niste poze  dar le pun mai tarziu.

myky

imi pare rau pentru tine sica, iti inteleg dezamagirea, mi s-a intamplat si mie, nu cu capsuni, cu alte flori

atila

Suna la Oradea si spune-le de situatie. Poate au ei o solutie... poate iti trimit, ca reparatie, altele! Oricum, eu nu as renunta sa incerc si cu cei pe care i-ai primit! Cu un pic de dragoste si noroc, poate vei repara! Succes! ;D
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

simona2

Dupa parerea mea degeaba mai suna la Oradea . Din pacate , firmele nu-si asuma si riscul transportului .

Aricica

Quote from: myky on April 11, 2007, 07:16:04 AM
pai transportul ca transportul, dar daca au fost mucegaite, cred ca e de la ambalare necorespunzatoare
myky, mucegaiul plantelor nu apare neaparat de la ambalare necorespunzatoare.
Principala cauza este locatia necorespunzatoare: colet inchis pentru o perioda lunga, fara posibilitatea de aerisire a plantelor. Pentru unele plante, mai ales pentru cele sensibile, lipsa aerului pentru mai mult de 48-60 de ore poate fi fatala. Deci aici interivina problema transportului prelungit, si implicit vina apartine postei romane, sau fiormei de transport care intarziat livrarea coletului in termenul corespunzator/declarat.

simona2

Toti ne asumam anumite riscuri cand comandam . Din pacate , nimeni nu ne despagubeste.

diana

Quote from: sicamin on April 10, 2007, 08:49:10 PM
Sant tare suparata   :(  ,azi am primit capsunii gigant, care numai capsuni nu sant. Doua ghemotoace de plante deshidratate si mucegaite.Au pus pachetul joi inainte de Pasti si cum a fost inchis pana azi ,cand am ridicat pachetul  si am deschis punga in care sau gandit sa puna plantele ,am ramas blocata.Am crezut ca voi avea capsuni GIGANT si URCATORI dar nu am avut noroc. Am facut niste poze  dar le pun mai tarziu.

Imi pare foarte rau sa aud asta! Eu am avut noroc poate ca i-am primit inainte de Paste. Sfatul meu este sa incerci o "resuscitare" a stolonilor. Tatal meu deja i-a plantat si sunt o splendoare! Mai intai i-a "tratat" cu un amestec de argila si gunoi de grajd (mocirlire se numeste cred), i-am lasat asa 2 zile (din cauza sarbatorilor) si apoi i-am plantat in solar (doar pe cei agatatori). Vreau sa mai spun ca si eu am avut momente de panica la gandul ca poate ii pierd! Pun poze maine sa ii vedeti!

Aricica

Quote from: diana on April 11, 2007, 05:07:55 PM
Imi pare foarte rau sa aud asta! Eu am avut noroc poate ca i-am primit inainte de Paste. Sfatul meu este sa incerci o "resuscitare" a stolonilor. Tatal meu deja i-a plantat si sunt o splendoare! Mai intai i-a "tratat" cu un amestec de argila si gunoi de grajd (mocirlire se numeste cred), i-am lasat asa 2 zile (din cauza sarbatorilor) si apoi i-am plantat in solar (doar pe cei agatatori). Vreau sa mai spun ca si eu am avut momente de panica la gandul ca poate ii pierd! Pun poze maine sa ii vedeti!
poze, poze... vrem poze neaparat. Nu credem doar pe vorbe :)  :D ;D

sicamin

Azi am lucrat in gradina si abia acum am  putin timp sa va spun de capsunii mei. Am vorbit cu ei la tel. si au spus ca vor trimite altii.Vina ,dupa parerea mea este a celor de la expeditie.Au facut un '' manunchi' de stoloni si l-au pus in punga de nylon,a legat bine punga cu un elastic si in cutie......de carton lipita cu scoci. Ei au trimis pachetul joi si cum posta nu a lucrat pana marti ,plantele au stat inchise si au mucegait in punga. Am incercat azi sa mai salvez cateva care mai aveau un firicel vag de muguras dar mie sa nu ocup terenul degeaba.Am sa va tin la curent daca  totusi voi avea capsuni.

atila

mugurele central este important, daca el e inca ok, cred ca merita sa-i dai o sansa! ;D La cei pe care i-am plantat anul asta am deja floricele, asa ca am pregatit borcanele!!!!  :D Mai trist este ca am "dobandit" niste cartite care cam fac ravagii in gradina...  >:(
Niciodata nu este prea tarziu sa te asiguri -http://forumasigurari.luxdesign28.ro

penelopa

Dupa cum v-am scris la inceputul acestui topic,  am incercat si eu cu capsunii comuni dar terenul neingrijit ( cu mult pir) nu mi-a dat satisfactia sa am fructe pe saturate! Le-am lasat balta pana voi erbicida o bucata de teren pe care s-o amenajez special pentru capsunisi   si mi-am incercat norocul cu un butas cumparat de la Metro de capsun catarator. L-am plantat cu rumegusul din jurul radacinii cum era ambalat  (asa scria in prospect)  si ma tem ca am facut o mare prostie. Deocamdata i-a iesit un lastar  firav,  albicios. Oare ii v-a permite rumegusul acela sa se dezvolte radacina si sa creasca o planta..... cataratoare? (L-am plantata la radacina unui prun ca sa-l  catar pe el)

Ideea cu folia am citit-o si eu in revistuta Practic cu vreun an in urma. Spunea acolo ca  se recomanda sa fie pusa  inainte de a se face fructele pentru ca acestea sa nu se murdareasca. Dar cred ca are si rol de asfixiere pentru buruieni.

Despre cartite am auzit ca cea mai buna metoda de indepartare sunt niste aparate mici cu ultrasunete.
Anul trecut si-au  facut  aparitia si la mine in gradina din spate,  vreo 7-8 musuroaie de cartita. Nu stiu ce a speriat-o ca a plecat de buna voie si nesilita de nimeni. Eu doar am adunat pamantul  din musuroaiele ei pentru flori (zice-se ca e  bun). Sau poate a renuntat fiindca n-a gasit decat radacini de pomi  si pir.


Aricica

chiar sunt curioasa si eu, daca stie cineva ce-i cu rumegusul acela...
eu am plantat un trandafir din acela albastru si din indicatiile de pe ambalaj eu am inteles ca trebuie sa dau la o parte rumegusul... ba chiar am tinut radacinile in apa pentru cca 2 ore ca sa il hidratez un pic inainte de a-l pune in pamant.

myky

pentru ca pene a adus vorba de "practic" eu aseara am rasfoit colectia de practic si am gasit suportul pentru plantarea capsunilor pe balcon, si referitor la alungarea cartitelor, se stie ca exista in comert aparate pentru alungarea cartitelor, am inteles ca este mai scump ( peste 100 lei), dar cineva spunea ca a alungat cartitele cu un ceas desteptator , daca gasesc poza o pun, era un ces pus intr-un cilindru de ceramica sau tabla acoperit cu un glob de sticla, din acela care se foloseste la iluminatul exterior, hai ca v-am zapacit, daca chiar vreti sa stiti, ziceti si caut poza.