Albina

Started by lovetulip, September 15, 2008, 05:53:00 PM

Previous topic - Next topic

Nicol Caloian

Mio, cred ca sunphoto e pe butuci. Eu n-am reusit sa vad nicio posa in seara asta.

paraschivvvv

Viespile din punct de vedere agricol sunt daunatoare pentru stuguri ale caror boabe le sparg avand trompa dura si apoi albinele vin si sug sucul dulce.Nici prigoriile sau popular albinarel (caci mananca albinele mai ales in perioada de imperechiere si cand se pregatesc pentru calatoria de toamna spre alta tari cu clima calda si in mai se reantorc la noi la un nou ciclu) nu se hranesc cu vioespi.Viespile rar fac  serviciul de polenizare,iar viespea mare=numita lupul albinelor, ataca chiar si albinele pe care le omoara si se hranesc cu gusa albinelor incarcate cu miere.Nici alte pasari nu consuma viespi asa ca o concluzie viespe este mai repede un daunator in ciclul de ambianta insecte- plante.Viespile au parte abdominala galbena cu dungi pronuntate  negre iar albina este cu abdomeniul galben inchis sau spre negru si dungile mai putin pronuntate;viespile nu convietuiesc in stil de roi fiind mai mult solitare si doar in perioada  inmultirii sunt intr-o colectivitate alcatuind forme ce aparent ar putea fi numite faguri-mai repede cuiburi de viespi si nu sunt din ceara neposedand organe ceriere  ca albinele tinere la o anumita varsta si care au organe ceriere albinele numite ceriere.Albinele lucratoare sunt cele care fac polenizarea majoritatii plantelor ,trantorii sunt mai mari ca lucratoarele si au rolul doar de inmultire fiind mentinuti in stup doar in perioada de primavara-vara pentru imperechiere cu o matca (regina) tanara ce este singura intr-o colonie (stup).Pentru imperechiere este nevoie pentru  ca o matca sa devena productiva de cca 7 trantori ce se selectioneaza prin zborul spre mari inaltimi a matcii,in timp ce lucratoarele aduc pretioasele produse ale stupului-miere,polen-painea albinelor si propolis ce le aduna de la diferitele flori sau plante.In stup dupa varsta albinele sunt specializate pe anumite munci : paznici,crescatoare ,aducatoare de apa, doici si  cele care hranesc matca.
nu conduce matca ci este o democratie desavarsita conducand culegatoerele si organizand activitatea stupului dupa necesitatea momentului.Ce bine ar fi daca omul ar lua modelul de organizare al albinelor in stup!

myosotis

Paraschivvv, multumesc pentru precizari. In concluzie, nu trebuie sa protejez viespile, ajutand astfel la inmultirea lor. Pot sa le daram cuibul fara sa am remuscari. Sper ca am inteles bine.

penelopa

Şi eu distrug  cuiburile de viespi care, în fiecare vară, apar pe unde nu te aştepţi.
Orice rol or avea  viespile pe lumea asta, în curtea mea eu nu le primesc.  ;D

lovetulip

Quote from: penelopa on January 13, 2010, 02:04:41 PM
Şi eu distrug  cuiburile de viespi care, în fiecare vară, apar pe unde nu te aştepţi.
Orice rol or avea  viespile pe lumea asta, în curtea mea eu nu le primesc.  ;D

Acum distinge Florin care e albina si care e viespe? Daca nu a reusit,spune-i ca am acelasi nr de telefon. :D :D :D

gabriela jalba

Vio,nu prea cred ca le distinge. Sint sigura ca el zice ca are 2in1.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

lovetulip

Quote from: gabriela jalba on January 13, 2010, 06:23:19 PM
Vio,nu prea cred ca le distinge. Sint sigura ca el zice ca are 2in1.


:D :D :D  Nu ti-am zis?I-am salvat de la moarte. :D :D :D

paraschivvvv

Daca cineva mai are nelamuriri cu albina si foloasele produselor apicole ma pot contacta si le dau numarul meu de telefon si discutam ca sa nu ocupam topicul cu supralamuriri

paraschivvvv

Stau si ma gandesc ce se va intampla cu bietele albine cu asemenea geruri ;ele rezista pana la -54 grade daca au mancare dar daca timpul rau este lung atunci apare nosemoza o boala care duce la distugerea famliei;cine ne va mai poleniza plantutele?bondarii,sau alte insecte, mustele sau viespile ;este de rau!

sophia

un produs facut de institutul apicol  mi l-a recomandat o dna dr din iasi,de la sp.cuza voda.si la baiat a avut efect . pe urma nu l-am gasit o perioada ,iar azi trecand pe langa acel magazin u produse apicole ,am vrut sa iau welltonic si l-am gasit:revipol.

Nicol Caloian

Si la ce e bun revipol?

sophia

energovitalizantgeneral,protector hepatic,complement nutritivvitamino-proteico-mineral.i-am dat la baiat la recomandarea unui medic pediatru,care l-a recomandat pe perioada rece .oricum ,pe langa stimularea imunitatii,i-a dat si pofta de mancare

paraschivvvv

Astazi albinele au iesit la zbor fiind foarte cald.


paraschivvvv

Am citit in revista de apicultura ca plantele fac un schimb de apa dintr-o parte a p[lantei pe cealalta in functie de expunerea solara;deci cu ct expunerea este mai mare cu atat pl,anta va crests in directia res[ectiva,chiar si in sera daca are lumina din toate partile planta tot asa va reactiona dupa directia soarelui;albinele se orienteaza dupa razele ultraviolete pe care le sesizeaza chiar daca nu este soare.Iata ce face natura sau D-zeu.

paraschivvvv

Albinutele au inceput colindul prin toate florile din gradina fara preferinte;nu mai spun prin florile de pomi fructiferi

einsteinitza

La mine mai incet, doar cateva am vazut cand a fost soare, pe magnolie. Dar stai sa infloreasca vreun pomisor, atunci va fi un zumzet.....
Am un vecin cu cativa stupi langa mine.
Nu stiu de ce, dar primavara mai tarziu, toate trag la suprafata lacului. Puzderie de albine timp de cam o saptamana se aseaza pe apa, iar noi urmarim sa le salvam. Nu inteleg, vor apa sau nu vad ce e de fapt?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

myosotis

Cred ca beau apa. Eu pun tavi de plastic cu apa si toata vara vin si beau din ele. Mai gasesc si cate unele moarte prin apa. Dar la mine majoritatea sunt viespi, ca nu are nimeni in jur stupi.

einsteinitza

Interesant , dar nu dureaza decat vreo doua saptamani, la sfarsitul primaverii
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabi_gabriella

Es. albinele beau apa si chiar multa :) . Si noi le punem tavi cu borcane cu apa .
Myo, daca vrei sa ajuti albinele sa nu se innece, pune in tavi cateva betisoare de zmeura, pe care albinele se aseaza si pot bea apa

costieanuconstantin

sau crengi de brad !!! :)

paraschivvvv

Si 1 gram de sare de bucatarie( nu iodata) la litrul de apa caci albinele au nevoie si de sare

costieanuconstantin


einsteinitza

Din  pacate, in lac nu pot pune nici crengi, nici sare, nici uree! ;D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

nu e nevoie sa pui nimic in lac daca ai plante, ele aterizeaza pe plante ,coboara ,isi incarca gusa cu apa se urca un pic si isi iau zborul.
era vb de cei ce pun tavi sau alt vase pt adapat insectele ( albinele )