Maci Orientali (Pereni)

Started by popgeo, November 13, 2008, 08:05:27 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Cred ca cei sermanati din seminte din comert ies asa cum sunt pe plic, nu altfel.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM

As spune ca din seminte nu au cum sa iasa la fel. Probabil similari in proportie de 80-90% (seminte produse special si selectionate).

Eu am pus vreo 30 de seminte, care au iesit toate. Apoi am inceput sa-i pun separat in ghivece mici (sunt foarte sensibili la transplantare). Dupa ce am pus vreo 5-6 separat, m-am plictisit si pe ceilalti i-am lasa in 2 ghivece mai mari.

Cel preferat de mine a fost de la inceput diferit de ceilalti in sensul ca avea frunzele din start mai albastrii (poza mai jos), iar la final si culoarea este mai spre corai-rosu. Ceilalti au nuante mai spre portocaliu si parca si florile sunt mai mici (dar la ei am plantat mai multe plante inghesuite si poate de aceea).

Poate la tine Gentiana ai mai multe plante din seminte diferite in aceeasi tufa si de aici diferenta de nuanta.

gentiana

Bobo nu-s din seminte,au fost 2 radacini distincte de maci,rosu si vermillon
Numai ca in unii ani ies 2 culori clare in alti ani ies,infloresc doar cei vermillon
Eu n-am incercat cu seminte
Si nu-s din comert

popgeo

Felicitari Bobo, arata grozav rosul din prima poza.....macii orientali sint intr-adevar niste plante deosebite..... si asa e trebuie protejati de melci cit sint tineri... Nu le place apa in exces...anul trecut este prima oara cind am pierdut citiva din cauza ploilor in cantitate mult prea mare.   In rest par destul de rezistenti la schimbarile de clima.... si la vara torida si la iarna seaca  cu inghetz si la iarna umeda.
Ai mei sint toti din comertz....din semintze nu prea are mama timp sa faca rasad.....

flordel

Puteti da un sfat pentru insamantarea macilor anuali? Am mai pus seminte acum 2 ani dar nu au rasarit. Anul acesta astept seminte de la Codruta si as vrea sa am succes cu ele. Am citit ca trebuie semanati cat mai timpuriu...

BoboROM


Dar de ce te chinui cu maci anuali? La cei pereni ai avantajul ca rezista ani de zile. De obicei se gasesc la Selgros in fiecare primavara.

Oricum semintele poti sa le semeni incepand cu prima luna in care apare soarele la tine. La mine mai devreme de 1-10 martie nu pot incepe nimic pentru ca s-ar lungi dupa lumina. Semintele le pui la suprafata substratului, nu le acoperi.

Sunt foarte sensibili la transplantare. Daca ai mana de chirurg si ceva experienta poti incerca si transplantarea, altfel mai bine pui cate o samanta la fiecare ghiveci mai mic. 

flordel

Ce sa zic, sunt frumosi si cei anuali, acuma am comandat semintele. Problema este cat de devreme pot sapa gradina si marunti pamantul ca sa seman direct. ???
Am citit ca se transplanteaza greu, sa vad cate seminte or fi in plic, le amestec cu nisip si daca nu sunt multe voi incerca sa le pun in tavite. Daca rasar mai multe plante ma gandesc sa le transplantez cu totul, nu sa le separ. Adica cate plante or rasari int-un ghivecel sau forma din aceea le iau cu totul si le pun in gradina fara sa umblu la ele. O fi bine? ???

BoboROM


Uita de semanatul direct in gradina. Tata avea la casa parinteasca la tara de zeci de ani maci orientali pereni dar au fost inmultiti doar prin divizare. Si poate au cazut milioane de seminte pe jos. Sunt prea mici ca sa apuce sa cresca la semanare directa. Daca nu le mananca ceva, le calca sigur altceva.

Imparti si tu semintele in 10 ghivece de 6, iar cand cresc la patru degete le transplantezi in gradina.
 

flordel

Quote from: BoboROM on February 04, 2011, 05:52:42 PM
Daca nu le mananca ceva, le calca sigur altceva.

Da, ai dreptate, pisi-catelul... :D

myosotis

De obicei, in plicurile cu seminte de maci, sunt cateva sute de seminte. Am citit pe undeva ca se pot arunca semintele la sfarsitul lui februarie pe stratul de zapada direct in gradina. Eu asa o sa fac anul asta. Anii trecuti am pus semintele in gradina prin mai (ca asa scria pe plic) si au inflorit foarte tarziu.

flordel

Asa am citit si eu ca se procedeaza, dar probabil tu ai gradina sapata deja, la mine nu este.

myosotis

Ei,  as, sapata  :P Doar partea de legume e sapata si oricum acolo trebuie maruntit. O sa le arunc prin iarba, pe undeva. Ca nu stau sa le asortez. Nu mai sap straturile cu flori. Asta toamna nici trandafirii nu i-am sapat. Am sa pun plante cat mai dese sa-si vada singure de grija.

flordel

Ei, ce bine, credeam ca numai eu sunt in urma cu lucrarile horticole!
In schimb eu nu pot face ca tine fiindca nu pot sa ma opun sapatului. Tata stie ca gradina trebuie musai sapata in fiecare an si gata. Adevarul este ca e bine ce face, mai putin faptul ca-mi mai sapa si alte chestii care mai exista pe acolo. Oricum el este ajutorul meu nepretuit.
De aceea nici nu prea am plante bulboase, iar cand se incepe operatiunea eu sunt secundul sau mai bine zis navigatorul. ;D

myosotis

Sapatul e bun, dar cred ca nu la straturile cu flori. Ca sa le sapi mereu trebuie ori sa pui plantele pe randuri (ca la ferma) ori sa replantezi in fiecare an locul, ori sa lasi "carari" intre tufe. Nici una din cele 3 situatii nu e prea "estetica". Plus ca atunci cand sapi, ingropi prea adanc mare parte din semintele plantelor care autoinsamanteaza si nu mai ies. Astea-s unele din "invataturile" mele.

penelopa

Myo, fiindca ma bazez pe invataturile tale  ;;) aplic si eu metoda aruncatului semintelor prin zapada ;D
Si eu vreau sa fac in gradina din spate un camp cu flori ... de camp. ;)


penelopa


BoboROM

Asta nu-i nimic, uita-te si pe la celelalte: anemone, bujori, echinaceea, cimicifuga, geranium, phlox, liatris, etc.

penelopa

Pfiu, nu m-am uitat decât la maci  :)

penelopa

Toate ca toate, dar Heucherele sunt nemaivăzute!!! +hypno Cred că şi pe Gomez l-ar da gata! ;)

doinabacau

   Am incercat si eu,dar nici nu au rasarit din seminte,nici nu au suportat transplantul,poate nu a fost timpul potrivit! Ma multumesc cu cei californieni,mi-au iesit doar galbeni-portocalii,sunt delicati si infloresc pana tarziu.

einsteinitza

Normal, iar poftesc la frumusetile alea!
+apl +apl
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM


Geo, toate cele patru poze puse de mine sunt de la acelasi mac, cel care imi place mie si este corai-rosu. Ca si culoare se deschide in timp spre mai mult corai.

Si eu as vrea sa fac schimb cu unul dintre ai tai, dar nu cred sa pot anul asta. Anul trecut in toamna a crescut foarte mic (doua degete fata de ceilalti care au crescut o palma jumate). Cred ca din cauza piersicului care a crescut foarte mult si l-a umbrit.

Mi-a fost frica sa nu-l pierd si l-am mutat prin noiembrie un metru mai in fata. Pana sa vina zapada l-au mai atacat si melcii.

Ai vre-un remediu naturist contra melcilor (nu vreau sa dau cu chimicale). Chestia cu berea am incercat-o.


In alta ordine de idei, mai aveam seminte din 2007 si am zis sa le pun in ghiveci sa vad daca mai iese ceva (nu aveam mari sperante). Se pare ca acum dau sa incolteasca vreo 3-4.





popgeo

Am auzit, dar nu am incercat..... puse sirme de cupru  imprejurul plantelor.  Aparent melcilor nu le le plac sirmele de cupru de loc.

myosotis

Impotriva melcilor
- pietris colturos pe langa planta in cauza;
- 'dunga' de var (praf) in jurul zonei
Cum ai procedat cu berea? Ai melci cu sau fara casa ?