Cu cine votam?

Started by lovetulip, November 18, 2008, 04:42:03 PM

Previous topic - Next topic

gentiana

uite d-aia nu ma uit la tembelizor.ca-mi creste tensiunea si ma enervez
mai bine  ii dau dreptate Carei, imi vad io frumusel de "buruienile mele" si de alesul colorurilor si de numaratul in continuare a cosurilor de gunoi si alte trebi de astea pamantene
daca ma gandesc io bine,am de hranit blanoasele si blanosii,sa-i pieptan sau rasfat......lucruri importante
imi recunosc lipsurile......io nu impaturesc sarmale si desi imi plac,evit sa fac(e o mancare in care in mod traditional se pune ceapa prajita/fiarta/coapta si lumea nu-mi apreciaza inlocuirea ei ,pe motiv ca n-o suport)
pt asta deja am fost acuzata de "tradarea" intereselor sfinte ,a traditiilor si mai ales a cartii de bucate! ;)

stefana

Quote from: gabriela jalba on November 25, 2009, 08:14:36 AM
...imi pare rau de Antonescu.....a pierdut multi simpatizanti. In loc sa faca o opozitie dura si sa iasa in fata,pt citeva ministere s-a aliat cu rosii...
Hai, mai Gabi, intotdeauna au fost aliati ;D . Cand le-au mai facut liberalii opozitie dura ... ?
Ce ma amuza cel mai tare in campanii este ca de fapt TOTI politicienii stiu adevarul (mai bine zis cum stau lucrurile in realitate). Dar fiecare il spune partial si numai ce ii serveste interesul. Partea care nu convine interesului este denaturata, rastalmacita sau direct intoarsa pe dos. E un talent si asta :D
Editez ca sa precizez ceva: sunt convinsa ca in PSD cei de sus, din conducere, contabilizeaza exact ce invarteste fiecare si care este "valoarea" fiecaruia. Nu ma refer la membrii de rand.
Sunt doar convingerile mele, nu detin adevarul.

mamaruta

Multumesc, nasa, pentru sustinere. Aveam nevoie doar sa simt un mic ajutor moral...ca fusesem in buda cu nervii cateva ore, vazand atat nedreptate. Uneori...o vorba buna...o floare....prietenii, te remonteaza. Aici nu mai e vorba de politica.
Pe topicul asta nu o sa mai intru.

penelopa


cara


dorinas

Hei nu mai fiti asa retinute ca discutiile fac bine.
Nu stiu daca Basescu a facut ceva sau nu dar stiu sigur ca nu s-a furat asa mult ca pe vremea PSD. Eu lucrez la CFR, o companie cu declin major la care a contribuit din plin gasca PSD cu Necolaiciuc in frunte. Cand s-au imputit lucrurile l-au facut scapat si banii nostri odata cu el. Nu vreau sa va spun ce presiuni se faceau pe vremea aia, nici nu vreau sa ma gandesc, sper din tot sufletul sa nu mai fim nevoiti sa lucram la fel. Inca mai sper ca natia romana sa vada dincolo de televiziuni si can canuri si sa judece dupa propria constiinta, sa puna relele in balanta si de-o parte si de alta si sa aleaga raul cel mai mic. Credeti ca daca castiga Geoana o sa fie liniste? Aici va inselati, presa va gasi mereu ceva de scandal ca asta se vinde. Vor gasi un alt ministru care nu le place si pe care o sa-l disece pentru ca pot, pentru ca multora din romani le place scandalul chiar daca nu vor sa recunoasca. Eu prefer sa ud si sa bibilesc florile, sa citesc o carte sau sa vad un film bun in putinul meu timp liber si nu sa ma uit la reporteri semianalfabeti si balbaiti care fac show din nefericirea unora vanandu-i sau asa zise "vipuri" aproape dezbracate care ne spun cu nerusinare cu cine au mai facut sex. Mie imi plac oamenii care au opinii personale pe care le sustin atunci cand stiu ca au dreptate, imi plac mai mult decat marionetele conduse de altii si eu la Geoana oricat as vrea sa-l separ de ceilalti in spatele lui il vad pe Iliescu. Poate castiga alegerile si o sa constat ca m-am inselat, mi-as dori sa ma insel ca altfel vai de tara noastra, condusa din nou de Iliescu din umbra. Oricum eu din cele doua rele il prefer pe Basescu chiar daca vad in spatele lui reforme dure si poate somaj, sunt de parere cea ele sunt necesare, degeaba ne ascundem dupa degete si asteptam ca altii sa faca ceva pentru noi ca asta nu se va intampla. Lumea intreaga este guvernata de interese, asa a fost mereu si asa va fi in continuare, totul e ca si noi sa facem parte din aceea lume.
Asta e o parere personala si eu respect pe toata lumea inclusiv pe cei care au o alta parere.

Ella

Quote from: gabriela jalba on November 25, 2009, 08:14:36 AM
Cind e omul in cabina cu stampila,il doare in cot de ce a zis "sef' "

Da, dar atat cat este in cabina, ca pe urma ii doare in cot, pe cei votati, de noi. ;D

Gabi, indiferent cine vine la putere, nu are cum sa fie bine, cel putin in urmatorii ani. Romania, care nu era deloc in criza, a simtit gustul amar mai rau ca alte state si proportional, se ridica mai greu. Sincer, ma doare sa spun asta, chiar daca nu sunt acolo, am multi prieteni dragi in tara, pe care as vrea sa-i sun si sa-mi povesteasca de bine.

gabriela jalba

Dorinas ai dreptate si eu am fost "sub " Nicolaiciuc,iar mai'nainte l-am avut pe Basescu ministru. Am putut face deosebire.
Ellam,sint convinsa,si asta tot zic,ca bine nu are de unde fi. Ozi nu mai intra aici,dar acum o zi sau doua (seara) la telefon, ii spuneam ca situatiile extreme cer solutii extreme,ca in criza,masurile ce le-a luat Basescu,poate le lua si Geonel de era la putere( il invata Tatuca ce sa faca ). Ca din punctul in care am ajuns nu urmeaza decit redresarea. Incet,dar sigur !!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

Nu ma pot abtine sa nu scriu....M-am uitat aseara la tv la Crin...
S-a transformat din invins in invingator: el face presedintele,el pune prim- ministrul, el impune programul de guvernare,el il da jos pe Basescu,el ne scoate din criza,el ne sfatuieste cu cine sa votam,...El,el,el!!! E un Vadim mai elegant. ...si zilele trecute mai vorbea de dictatura lui Basescu...Vrea s-o inlocuiasca cu cea a lui Antonescu?
   Geonel ??? e pres la usa;accepta tot. Il face in tot felul Crin!,el nu baga seama;ii zice ca nu-i suporta pe psd(comunisti  ;) ) ,Geonel nima reactie. Cred ca ar sta si cu Becali la spritz de i s-ar cere pt voturi,l-ar pupa si pe Vadim si ar spune ce placere!!!! Aseara Geonel zicea cum sedinta foto pe care a avut-o cu Antonescu,s-a transformat dintr-un chin intr-o placere datorita rpersoanei lui Crin si ca intre ei doi exista o chimie speciala. Oooofffff!!!!!!
    Eu cred ca-i vb si de bani,nu numai de putere(zic asta pt ca ma gindeam ca nici Crin nici Mircica nu s-ar infrupta;unul din vanitate si celalalt de frica)
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

stefana

Si eu m-am uitat aseara la televizor. M-am ingrozit. Si nu de comentariile politice! Ci de interventiile celor doi "moguli". Stiti care a fost, in ordine, cel mai bun presedinte al tarii si cel mai bun prim ministru? Ion Iliescu si Adrian Nastase (una din multele idei geniale din spiciuri).
Pacat ca pe baiatul meu cel mare nu-l intereseaza sa plece din tara :(, la specializarea lui ar gasi oriunde de lucru.
Noapte buna Romania, oriunde te-ai afla  :'(
Eu cred cu tarie ca romanii au ales intotdeauna exact varianta cea mai buna a momentului. Ce au facut ai de au castigat voturile, e pacatul lor si mereu va fi o rasplata pentru faptele fiecaruia. Chiar daca nu imediat  ::)

ozimandias

Dar afisele din Timisoara in care scrie ca Ciuhandu il sustine pe Basescu le-ati vazut?

(In conditiile in care nici nu s-ar pune problema ca primarul Timisoarei sa-l sustina  :o)

stefana

NU facem politica, dar e viitorul copiilor nostri in joc! Si al nepotilor!

myky

de furat au furat toti, de smecherit au smecherit toti, de'prostituat' s-au prostituat toti.
dar nu as vota cu PSD-ul nici daca vine sfarsitul lumii, si asta din cauza copiilor impuscati la revolutie (sau cea fost ea).
trec zilnic pe langa 'eroii revolutiei' si nu pot a uit ce a facut iliescu si cu sleata lui.
si nici mineriadele.

ozimandias

Quote from: stefana on November 26, 2009, 08:02:46 AM
NU facem politica, dar e viitorul copiilor nostri in joc! Si al nepotilor!

Pai nu facem, ca nici n-am putea...

Ati vazut reportajul pe Realitatea cand un reporter intreba niste femei dintr-un sat uitat de lume daca au votat? Si da, votasera. Dar nu stiau nici ce-i ala referendum, nici cine-i presedinte acum  :o Exact ce va spuneam acum cateva zile.

Si ca vorbim de viitor...
Vi s-a parut normal ca Udrea sa aiba (si sa si citeasca  :o ) lista cu telefoanele unei procuroare?  :o
Vi se pare normal ca niste oameni care doresc sa se intalneasca sa-i raporteze lui Basescu de ce au facut-o?
Vi se pare normal sa mi se spuna ca un om il sustine fara ca acest lucru sa fie real?

Haideti sa fim seriosi. Toti au interese, ca altfel ar sta naiba acasa si si-ar vedea de meseriile lor. Bataliile acestea imi demonstreaza ca INTERESUL e maaaare. Dar repet, daca ma lasa si pe mine sa traiesc, faca ei ce-or dori. Ca tot nu-i pot impiedica...





irina

...si vorba cetateanului turmentat din Caragiale:
eu cu cine votez????  ;D

simonaelena

Cu cine vrei tu, mama draga! Pana la urma nu e unul mai bun decat celalalt. Toti pun interesul personal in fata intereselor poporului. In mintea lor, noi suntem vazuti asa cum am fost dintotdeauna: prosti si multi. Acum la o firma de stat din SB se angajeaza pe locurile vacante (prin concurs  :o ) PD-L isti, cu sau fara statut de membru, numai pentru ca directorul general face parte din aceasta grupare. Si totul se face pe fata, fara ocolisuri. Daca directorul ar fi din alt partid, cu siguranta s-ar angaja oamenii sustinuti de partidul respectiv. Asa ca.......

florina

-"Scandalul", "linistea", "stabilitatea", sunt "lozinci" cu care Geoana si Antonescu incearca sa ne "sensibilizeze"! Daca ai cat de cat o judecata:
-PSD s-a retras de la guvernare si a daramat guvernul (li s-a propus numirea altui ministru in locul lui Nica si acesta sa ramana vice premier - REFUZ)
-PSD si "ceilalti" au picat guvernul Croitoru ( puteau sa-l dea jos ulterior prin motiune )
-PSD(Geoana) a impiedicat guvernul Negoita sa vina in Parlament (si-au luat concediu).
Orice guvern putea fi daramat dupa votare prin motiune! Daca voiau "stabilitate" si "liniste" o aveau!
Si apropo de tv (Realitatea), aseara la ora 18, cand presedintele inca in exercitiu a vorbit in direct, s-a taiat sunetul, nici macar nu au bunul simt sa-l lase sa vorbeasca !!!
Oricum, eu de crini care au suferit mutatii genetice si au tepi de trandafiri m-am saturat ! Voi vota Basescu !

gentiana

foarte sugestiv! ;)
pe constantinescu l-au lovit cu cerneala,sonorul nu mi se pare nimic mai ales la cat l-a pupat realitatea in poponetz pe base(era saptamanal la cotroceni turcescu si cel putin un car de filmare) ;)

gabriela jalba

Quote from: ozimandias on November 26, 2009, 08:23:19 AM
Dar repet, daca ma lasa si pe mine sa traiesc, faca ei ce-or dori. Ca tot nu-i pot impiedica...
fii linistita,te lasa Geonel !!! Stii ca Basescu nu te lasa. Puneti toata speranta in psd+pnl+..... :-*
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

ozimandias

Quote from: florina on November 26, 2009, 09:54:31 AM
-"Scandalul", "linistea", "stabilitatea", sunt "lozinci" cu care Geoana si Antonescu incearca sa ne "sensibilizeze"! Daca ai cat de cat o judecata:
-PSD s-a retras de la guvernare si a daramat guvernul (li s-a propus numirea altui ministru in locul lui Nica si acesta sa ramana vice premier - REFUZ)
-PSD si "ceilalti" au picat guvernul Croitoru ( puteau sa-l dea jos ulterior prin motiune )
-PSD(Geoana) a impiedicat guvernul Negoita sa vina in Parlament (si-au luat concediu).
Orice guvern putea fi daramat dupa votare prin motiune! Daca voiau "stabilitate" si "liniste" o aveau!

Pai asta e stabilitate?  :o  :o :o :o :o :o
Adica acceptau ce zicea Basescu, apoi motiune... Pana cand?

Dar de ce nu a acceptat Basescu varianta lor... Sa scapam de motiune?  ::)

irina

ptr ciolan deaia
fiecare vrea bucata mai mare si mai cu carne

florina

asa este  ! pentru ciolan..... ca nu se mai termina si asta...... Faza e ca ei se "bat" in declaratii si pe ciolan si oricum cad in picioare, pe cand pe noi ne doare capul zilnic pe unde sa mai scoatem camasa sa facem fata vietii de zi cu zi.

simonaelena

Eiiiii, ciolanul se termina odata si odata, numai doritorii rasar ca ciupercile dupa ploaie

irina

rod si pe oase goale chiar daca nu mai e nimic pe ciolan

Claudiu

Ufff, am lipsit doar un pic si cand deschid si eu la .... Sa vad ce s-a mai scris nou intre timp gasesc 8 pagini de titluri unde s-a postat intre timp. Sa le citesc pe toate, cand? Cred ca ma apuca revelionul si intre timp veti continua sa scrieti, dar asta de fapt e de bine.

Desi mi-am promis sa nu ma mai bag in discutii de genul celor din ultima vreme de la diverse vad ca nu pot sa nu o fac. De fapt am mai zis ca nu are cum sa nu-ti pese.

Asta e prima data cand nu am votat la alegeri prezidentiale si nici nu m-am putut exprima pentru tema unui referendum, ca sa folosesc o exprimare preferata de unii desi mie mi-ar fi totuna daca mi-e clar ce fac. Asta din cauza distantei, pana unde as fi putut vota si ca sa fiu sincer nu voi putea vota nici duminica asta din acelasi motiv. Deci teoretic nu as avea drept sa vorbesc. Dar, .... cum sa te abtii cand e in joc soarta patriei?

Acum, tot ca sa fiu sincer nu am regrete prea mari ca nu am votat caci sunt convins ca au fost destui si vor fi din cei care o vor face, desi poate era mai bine sa fie un procent ceva mai mare. Care voteaza cu convingere si cu capul, adica nu pe teme sentimentale de care canditat e mai frumos sau care are o dictie mai nu stiu cum sau un mers mai elegant. Am doar asa o stare ciudata oarecum diferita fata de cea de la ultimele parlamentare la care am lipsit din aceleasi motiv
Oricum motivele sunt doar motive adica o motivatie si nu o scuza, singura scuza in astfel de probleme fiind doar forta majora.

N-as vrea sa se creada ca eu nu am votat vreodata sentimental. Mi s-a intamplat pana la, inclusiv,  Constantinescu care, ca sa ma exprim urat dar clar, mi-a tras-o si in consecinta am trait Marea Dezamagire, care am trait-o probabil majoritatea dintre noi si care s-a intamplat prin '98. Oricum si daca as fi gandit cu capul tot Constantinescu as fi votat dar n-as fi tras concluzia ca m-a pacalit si desigur nu as fi asteptat atat de multe de la el iar deziluzia ar fi fost mai mica. Mi-as fi zis doar asta este, n-am avut alta solutie la momentul respectiv. De atunci mi-am zis ca la alegeri nu se poate sa mai votezi asa aiuristic, adica sentimental. E mult prea important evenimentul ca sa nu-i dai respectul si atentia cuvenita.

Probabil ca unii v-ati dat seama ca de ceva vreme sunt rupt de cum au evoluat lucrurile la noi dar pana la sfarsitul anului trecut intelesesem ca treaba merge bine. Dupa asta a venit criza.
Criza asta e reala nu e ceva inventat. Si e la nivel mondial. Nu e nici macar una provocata de cineva anume cum se vehiculeaza atatea scenarii. Si fiind o astfel de criza nu poate fi imputata unui guvern sau presedinte. Se poate imputa eventula lipsa de reactie si fermitate in abordarea crizei. Dar nu criza in sine.
De fapt crize din astea s-au petrecut mai multe in secolul trecut, de amploare mai mica sau mai mare. Oarecum noi am fost feriti fiind practic inchisi in lagar. Dar numai aparent, pentru ca inchistarea, ingradirea, inchiderea opreste evolutia si  progresul cerut nu se petrece. Asta pe de o parte, pe de alta oamenilor constransi la o existenta monotona fara o anumita libertate optionala, desigur in limitele bunului simt, le piere cheful de viata si deci si de munca. Poate unii isi amintesc de o explicatie data decaderii si sfarsitului  sistemului sclavagist antic. Pur si simplu sclavii nu mai aveau chef de viata si puteai face orice cu ei nu mai lucrau sau doar se faceau ca o fac. Devenisera total nerentabili. Oarecum la fel a fost si in comunism. Si in final sistemul s-a lovit de un fel special de criza, comunista. Zestrea tarii se cam mancase si pe de o parte toata tehnologia noastra era invechita uzata, chiar si utilajele noi erau de regula depasite moral, mai mult chiar majoritatea nefunctionale iar pe de alta nu mai aveam chef de nimic. Traiam de pe o zi pe alta. Si am ajuns in pragul falimentului. Nu mai aveam nici mancare si nici energie. Constructia de blocuri la noi si in consecinta oprirea demolarii intregii tari (fapt pozitiv) a stagnat si s-a oprit din lipsa de bani. Da chiar si cei care puteau teoretic tipari oricati bani trebuiau sa se opreasca la un anumit moment din asta ca nu aveam ce cumpara cu ei. Pacat ca a trebuit sa trecem prin perioada comunista si nu am putut beneficia, ca tara si in cosecinta ca oameni, de dezvoltarea de care au beneficiat alte tari in a doua jumatate a secolului trecut.

Acum de ce si cum cu crizele astea sunt o groaza de teorii si nu poti face o abordare in cateva randuri. Plus ca fiecare are un anumit specific. Plus ca nu sunt de specialitate. Practic pentru noi ca simpli cetateni se pune doar problema sa o depasim cumva incercand sa ne adaptam. Caci de trecut, va trece, fiti siguri de asta. Toate trec. E drept acum se suprapune sau e componenta si o criza energetica de o amploare cu care omenirea nu s-a confruntat pana acum.

Acum, dupa cum am spus sunt cam rupt de unele evenimente din ultimii trei ani si am sa fac cateva afirmatii care nu se vor neaparat pro Basescu si deci mi-ar place ca sa fiu corectat daca gresesc si completat pentru a intelege situatia. Doar ca as vrea argumente logice si nu sentimentale caci chiar nu imi explic  inversunarea care se petrece cu unii.

Deci eu tin foarte bine minte ca cel care a "batut cu pumnul in masa" (ca sa zic asa)  si a urgentat formarea guvernului, (acum 5 ani) pentru a schimba cota de impozit, care era impovoratoare de 40%, in cota de 16% a fost presedintele Basescu, si nu altii care o cam lalaiau si trageau de timp. A fost impusa prin ordonanta de urgenta  care a fost ceruta expres de presedinte si este un merit al lui si nu al guvernului Tericeanu. De altfel cred ca nu ar trebui sa facem confuzii si sa credem ca daca un partid se autonumeste liberal are si o politica liberala. Mai mult celebra taxa auto a fost sustinuta de guvernul Tericeanu si e meritul acestui guvern. Nu am sa o critic au fost motivele lor si ma gandesc ca or fi avut motive serioase, dar ne-am cam facut de minune in uniune cu ea.
In fine tara a mers bine si cu cota de 16% ba chiar as zice ca ramanand banii pe piata economia a mers binisor. Nu pot sa nu ma intreb oare ce au facut cei dinainte cu diferenta de la 16% la 40%. Dar poate asta e o rautate din partea mea.

Acum in privinta Basescu dictator. Cred ca se fac confuzii intre fermitate, energie si capacitate de a hotari cu notiunea de dictator. Cred ca toti tin minte cand era numit dictator dar era suspendat de parlament. Asta e un fel de mandra minune "dictator suspendat".     
Acum are clar dreptul de a candida pentru urmatorii cinci ani si nu vad de ce ar fi considerat dictaor pentru asta. Am avut un presedinte care a fost in trei randuri in functie. E drept prima a fost asa numita "in afara Constitutiei" adica nu ca ar fi fost neconstitutionala ci ca s-a petrecut cand inca Romania nu avea o Constitutie, adica dupa revolutie. In fine poate ar trebui sa fie si o Curte Morala si nu numai cea constitutionala, dar desigur asa ceva e imposibil. E clar ca am ceva cu persoana, pentru ca nu pot uita cum a multumit celor care au atacat populatia cu bate ori ca presedinte avea o datorie foarte importanta aceea de garant al securitatii cetatenilor si in momente de criza are functia de comandat suprem, iar ceea ce s-a petrecut in acele timpuri in Bucuresti era un moment evident de criza.  In fine poate nu a putut lua decizii. Dar sa le multumesti ca au batut cetateni liberi! Ca sa fiu corect am sa afirm ca a procedat corect neintervenind in forta in acel negru Targu Mures. Cred ca nu avea prea ce anume sa faca fara a fi interpretat total aiurea si in final oamenii si-au dat seama ca sunt oamenii si le-a mai venit mintea la cap. Indiferent de provocari calitatea de om nu-ti permite sa ajungi la astfel de nivele daca mai vrei sa fii numit om. Dar erau timpuri grele si oamenii erau cam debusolati, ca sa zic asa. Dar in Bucuresti situatia era alta si nu cerea delicatete. In fine ar mai fi si altele cum ca am ratat acel "Pod de flori" de peste Prut si astfel de ocazii, istorice, nu stiu cat de repetabile sunt. Azi ar fi fost alta situatia fratilor nostri de peste Prut, inclusiv a rusofonilor caci nascandu-se pe acele locuri sunt si ei fratii nostri si azi asta este situatia. Pentru asta ori o sa radeti ori o sa dati cu pietre.
Oricum a-ti renega fratele numai ca sa-ti fie tie mai bine e un mare pacat si vad azi destule afirmatii ciudate referitor ca "ne e mai bine asa". Cred ca e o rusine. 
Daca s-ar fi multumit cu cei doi ani de presedintie in afara Constitutiei si in final ar fi declarat ca se retrage pentru ca tara sa-si poata alege destinul as fi intels ca au fost vremuri grele si tulburi si ca a facut atat cat a putut si i-as fi ridicat statuie. Dar nu, a mai vrut doua mandate si prin asta ne-a impus directia ce a urmat. Contra multor dorinte de a ne dezbara o data de comunism.
Totusi ma simt dator sa adug ceva, ca sa zic pozitiv. La alegerile ce au urmat dupa presedintele Constantinescu l-am votat pe presedintele Iliescu. Contrar tuturor convingerilor mele ca este o persoana potrivita. In turul doi am avut doar doua optiuni. Nici una nu-mi placea. Am analizat si cantarit cat am putut mai bine. Toate analizele mele erau catastrofale. In final am decis. Mi-am zis: am strigat, (cand eram ceva mai tanar, desigur  ale tineretii valuri) de o gramada de ori "Jos Iliescu" si n-am patit nimic. Asa ca m-am dus si am votat Iliescu. Am ales dintre doua posibilitati care toate mi se pareau rele dar nu mi-am aruncat votul la gunoi stampiland amandoua numele sau niciunul. Nici nu mi l-am desconsiderat neprezentandu-ma.

Sa revin.
In momente de criza presedintele Basescu a stiut sa ia decizii. Astfel a putut numi un canditat pe functia de prim ministru vacanta. Si nu s-a lasat condus  de o propunere de conjunctura. Nu ca cel care a fost propus asa nu ar fi o persoana integra sau buna. Dar nu asa se fac lucrurile si in mod cert situatia tarii nu permitea riscul de a numi pe cineva care nu a fost implicat mai mult. A ales chiar un tehnocrat. Asta ca sa impace si politicul. Tehnocratii astia sunt simpli specialisti,dar specialisti in adevaratul sens si in anumite momente se pot dovedi foarte buni mai ales pe termen scurt. Pe termen lung trebuie sa aiba si calitati politice.
In fine asa vad eu lucrurile. Oricum a demite un guvern doar din anumite ambitii politice in momente de criza e un joc tare periculos pentru tara. Ori eu am spus " anumite ambitii politice" pentru ca nu am vazut nici o grupare politica ridicandu-se si afirmand raspicat noi avem solutia si uite asta e omul nostru. Ba chiar a fost o anumita balbaiala pana au ajuns la o propunere. Cel putin asa am vazut eu.  Asta mi-a cam dat de gandit ca s-au cam jucat cu motiunea de cenzura poate nici nu s-au asteptat sa le iasa. Ca au mai fost si altele, dar asta e prima motiune cu rezultat validat.

O paranteza cum am vazut eu guvernul Boc, desigur cam de la distanta si foarte sumar . A fost numit intr-o situatie de criza economica clara (chiar daca poate o parte din populatie nu o anticipa, cei de sus o vedeau), criza suprapusa la noi peste o anumita criza de identitate politica a parlamentuluiu. Deci guvernul Boc a actionat in aceste conditii si a facut ce a putut. Nu i se poate imputa criza economica si nici ca nu si-au asumat raspunderi. O astfel de asumare l-a dus la demitere. Notiunea asta de demitere nu e echivalenta cu cea de a demite din functie un angajat . E pur si simplu  o procedura constitutionala de care se foloseste parlametul in anumite situatii in care guvernul isi asuma anumite raspunderi prin legiferare si prin care parlamentul are optiunea de a schimba guvernul prin motiune. Doar in aceste situatii. Daca guvernul Boc nu si-ar fi asumat raspunderea nu ar fi putut fi demis. Si cred ca am inteles bine acest procedeu. Deci Boc este un prim ministru demis, dar in acest context si nu are nimic de a face cu intelesul cuvantului de zi cu zi.

Daca ar fi sa analizez, asa cat ma duce capul, guvernul Tericeanu sub acest aspect, as zice ca au fost doua momente. Unul cand primul ministru a vrut sa demisoneze, apoi a renuntat invocand inundatiile care se abatusera si a zis ca nu poate demisiona in atare situatie. Normal, dar dupa ce a trecut calamitatea nu a mai revenit asupra aspectului. E dreptul domniei sale si desigur o fi avut motivatii suficiente. Al doilea moment in care tara a fost atinsa de criza economica si totusi guvernul Tericeanu s-a retras.  Dar desigur analizez ca un simplu cetatean fara a cunoste motivatii ascunse, daca acestea exista. Cred ca oricate probleme ai avea nu te poti retrage in astfel de cazuri. Desigur doar in situatia in care constati ca nu esti suficent de capabil pentru a rezolva situatia data si te retragi pentru a face loc celor care sunt in stare. Asta e cat se poate de onorabil.
Sa recunosc ca mi-e cam ciuda pe liberali deoarece in trecut am votat la parlament cu liberalii desi aveam unele rezerve datorita de cum au fost ministrii liberali din timpul presedintelui Constantinescu. Ca sa fiu mai precis in special la cel de finante. Cand s-au marit impozitele pe imobile de la o suma relativ mica la o suma substantiala.  Si probabil ca i-as mai vota doar ca m-as uita mult mai atent la cine e pe lista si ce am auzit si vazut despre persoane.  Doar ca liberalii cred ca ar trebui sa se mai ... cum sa zic sa nu supar... aseze. Sa se mai ordodneze. Provin din multe fuziuni si or fi avand anumite motive de cum fac listele de candidati. Si eventual sa se anlizeze si sa recunoasca cand gresesc si cel mai important sa-si asume raspunderi clare si publice. Dar de fapt asta nu e treaba mea. A mea e sa ma uit pe liste si sa decid ce votez.

Inca doua argumente in favoarea presedintelui Basescu. 
1 A condamnat comunismul. Prin asta ma refer la un act oficial nu asa cum o facem noi la taclale. A fost un act de raspundere care consider ca era necesar pentru a fi consemnat in istorie. Nu am intels de ce a fost nepopular prin asta. Chiar nu am inteles.
2. A doua, chestia cu reducerea numarului de parlamentari. E un act de curaj prin care a pierdut popularitate printre parlamentari (asta s-a produs demult caci nu e recenta ideea) si a fost supus unor presiuni pe fata sau pe dedesubt, prin tot felul de povesti care au circulat cu scopul de a-i altera imaginea.  A vrut sa o faca mai demult dar nu a avut ocazia. Indiferent de ce se zice e bine ca a facut-o si acum. Asta pentru ca parlamentul nostru e supradimensionat si ne costa mult. Prin asta nu vreau sa aduc atingere cumva demnitatii de parlamentar. Dar raportat la populatie pe de o parte parlametul e supradimensionat pe de alta parte s-a cam dovedit ineficent in modul si felul in care se adopta legi, procedura fiind lunga si greoaie. Cred ca fiecare a vazut ca nu se mai termina cu adoptarea unor legi importante, fapt care a dus la o situatie ce am putea-o numi ilara daca nu ar avea gravitate . Aveam mai multe ordonate de urgenta decat legi in cazurile importante. Ori in principal atributia de a legifera revine parlamentului si nu guvernului. Plus paradoxul cum e in situatia in care o ordonata de urgenta a fost respinsa de parlament dupa deliberari indelungate. Caci ordonata intra in vigoare imediat iar daca paralamentul o anuleaza e ca si cum n-ar fi fost. Atunci intrebarea, daca cei care s-au conformat ordonantei au actionat legal sau ilegal? Daca noua formula paralmentara va fi buna sau nu, ramane de vazut ce va zice practica. Dar prin dilema "oare e bine, oare nu e bine" nu se putea justifica continuarea in formula actuala. In fine asa vad situatia.

Acum sa analizez sumar, comparativ situatia candidatilor asa cum vad eu.
Geoana, nu mi se pare asa cum l-a caracterizat in public acum cativa ani fostul presedinte Iliescu dar nu inteleg de ce nu a ripostat ferm si cu demnitate. Ca demnitar ce vrei sa reprezinti o tara nu poti accepta a fi tratat astfel in public si de fapt nici in particular. Am sa trec peste toate oprelistile ce mi le-ar pune partidul din care provine ca sa nu avem discutii pe tema asta, caci e normal sa fie si pareri diferite. Dar cum l-am vazut. Are ezitari. Nu vad scanteia energica. Cred ca e nevoie de un presedinte energic, autoritar si care stie sa se impuna, care sa imapce dar nu sa fie impaciutor chiar daca isi risca popularitatea. Mai ales in situatia noastra. Un singur exemplu.  "Soacra". A fost o scapare. Nu ma leg de cat de sau nu perla a fost. Chiar nu are relevanta in comparatie cu scaparea, reactia in momentul culminant de criza cand prin cateva cuvinte trebuie sa-ti definesti imaginea finala. Ori sa nu uitam in situatii speciale un presedinte e comandantul suprem si trebuie sa ia hotarari clare si scurte si nici intr-un caz sa stea pasiv ca apoi sa aduca multumiri invadatorilor cu bate sau in cazul unei calamitati sa ezite sau in caz de criza economica (adica situatii de exceptie a economiei) sa transpire, de genul
"No, vai, sfatuiti-ma, amu, pe cine sa pun prim ministru, ca chiar nu eram pregatit de asta."

(Nu e de ras, pot transcrie propozitia de mai sus si in alte graiuri dar scopul e de a sublinia, ezitarile posibile si nu de a face haz)

Acum in final drept sa zic nu inteleg de i se pun atatea in carca presedintelui Basescu. Nu are puteri atat de mari. La urma urmei guvernul guverneaza. E drept si presedintele are cateva parghii prin care poate ghida, dar  nu asa mari  la cate reprosuri am vazut ca i s-au adus.
N-am sa zic ca e perfect. Sunt destule scapari in viata de zi cu zi si nu cred ca vreunul din noi face exceptie. Eu nu. Si eu mai scap cate o vorba la nervi. Dar nu am vazut asa ceva in exercitarea atributiilor de presedinte. Despre fizionomie, inaltime si altele e cam aiurea sa faci afirmatii. E drept oamenii frumosi au de regula mai mult succes. Si asta nu e constarea mea. Dar daca e doar atat succesul e efemer. Viata particulara e particulara. Si chiar si un presedinte are drept la intimitate. Oamenii din jurul lui. Pai bine cu cineva trebuie sa lucreze. Asta are. Familia, ei asta chiar nu mai e treaba mea.
Daca e ceva illegal? E treaba legii.
Vad ca se tot freaca cu dosarul flota. Sunt sigur ca daca ar fi fost ceva l-ar fi terminat adversarii politici care erau la putere cand si-a anuntat prima candidatura si daca stau sa ma gandesc bine ar fi trebuit sa o faca cu mult inainte. Deci nu e nimic. E doar o poveste scoasa asa din cand in cand pe post de sperietoare din si de dedesubturi ciudate. Daca nu e asa. Sa iasa in fata cei care stiu si au dovezi, adica adversarii lui politici, si sa faca proba si i-as ruga sa dea o explicatie de ce nu au facut-o la timp doar era datoria lor. Sincer eu nu mai gandesc sentimental pe baza de povestioare visand la "marea noastra flota" .
Nu se lasa calcat in picioare. L-am vazut de multe ori punand suflet luand pozitie ferma cand era vorba de imaginea si situatia tarii in exterior si e una din atributiile prezidentiale.

Deci eu am scris cum vad eu lucrurile. Poate ma insel si atunci as vrea sa sa ma lamuresc. De unde si de ce chiar atata inversunare. Ca viata e grea si ca stresul ne doboara. Asta o stiu prea bine  :(  Probleme cu bugetarii. E trist. Dar neluarea de masuri rapide si ferme poate duce la intrarea in colaps a intregului sistem. Si nu cred ca sunt singurii afectati de criza. Dar  in amanunt privind redresarea acestea sunt probleme a caror rezolvare e de resortul guvernelor si cred ca trebuie vazut in ansamblu si si in particular conditiile si cauzele ce le-au generat. Nu poti acuza un guvern ce tocmai a preluat o anumita situatie. Redresarea cere timp.

Totusi ar trebui ca in momentele importante sa acordam macar respect, caci nu evorba de ce facem ci si de faptul ca transmitem mentalitati copiilor care vor vota maine. Iar mentalitatea ca degeaba votez ca nu se schimba nimic e comunista, adica dorita de domunistii de la putere. Din oricare timp sau loc.

Din principiu nu vreau sa dau raspunsuri punctuale la aceasta tema.
Totusi. Ozi e cea mai simpatica.  Sper sa nu se supere.
Ozi are o explicatie in final: pur si simplu nu suporta sefii. Ozi esti cumva anarhista?
E un paradox, nu poate exista democaratie fara a fi si sefi, pentru ca cineva trebuie sa garanteze si sa vegheze.
Asta e. Chiar in general nu numai in privinta sefilor trebuie sa existe un organ numit sef. Nu e specific numai  oamenilor. Si in mecanisme sa zicem cu numai doua roti o roata conduce cealalta e condusa altfel nu s-ar invarti. Sau de ce crezi ca un autoturism are numai un volan? Cum ar fi sa fie cate un volan pentru fiecare scaun si fiecare volan sa aiba puteri egale astfel ca nici un pasager sa nu aiba sef. Sau fara nici un volan.
Alt paradox. Ozi ai tras atat ca sa fii pe cont propriu. Adica propriul tau sef. Adica sa te urasti, daca urasti sefii.
Ozi daca mi-as permite te-as intreba cati ani ai avut la revolutie si cam cat iti amintesti despre Ceausescu. Sau eventual ai auzit, ceva despre ...  poate mai bine daca nu  ....

Basescu dictator? Imi vine sa rad la chestia asta. N-aveti frica, daca va fi ales pentru un nou mandat si dupa expirarea mandatului nu va renunta la scaun vin si lupt alaturi de voi pentru libertate.

Ca sa mai indulcesc durerea de cap, la cat am scris, sa-i raspund ceva si lui Gomez.
Gomez ai zis ca ai stat 6  ani la palat.
Nu te pot identifica. Au fost trei acolo. In urma alegerilor unu a stat 10 ani, altul 4 si al treilea 5 ani. Asta pana acum. Nici unul sase.
Dar daca ma gandesc mai bine ceva nu e in regula. Sunt 20 de ani de la Revolutie si daca fac totalul celor trei iasa numai 19. Asta da durere de cap. Ori cineva a trisat ori eu nu mai stiu. Ori unul a stat un an in plus fara a fi ales? Asta ar mirosi a dictaura ca din cate stiu nici unul nu a avut mandat prelungit ca urmare a unei stari prevazute de Constitutie. Ori anul ala nu se numara  .... ori e un alt an neconstitutional ...


A, indiferent ca ati zis sau nu ca nu mai intrati pe un topic, daca e in joc soarta tarii intrati si vorbiti. Insa daca se poate fara patima ca asta cam intuneca.
Daca cineva vrea sa ma lamureasca cum s-a schimbat asa situatia in ultimii trei ani as prefera sa o faca concret, sincer povestile fara dovezi intra in sfera setimentelor. Si nu cu chestii de genul ca nu e perfect, caci cine e?

Daca nimeni nu are chef nu conteaza, dar mergeti la vot, votati asa cum doriti fie pe unul fie pe celalalt. Cum credeti ca e mai bine, dar asa in urma unei analize careia v-as ruga sa-i dati atentie caci chiar conteaza. Ar fi prea lung sa scriu acum de ce. Pe scurt e vorba de o anumita sanatate a natiunii care se reflecta dupa cum se abordeaza alegerile.

Deci nu va luati dupa ce am scris eu. Poate gresesc poate nu. Analizati cantariti, masurati... Cu sansa asta nu va intalniti prea des in viata. E rara, o data la cinci ani.

Mi-e ca am fost prea lung. Dar cum poti altfel cantari in astfel de cazuri. Sa mai indulcesc scriind si altceva.

Incep sa visez iar la o gradina mare si insorita in care sa cresc ceapa si usturoi, fasole agatatoare si dovlecei dolofani ca sa nu mai vrobesc de rosii imbujorate si castravetii verzulii si alte asemenea flori care pe langa ca sunt frumoase mai si hranesc oameni. O sa ziceti ca visez prostii ca acum e iarna, Poate, dar acum e timpul de a planui gradina ce va fi.  Da destul de probabil ca visul asta sa ramana la stadiul de vis. Ori cine stie.

Din nou sper ca nu am suparat pe nimeni. Dar e atat de greu in domeniul asta sa nu superi pe nimeni.

Poate era mai bine sa scriu ceva despre agricultura urbana. Simteam de mult importanta gradinilor din zona urbana si periurbana dar numai recent am gasit si formulata ideea. Si sunt destule scrise pe net privind "urban agriculture". Despre importanta acesteia in securitatea oraselor si in trecrea peste momente de criza in situatii dificile sau despre asigurarea unui surplus a locurilorde munca. Despre beneficiile aduse prin asigurarea de hrana proaspta. De relaxare si evadare din stres fiind practicata de toate categoriile de la cei fara un loc de munca pana la cei cu venituri mult peste medie. Despre implicatiile ei din punct de vedere ecologic sau in criza energetica. Poate, daca voi avea vreodata timp. Timp calitativ, caci pentru a scrie trebuie o anumita dispozitie.