Gradinile Japoneze

Started by gomez99, January 12, 2009, 12:18:18 AM

Previous topic - Next topic

gomez99

multumesc foarte mult pentru aprecieri. e bine sa mai reluati din cind in cind textele, pentru ca pe masura ce mai primesc informatii eu mai adaug pe ici pe colo cite ceva.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

Dragă Gomez,  arigato! ... pentru cultura japoneză ce te străduieşi să ne-o faci  ;)
Îmi place că, deşi e atât de diferită de ceea ce suntem noi obişnuiţi,  1-2 elemente acolo..... putem aplica şi în  "paradisul"  nostru rustic.  ;D
Par example, io  mă voi inspira din una din imaginile cu "poduri" pentru mini-cascada-iazuleţul ce tot intenţionez s-o fac de .... câţiva ani  ;D ,  iar din  "bazinetele" alea, am să  caut un pietroi scobit să pun apa  la fazani  ( teică, îi spune prin părţile Brăilei  :D

gomez99

Quote from: penelopa on February 17, 2009, 02:02:11 PM
1-2 elemente acolo..... putem aplica şi în  "paradisul"  nostru rustic.  ;D

aferim. lucrez intens la asta.

citi fazani ai?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

Quote from: gomez99 on February 17, 2009, 02:51:40 PM
Quote from: penelopa on February 17, 2009, 02:02:11 PM
1-2 elemente acolo..... putem aplica şi în  "paradisul"  nostru rustic.  ;D

aferim. lucrez intens la asta.

citi fazani ai?

unu' + două  ;) ... dar intenţionez să măresc efectivu', fiindcă, la  1   trebe  5   ;)

gomez99

Unele linkuri blocate pot fi accesate copiind adresa dirrect in browser, nu clickuind pe ea.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gomez99

Gradina de piatra

Numita uneori si gradina Zen, este o alcatuire de nisip si piatra. Foarte rar poate aparea in gradina un trunchi uscat de copac. Spre deosebire de stincariile europene, gradina japoneza de piatra nu contine plante sau apa, dar poate fi marginita de o portiune plantata sau poate fi incorporate intr-o gradina de plimbare. Este probabil cel mai japonez lucru despre care se poate discuta in domeniul peisagisticii.
Poate fi patrata, dreptunghialara, rotunda sau ovala sau cu o forma neregulata, si poate fi construita chiar intr-o cutie de lemn, in interiorul locuintei. Ea trebuie sa permita contemplarea din cel putin 2 laturi, o gradina de piatra fiind conceputa spre a fi vizualizata din exterior, nu pentru a te plimba prin ea.
Regulile dupa care se aleg pietrele pentru o astfel de gradina sint in general valabile si pentru pietrele asezate intr-o gradina cu plante. Nisipul si pietrele pot avea texturi si culori diferite, pietrele pot fi acoperite de muschi, dar este interzis a se folosi vopseluri pentru a le colora, la fel cum este interzisa modificarea formei pietrelor prin cioplire sau orice alta forma de prelucrare.
Prin excelenta, acest tip de gradina este destinat meditatiei. Exista citeva subiecte traditionale, care pot fi figurate independent (muntele mitologic care sustine universul, cele 4 insule ale tineretii vesnice, etc) sau poate reprezenta chiar un fragment dintr-un peisaj real, existent undeva, cu sublinierile meditative ale autorului.
De obicei nisipul reprezinta apa, si de cele mai multe ori este greblat in asa fel incit sa imite valurile oceanului sau ale unui lac. Poate reprezenta si o suprafata intinsa de iarba sau un cimp de orez. Pietrele pot reprezenta munti, pesti, oameni si animale, fiinte mitologice sau pur si simplu... pietre. Piatra/pietrele pot fi plasate singular sau in grupuri de 3, 5 sau 7. Daca se foloseste o pereche de pietre, de obicei sint inegale, cea mai inalta simbolizind barbatul (principiul masculin) si cea mai scunda femeia (principiul feminin).
Daca gradina este mica, 2-3 m patrati, atunci va fi vorba de un singur grup de pietre. Daca gradina este mai mare, se pot amplasa citeva grupuri, fiecare cu povestea lui.

Citeva note despre constructia unei gradini de piatra japoneze
Gradina se incepe delimitind spatiul care se doreste a fi folosit. Nu uitati ca gradina de piatra se vizualizeaza din exterior.
Se face mai intii un desen. pe desen se urmareste accesul la punctele cheie si amplasarea acestora. Dac gradina va include si plante verzi, trebuie gindit accesul la acestea pentru udare si lucri de intretinere. Daca gradina se face in interior, sau e o gradina miniaturala, se tine cont ca aproape intotdeauna privirea va cadea de undeva de deasupra.
Zona aleasa poate fi adincita sau inconjutata cu scinduri, tulpini de bambus sau pietre. Gradina mai poate fi delimitata si de un gard viu, tuns suficient de scurt ca sa nu impiedice vederea, sau de un zid de piatra.
Se escaveaza cel putin 10 cm din intreaga suprafata a gradinii. De obicei in acesta faza se urmareste obtinerea planeitatii suprafetei respective, dar exista si situatii cind sint pastrate in mod voit denivelarile naturale. In escavatie se aseaza pietris de diferite marimi, in citeva stratutri, pentru a obtine un drenaj foarte bun. O gradina de piatra in care apa balteste prea mult dupa ploaie este de neconceput. [daca se face o gradina miniaturala, care se amplaseaza instr-o cutie, evident ca nu se mai pune problema drenajului si stratului de pietris. In caz ca se vor pune si plante, acestea vor fi in ghiveci iar nisipul va trebui sa le mascheze]
Se traseaza cu ajutorul unor sfori si ale unor tarusi planul gradinii conform desenului. Se amplaseaza pietrele. Se va tine seama de umbre, de modul in care cade lumina la rasarit, amiaza si apus, de felul in care aceasta influenteaza neregularitatile pietrelor, de faptul ca unele pietre isi schimba culoarea sau isi accentueaza textura cind sint umede, de modul in care se poate aseza zapada sau se pot forma turturi, de felul in care creste muschiul pe o piatra. Este strict interzis sa se aduca modificari pietrelor (prin cioplire sau adaugare de material)
Daca gradina include denivelari de pamint, movilite ce vor contine vegetatie sau muschi, se corecteaza forma acestora conform planului
Se amplaseaza copacii. In acest moment se face o prima evaluare a aspectului gradinii, din punctele cheie.
Se amplaseaza tufisurile, apoi celelalte plante si muschiul – cind este cazul. Daca este nevoie, se prefera udari dese si cu cantitati mici de apa, care sa nu imbibe substratul cu lichid.
Se amplaseaza elementele de décor – felinare, bazinete, etc.
Se amplaseaza si niveleaza nisipul. In prima faza nispul trebuie sa fie absolut plan, sa nu contina nici un fel de impuritati si sa fie cit mai omogen. Daca se urmareste folosirea mai multor tipuri de nisip, cu granulatii sau culori diferite, acesta se poate face turnind nisipul in etape, de la interior spre exterior si separind diferitele tipuri de nisip cu diafragme [lamele] de plastic, carton sau de lemn. Dupa ce se pune tot nisipul si se grebleaza, aceste diafragme se scot.
Daca este necesar se marcheaza pe aleea din jurul gradinii de nisip punctele cheie, fie prin banci, bordure mai inalte sau pavaj diferit.
Se face o evaluare finala. Dincolo de acest moment nu se mai aduc modificari de fond lucrarii.
Se incepe greblarea nisipului, de la interior spre exterior, urmarindu-se redarea cit mai corecta a impresiei de valuri sau unduire a ierbii. In cazul imitarii unui curs de apa existent in natura, se va tine seama de zonele in care este probabil sa fie curenti. In functie de forma si marimea valului se folosesc greble cu diferite dimensiuni de dinti. Grebla se poate confectiona dintr-o scindura in care se infig dintii cilindrici (nu ascutiti) cu un diametru de aproximativ 2,5cm. [Dupa unii dimesiunea greblei e una singura, dupa altii se pot folosi greble cu diferite dimensiuni si spatieri ale dintilor, in functie de valurile pe care dorim sa le obtinem]. Greblarea se poate face de pe o placa de lemn, care se deplaseaza dupa necesitati, pentru a reduce amprenta lasata in nisip. Forma valurilor sau chiar amplasarea pietrelor poate fi modificata din timp in timp, ca sa se ofere mai mult dinamism peisajului.
Gradina de piatra se intretine continuu. Nu este permis sa lasam frunze uscate sau fragmente de materiale aduse de vint pe suprafata sa.

Iata aici una dintre cele mai cunoscute gradini de piatra din Japonia.
http://learn.bowdoin.edu/japanesegardens/gardens/ryoan/ryoan-ji.html
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myky


gomez99

da, interesanta solutie. si merge aplicata si la alt tip de gradina
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Mie gradina japoneza mi se pare deosebit de greu de realizat. Cred ca iti trebuie o perioada de adancire in cultura japoneza, macar lecturand diverse teme pe net, pentru a afla cum se gandeste o astfel de gradina, e un spirit, nu poti copia chestia asta. Sunt insa atat de frumoase, de integrate in peisaj.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Uite, pentru cine vrea o introducere, ceva nu foarte sofisticat, poate face un preview la Ortho's "All about creating Japanese gardens".

georgette

Gomez +hug.. sper sa nu te descopere japonezii ..ca te revendica ! ;) :D
multumim pentru tot! +apl

doinabacau

  Am facut si eu o incursiune in aceasta  gradina! Observ ca noi ne grabim sa achizitionam  ,incercand aclimatizarea cat mai multor plante,in timp ce ei par preocupati mai mult de simbolistica.Unele mi s-au parut neamenajate,poate la fel ca micile lunci ale paraurilor de munte, care strabat  gradinile conationalilor nostri.Gomez,felicitari pentru efortul de a ne oferi aceste perfectiuni ale artei japoneze,si ,desigur,multumiri! Si,nu in ultimul rand,cer iertare daca cuvintele mele nu sunt tocmai pertinente!

flordel


yorasta


yorasta

gomez studiezi de mult arta japoneza? ca ai niste super articole afisate pe aici

flordel

Daca tot veni vorba, are cineva vreun material mai succint despre amplasarea felinarelor?

gomez99

@yorasta
nu o studiez. ce spun eu aici, pentru majoritatea japonezilor traditionalisti e cultura generala. s-a intimplat sa fiu o vreme in compania unor oameni carora le placea sa vorbeasca despre asta si sa imi placa sa ascult (si sa mai intreb din cind in cind). porma am mai si citit cite ceva, ca sa umplu golurile. adevarata arta e sa si stii sa faci chestiile astea. si iti garantez, din proprie experienta, de cele mai multe ori iese ca in "adio dar ramin cu tine". pentru cine n-a vazut filmul, personajul principal are o poza cu un aranjament stil Napoleon III al unei camere, pe care vrea sa il realizeze in propriul apartament. umbla prin magazine, cumpara de toate si la final obtine ceva intre reggae si new age.

@flordel
aveam eu, da habar n-am pe unde e. l-a serciuit prin tot hardul si nu dau de el.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

yorasta

Quote from: gomez99 on January 11, 2012, 12:12:50 AM
@yorasta
nu o studiez. ce spun eu aici, pentru majoritatea japonezilor traditionalisti e cultura generala.
nu stiu daca este cultura generala mai degraba e stilul lor de viata si traditie ,cum la noi de craciun trebuie sa faci sarmale  ;D si nici alea nu sunt orijinale (cum zicea unu pe youtube) romanesti

flordel

O gradina japoneza pe care am vizitat-o, locul in care am pozat si Davidia Involucrata...

Rux

Bai ,Flordele ,da ce ne lovesti asa, bre?
Mama ,ce frumuseti ai vazut matele acolo .

Dupa ce-ti clatesti ochii cu asa ceva  este clar ca mintea merge repede inainte. Planuri ,schite ,etc .pentru propria-ti ograda.

Multumim  de desfatarea matinala oferita. Trezirea a fost brusca ! =))

einsteinitza

E super super super, mai vreauuuuu!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

O sa mai caut prin poze.
Si mie mi-a placut enorm, am fost in perioada cea mai indicata cand erau rhododendronii si azaleele in floare! ;D

gabriela jalba

Cred ca mi-am facut o idee gresita de gradinile japoneze. Eu le percepeam ca fiind mai aride, cu greu de inteles,mai filozoafe , mai greu de digerat pentru mine.Ce ne arati tu e super bogata in vegetatie. Imi place!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

yorasta


einsteinitza

Yorasta, te rog pune adresa de unde ai luat pozele, nu mai copia poza. Cand pui linkul am sa sterg poza directa.
Bineinteles,d aca-i poza ta atunci e in regula.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro