Au fazele lunii influenta asupra plantelor?

Started by Erwin, February 06, 2009, 09:54:31 AM

Previous topic - Next topic

Claudiu

Am avut candva o disputa cu cineva pe tema asta  =))
Nu mai am calculele justificative dar din punct d evedere al fortelor echivalasem forta de gravitaie a lunii cu a unui marfar incarcat destul de bine dar posibil in date reale, bine ce se invartea in jurul unui ghiveci, nu mai stiu la ce distanta destul de mica rezultase.
Divergenta disputei era ca interocutorul meu nu accepta ca este diferenta intre o masa mare de apa si cea din solul ghiveciului considerand ca nu conteaza masa si ca ipoteza mea ca apa din ghiveci trebuie tratata ca o masa izolata este gresita. Dar nu justifica afirmatiile lui  ???
Parerea mea e din punct de vedere al umiditatii depinde. As fi de acord in zone cu panza freatica apropiata de suprafata, sau cu un sol bine imbibat de apa (primavara aceasta se poate intampla frecvent) astfel incat apa ar putea actiona ca un tot.
Dar in cazul unui ghiveci, considerandu-l ca izolat, forat de atractie a lunii poate fi comparabila cu a altor mase mai mari din jur.
Poate face si Radu niste calcule  ;)
Lumina reflectata de luna. Nu stiu ce sa zic. Da e mai mare. Dar nu ma pot pronunta asupra spectrului si intensitatii daca e sau nu suficient pentru a declansa/stimula fotosinteza. Evident o prelungire a duratei de iluminare duce la o crestere mai mare raportata la unitatea de timp. In sere se practica "lungirea zilei" prin iluminat artificial.
Asupara incoltirii semintelor, in general vorbind nu stiu ce influente ar putea avea. Eventual pentru semintele care sunt conditionate de lumina pentru a incolti daca acest plus de lumina e suficent acntitaiv si calitativ ...
Actiunea combinata gravitatie-surplus de lumina sigur in cazul conditiilor cumulate de mai sus s-ar cumula, dar raman sceptic asupra sistemelor izolate (gen sera, ghiveci, sol cu umiditate scazuta)
Alte cauze in afara de gravitaie si lumina, sincer nu prea vad. Teorii privind nu stiu ce radiatii ce vin din cosmos si care nu stiu ce cu luna  ??? In fine raman deschis celui care imi poate argumenta putin mai practic si nu doar prin argumente ezoterice, nefiind initiat a le intelege in acest fel ca a lua de bune tot ce citesc, pentru ca scrie acolo sau ce imi spun adeptii ezoterismului.

Deci cam asta e parerea mea. Posibil unele influenta in zonele cu umiditate ridicata si unde apa are o masa semnificativa actionand ca un intreg.

Altfel nu stiu daca poti pune in evidenta mareele dintr-un pahar cu apa si daca ele ar fi mai semnificative decat alte forte din jurul paharului.

Acum vorbind un pic altfel  :D E clar ca luna plina are niste influente psihice asupra oamenilor. E placut sa fii intr-o noapte scaldata in lumina lunii pline fata de o noapte ascunsa in bezna totala. E chiar "magic"  ;D  Doar ca impresia mea e ca magia lunii scade daca nu vedem lumina lunii pline din diferite cauze - inorari, nu iesim din casa in perioada respectiva .... Am zis impresie pentru ca nu am date anume care sa confirme. Dar daca nu vedem sau nu ne spune cineva sunt destul de sigur ca nu stim ca e luna plina. Deci dupa mine magia ar fi data mai mult de lumina lunii si mai putin de gravitatie  :D Acum ma intreb o fi ajutand cu ceva pe cei supraponderali, pozitia lunii, desi nu sesizeaza constient diferenta ? N-as prea crede dar poate calculeaza cineva  =))
Acum presupunand ca vedem luna, cum si animalele "superioare" (ghilimele pentru ca divizarea e in baza unor consideratii subiective relativ la sistemul nervos) au stari psihice afectate de luna. (Cati catei nu latra la luna  :) ) sigur ca putem extinde influenta lunii in afara fiintelor umane. Cum un sistem nervos se regasete, chiar dca in forme ce ne apar ma i rudimentare, mergand in jos pe scara evolutiei poate ca se poate extinde aceasta influenta "psihica" (in ghilimele pentru ca nu stiu in ce masura se mai poate vorbi de psihic la un nivel "rudimentar" al sistemului nervos.
Acum in ce masura putem extinde notiunea de sistem nervos la plante, asta inca este la un nivel scazut de intelegere, cel putin pentru mine. Dar evident plantele sunt organisme vii iar samanta este si ea un organism viu, adica o planta intr-un anumit stadiu de dezvoltare sa zic asa comparativ ca un ou de fluture care este de fapt un fluture chiar daca nu-l vedem asa. O samnata moarta nu mai e samanta decat asa ca forma.

E evident ca in conditii psihice bune noi oamenii ne simtim mai puternici, mai energizati. De regula asa ne simtim cand vedem luna plina. Suntem de-a dreptul fascinati de ea si ne simtim incarcati cu energie. Se poate si cat se poate extinde aceasta la alte sisteme vii?  :-\

Deci in concluzie eu deocamdata nu vad alte posibile intreractiuni de cat: forta gravitationala, lumina reflectata si factorul psihic. Influentele posibile pe care le cred le-am artata mai sus. Raman deschis altor afirmatii, doar ca in cazul meu nu ma satisfac formulari de genul "stiinta a dovedit ... " "conform datelor stiintifice .... "  decat insotita de o bibliografie serioasa (adica nu carti, articole de popularizare) si accesibila  =)). Chestia asta cu accesibila .... am citit afirmatii gazetaresti in care erau evocati ilustri fizicieni contemporani care au fost si ei suprinsi de ceea ce descoperisera si inca nu stiau sau chiar ceva mai mult nici macar nu erau fizicieni ci de alta specialitate .... Deci accesibila inteleg ca pot gasi cartea, articolul .... indicandu-se clar unde si cum a fost publicat si de cine astfel incat dca am dorinta sa pot gasi sursa.
Spre sa nu dezamagesc sau si mai rau sa infurii pe careva, si mie imi plac emisunile Discovery, dar sunt totusi niste filme pentru public. Si trebuie luate ca atare. Faine, intersante, idei intersante dar ... trebuie sa se vanda. Adica sa dea Cezarului ce-i al Cezarului  =))

Am ras mai sus cand am scris ca am avut o disputa cu cineva generata de discutii asupra influentei lunii pline. Pai bine nici macar nu era luna plina si aveam dispute generate de ea. Uitati-va si la subiect cum a evoluat mai sus. In fine disputa mea era asupra modelarii pe care incercam sa o fac din punct de vedere al fortelor gravitaionale pentru a compara cu alte mase in miscare din jurul unui ghiveci. Aici mai sus vad ca au fost dispute mai "ezoterice" ca sa le zic asa.  =))

In concluzie raman deschis ipotezelor dar nu le inghit orisicum  ;D. Din practica ceea ce as putea spune e ca am remarcat frecvent ca in preajma Pastelui, si in special a celui ortodox, cand acestea nu cad in aceiasi data, de fapt mai mult in primele zile de dupa Pasti, natura are o explozie de viata, semintele incoltesc si plantele incep sa creasca rapid. Nu o data m-am mirat cat de rapid au pornit niste seminte abia semante inainte de Pasti. O fi o concluzie subiectiva? Or fi fost coincidente? O fi ceva legat de luna, pentru ca Pastele se calculeaza dupa un calendar lunar. Sigur m-am intrebat oare nu cumva acelasi fenomen ar fi la fel in zona epicentrului catolic si ar fi si alte explicatii ascunse al datei Pastelui. (sigur, sigur stiinta calendarului dar .... ) Cele afirmate mai sus nu sunt doar constatari generate de un an-doi, ci de multi ani de gradinarit. E doar o observatie personala ce nu se vrea incarcata de misticsm. Incercati sa observati si voi cum e in general. Tineti cont ca fiecare an e cu toanele lui, dar cum e in medie.
Daca ar fi sa dau o indicatie despre semanat de cand ar fi bine. Asa fara nici o justificare. V-as spune semanati inainte de Pasti. Cu cateva zile. Sigur trebuie sa sigurati conditiile de umiditate daca acestea nu sunt intrunite. Eu unul am fost uimit si nu o data de puterea semintelor in aceasta perioada. Sa fie o apreciere subiectiva? Experimentati, urmariti natura si targeti concluzii. Insa nu doar dupa un singur an. Anul asta poate fi asa si ziceti are dreptate, poate fi invers si veti zice asta vorbeste bazaconii. Experimentati. Cum am zis nu am justificare pentru observatia mea si poate doar e o coincidenta in cazul meu sau o subiectivitate, desi nu as merge pe ideea subiectivitatii de o natura aparte  ???

Nota: Sigur ar fi si teoria a seamna cu mult timp inainte, chiar si doua saptamani inainte poate fi mult, si vor incolti cand vor incolti. Nu e chiar asa. Avem de a face cu seminte de plante cultivate nu salbatice. Si semanate "artificial" nu de mama natura. Plantele si semintele plantelor "domestice" sunt mai sensibile decat cele salbatice. Ca si animalele. Chiar daca incoltesc, daca nu este intrunit un cumul de conditii fie nu vor supravietui fie vor tanji. Duap cum se stie "copii" nascuti prematur au nevoie de conditii aparte chiar si in cazul plantelor. Iar daca au pornit prost aceasta va avea urmari asupra productiei sau se pate intampla sa fie depasite de cele semanate la "timp potrivit". Sigur cu o ingrijire corespunzatoare plantele rasarite prematur si vor descurca bine si in final nu se va mai observa diferenta fata de cele semanate la timpul potrivit. Problema e sa poti asigura acele conditii corespunzatoare. Iar in cazul plantelor trebuie sa si merite efortul asigurarii acestor conditii si sa mai ai si timpul necesar pentru ca, totusi, majoritatea sunt cultivate ca plante anuale. Tot sigur nu e obligatoriu ca semintele sa sufere, doar ca exista o posibilitate sporita ca sa nu fie cum trebuie. Sigur vorbesc de ceea ce se seamna in gradina pentru ca datorita unor contitii climatice e nevoie a se obtine si rasaduri in unele cazuri. Si desigur trebuie tinut cont si de conditiile cerute de dezvoltarea ulterioara in cazul anumitor plante cum sunt fasolea, castravetii care se seamana mai tarziu.
Ce sa zic, experimentati de exemplu cu seminte de dovlecei. Urmariti natura inainte si dupa Pasti. Incercati sa eliminati din calcul daca niste evenimente meteo locale au facut ca lucurile sa mearga altfel.
"Impresia" asta a mea e ca o concluzie dupa, sa zic cam 40 de ani de gardinarit. Caci de gradinarit m-am ocupat de mult nu doar ultimii ani in care am avut gradina mea in sensul proprietatii asupra terenului. M-am nascut, si crescut la casa cu gradina. Chiar si cand am stat la apartament m-am ocupat fie la parinti fie in alta parte sau am observat cum merg treburile prin gradini datorita modului in care am crescut asta mi-a intrat in sange. Cand altii bateau mingea pe strada eu de regula eram prin gardina cu treburi. Sigur unele impuse ...  ;D nu ca nu-mi statea si mie capul la joaca. Am scris anume "impresie" pentru ca nu am justificare palpabila, demonstrabila a celor afirmate. Poate ma insel. Poate nu. Nu ma las luat de avant, adica daca cineva imi va zice ca asa e, ca a vazut clar asta, anul asta, i-as raspunde sa aiba rabdare si mai vorbim peste 40-50 de ani  :D

Deci daca ma gandesc mai mult, desigur poetic dar si altfel, adica in general, sunt de acord cu cele spuse mai sus de o colega de forum: cu luna nu se glumeste.  ;D

Ea ti se poate arata asa:



sau asa:



Este, in special, o anumita luna plina, toamna, numita Harvest moon, care in emisfera nordica, apare, printr-o iluzie optica ca fiind cea mai mare luna plina. E magica!  :)

Claudiu

Revin cu cateva note.

Relativ la fasole si castraveti despre care am spus ca se seamna mai tarziu. Trebuie tinut cont si de zona. In ord se seamna mai tarziu decat in sud. Si trebuie tinut cont si de altitudine sau de anumite zone cu microclimat diferit fata de general.

Uitandu-ma pe o prognoza de 15 zile, am vazut ca in data de 11 aprilie e prevazut un minim de zero garde pentru Cluj. Ieir era de minus unu pentru aceiasi data. E normala modificarea tinand cont de conditiile prognozelor pe termen mai lung.
M-am ferit sa zic  anume, dar, mai sus, ideea a fost sa spun semanati in vinerea sau sambata de dinainte de Pastele ortodox. Si udati.
Cum prognoza arata ploi in acele zile se poate incerca semanarea cu vreo doua zile mai repede. Dar udati vineri si sambata daca nu ploua.
Daca plantele au pornit vor trebui sustinute prin udari. daca e necesar. (Functie de ploi si temepraturi, vezi si observatia d emai jos daca cumva temperaturile scad dupa rasarire).
In fine asta, asa cum am scris am numit-o "impresie" pentru ca nu vreau sa ma hazardez mai mult. Cine vrea incearca cine nu nu. Si "instinctul" gradinarului, care tine cont, in subconstient, de cum "merge" timpul si cum "sunt" anumite plante, e important. Insa instictul asta se formeaza in timp, ani. Daca urmatiti un gardinar s-ar putea sa vedeti ca uneori face asa, alteori face asa, fara a putea justifica bine sau dand justificari, aparent, contradictorii daca nu s etine cont de toate conditiile date in care a actionat.
Graba strica treaba. Dar si trenul pierdut ... e plecat. Insa decat graba mai bine un pic mai tarziu. Picul asta e pic ... una e o saptamana alta e o luna.

Un gradinar cu experienta poate recupera o luna, in privinta unor semanturi sau plantari de rasaduri. In unele cazuri, sigur nu intotdeuna si desigur vor fi urmari, mai ales daca timpul meteo" nu-l ajuta. Insa frecvent nu poate recupera nimic daca plantutele au fost afectate de frig, prea mult, desi uneori poate sa nu fie direct sau imediat vizibil. Insa asta nu trebuie ne faca sa ne lasam in urma cu o luna. E o alternativa de extrem si doar in privinta unor culturi.  ;D

Oricum ar fi, o data plantele pornite trebuie sa le asigurati conditii favorabile. In gardina, de regula, se asigura umiditatea. Caldura se poate asigura mai greu prin protejare aparte. Daca plantele sunt pornite si totusi temperturile scad prea mult (functie de ce s-a semnat, ca salata, ceapa nu au sensibilitai asa mari) nu udati. Combinatia apa-frig poate fi distructiva. Apa fiind rece, zic eu ca ar fi de indicat udarea de dimineata a plantelor tinere ca sa nu fie racite mai mult cand intra in noapte.
E bine sa se tina apa intr-un rezervor, astfel incat ea sa ajunga la temperatura mediului ambiant. Nici apa mai calda decat mediul nu e buna. Plantele in special cele tinere sunt ca niste copii.  :D

drone1952


Imi place ca gasesc un subiect ca acesta "Au fazele lunii influenta asupra plantelor?".  Influenta fazelor lunii un subiect care ma atrage si nu pot spune ca depasesc nivelul de diletant. (diletant=Persoană care se ocupă cu ceva (artă, știință, tehnică) numai din plăcere, fără a poseda cunoștințe profesionale corespunzătoare.)Imi aduc aminte de bunicii mei care sunau  ca acum "ii vremea". Sa fiu mai scurt ambele subiecte au  origine in biodinamica lui R Steiner.Fazale lunii cu calendarele  respective la moda tot mai mult in ultimul timp sint opera lui Maria Thun adepta a biodinamicii.
Subiecte  de discutat.  +rsp

flordel

Oarecum... Daca au efecte asupra maselor de apa, oare de ce nu asupra plantelor? ::)
Da, este de discutat!

drone1952


Mi-ar face sa discutam subiectl,dar asa cum afirmat sint diletant,dar ma voi stadui.  +ham

flordel

Banuiesc ca eu sunt mai diletanta ca tine, in afara de fizica in general habar n-am de efectele fazelor lunii! ;D ::)

drone1952


Oricum 2 diletanti valoreaza mai mult ca unul si mai stii ca nu ne transformam in specialisti.

drone1952


Asa dupa  cite stiu problema este legata de R Steiner si numele de agricultura biodinamca i l-a pus domnul respectiv, aparitia ei fiind localizata prin 1920 si povestea ei e simpla si nu are rost sa o repovestim. Agricultura biodinamca  este dupa cum spune  un primar " care este" :"cultivarea și producerea alimentelor, îngrijirea animalelor și a peisajului, realizate după principii antroposofice. "
Desi in ziua de azi ne lupta cu variante ale concetieidat care au cu presupusa  agricultura biodinamca doar numele si pretul,dar e bine si asa rau.Din cunostintele mele de diletant recunoscuta international sint produsele sub sigle Demater. +rsp









einsteinitza

Diletanti suntem cu totii. Eu cred ca exista influente dar nu usor sesizabile. Pana la urma, toate datele in care creste un organism au influenta in dezvoltarea lui. In ce masura si cat ajunge sa ne influenteze pe noi direct, cred ca e foooarte discutabil.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

drone1952


In ce masura si cat ajunge sa ne influenteze pe noi direct, cred ca e foooarte discutabil." Eu nu sint de acord cu afirmatia. Din cele mai vechi timpuri, oamenii si-au cultivat gradina tinand cont de fazele lunii iar in ultimul timp s-au verificat multe dintre influente spre exemplu, dacă trebuie fixată data unei operaţii, ar trebui să se aleagă o perioadă cu luna în scădere(cred lucru verificat). +rsp

einsteinitza

Verificat de catre cine?
Am spus ca masura e discutabila, nu faptul in sine. Cu influenta sunt de acord, masura insa nu cred ca e inca lamurita.Pareri sunt insa multe....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Hmmm, deci trebuie sa fie in scadere ca altfel daca e in crestere fluidele tind sa iasa din noi prin taietura, fiind atrase de luna? Sau ceva de genul? ::)
Ma abtin, cu atat mai mult cu cat n-am facut inca nici o operatie. ;D

drone1952


Oamenii si-au cultivat gradina (la inceputuri si nou si in zilele noastre) tinand cont de fazele lunii. Acestea  influenteaza  asupra germinarii, plantarii si infloririi . E bine sa stii ca influenta lunii este extrem de importanta. Sunt zile in care nu trebuie sa faci nimic si zile in care e bine sa faci anumite operatii. Periodic, se  publica un  calendar care te va ajuta sa obtii cele mai bune rezultate in gradina de langa casa sau de pe balcon.
Se zice ca insamantatul este bine sa se faca in perioada in care Luna este in crestere.De fapt Luna nu creste si nu scade ci doar imaginea ei vazuta de pe Pamant este aparent diferita,noaptea ,in timpul miscarii ei in jurul Pamantului intr-o luna,adica 29,5 de zile(asta-i perioada de revolutie a Lunii ).
De cind incep sa inteleg am ajuns la concluzia ca exista un simbure de adevar si ca avem avantaje daca tinem cont de acest lucru.
Asa cum am spus intre expertii in domeniu  este Maria Thun care publica anual un calendar in care se afla toate informatiile despre gradinarit privite din elementele agriculturii biodinamice.  +ham
Glhiocel. ata inseamna ca mai am mult pina devin arbore cu fructe gustoase.


Radu

Depinde... daca-si dozeaza posturile dupe lunatii, poate sa devina maces.  :P

Ionela

Greu de crezut ca, din moment ce "misca" apele lumii, nu ar putea face acelasi lucru si cu... lichidele vietuitoarelor. Luna, desigur +hypno
Suntem 70 % apa, cu mici variatii. As putea face un experiment simplu, daca nu as fi atat de lenesa.... Pus seminte la germinat in diverse momente ale ciclului lunar si masurat dimensiunea plantulelor dupa un numar de zile. Chiar si timpul necesar pana la germinare ar putea constitui un parametru.
Fara legatura cu cresterea plantelor, unghiile si parul taiate in primul patrar cresc mai repede decat daca sunt taiate in ultimul patrar. Asta e verificata personal :P
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8