Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

larisa

De parca numai ,a femeilor ;D ;D

einsteinitza

Cred ca mai putin a femeilor, procentual! :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Gandurile mele despre trandafirii de dulceata

Da, anul asta am experimentat si cu alti trandafiri dulceata, toti fiind din cei vechi.

Rose de Rescht
O culoare de vis, superba, cam ca la dulceata de zmeura, o placere sa o privesti. Dupa trei saptamani, dulceata are acelasi parfum.iti umple gura, pur si simplu dupa cateva secunde simti cum mirosi buchetul de tranfairi. Am sa o gust si in iarna , sa vad cu evolueaza, pana acum bine. Dezavantajele sunt legate de flori. Desi petalele sunt bune, mai marunte, iar florile foarte parfumate, m-a enervat teribil numarul florilor! Desi am tufe de zece ani vreo cinci, trandafirul asta nu se acopera de flori, asa ca nu culegi prea multe petale. Ar trebui sa faci saptamanal un borcanel doua, si eu personal nu am timp de asa ceva. Dpdv al acestui aspect Kazanlik infloreste brusc, tine o saptamana, fac repede doua oale mari de dulceata si de sirop, si am scapat. La culoare castiga RDR dar la rentabilitate clar K e mai bun

Great Western Buc
Un bourbon descoperit, sper ca e el oricum i-am spus si Buc ca sa fac diferenta
O dulceata de o culoare splendida, poate o idee mai inchisa fata de cea de la RDe R. Parfum spledid, insa paleste in timp. Dupa trei saptamani simti trandafirul dar nu cu aceeasi intensitate. Nu ai senzatia ca mirosi o sticla de parfum bulgaresc ;D . Cred ca in iarna parfumul va fi doar discret, desi acum e destul de puternic inca.

Rosa rugosa rubra

Am tot citit despre reusita unora in a face dulceata de rugosa rubra. Am zis sa incerc, deja am tufe mari care infloresc permanent. Opt tufe. Mari.
Florile au parfum demential, puternic, le-am cules la primele ore ale zilei. In primul rand, mi-au mancat zilele! Au prea putine petale, adica m-am zgariat si intepat-au astia niste ghimpi...- si am obtinut un castron mic de petale. Ca si R de R! Infloresc treptat, deci nu ai o masa de flori pe tufa. Culoarea e frumoasa, cea mai deschisa dintre cele trei incercate, dar totusi intensa si placuta.parfumul de la inceput mai slab ca celelalte, si mai..altfel. Dulceata e..nu stiu cum sa spun... dezlegata. Adica petalele fiind mari, exista o separare intre petale si sirop, cam ca la dulceata de visine, nu se face o masa de petale ca la celelalte. E ca o dulceata de chisea, de servit cu un pahar de apa rece, nu pare sa mearga grozav pe o felie de paine.
Dupa trei saptamani, parfum bun, ceva mai slab ca cel initial dar nu cu mult. Cred ca posesorul ar beneficia mult mai mult de flori daca le lasa ca macese, sunt excelente pentru dulceata sin ele. Pentru cea de petale, doar daca e musai. E acelasi lucuru, unul doua borcane saptamanal din opt tufe, daca nu ai altceva de facut si iti face placere.
 
Rosa alba

Un alba descoperit in gradina parintilor, mare ,frumos.  Petale multe, trebuie insa atentie ca si la K fiindca sunt efectate de ploi puternice, trebuie cules inainte de ele. Flori multe, potential bun.
O culoare, sa fugi! Un bej spalacit, pare miere diluata, nu stiu, nu ma inspira deloc sa o gust. Parfum bun, foarte intens la inceput. Clar are nevoie de culoare, orice, dar sa nu mai fie asa nici cum. Dupa trei saptamani are doar un iz de trandafiri. E cea mai slab a, cea mai insipida. Se simte o idee trandafirul, dar foarte discret. Poate conteaza si aspectul si nu imi declanseaza ce trebuie, clar nu am senzatia de dulceata de trandafiri si poate de asta..dar clar e mai slaba. Am incercat si cu ochii inchisi, dar deja eram fixata pe lipsa de culoare

Trandafirul vecinei

Un roz intens cu multe petale, inflorire unica. Ea il tine pentru dulceata, dar nu face dulceata! Oricum, nu il scoate fiindca e de dulceata! ;D
Flori multe inflorite deodata, parfum greu, de trandafir vechi. Dulceta cu o culoare roz rubiniu, foarte placuta. Petale fine medii, bune, fac o dulceata legata. Parfum initial splendid, de vis. Dupa trei saptamani, Kazanlik castiga detasat.


Concluziile mele
Ca in orice, sunt diverse variante, mai bune sau mai proaste, mai la indemana sau mai putin. Dar pentru dulceata si siropul de trandafiri, Kazanlik are cea mai parfumata dulceata, in timp castiga detasat cursa! Nu pierde deloc din aroma, e mereu aceeasi!
Textura foarte buna, petalele mici leaga, are un aspect frumos. Singurul punct in minus e culoarea, un roz o idee prea deschis fata de ce as visa eu, insa cu cateva flori de la alt trandafir, sau cu niste petale de mac se rezolva usor.

Sper sa fie de folos cuiva incercarea mea.






www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

Si eu am doi trandafiri cu nume ...de dulceata ,unul este alb,nu prea batut ,cu miros nu prea persistent,si inca unul roz,ca trandafirul vecinei,batut,miros persistent.Dulceata am facut numai odata ,desi trandafirul il am de 10 ani,dar atunci m-am nimerit acasa.Din cel alb fac mereu otet de trandafiri ,care e otet de mere de la apicola si macerez petalele de trandafir,e bun pentru migrene ,sau in spirt ,tot pentru dureri de cap sau cind copiii fac urticarie.
Imi place aroma dulcetei facute in casa,dar e multa migala si mie mi-a lipsit mereu timpul ,dar ma bucur sa vad ca in goana asta nebuna dupa toate si ..nimic ,cineva isi face timp sa aduca la lumina retetele bunicilor noastre.
Asta imi aduce aminte de altceva .:de fiecare data cind vad gutui in piata sau alimentara ,imi aduc aminte de odaia de curat a bunicii unde mirosea mereu a gutui.DE cum le culegea ,le ounea deasupra pe dulapuri sau vitrine si toata odaia era parfumata de gutui ,pina in primavara cind se terminau

Trofin Petrina

Este de folos Es. Eu, de exemplu, nu am stiut pana acum ca sunt mai multe feluri de trandafiri din care se poate face dulceata. Dupa mine, asta e cea mai fina dulceata dintre toate. Mama mea are un singur fel de trandafiri din care face.
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

claude

Es, ce grozav ca ai facut incercarile astea!  +apl   E foarte bine de stiut ce anume se preteaza, pentru ca si eu am fost tentata sa pun petale de la multi trandafiri vechi si pana la urma, avand doar 2 Rose de REscht de 2 ani si restul plantati doar in primavara, ceva tot am adaugat, ca sa iasa un pic de sirop! Am pus si eu cateva flori de Great Western, petale de la trandafirul meu vechi neremontant care habar n-am cine e si cateva flori de la Yolande D'Aragon, care e si el damask

Kazanlik la mine e plantat abia in toamna, deci mai am de asteptat  :( 
Eu ma gandesc totusi ca merg toti trandafirii de damask, n-o fi doar Kazanlikul care pastreaza parfumul, nu?  ???

Eu am adaugat oricum niste petale de la un TH rosu inchis, ca am zis ca nu strica o culoare mai inchisa si mi-a iesit o culoare minunata  ;) 


"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Da, sunt toti, acum cred ca depinde si de parfum, ca nu toti au exact acelasi parfum. Oricum, el castiga detasat la o singura categorie-cea a cantitatii de petale pe valul de inflorire. Poate , pentru altcineva, e mai avantajos sa faca cate un borcanel pe serie de mai multe ori, in loc sa stea sa adune cateva cosuri si sa faca o cantitate mare deodata. Ca, daca iti pui mintea cu R de R,poti face saptamanal pana toamna cate putin. Si sigur se aduna, daca nu se mananca! ;D


Pana la urma, cea mai departe de "adevar" e cea de la alba, fiindca in cazul ei, lamaia scoate in evidenta nu o culoare vie, ci intensifica un bej maroniu care nu e foarte apetisant, dupa gustul meu.

In orice caz, am mai observat ceva, la una din serii, din graba, am uitat zeama de lamaie, si, cand am pus-o abia atunci s-a colorat, pana am adaugat lamaile parca trasese cineva culoarea din petale!

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Corina, sa pui reteta cu feli de castraveti,ceapa, si....
+hug
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

zamfira


Tort cu pere coapte
Blatul: Regula:numarul de ouă = nr. linguri faină (cu varf) = nr. linguri zahăr.
Pentru un tort dublu de mare se mai adaugă nr. de linguri de lichid = cu nr. initial de oua, iar faina şi zahărul se vor considera si ele in numar dublu. Exemplu: pentru un blat de 12 ouă se pun 6 ouă, 6 linguri de lichid, 12 linguri faina, 12 linguri de zahăr.
Preparare: presupunem că lichidul adăugat este apă rece. Separăm gălbenuşurile de albuşuri, făina o măsurăm cu lingura şi o pregătim pe o farfurie împreună cu un praf de copt amestecat în făină. La fel pregătim zahărul pe altă farfurie. În albuşuri punem un praf de sare şi căteva picături de zeamă de lămâie sau de oţet. Dacă vrem să dublăm cantitatea de tort, adăugăm în albuşuri şi jumătate din numărul de linguri de apă rece. (în exemplul de mai sus, 3 linguri). Batem spuma până se ţine de tel şi atunci adăugăm treptat jumătate din cantitatea de zahăr de pe farfurie. Continuăm să batem până se dizolvă tot zahărul (luăm o cantitate mică între degete şi nu se mai simt cristale). Celelalte 3 linguri de apă şi cealaltă jumătate din zahăr se pun peste gălbenuşuri şi se amestecă energic până se albesc. Când s-au albit, punem treptat făina şi amestecăm chiar dacă devine o pastă destul de groasă. Când am treminat toată făina şi s-a amestecat bine, punem o treime din albuşurile bătute şi amestecăm ca să lichefiem pasta. Apoi adăugăm a doua treime şi apoi ultima amestecând foarte uşor de sus în jos.
Pe farfurie, putem înlocui o parte din lingurile de făină (nu toate!) cu fulgi de cocos uşor prăjiţi, nucă măcinată sau tăiată, pesmet, cacao (nu mai mult de două linguri), stafide, alte fructe uscate sau cereale. Important este să păstrăm numărul de linguri şi ele să fie cu vârf.
Lichidul se poate înlocui cu cafea tare, iaurt, ulei, cola, zeamă din compot. În nici unul din aceste cazuri, nu se împarte lichidul pentru a se pune şi în albuşuri, ci se pune de la început în gălbenuşuri.
Nu uităm să punem în gălbenuşuri şi arome (lămâie/ portocală rasă, vanilie, rom, în funcţie de felul tortului.
Crema: 4 ouă intregi se amestecă pe aburi c 4 linguri de zahăr până la îngroşare. După ce s-au răcit complet se amestecă cu un pachet de unt din care s-a scos toată apa. În compoziţie se adaugă la sfârşit un plic de ness şi cranţ (nucă dată prin caramel şi apoi pe maşina de nuci).
Perele ce coc la foc mic (altfel "explodează") cu coajă, până observăm că începe să se străngă coaja. Se taie fiecare pară în două, se scoate mijlocul.
După ce se răceşte blatul, el poate fi tăiat în două şi umplut cu cremă sau nu se taie şi se pune cremă doar deasupra in strat mai gros. Se aşază perele radiar, cu partea subţite spre centru şi cu cea scobită în sus. Cu partea rotunjită a perei facem mici cuiburi in cremă, ca să stea. Se pune pe fiecare jumatate un moţ din frişcă bătută amestecată cu cranţ. Deasupra tortului se poate rade piure de castane gata aromatizat.
Sper sa va placa.

zamfira

Iar daca vi se pare ca reteta asta cere prea mult timp, coaceti de seara perele intregi, a doua zi cand sunt reci scoateti cotorul prin partea de jos, cea a staminelor, fara sa modificati prea mult forma perei. Si acum idee de la sora mea: ascundeti inauntru o bomboana rafaello si acoperiti partea de jos cu nutela, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Credeti-ma, e bun, bun. Da'...se (de)pune.

einsteinitza

Pare foarte bun...pacat ca nu am stiut reteta putin mai devreme, am avut o gramada de pere anul asta. Am sa o pastrez pentru anul viitor, sper sa fie tot un an bogat. Cel putin in privinta fructelor, a fost minunat!
Din pere am facut doar un sorbet cu piper, pe care il mancam cu cipsuri de cascaval.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

ES, pentru copt in cuptor sunt bune si perele de toamna sau cele de iarna dupa ce incep sa se matureze, dar nu complet. E bine sa fie un piiic mai tari.
Cum e acel sorbet cu piper? Eu am facut un pic de dulceata de pere cu piper rosu.

einsteinitza

Sorbet pere

1kg pere
150 gr zahar
200 ml apa
1 lingura amidon



Se taie perele si se curata de casuta. Se pune la fiert apa cu zaharul cateva minute, pana se dizolva tot zaharul. Separat intr-o canita, se desface amidonul cu foarte putina apa, doar sa devina lichid. Se pun perele in siropul de zahar si se lasa sa fiarba cam cinci minute, in functie de soiul de pere. Se ia de pe foc se face pireu cu blenderul, apoi se pune pe foc din nou,iar cand s-a infierbantat se adauga amidonul. Se amesteca un minut doua si se ia de pe foc. Se mai continua putin amestecarea. Cand e caldut, se pune putin piper, doar ata cat guștul sa nu fie plat ci sa aiba putin de tot, aproape imperceptibil, o iuteala de piper.
Se pune in congelator dupa ce s-a racit. Cam dupa o ora, , cande aproape inghetat dar nu chiar beton, se ia o furculita si tinand-o invers, cu dintii in jos, se racaie tot serbetul si se pune imediat la loc in congelator. Trebuie sa fie aerisit nu ca un cub de gheata.
Cand se serveste, se scoate cam cu o ora inainte din congelator si se pune in frigider. Intre timp, se taie felii subtiri, de obicei triunghiulare, de cascaval dur foarte maturat-cascaval uscat si cu parfum puternic cum este Pecorino, se pun intr-o tavq cu folie de copt in cuptor la foc mediu. Se lasa pana cand feliile devin maro mediu, se scot imediat si se lasa la racit. Ele sunt tari ca cipsurile si cu gust puternic de cascaval. Se servesc impreuna cu doua trei linguri de sorbet.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza


Sos dulce acrisor de gogonele

1 kg gogonele taiate bucatele
3 mere mari acrisoare, nu fainoase curatate de coaja si cotor si taiate bucatele
100 gr ceapa taiata marunt
1-2 ardei iuti taiati fin, dupa gust
2 cm de ghimbir ras
250 gr otet de preferinta de mere
150 gr zahar
1 lingurita seminte mustar
1 lingurita cardamom macinat
1/2 lingurita enibahar
Coaja rasa de la o portocala

Se pun toate intr- o cratita si la foc mediu se fierb cam 45 minute. Se pune fierbinte in borcane la pat cald. Merge la orice carne fiarta sau friptura, chiar si rece. Mie imi place si cu anumite branze.
La reteta se poate adauga si o mana de stafide.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Multumesc mult! O sa incerc sigur!

geodezia

orez cu carne de oaie ..  a fost excelent ..am facut si tocanita da parca mai bun a fost orezul

einsteinitza

Uite mi-ai dat o idee, n-am mai mancat de multa vreme oaie si imi placea tare mult...
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

geodezia

da eu cred ca am un an de  cind nu am mai halit orez cu carne de oaie
am facut si un pic de tocanita da parca f gustos a fost orezul
facut cu rabdare reteta Gabrielei ca eu de obicei nu am rabdare si le dau peste cap adica mie nu imi place ca in mincauri sa fie prea fierte legumele sua prea prajite si atunci iese scnadal in casa cind le fac la foc iute si ies mai vii

rodi

Raffaello de casa!

Va dau o idee pentru Craciun. E foarte simplu si rapid de facut!

sandaveturia

si nu ne dezvalui si noua reteta?

einsteinitza

Rodi, vrem neaparat reteta, arata extrem de bine! Reteta! Reteta!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Pate de ficat de gaina


E o reteta care merge de minune pentru crescatorii de gaini.
Asta pentru ca e necoie de niste grasime de gaina la preparare. Sau de gasca.
O ceapa mare taiata marunt
Patru ficatei de gaina
Doua oua fierte tare
Patru cinci linguri de coniac
Sare, piper
Doua linguri de otet de vin
1/3 cana de grasime de gasca sau gaina

Optional, un sfert de canaq de vin dulce si o lingura granule de gelatina sau o foaie de gelatina.

Se pun doua linguri de grasime in tigaie si se caleste ceapa tocata marunt, pana incepe sa se caramelizeqze, deci utin mai mult ca de obicei. Se scoate intr-o sita , se scurge si se pune deoparte. In grasimea scusrsa se prajesc ficateii, pana cand nu mai au sange, dar miezul este inca rozaliu. Se scdot si ei alaturi de ceapa. Ouale se fierb tare.
Se pun in blender ficatul, ceapa, ouale, otetul, coniacul sarea si piperul si se mixeaza cat mai bine. Se adauga restul de grasime si se mai amesteca putin. Se pune la frigider. 
Se pune gelatina la muiat, se pune pe foc si cand s-au topit granulele se pune vinul, se toarna peste pate si se baga din nou laq frigider.
Este absolut minunat, e cel mai bun pate facut vreodata!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

rodi

Reteta e foarte simpla si extrem de gustoasa:
Ingrediente: lapte condensat, nuca de cocos, alune.
Laptele condensat cel la cutie. si sa fie dulce. Se amesteca laptele cu fulgii de cocos, se lasa juma' de ora la rece (sa absoarba fulgii de cocos) dupa care se fac bilute la care se pun in  mijloc alune.

rodi

Si bineinteles se rostogolesc prin cocos..... ;D
Si rezultatul

Mihai

Pe gustul meu:

Sos dulce acrisor de gogonele si pate de ficat   +apl