Retete "Papa bun"

Started by Aricica, April 01, 2007, 09:53:09 PM

Previous topic - Next topic

gabriela jalba

Nu Pene!!!!! nu-s poale-n briu!!! seamana. Aluatul era foetaj ; gata patratit,congelat. Umplutura era de poale-n briu,dar impatureala,iar nu. Erau usor prinse numai colturile.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

floare mica

Placintele facute de Cara se numesc brinzoaice. :D

cara

eeeeeeeeeeeeeee, alea se numesc placinte! punct!  :D :D :D

floare mica

Quote from: cara on July 06, 2007, 09:43:14 PM
eeeeeeeeeeeeeee, alea se numesc placinte! punct!  :D :D :D
vorbesc serios Cara,la toate patiseriile din Bucuresti placintele pe care ni le-ai aratat tu au denumirea de brinzoaice.

cara

dragele mele, pot sa se cheme cum vor ele sau cum vreti voi! mi-e egal!  :D
branzoaice cu poalele-n brau, de exemplu, cred ca impaca si capra si varza!  :D


penelopa

Capra ai impacat-o.  Nu stiu ce parere are... varza  :D

gabriela jalba

Sa nu va mai spun ce "papa bun "am papat eu,dupa ce am cules fragi la iesirea de duminica in munti.....Fragi cu smintina ,zahar si mamaliguta calda ( nu fierbinte!!! ) !!!!!!!!!!!
    Cind mai aveti ocazia( ...2008..) incercati!!! Tot bun e si varianta cu capsuni. Cu cit sint mai "salbatice" fructele ,cu atit e mai bun!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

penelopa

Neaparat Larisa.  Lasa toti dovleceii de dulceata pentru seminte. De cand caut eu asa ceva ca sa fac dulceata.

larisa

Adu-mi aminte sa nu uit ,sigur ca-ti dau .Dulceata de dovlecei ,zici ca e de ananas ,pacat ca anul acesta nu am putut face.

cara

 :o :o :o dulceata de dovlecei? nu pui o poza sa vad si eu? (sunt pe cale sa patesc ca Ion cand a vazut girafa!...)

penelopa

Eram sa pic pe spate Cara cand te-am vazut la......... Castraveti  :D :D.
Primul gand a fost ca preferi castravetii in locul bananelor negre.
Iti apreciez alegerea si te premiez la anul cu un borcan de dulceata de  dovlecei.
Am mancat si,  intr-adevar, seamana cu cea de ananas.

cara

daca ai fi cazut asa cum ziceai, n-ai mai fi putut sa zici ca nu ma pricep la flori si sa ma faci de rasul forumului!  >:( >:( >:(
pentru asta las ca o sa ti se ofileasca toti castravetii, ai sa vezi! iar daca ii pui pe iarna or sa refuze sa se mureze. uite-asa!
si mai stii ceva? am si io marmelada. am facut azi. la masina de paine. din pere. si ce daca nu mi-a reusit?si ce  daca arata ca un compot stricat? ha? ziceam ca ne jucam de-a olimpiada si ca important e sa participi, nu sa castigi! na!  :P

myky

din 12 iulie nu a mai "culinarit: nimeni pe aici?
fetele ati ramas restante cu niste retete.
de exemplu PASTA DE ZAHAR, vreau si eu sa incerc sa o fac, hai ca s-au terminat de preparat restul de conserve pt. iarna

cara

ok, Myky, tu ai vrut-o!  :D

deci, asa cum ziceam la un alt topic, azi am vrut sa incerc sa fac gem la masina de paine.  :D
nu ca as fi vrut musai, dar am primit un sacosoi de pere care se stricau ca nu le voia nimeni...
asa ca am curatat perele, le-am taiat cuburi, le-am adaugat zahar si le-am pus in masina de paine, la programul de "dulceata". fix ca in reteta masinii.
cand m-am intors acasa, am constatat cu maaaare stupoare ca maclavaisul care rezultase era ceva care semana cu...
nush cu ce semana dar era o scarbosenie absolut necomestibila daca e sa ne luam doar dupa aspect...bleah!


pentru cine doreste reteta: 1200 g pere, 400 g zahar  :D :D :D

gabriela jalba

eu....mai de la tara....ce-i aia "masina de piine "...????
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

cara

o scula in care pui ingredientele pentru paine si pleci de-acas'!  :D
cand vii, pita-i calda!  ;D
si aceasta scula are un program care face si dulceata. da' nu de pere, se pare! :D



[attachment deleted by admin]

diana

...e super gustul..mai ales pentru copii! In afara de pere am pus si visine ;D iar decorul a fost facut de mine si de Flori (verisoara Alexiei de 3 ani jumate) ;D care a vrut sa sufle si ea in tort..asa ca am mai facut o data "ceremonia" :D



[attachment deleted by admin]

myky

misto copilu, sa-ti traiasca!, misto tortu', dar unde-i reteta!

CARAAA, io vreau pasta de zahar sau martipan nu gem de pere :D

Trofin Petrina

Miki eu iti dau reteta de gem cu pere, mere si gutui.........toate la un loc daca vrei :) Aromat cu busuioc si lamaie............o bunatate  :)
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

cara

myky, uite reteta si linkuri:

Pasta de zahãr este fãcutã din zahãr pudrã în proportie de 450 de grame (atentie nu zahar tos facut pudra de voi in robot ci zahar pudra cumparat deoarece contine amidon care e indispensabil pentru reusita acestei paste) amestecat cu 30 ml apa, 5 gr gelatina, 50 gr glucozã.

(zahar pudra "margaritar" nu "colonial", de pilda!))

Se pune gelatina in apa, se lasa sa se umfle, se pune pe foc ca sa se dizolve si se adauga glucoza. Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid.
Se amesteca apoi cu zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se adauga zahar, daca e prea tare se adauga apa, se lucreaza ori cu zahar presarat mereu pe masa de lucru ori cu amidon, asta ca sa nu se lipeasca.
Se intinde cu sucitorul ca un aluat, cind incepeti sa faceti treaba asta trebuie sa nu va intrerupeti pentru ca pasta cum trece timpul cum se intareste si nu mai e maleabila.
Se pune apoi foaia peste tort. Stratul de deasupra trebuie uns cu o marmelata sau o gelatina calda ca sa fie lichida, astfel foaia se lipeste si nu aluneca.


Nota: glucoza se poate inlocui cu o cantitate egala de miere, sau de topping de caramel din comert.

http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=5108&st=100

http://www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=13878&st=0

myky

aha, lasa ca link-uri  am si io da cu glucoza asta era problema, ca nu stiam ce sa-i bag in loc, sarumana!

cara

no, amu ca stii, sa-ti reuseasca!  ;D

penelopa

Iaca, mai dadui si io o "roata" printre bucataresele forumului si acuma vaz cu ce gem m-a momit Cara  pentru impacare. :o
Si tot acuma realizez de ce mi s-au uscat  castravetii iar cei  care au supravietuit au fost atat de amari incat nici sarea nu merita s-o stric pe ei!!!

Dar ma duc io la piata si-mi cumpar si,  vezi tu, Cara,  ce castraveti murati stiu sa fac: crocanti si  condimentati  (deja simt cum salivezi  :D).

gabriela jalba

Bai!!!! pune-i repede,ca i-am citit lui dom'patron ca el e mort dupa asa o muratura!!!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Reteta de castraveti crocanti o vreau si eu .Acum ma indeletnicesc cu zacusca cu opintici si o tocana de legume