Smochinul

Started by penelopa, May 25, 2007, 01:08:38 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

anul asta se anunta o cultura buna de smochine
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

Ai de-o duceata !!! La mine nu merge. E prea frig. Nici protejat iarna.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gomez99

anul trecut am mincat pina in octombrie, ne-am batut pe el cu gindacii puturosi, ca n-am vrut sa il stropesc cu nimic
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

Nici noi nu prea stropim si sa stii ca avem pierderi, dar mai bine putin si bun, decit pline de chimicale.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM


In vacanta am fost in Grecia. Langa o plaja era un smochin mare si am cules o smochina galbena ca lamaia care parea coapta. Majoritatea pareau necoapte verzi galbui.

Seara m-am gandit sa o gust. Foarte foarte dulce, cu interiorul ca mierea, alb-galbui. Deoarece m-a impresionat, m-am gandit sa-i dau o sansa si in Romania, nu sa creasca numai in nisipurile si pietrisurile de acolo (cu toate ca la mama ei, temperatura minima iarna este de obicei in jurul a 4 grade cu plus). A doua zi am luat un butas.

Dupa o luna a facut radacini care au crescut ca bezmeticele in toate partile. Cred ca este inteligent, a vazut ca fundul sticlei este inchis si cauta sa scoata radacinile pe sus  :) .

M-am grabit sa-l pun in ghiveci sa mananc o smochina de Craciun  ;).

Am vazut ca seamana foarte mult cu Ficus carica "White Marseilles" care e dat ca rezistent si la zonele 6a si 6b.

gomez99

interesant, smochina galbena n-am vazut.
anul acesta, smochinul meu rosu a facut o recolta bogata, numai ca spre deosebire de alti ani, smochinele, desi mari si carnoase, nu sint aromate deloc, coaja e groasa si fibroasa.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

BoboROM


In weekend am fost la piata si am luat de la o tanti niste smochine aduse din Bulgaria.

Foarte mari in jur de 85-87 grame pe bucata. Gustul foarte bun, ca un "punch" de fructe, putin dulci (in comparatie cu cele din Grecia care erau exagerat de dulci).
Probabil au fost culese inainte de coacere deplina pentru a nu se strica pe drum.

Fiind din Bulgaria parca as mai incerca sa obtin un smochin din seminte, sa vad cum se comporta la frig. Am mai incercat acum 10 ani din unele aduse din America de sud, dar smochinul rezultat degera aproape in fiecare iarna.

gabriela jalba

BoboRom, explica-mi te rog, cum ai pus butasul in sticla. Ai taiat sticla, apoi ai lipit cu scoci, si cu dopul pus? In Casa ? Ma gindesc ca ar merge metoda si pt alti butasi....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM


Nu prea mai este soare si creste  incet. Nu mai mananc smochine de Craciun ... ;D

BoboROM

Quote from: gabriela jalba on September 25, 2021, 09:14:14 AM
BoboRom, explica-mi te rog, cum ai pus butasul in sticla. Ai taiat sticla, apoi ai lipit cu scoci, si cu dopul pus? In Casa ? Ma gindesc ca ar merge metoda si pt alti butasi....

Asa am facut, dar merge asa cand esti plecat in vacanta. Acasa este mai bine cu ghiveci ca scoti butasul teafar.

Din sticla m-am chinuit ceva sa nu-i rup radacinile, mai ales ca erau peste tot si am taiat cu cutter-ul.

gomez99

gabi, am eu un butas gata prins de dat, daca ai nevoie. tot din acesta rosu.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

BoboROM , multumesc pt detalii !!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gabriela jalba

gomez99 multumesc, dar la mine nu merge. Am avut si m-am chinuit o multime ca sa-l protejez iarna, si pina la urma a dat coltul.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM

A mai crescut putin butasul de smochin.

Este interesant ca schimba modelul frunzei de la una la alta. A pornit cu 7 lobi, a trecut in 5, apoi in 3 si apoi intr-un lob mai mult sau mai putin dantelat pe margine.

Si acum incep iar frunze cu 5-7 lobi.

Nu stiu cum incearca cunoscatorii sa-i identifice pe net, ca dupa frunze nu prea ai sanse. Am vazut ca unii il analizeaza dupa procentul de frunze cu 7-5-3 lobi pe care il dezvolta pe ramuri. Si binenteles dupa smochina, culoare, gust si marime (ca oricum prima recolta are smochine mai mari dacat a doua ...).

Probabil ca asta este motivul pentru care majoritatea soiurilor au 5-7 nume. Si sunt cateva sute sau mai multe de soiuri cunoscute care circula ...






gabriela jalba

Ce viguros este !! S-o vedea la rod cum e.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM

Pai stiu ca smochinele ar trebui sa aiba cam 45 grame, galbene ca lamaia, cu interior alb galben inchis, dulci ca mierea. Acum la noi fiind pamantul mai bun, poate vor fi mai mari.

Din ce am citit se pare ca fructifica din anul al doilea. Dar eu sper sa-l rasfat si el sa fructifice din primul an.

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM


Anul asta este pus pe fapte mari ...

BoboROM


Acum 12 zile am descoperit un smochin langa sosea, langa niste blocuri de 10 etaje. Avea orientare nordica si nu cred ca vede prea mult soare in timpul anului. Am luat un butas de 5 mm grosime de jos, fara prea multe sperante. Ma gandesc ca poate este cu noroc si este ceva adus tot din Grecia de cineva. Si o face si smochine cat portocalele. Acum se pare ca face radacini:




gomez99

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

BoboROM

Azi i-a iesit prima radacina prin fundul ghiveciului.

gabriela jalba

Deci e ok. Mai ai un smochin. Roada bogata !!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

BoboROM


In asteptarea primaverii ...

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Ruxandra