Plante din seminte ?

Started by Schnuppe, February 15, 2008, 10:28:30 PM

Previous topic - Next topic

Schnuppe

Am o problema  >:( . Mare de tot pentru mine , probabil infima si amuzanta pentru voi .  In primavara asta incep amenajarea gradinii . Pentru ca nu mai am rabdare pina prin aprilie cind ar trebui sa-mi vina plantele comandate , am dat o raita prin Metro si Bricostore si am cumparat o gramada de plicuri cu seminte , plante anuale in general dar si citeva perene . Buun ... N-am semanat in viata mea asa ca dupa ce m-am holbat o perioada la gramada de plicuri de pe masa am fugit si mi-am cumparat pahare de unica folosinta+paharele de iaurt de la fetita mea , le-am umplut cu pamint de flori ( din asta comercial , turba etc. )  si am insamintat . Toata gramada am aranjat-o frumos la geam pe o bucata de blat de bucatarie care mi-a ramas de la mobila  , am udat prin pulverizare si am acoperit cu o folie de plastic transparent , ma gindesc sa aiba umiditate . Semintele nu le-am ingropat , le-am lasat la suprafata , pe plicuri nu scria nimic in acest sens .
Au trecut deja 3 zile si vad ca majoritatea incoltesc . Camera nu este incalzita , sint cam 16-17 grade .
Acum ce trebuie sa fac ?  Dupa ce incoltesc ce fac , ridic folia de plastic ?  Cind rup plantutele ca sa las cite una singura in pahar ?

myosotis

Problema ta nu e infima. In mod normal si ideal ar fi trebuit sa te documentezi putin despre fiecare din plantele pe care le-ai semanat, ca sa stii cum sa te porti cu ele. Acum, mergi inainte si cand apar plantutele, da, trebuie sa ridici folia de plastic. Cu repicatul (raritul) nu prea stiu ce sa-ti spun. Depinde si cate seminte ai pus intr-un pahar. Trebuie sa ai mare grija, plantele fiind foarte mici si plapande (chiar si cand au doua perechi de frunze) o sa le deranjezi radacinile. Teoretic ar trebui sa scoti tot ce ti-a rasarit intr-un pahar si sa replantezi separat in alte pahare. Eu asa as face. Daca vrei sa pastrezi o singura planta /pahar atunci cred ca o replantezi tot acolo. Numai ai grija cu udatul (sa nu le inneci) si sa ai in minte ca le trebuie foarte multa lumina si aer ca sa se dezvolte normal.

Schnuppe

Am pus cam multe seminte , de fapt nici nu stiu cite trebuia sa pun , mai ales cele extrem de mici ... mi-au scapat si 20-30 . In cazul in care incoltesc mai multe cum sa le scot din pahar separat ?  Si asa sint fragile , nu le rup radacinutele ? 
Legat de specii , m-am documentat cit am putut , am cautat pe net despre fiecare specie , partea proasta e ca nu am gasit informatii despre insamintare si etapele astea sau se spune foarte putin , perioada de insamintare si cam cind se transplanteaza in sol .
Plantele sint : Delphinium delavayi , Aubretia anuala , Sanvitalia procumbens , Melampodium paludosum , Physostegia virginiana , Ageratum houstoianum , Myosotis alpestris (  :D ) , Vinca rosea , Diditalis purpurea , Lobelia erinus , Liatris spicata .


Fleurf

  Semintele f marunte se amesteca cu nisip si se imprastie, sau pur si simplu pui putine pe o hartie si cu grija le imprastii cat mai uniform pe suprafata vasului. Unele se insamanteaza cel mai bine direct la locul stabilit fiindca sunt sensibile la mutat. Altele se insamanteaza vara, fiindca sunt plante bienale si vor inflori abia anul urmator. Dupa ce au crescut mai maricele, si ti se pare ca nu mai au loc suficient,le alegi pe cele mai viguroase si le transplantezi pe fiecare in vasul ei, sau desparti pamantul dun vas in portiuni cu cateva plante si le plantezi separat. Unele plante trebuie plantate cate una altele merg si mai multe la un loc (lobelia). Eu miozotisul si aubretia le-am semanat direct in gradina, din semintele de liatris n-am reusit sa fac nici o planta sa traiasca, delphinium merg si 3-4 plante la un loc si eventual le mai desparti cand le muti in gradina, ageratum, digitalis 1-2, si restul nu le cunosc dupa denumirea latina.

myky

si eu am sadit seminte, dar nu asa de multe, de obicei incep cu mirodeniile, le vreau cat mai devreme deoarece folosesc destul si divers. apoi plantez semintele despre care stiu ca au perioada mare de germinare, si nu le plantez pe toate , unele au o garantie mai mare de un an , asa ca pastrez si pentru urmatoarea insamantare.
cand raresc plantele, ud destul de bine pamantul pentru a manevra usor rasadurile si pentru a evita ruperea radacinilor, ma ajut de o scobitoare( ce am in plus daruiesc cunostintelor)
bafta!

Schnuppe

Pina acum Sanvitalia  este cea mai vioaie , a rasarit intr-o veselie .


penelopa

Daca te-ai grabit precum baba la viol ( :D)...........  s-ar putea sa pierzi cel putin 50 % din seminte!
Parerea mea este ca ai inceput prea devreme cu insamantarea!
Daca le mai si asiguri conditii sa germineze repede, ma intreb ce-ai sa faci cu plantele inghesuite, firave si alungite pana se incalzeste afara ca sa le poti planta la loc definitiv  ???
Poti sa le repici, dar ai unde sa tii la lumina buna atatea paharute cu plantute?
Si eu m-am grabit  ca tine in primul an de gradinareasa si din zecile de plicuri si soiuri de flori , abia am reusit sa  salvez cateva firicele de  ciubotica-cucului care si-a refacut aparitia dupa 2 ani (si uitasem de ea fiindca in primul an ... a disparut),  alte cateva firicele de  floarea-soarelui decorativa,   de alyssum,  de nemtisori, de salvie, de niste plantute carora le zicea "tufanele" ( ???) dar pe care le-am pus in jardiniera fiindca s-au dovedit a fi curgatoare ....  etc.
Nemtisorii au supravietuit mai bine dar  plantele au ramas anemice toata vara. Norioc ca au facut ceva floricele si, din semintele scuturate, au iesit  plante tot mai mari si viguroase de la un an la altul.
Cu salvia rosie a fost mai bine. A rezistat si plantutele s-au dezvoltat frumos dupa ce le-am trasnplantat in gradina.
Cu cele mai multe dintre ele m-am inteles insamantandu-le direct in gradina, afara:  craite mari si mici, carciumarese, regina-noptii,  cleoma,  mirabilis ( e invaziva),  pufuleti albastri, nigella , vinca (e  invaziva) etc.
Anul acesta voi proceda asa cum ne-a invatat Ionut dar numai pentru anumite  flori. Restul... din rasaduri.
Nu ti-am zis ca cele mai multe nici macar n-au rasarit.

gabriela jalba

Pene,mai ai seminte de cleoma?
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Schnuppe

Pai nu vad cu ce am gresit , pe plicuri asa scria , insamintare februarie martie . ??? . Plantutzele sint intr-o camera nelocuita si lumina au de la un Velux mare si de la o fereastra normala .  In fiecare vas pastrez o singura planta , pe cea mai dezvoltata . Ar fi o problema daca nu ar supravietui pina in aprilie-mai ca sa le plantez afara .

cara

Schnuppe, nu te lasa descurajat de Pene! si io am insamantat dupa ureche anul trecut si am mancat la greu ardei iuti din productia proprie! si ierburi aromatice am folosit tot din productie proprie. (si nici nu le-am dat cu zeama de kk de vaca  de teama sa nu fie prea aromata ciorba!  :D :D :D )

Schnuppe

Quote from: cara on February 18, 2008, 07:26:30 PM
Schnuppe, nu te lasa descurajat de Pene! si io am insamantat dupa ureche anul trecut si am mancat la greu ardei iuti din productia proprie! si ierburi aromatice am folosit tot din productie proprie. (si nici nu le-am dat cu zeama de kk de vaca  de teama sa nu fie prea aromata ciorba!  :D :D :D )

:D :D :D . Acum o sa cumpar seminte de aromatice si trec la faza a doua de insamintat , daca nu obtin nimic asta e dar trebuie sa incep si eu de undeva . Si zici ca nu-ti place zeama de vacuta  ;D ;D ;D

cara

prefer o supa de morcov cu ghimbir!  :D

gabriela jalba

fugi la "papa bun" si scrie reteta!!! Asa ceva ,inca nu am incercat!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Codruta

Cand pot pune semintele de mac in gradina?
Sica mi-a zis ca le pot pune in februarie, dupa ce nu mai ingheata (sper ca imi amintesc bine) dar aici continua sa inghete peste noapte asa ca nu am avut curaj sa le pun. In plus pe un plic cu seminte cumparat scrie ca se pun in mai-iunie. Nu prea inteleg cum le pun in mai-iunie si au flori in iunie-august ??? Cres asa de repede? Difera perioada de semanare de la un soi la altul?

Undeva pe net am citit ca semintele de la un soi de mac (nu-mi amintesc care) se tin in frigider 24 ore inainte de a le pune in pamant. Voi procedati asa si daca da cu care soiuri?

sicamin

Codruta semintele  de mac de la mine poti sa le pui acum. Ele germineaza si la rece. Ai mei (din semintele scuturate) au rasarit deja. Am sa-i las sa mai creasca si ii mut cativa in alte locuri.

myosotis

Codruta, nu stiu cum e clima la tine. La noi, macii (cei rosii obsnuiti, imi scapa denumirea latina acum) se pun prin mai direct in gradina. Flori fac abia anul urmator.
Macii ale caror seminte se tin la frigider sunt cei albastri (meconopsis betonicifolia). Sunt la fel de greu de tinut in viata (la noi) pe cat sunt de greu de obtinut din seminte.

larisa

Chiar vazusem seminte de mac himalaian cum ii mai spune si ma gindeam sa cumpar ,parca pe plic scria ca e peren ,sau nu am vazut eu bine .Daca ramin cu unul macar tot ar fi ceva .Simbata dau iar fuga la magazin

gabriela jalba

Eu am pus anul trecut mac abastu,dar...nimic!!!! e prea cald la noi....
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

Codruta

Sica, pot sa pun deja semintele si daca peste noapte sunt -2 grade?

Mi-ati dat sperante desarte ca am comandat si eu mac albastru ;D Am mai comandat si mac mov (Meconopsis betonicifolia 'Hensol Violet') ca am citit ca e mac pentru umbra. Aceste soiuri le-am comandat in ideea ca pun semintele in pamant la toamna. Daca cel mov e tot betonicifolia inseamna ca si semintele acestea trebuie sa le pun in frigider, nu?

In afara de semintele de la Sica mai am acum un soi dar pe plic scrie doar Papaver Somniferum - Danish Flag. La acestea scrie pe plic ca se pun in pamant in mai-iunie si au flori in iunie-august. Nu scrie ca vor avea flori doar la anul :(

sicamin

Poti sa pui  si acum semintele de mac,de la mine ,de celelalte nu stiu ce sa spun ca nu am avut. Ai mei sant galbeni si poprtocalii.


myosotis

Macii galbeni si portocalii (Sica) = escholtzia californica = mac californian.
Papaver somniferum este anual, deci trebuie sa infloreasca in acelasi an.

Codruta

Sunt tare frumosi macii tai Sica. Sper ca in curand sa am si eu asa frumuseti. In prima zi fara vant si fara ploaie pun semintele in gradina.
Papaver somniferum se autoinsamanteaza?

Si acum ca am lamurit-o cu macii explicati-mi va rog cum sa procedez cu semintele de crizantema. Pe plic scrie in germana asa ca numai imi imaginez ce vreau. Nu stiu daca si la crizanteme difera de la un soi la altul dar pe plicul meu scrie Herbstaster - Chrysanthemum indicum, F1-hybride Fanafare Mischung. Se pare ca sunt anuale, infloresc din august pana la primul inghet si ajung la inaltimea de 5-60 cm.

gabriela jalba

eu de crizanteme anuale.....nu am auzit....Si din seminte...cred ca astepti mult si bine pina 'or inflori!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

larisa

Nici eu nu cred ca sunt anuale,ci doar dureaza pina infloresc.