Trucuri

Started by Catwoman, August 13, 2006, 04:28:31 PM

Previous topic - Next topic

ionut

va spun si voua o constatare personala,dupa cum stiti musculita alba de sera este greu de combatut,insecticidele care au eficienta sunt din grupa 1 de toxicitate si nu avem acces la ele,dupa ce m am razboit toata iarna cu acest inamic i am venit de hac cu planta din foto de mai jos,tagetes(craite)de ghiveci,totul a fost intamplator eu nu am facut decat sa constat ca odata cu crestere craitelor a disparut musculita...asa ca luati aminte

[attachment deleted by admin]

penelopa

Ionut, sa stii ca "inamicii" astia  devin imuni si la craite.
Eu am pus, intr-un an,   seminte de craite in ghiveciul cu fuchsii.
Au rasarit si crescut frumos ( cred ca am pus si poza pe forum), au inflorit alaturi de fuchsii dar, dupa un timp,  mustele albe si-au facut aparitia.
Si,  fiindca tot crescusera (craitele)  mai mari decat fuchsiile si radacinile lor cam ocupasera ghiveciul .................. le-am jumulit de acolo iar  mustelor le-am venit de hac cu Confidor .

myosotis

Da. Am avut si eu craite cu musculite albe intr-unul din anii trecuti. Se umplusera si muscatele, despre care se zice ca nu prea au daunatori. Poate a fost o coincidenta la tine, Ionut. Nu le-au mai priit conditiile (mustelor vreau sa zic ) la acel moment.

ionut

se poate sa fie o coincidenta doar,sa fi disparut ca urmare a vre unui tratament,cert este ca nu au mai aparut,iar craitele sunt special pt ghiveci,au port mic si mirosul specific foarte puternic,si sunt plantate singure in ghiveci,oricum eu n am de gand sa renunt la ele chiar daca nu lor li se datoreaza disparitia musculitelor,curios este faptul ca nu fac seminte...cel putin pana acum,desi florile sunt trecute in mare parte

gomez99

sumarizez cele spuse mai sus:

zatul de cafea merge bine la muscate si trandafiri. e f usor acid. se pune zatul fara zahar.
cenusa DE LEMN e usor alcalina, se poate folosi la scaderea aciditatii solului. crestearea alcalinitatii se poate face si cu praf de oase sau praf de coaja de ou (calciul contribuie la crsetrea alcalinitatii).
atentie, si cenusa si rumegusul, in cantitati mari, formeaza cruste care favorizeaza mucegaiurile si impiedica germinatia.

frunzele de ceai folosite, bine uscate, pot fi utile la afinarea amestecutilor de pamint in ghivece.

pentru gradinile mici e complicat si putin igienic sa faci o lada de compost. e mai simplu sa sapi din loc in loc o mica groapa, putin adinca, in care sa pui resturile vegetale - atunci cind se curata gradina sau se prepara ceva in cantitati mari.

paharele de apa de unica folosinta pot fi folosite pentru protectia impotriva coropisnitelor. cum astea se pare ca nu trec de 7-8 cm adincime, plantarea rasadurilor  de legume in pahare (se indeparteaza fundul paharelor) le protejeaza de cele mai multe ori de astfel de atacuri.

o infuzie de tutun (cca. 5 g la 1/2 L apa, lasat 24 ore) cu citeva picaturi de sapun lichid e foarte eficianta la tratamentul feluritilor gindacei de plante. idem putin tutun presarat pe pamintul din ghiveci.

acum intrebare:
Unde gasim [cine inventeaza] o metoda empirica, simpla, ieftina, bricolabila in casa, care sa ne permita sa aflam cu o oarecarea aproximatie:
aciditatea solului
continutul de azot, fosfor si potasiu din sol?

daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Nicol Caloian

Poate unii ma vor contrazice dar, pentru a scapa de micile vietati albe, care apar in ghivece si care "topaie" cand se uda plantele (parca se numesc colembole) eu am folosit cu succes scrum de tigara pe care l-am presarat pe pamant inainte de udare.

penelopa

Quote from: gomez99 on September 16, 2008, 11:17:43 AM
..................
acum intrebare:
Unde gasim [cine inventeaza] o metoda empirica, simpla, ieftina, bricolabila in casa, care sa ne permita sa aflam cu o oarecarea aproximatie:
aciditatea solului
continutul de azot, fosfor si potasiu din sol?

Îţi prpoun eu una, Gomez  ;) ... simplă, empirică, ieftină ...
Dacă stai bine cu simţul  organo-leptic,  arzi un eşantion din  pământul respectiv şi  deguşti din ce rămâne. În urma tratării eşantionului cu salivă-aditiv,   stabileşti %-ele de  N,P, K din sol  ;D

gomez99

merci, apreciez ideea, dar nus de ce, am o retinere. poate din cauza faptului ca ar trebui sa ard ceva?
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gentiana

io folosesc cenusa in gradina
acum o arunc pe ogor,dupa aia se pune gunoi si apoi vine tractorul si ara
in rest il  tzin in cazan si cat se poate  imprasti in zona de compost
io folosesc cenusa si la tratarea ranilor radacinilor(cand despart rizomii de irisi,radacinile de yucca si alte plante,sau cand separ arbusti si chiar copacei)
zatul il torn intr-un strat in fata casei,il amestec cu compost si am reusit sa transform zona intr-o zona pt plante mici de umbra,care e la picioarele unor trandafiri urcatori

mama4you

cumnata mea foloseste pentru luciul florilor de apartament glucoza! adauga cate putin la radacina plantei in ghiveci si apoi frunzele capata un luciu de acum zici ca le-a sters.

mai procedam si eu la stergerea frunzelor cu o carpa imbibata in bere! si cu scrum de tigare amestecam pantul...sau cenusa din soba!

vernil

Asa e, astea sunt tratamente naturiste care le folosesc si eu uneori. Mai e un truc, cand pamantul are tot felul de lighioane nedorite, ingrop un catel de usturoi. Si scap de neplaceri  :D

mama4you

pe asta nu o stiam!

Codruta

Quote from: mama4you on April 01, 2010, 11:15:02 AM
cumnata mea foloseste pentru luciul florilor de apartament glucoza!

Ce fel de glucoza? Este lichida sau tablete? Cat de des o foloseste?

mama4you

ia lucreaza in spital.foloseste glucoza de acolo,este lichida....o foloseste o data la 3 luni...dar cu mana pe inima iti spun ca are niste flori frumoase....lucioase....trandafirul japonez,ficusul....sunt niste minunatii!

mama4you

mai stiu un truc bun pentru casa...ca tot e saptamana in care muncim pe branci pentru curatenie!


bicarbonatul de sodiu!

curata si dezinfecteaza
nu zgarie suprafetele
nu irita pielea, mucoasele, nu produce alergii

nu miroase, dar inlatura mirosurile urate
e ecologic
e ieftin
se poate utiliza in mai multe feluri: presarat uscat (absoarbe mirosul neplacut), pasta din putina apa + bicarbonat ( freaca grasimea, 'arsura' de pe aragaz etc), sau dizolvat in apa (de ex. solutie pentru spalat geamuri)

sau când aveţi coji de ouă nu le mai aruncaţi, le puteţi pisa şi astfel le puteţi  folosi ca îngrăşământ natural pentru florile de apartament.

Fleurf

Cojile de oua nu se pun la toate plantele ci numai la cele care iubesc calcarul (leandrul, floarea de colt). Eu pastrez si apa in care fierb ouale tot pt ele.

mama4you

de apa nu stiam,o aruncam!

Codruta

Eu nu stiam ca leandrul iubeste calcarul.

fdana

Sincer eu am pus coji de oua pisate si la hibi si alte plante de apartament dar nu mi s-a parut ca ar suferi,din contra,parca aveau mai multe flori si le mergea mai bine.

geodezia

Bun sde stiut chestia cu oole

einsteinitza

Cojile de oua au doua inconveniente.Unul , trebuie supuse unui tratament termic, fiindca mai ontin resturi invizibile de ou si membrana, care pot dezvolta bacterii, si se descompun extrem de greu, chiar daca sunt pisate, pentru a fi folosite intr-adevar de plante.
Pe langa asta, folosirea indelungata duce dupa ni la schimbarea aciditatii solului.
Pentru calciu se poate folosi foarte putin var din comert, are aceeasi compozitie de baza si este folosit de planta imediat ce e pus. Si acesta insa schimba aciditatea solului.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro


gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

yorasta

asta vroiam si eu sa aflu  =))  e o altoire se poate face si la trandafiri , nu prea le am dar mi sa parut interesant  ;D

trandafira

Si mie, am retinut site-ul.Multumesc.