Irigarea gradinii

Started by mihail, April 30, 2009, 10:08:30 AM

Previous topic - Next topic

gomez99

cam asta e tot ce mi-a spus. nu zice nimic de panta, iar el l-a facut pentru o gradina de flori si ierburi aromatice. nu-l cunosc chiar atit de bine ca sa stau pe capul lui, da daca mai imi scrie il mai intreb de una alta. sistemul e logic. asa cum spuneam e de fapt partea de dispersie a unei fose cu dispersie. doar ca la aia santurile au peretii laterali din ciment - probabil pentru durabilitate.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Daca e vorba de apa de ploaie, e logic.Daca e vorba de cea de la un furtun, parca ar trebui sa ai ceva pante, zic eu, la care sa fie bine calculata panta ca sa nici nu curga apa prea repede, sa nu ude in zona respectiva. Ideea e buna pentru gradina de legume, chiar excelenta.Pui la capat un furtun si ai totul udat. Dar ce faci cu restul gradinii? Folosesti tot sistemul de irigare obisnuit.Poate si cu un bazin cu o anume deschidere, deschizi si curge apa pe santuri.Asa cum am eu un bazin tampon, dar ca rezerva. E buna treaba ca nici nu trebuie sa faci tot felul de calcule, debit, presiune, etc, care sunt importante la retelele normale.Cred ca arata si bine, asa rustic, un fel de gradini romane
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gomez99

ma gindesc ca e anglia. daca e anglia e umed. daca e umed inseamna ca e un excess de apa. adica zic eu ca apa din sol de aduna usor in santurile astea si se duce de colo-colo, uniformizind umezeala sau ducindu-se unde e mai multa nevoie. nu cred ca merg pina la radacinile plantelor, din cite inteleg eu de la el e pur si simplu un caroiaj de santuri care se intretaie probabil la 90 de grade. si nu se vad, pentru ca se acopera cu pamint. practic nici nu stii ca sint acolo. cind ai postat tu tocmai ma gindeam ca se pot incerca variatiuni - santuri neacoperite, umplute  cu pietris de diferite culori, ca bordura intre niste tufe de trandafir, spre exemplu, si aleea pavata cu piatra - sau numai inierbata.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

mihail

daca e Anglia...atunci e cu ploaie in fiecare zi.

einsteinitza

Atunci pe mine m-ati pierdut pe traseu,eu nu sunt tare tehnica.
Daca ploua des, si se umplu santurile, ce rost are, ca doar se umple si ce-i intre santuri, se iriga cu aspersoare de la Mama natura, tot pe sus, in santuri, etc. Oi fi blonda?Iar?
Deci, daca santurile se umplu la ploaie, nu=i nevoie, zic, ca doar ploaia uda si pe sus, in caroiaje.Daca le umpli de la furtun, atunci ai nevoie de panta, si, prin capilaraitate, tot ce e in interiorul caroiajului se umezeste la radacina, si e super.Nu????
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Eu zic ca nu esti blonda.Deloc!
Rationamentul tau,pare ca fiind corect.
Iar,eu pot sa-ti arat cel putin o blonda,care gindeste perfect.  :P

gomez99

preluind ideea lui mihail ca in anglia ploua zilnic si faptul ca nea asta n-a zis nimic de rezervor cu apa, ma bate gindul ca ce a facut el e un sistem de drenaj si egalizarea a aportului de apa la nivelul acoperit de reteaua lui de santuri cu pietricele. adica intr-o prima faza santurile actioneaza ca un dren, dupa care apa se imprastie de-a lungul lor - evident mai rapid decit prin sol ca e capilaritate mai mare - si de unde e prea multa ajunge acolo unde s-a absorbit mai repede. la altceva nu ma duce mintea. da daca i se pune un rezervor intr-un capat, se ajunge la un fel de fosa cu dispresie si se poate uda gradina.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Dar atunci ajungi la vorba mea, calcularea exacta a pantelor si a liniaritatii fundului santului. Nu-i chiar greu dar e migalor.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

hai sa redevenim seriosi....merg pe simplu si bun,pe cai batatorite de altii,nu ma apuc eu,acum,sa inventez din nou apa calda.
Ideea englezeasca este interesanta,frumoasa la privit,dar eu zic sa raminem doar la stadiul de admiratie.Gomez,daca-ti arde sa o pui in practica,eu sint primul care vin si cad in genunchi,in extaz.

myosotis

Caroiajul de santuri cu pietris este pentru drenaj. Nu pentru irigatii. Plantele aromatice nu iubesc "picioarele ude" si atunci apa din sol trebuie sa se scurga repede undeva. In santurile cu pietris.

flordel

Imi cer scuze, am mai pus post-ul asta la Gradinaritul practic, dar probabil era mai bine aici.

Ma tot intreb cum sa rezolv o mica problema legata de irigat.
Am o jardiniera mare sub streasina (nu ploua acolo) plina cu trandafiri. In afara ei si pe lateral exista un burlan din PVC. Cum sa fac sa aduc niste apa din burlan in jardiniera? Adica cum sa fac practic si exact, ma gandeam la domnii de pe forum care sunt mai tehnici...
Toata vara chiar si cand ploua trebuie sa ud acolo si am un furtun lung si greu (de 1" si lung de 25m) de abia il trag dupa mine, trebuie sa-l aduc din spatele casei pana in fata.

gomez99

eu voi face in vara asta o lucrare oarecum asemanatoare cu ce descriu aici.
in primul rind trebuie taiat burlanul si montat un racord in T. iesirea racordului trebuie sa fie mica, acum nu pot sa spun exact cit, dar eu intentionez sa folosesc un racord elastic de chiuveta si deci trebuie sa se potriveasca cu el. se baga in gaura racordului un jgheab incorpit dintr-o bucata de teava taiata, pina ce atinge peretele celalalt. in felul acesta o parte din apa se scurge pe jgheabul improvizat si ajunge in racord. de unde il preiei cu un furtun pe care il pui pe jardiniera. nu e o problema daca primeste prea multa apa de la ploaie, e vas si se va scurge.
am pus un desen facut la vitez sper sa se inteleaga.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

flordel

Multumesc Gomez!  :-*
Cam asa ma gandeam si eu, dar cum fac racordul in burlan care este din PVC? Cum lipim/izolam chestia asta? Si jgheabul acela cum sa-l fixam sa stea in locul lui? La o ploaie puternica se poate smulge  racordul sau deplasa jgheabul pus in interior.
Eu ma gandeam initial ca racordul sa fie inclinat, nu la unghi drept, dar cred ca este bine cum ai spus tu. De asemeni primul meu gand a fost ca trebuie realizata o piesa din metal care sa o intercalezi la o imbinare a burlanului, adica o mica bucata de burlan din tabla care sa aiba racordul acela, dar nu stiu pe nimeni care sa faca asa ceva.
Iarasi nu stiu daca dupa ce pui si furtunul care ajunge in jardiniera, asta sa fie gaurit din loc in loc sa nu. La mine jardiniera este de aprox 4 m lungime.
Jardiniera are scurgere si a mea, deci poate curge apa cat de multa, singura problema este sa nu vina cu debit mare ca face gaura in pamant jetul acela de apa, de aceea ma gandeam sa gauresc furtunul din loc in loc.

gomez99

poti folosi oricare dintre piesele astea (in functie de varianta de legatura la burlan)
http://www.romstalshop.ro/media/products/large/61PC0019.jpg
http://www.romstalshop.ro/media/products/large/61PC0099.jpg
http://www.romstalshop.ro/media/products/large/61PC0070.jpg

cea din mijloc e pentru solutia cu o gaura data in burlan cu flexul (nu imi place ideea) celelalte sint pentru solutia de taiere a burlanului. sint racorduri de canalizare si au garnituri de cauciuc la capete ca sa intre fest pe teava. iti alegi una care se potriveste cu diametrul burlanului si o prinzi cu colier de perete. daca chiar intra fest, o ungi cu putina vaselina ca sa o poti aranja cum vrei. daca e ceva mai larga o etansezi cu silicon sau cu solutie de lipit pe baza de silicon.
unele burlane au chir ele prvazute Turi, ar trebui sa te interesezi
distanta dintre taieturi tre sa fie mai mica, ca sa ii permita suprapunerea macar 2 cm la fiecare capat. o bagi pe un capat, o glisezi in sus sau in jos, o bagi pe capatul celalalt si o fixezi in colier.
in poza e un racord flexibil pentru chiuveta. sint de 2 dimenisuni, alegi pe cel care se potriveste mai bine. dupa cum se vede, daca alegi racordul la burlan corect, teva racordului flexibil intra fest in Tul acestuia. poate fi intarita cu un colier auto sau mesterit din sirma si izolat cu silicon.
furtunul musai cu gauri mici laterale. ca sa scapi de presiunea din capat. capatul astupat. eventual gaurile dinspre capat ceva mai largi.

http://www.renovat.ro/images/amenajari_instalatii_sanitare_chiuveta_baie_demontare_scurgere_apa_canal.jpg
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

flordel

Si cum montezi racordul de chiuveta pe gauroiul acela de la racordul T? Si jgheabul din interior cum te-ai gandit sa-l fixezi?
Burlanul meu este model Valrom, astia nu au decat o bifurcatie in unghi de 45, dar bifucatia este in sus, deci nu ma ajuta, nu pot sa-l mufez invers.

hapylica

Cea mai buna metoda este palnia legata la jgheab si teava de pehd  o25 si facem o irigare sigura! ;)

Eu am facut sistemul pt.solar! :)

gomez99

Hai mai!!!  :yrk
Burlanul tau probabil e de 100mm diametru. Ai 3 solutii:
Solutia 1. cauti un record de PVC pentru canalizare care sa se potriveasca pe burlan. sint si de 100 si de 110mm. eu as zice sa iei unul de 110 si sa il izolezi cu silicon, e mai usor de montat. Cel de 100 s-ar putea sa necesite ceva glaspapirare si daca n-ai facut liceul industrial e mai greu.  :P
Racordul T e cu diverse iesiri. Cauti unui de 110 (sa zicem) cu o iesire de 30mm sau 50 mm cite ai tu racordul. Pui o tiruca de silicon si se fituieste ecsact!
Si pe gheabul din interior il fixezi cu un surubel mic si dragala chiar de o incropeal de colier de sirma chiar de gulerul racordului flexibil.
Solutia 2. cauti o mufa valrom pentru bulranul tau.
http://www.valrom.ro/library/pluvikit/mufa%20din%20pvc.jpg
dai o gaura in ea si cu citeva garnituri mari de cauciuc (ca mufa e cilindirca si tre sa obtii curbura – cu ceva lipici pentru PVC si 2 coliere de sirma (merg si cele auto mari da costa ceva) infigi racordul direct in gaura. Cu jgheabul faci ca mai sus. Cred ca merge un jgheab taiat dintr-o teva PVC de 30mm sau 50mm.
Solutia 3. Astepti pina la vara cind da entuziasmul peste mine si imi fac eu montajul acasa si pun poze si lista de materiale  +dns


hapylica, in sistemul tau toata apa se duce la udat. la ce vorbim acisilea numa o parte din apa uda, restul o ia la vale in jos. iar ce am eu in cap pentru la vara e o chestie complexa, cu preaplin si rezervor, de nivel NASA  +hypno
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

flordel

Quote from: gomez99 on February 05, 2011, 12:11:13 AM
daca n-ai facut liceul industrial e mai greu.  :P

L-am facut pe ala de mate-fizica dar ne duceau la practica la IMGB... ;D

Quote from: gomez99 on February 05, 2011, 12:11:13 AM
Astepti pina la vara cind da entuziasmul peste mine si imi fac eu montajul acasa si pun poze si lista de materiale  +dns
Asa voi face ca orice om (oama) cu cap care invata din greselile sau reusitele altora!  ::)

gomez99

Imaginatia e mai importanta decit cunoasterea - cum zicea mesterul Mark Twain.  :-bd
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

penelopa

Quote from: gomez99 on February 05, 2011, 12:11:13 AM
hapylica, in sistemul tau toata apa se duce la udat. la ce vorbim acisilea numa o parte din apa uda, restul o ia la vale in jos. iar ce am eu in cap pentru la vara e o chestie complexa, cu preaplin si rezervor, de nivel NASA  +hypno
.. să ne dai şi nouă licenţa, Gomez  ;)
Flor, hai că m-ai înnebunit  ::) ... eşti şi instalator, femeie? =))

flordel


Mihai


GetaV

Pene , nu toata lumea are sot ca al tau  :-bd, priceput la toate

Ionela

"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

doinabacau

 In  lateralul acoperisului casutei,,care e ,de fapt o cabanuta, cu o camera si o bucatarie,avem o magazie. Sotul meu a montat acolo burlanul de scurgerea apei ,care e preluata de un butoi de 200 l. Acolo e panta si inaltimea e mica,dar unde inaltimea e cat casa,sotul a atasat(legat) o teava de plastic ,sectionata pe lungime,care duce apa la cativa m de casa. Daca suntem acolo si ploaia e abundenta,apa din butoi e preluata de altele,cu furtunul.  Daca e seceta,umplem  butoaiele cu apa din fantana,cu ajutorul pompei,rar udam cu apa direct din fantana.