Acoperisuri verzi

Started by vikcelmic, February 20, 2011, 03:16:37 PM

Previous topic - Next topic

vikcelmic

  De ceva vreme sunt preocupata de moda eco in materie de amenajare a casei. Cum este prea tarziu pentru o casa de lut, a mea fiind deja ridicata din BCA, cum programul "Casa Verde" nu mai are fonduri pentru panouri solare si centrala peleti, m-am gandit ca mi-as putea satisface placerea cu un acoperis verde.
  Eu as vrea sa acoper o terasa/pergola din lemn.
  Rasfoind netul , am aflat cu parere de rau, ca o structura suport din beton este aproape obligatorie. Greutatea vegetala pe m patrat este de 50 kg, iar in conditii de umezeala si ninsori abundente , de 80 kg pana la chiar 200-250 kg. Adica este ca si cum pe fiecare metru patrat ar sta cate o persoana.
  Am vazut niste imagini din Norvegia, sec XIX, in care acoperisurile caselor aratau ca niste peluze. Superbe. Casele erau din lemn, ma indoiesc ca aveau structura de baza solida, alta decat lemnul. Insa ce este interesant, izolarea se facea din coaja de mesteacan (15 cm) care la ei se gaseste din abundenta. Imediat deasupra se punea pamant.
  Pe de alta parte, am citit ca o arhitecta din Timisoara a stat ceva timp in Canada si s-a intors de acolo cu o dorinta nebuna de a trai in armonie cu natura, motiv pentru care si-a facut casa de lut cu acoperis vegetal, pus direct peste membrana hidroizolatoare. Dupa un an membrana s-a ros. 
  Problema mea este, in conditiile in care eu nu mai am posibilitatea sa torn betoane, as putea sa-mi fac un asemenea acoperis pe o simpla astereala din lemn?

einsteinitza

Cred ca este foarte greu, si se pune problema inmultirii numarului de stalpi de sustinere, neavand nici macar zaiduri de sprijin. Un astfel de proiect merita intr-un fel la casa, ca o scuteste de variatiile de temperatura si pierderile din acoperis, dar la o terasa, e cam neeconomic.In al doilea rand, la clima noastra, faptul ca toata gradina e ca o tava suspendata pe niste pari, fara sa aiba o casa calda dedesubt, face ca in anii mai friguros, cu temperaturi ce scad sub -20, tava aia sa inghete beton, si  adio toata lucrarea.Parerea mea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

  Ai dreptate cu tava, nu arata senzational, poate chiar disproportionat de restul, dar mi-a placut. M-am gandit la inmultirea numarului de stalpi, i-am zis lui barbata-miu azi cand eram foarte incantata de descoperire, el a zis ca nici nu-i place, dar si ca este convins ca peste o saptamana vin cu alta idee.
  Azi am vazut la emisiunea Ferma, pensiunea unui nene din apropiere de Cluj si care avea niste foisoare acoperite cu iarba. Omul statuse de prin 1979 in Germania, parca si Norvegia si a aplicat si la el.
In alta ordine de idei, mai citind pe ici pe colo, mi-am updatat informatiile si am vazut ca sunt mai multe forme de vegetalizare a acoperisurilor.
Vegetalizare intensiva , care este practic o gradina pe acoperis. Substratul de cultura este alcatuit din pamant cu adancimea 20-60cm. Plantele sunt variate, cu arbori si arbusti. Presupune sisteme de irigatie si se face doar pe suport de beton.
Vegetalizarea extensiva, este cumva un covor vegetal. Plantele se reproduc in situ. Este vb de suculente, graminee, muschi, plante de inaltimi mici de tip alpin. Substratul de cultura este alcatuit din nisip, pietris, caramida concasata, argila expandata, turba si doar putin pamant. Tot substratul masoara intre 5 si 10 cm. Intretinerea este redusa, doua vizite anuale sunt suficiente pentru tundere si pentru a verifica membrana. Este posibila pe structuri de beton, otel si lemn.
Exista si o forma intermediara.

penelopa

Vik, nu mai alerga dupa cai verzi pe acoperisuri  =)), ca cel mai bio e sa ai un acoperis sanatos de-asupra capului, fara sa te doara capul. ;;)

einsteinitza

Eu ma gandesc asa.Iarba, hai sa zicem, dar ghivecele daca le lasi afara la temperaturile grozave din iarna, se betoneaza, devin o bila inghetata.Acelasi lucru si cu acoperisul care nu are partea de jos pe un spatiu cu caldura macar medie.Ingheata beton, mai ales daca ninge si se dezgheata ziua, iar noaptea e senin si e ger.E pamant umed care ingheata total.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Schnuppe

Mda , un fel de fite eco , o " reintoarcere la natura " pe structura de beton armat . Adica nu se polueaza suficient prin folosirea betonului dar mai si inmultim numarul de stalpi si mai bagam si membrane hidro . Probabil cand esti un stat ca Norvegia cu un PIB si un fond suveran de rezerva care iti permite sa razi plictisit de criza mondiala  sau te numesti Germania si tii in spate o uniune intreaga atunci iti permiti sa incurajezi metode din astea ciudate , ar fi prea banal un acoperis normal .  :)

Hai , sa zicem ca ar fi o solutie morala in zonele urbane unde tot pamantul a fost acoperit de betoane , asfalt etc.  Dar in gradina , sa te chinui sa acoperi o terasa sau un chiosc ... mai bine plantezi un copac langa chioscul ala si vei avea o masa verde de nu stiu cate ori mai mare comparativ cu vegetatia distrusa prin construirea chioscului , nu ?

myosotis

Nu cred ca trebuie stalpi si betoane in plus. Acoperisul in sine are o anumita greutate. Chiar cred ca daca inlocuiesti tigla cu un acoperis verde, iese mai usor. Desigur pentru plante mici, gen sedum, sempervivum, la care substratul trebuie sa fie de 5 max 10cm grosime.
Ideea este veche. Eu stiu de acoperisuri verzi de 10ani, deci altii ... de mult mai multi ani. Daca lucrul este facut constiincios si bine calculat nu are ce sa iasa rau.  Exista (la altii) firme care vand rulouri cu plante acoperitoare, cum sunt rulourile de gazon, speciale pentru acoperis verde.
Acoperisul verde functioneaza ca o bariera termica si fonica. Preia si o foarte mare cantitate de praf din atmosfera. Schnuppe a intuit bine ca e mai de folos in orasele de beton.

gomez99

acoperisurile norvegiene sint din brazde de iarba proptite pe fisii din scosrta de copac. da de plouat mai ploaua si prin ele, numai ca pe vremea aia pretentiile erau altele. ginditi-va la bordeiele care se intindeau din ucraina pina in bulagaria, erau eco, da poate nu atit de confortabile. da e o dambla moderna si tine. vara asta pun si eu sedum pe cusca ciinelui,
http://www.scholtensroofing.com/Rooftypes-Vancouver/Green-Roofing-Vancouver.html
http://greenroofromania.blogspot.com/2010/11/imagini-acoperis-verde-green-roofs.html
http://www.greenroof.se/
http://www.nachi.org/green-roof-inspection.htm
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

Schnuppe

1 mp de tigla ceramica are in jur de 30 si ceva de kg . Tigla metalica este mult mai usoara . 

1 mp de substrat la cel mai redus mod , acela cu nisip/pietris/argila etc. ar avea cam 5-10 galeti de substrat . La un sac de rafie din ala alb intra cam 3-4 galeti si nu mai poti sa-l ridici de jos , la 5 galeti faci hernie . Vreau sa spun ca tot substratul cantareste foarte mult , sant de la distanta mult mai grele fata de un acoperis cu invelitoare obisnuita . 

Oricum ati intoarce-o tot iese cel mai greu cu substratul folosit , si toata agitatia asta ca sa pui sedum sau muschi pe acoperis . La o casa normala este obligatoriu un sistem foarte rezistent ca sa sustina toata chestia asta .

La ultimul link dat de Gomez sant prezentate foarte clar avantajele , dezavantajele si riscurile unui astfel de acoperis .


vikcelmic

Myo, ma gandesc ca ceva imbunatatiri ale rezistentei pilonilor de sustinere tot trebuie facute. Am o imagine in album cu un inceput de terasa in spatele casei, daca stau bine si ma gandesc si pentru tigla metalica este cam "subtire" baza. La zapezi mari, ca acum de exemplu, la sfarsit de februarie, ma trezesc cu tabla pe mine.
Gomez, cainele tau va fi in armonie cu natura  :-bd , dar te gandesti sa respecti toata structura pe care-o presupune un astfel de acoperis, cu strat de drenare si restul, sau doar pamant si ceva izolator?
Von, ai dreptate, nu merita pentru sedum sau muschi, eu mai degraba as fi pentru iarba normala, dar aia se indeseste si tine apa si  mai trebuie sa te si urci cu masina de tuns sau cu o coasa macar. Pene, vezi ca -ti fac concurenta la matura  :D M-am convins, daca vrei acoperis verde, treaba trebuie gandita dinainte.
Am citit ca si in Bucuresti domnul Oprescu intentioneaza sa puna verdeata pe acoperisurile caminelor din Regie. Am citit un articol aici:
http://www.ziare.com/articole/blocuri+spatii+verzi
Initial m-am bucurat ca am crezut ca au facut ceva bun studentii de le-a pus Dumnezeu mana in cap, le da viata sanatoasa, dar vazand cine a castigat proiectul, fiind clar ca-i o afacere pe filiera psd-ista (eu neavand nicio culoare politica), mi-a trecut.

gomez99

eu am tavi de plastic patrate de la niste ghivece mari, pe care vreau sa le umplu cu nisip si sa le ancorez cu banda sau sirma pe acoperis. probabil va fi cam 10 cm de pamint acolo. mai am de dat niste gauri de drenaj si vedem ce iese. gindeam asta de vara trecuta, da a fost vara cam scurta  ::)
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

vikcelmic

 +apl interesant, iata deci ca se poate si improviza. Daca-ti duci proiectul la capat, poate ne arati cum faci scurgerea.

myosotis

Scurta, coane, scurta  ;) De-o vreme incoa' timpul e din ce in ce mai scurt  :D
Vik, motivul pentru care se folosesc plante de rocarie, gen sedum, sempervivum, etc. este tocami drenajul. Astea cresc pe piatra (pietris) neavand nevoie de un substrat mai gros de 5cm. Din pietris apa se scurge mult mai usor decat dintr-un strat de iarba crescuta in pamant. Ca sa nu mai vorbim de intretinerea stratului de iarba.  =)) nu te vad cosind iarba pe acoperis

vikcelmic

Da, Myo, asta extensiva cu plante pe rocarie este mult mai simpla, asa am inteles ca aici substratul insusi asigura drenajul. Dincolo este prevazut strat special. Eu m-am gandit ca atunci cand ies in curte si ma uit cu mandrie la casa mea dupa 20 ani de construit la ea (Doamne fereste sa mi se implineasca vorbele  =))), parca nu m-ar incerca nicio emotie sau vreun sentiment de liniste si relaxare privind niste sedum sau muschi. Dar nici sa am senzatia atunci cand ies pe terasa c-as fi vreun animal pe sub pamant cu padurea deasupra capului. +ham

cristinaf

Vik, intreb si eu, nu ar fi mai simplu sa acoperi normal terasa si sa urci pe acoperis, lonicera, eventual mai multe varietati?
Vara, cand ar inflori, ar fi minunat sa stai seara pe terasa, iar toamna, s-ar combina frumos cele care isi pastreaza frunzele verzi, cu cele care isi coloreaza frunzisul (nu mai tin minte acum cum se cheama soiul acela).

vikcelmic

Ba da, Ika, cred ca asa am sa si fac. Nu are rost sa ma mai complic acum. Zona aceea primeste soare doar dupa amiaza. In fata terasei cu pricina am gradina de legume care nici ea nu e bine acolo, nu are soare destul, dar asta e alta poveste. Ramane sa aleg plantele.

cristinaf

Gata, am gasit. :) Cea a carei frunze se coloreaza toamna, e Lonicera japonica 'Purpurea', dar am vazut ca mai nou, exista si o varietate a carei frunze sunt tot timpul rosii, Lonicera japonica 'Purple Queen', doar ca nu se gaseste pe la noi. :(

gomez99

asa ceva e mai simplu de facut pe peretii casei. sper sa fie vara lunga ca sa incerc si eu ceva asemanator pentru verdeturile de salata.
http://www.verticalgardenpatrickblanc.com/
ceva de genul asta vreau, da la o scara mai mica si folosind ghivece ca sa pot schimba/trata usor plantele
http://www.youtube.com/watch?v=PEMLV76OqCI&feature=related
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gomez99

sint pe terminate cu primul proiect de acoperis verde  ;D  pe care il programasem anul trecut da n-a fost sa fie.
o bucata de plasa de buzau, vreo 3 m de sirma, niste ghivece si cam o ora jumate de munca. Cu ce o sa mai primesc la schimb, cu ce o sa mai iau de la Levy si ce o sa mai inmultesc, pina la jumatatea verii sper sa fie verde-verde.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

einsteinitza

Le lasi asa in ghivece? De ce nu faci mai  bine o cutie cu pamant, nu crezi ca s-ar extinde mai bine?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gomez99

e complicat cu cutia, trebuie sa fac suport separat. asa am avut toate gata la indemina.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

claude

Si ce faci iarna, demontezi? Ca presupun ca asa, in ghivece, vor ingheta, nu?  ???
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gomez99

am experimentat iarna asta si au stat in ghivece. una linga alta in ladita afara a nins peste ele si nu s-a intimplat nimic. asa ca iarna scot ghivecele din rama si le pun in ladita linga gard. inca nu m-am hotarit daca scot si rama, desi e foarte simplu, are 2 prinderi din sirma.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

claude

Atunci e excelent, probabil ca in ladita, ghivecele inghesuite unul in celalat, se creaza o zona putin mai protejata si atunci rezista...  :-bd 
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

adrianam

Ai reusit acoperisul verde, gomez?
Poate ai vre-o poza din toamna sa vedem si noi!

Pun si eu o poza de pe site-urile descoperite de ES, ma gandesc ca fiind despre jgheaburi, se potriveste mai bine la topicul asta:

http://www.nikkifotheringham.com/cms/wp-content/uploads/2012/04/Earth-Day.jpg