Mranita si utilizarile ei

Started by vikcelmic, February 07, 2011, 03:42:57 PM

Previous topic - Next topic

Radu

Pai da, am cerut sa fie bine macerata. Sa vad si pretul.

penelopa

Am avut si eu o caruta de ...mranita- balegar universal (cal&vaca si ceva resturi de paie  ;D) , dar l-am depozitat in spatele curtii (in afara gardului, dar langa gard) si, invidiosii mi-au furat balegarul .... sta-le-ar in gat!! ;D

einsteinitza

Or fi avut nevoie...
Mai bine iti faci compost, si nu mai ai nevoie de caruta de balegar a altora.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Pe mine ma apucase entuziasmul si ma gandeam sa fac compost...asa ca am descarcat ceva materiale de pe net, ca sa ma informez ce si cum. Eu imi imaginam ca e o treaba simpla, doar arunci in lada diverse materiale vegetale si unele organice si amesteci in cand in cand si voila, se face compostul. Ei, dar cand m-am apucat de citit m-am cam dezumflat, pare o adevarata stiinta  ;D :D 
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

penelopa

Lasa, Claude, noi o preparam mai ... ca la tara. :)
Am facut, deja,  lada de compost, Es si pun de un am "ingredientele" in ea. Dar, dupa cum stim, abia in 2013 pot beneficia de rezultat. :)
Acum, pentru iarna asta, voiam sa pun balegar cu pamant amestecat la radacina pomilor fructiferi, a arbustilor si la trandafiri. N-a fost sa fie ...  :(

einsteinitza

Daca are un an  trebuie sa mai treaca unul si il folosesti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Am primit cadou o carticica despre compost si am fost chiar uimit sa vad o carte pentru amatori care sa cuprinda informatii destul de detaliate, corecte si folositoare (fiindca de obicei in afara de fotografii nu prea e nimic de "extras" din ele). O pot recomanda oricui vrea sa faca un compost de calitate in gradina.
Coperta este in attachment (am vazut pe site-ul editurii ca mai au si alte carticele despre gradina http://edituracasa.ro/gradina - sunt oare de ceva folos ? )

einsteinitza

Interesant, si la un pret moderat.
Tu faci compost? Sau folosewsti doar turba?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

In gradina am dat acum, sub aratura, gunoi de cal cu rumegus, cam 1 m3 la fiecare aprox. 100 m2. Vechi, dar din pacate nu de foarte buna calitate, adica nu a fost fermentat cum trebuie, dar sper sa se mai amelioreze in pamant. Neavand animale am fost nevoit sa folosesc ce-am gasit.
Fac si compost dar in cantitate mica pentru folosit ca substrat la containerele cu ardei, aromatice s.a.m.d.  Am facut gospodareste un container de cca 1,5 m3, dintr-un palet, patru stalpi de lemn si PFL si scanduri de jur-imprejur. Pun la compostat turba de la ghivecele si containerele cu plante "desfiintate", amestecata cu resturi vegetale de la bucatarie, pleava de la seminte de graminee (rezultat al muncii de la serviciul meu regulat), coji de oua, cartoane de la oua (maruntite cu mana), iarba de gazon tunsa si cateodata ceva talas, cenusa de lemn si altele. Totul amestecat cat pot de bine cu furca si adaugat cam 1 kg de dolomita la fiecare jumatate de m3. Se face intr-un an bun de folosit.
La primavara am sa dau in gradina si in paturile inaltate si ceva ingrasamant de pasare granulat, incorporat cu freza sau motocultorul. La substratul pentru containere (denumirea frumoasa pentru galetile vechi de lavabila) am sa adaug putina dolomita, zeolit, ingrasamant de pasare Italpollina si VegetHumus (proaspat achizitionate, nemaifolosite pana acum).

claude

Quote from: bunicutz32 on November 14, 2012, 01:48:28 PM
In gradina am dat acum, sub aratura, gunoi de cal cu rumegus,

Vad ca ai dat gunoiul sub aratura...cat e de fermentat? Ca eu stiam ca gunoiul mai proaspat e mai bine de dat peste aratura, ramane peste iarna sa se macereze, la frig, iar primavara se incorporeaza prin discuire  ???   
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Eu am citit ca cel nefermentg se stivuieste gramda, fiiindca azotul si alte bunatati se evapora si se spala in timp. De aceea orice ingrrasamant bun de pus, se incorporeaza nu se lasa la suprafata, ca sa nu sepiarda o parte din valoare.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

bunicutz32

Am mai citit si eu ca gunoiul proaspat se poate lasa la suprafata peste iarna, dar n-am facut asta niciodata, fiindca nu mi se pare normal sa ramana la indemana frigului si uscaciunii in timpul iernii (mare perioada din iarna de la noi fiind fara zapada si uneori foarte rece), in loc sa fie in pamant, la indemana microorganismelor, ramelor, viermilor etc., care sa-l descompuna macar partial. Oricum ar fi gunoiul proaspat trebuie dat toamna, in nici un caz primavara. Dar sunt de acord 100% cu cele spuse de einsteinitza ca cea mai buna metoda este compostarea gunoiului proaspat si apoi aplicarea lui si incorporarea in sol.

claude

Acum a fost omul si mi-a arat gradina, si el mi-a spus la fel, sa nu imprastii gunoiul proaspat acum, ca daca nu ninge nu e tocmai bine, ramane in bataia vantului si soarelui si se usuca  :-\
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

geodezia

oricum bun bun este dupa cel putin 3 ani ... lasta undeva intr-un colt sa fie batut de soare vint si mai ales ploaie

claude

stiu Geo, dar s-a cam terminat rezerva de mranita si ma gandeam sa pun ceva mai proaspat, decat deloc  :-\
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

sandaveturia

Pot folosi rumegus de prun ca sa mulcesc magnolia si rododendronul? Nu stiu ce ph da pamantului.
Sau pot folosi rumegusul de prun la mulcirea altor plante sau arbusti?

gabif1966

Eu am vazut la o emisiune de gradinarit englezeasca ( Gardener's World ) ca poti ingrasa rapid ( adica 2-3 saptamani) straturile de zarzavat, semanand lucerna pe care dupa ce a crescut de aprox. o palma, o tai si sapi pamantul incorporand totul, apoi poti sa semeni sau sa pui rasadurile de legume . Cica lucerna elibereaza potasiul si azotul acumulat, imbogatind astfel calitatea pamantului pentru legume si se poate face asta si intre doua culturi succesive +dns
Viata este cat de frumoasa ne-o facem noi.
http://gabif1966.sunphoto.ro

coriducu

Sunt curios cum taie occidentalii lucerna de o palma  +hypno poate cu masina de tuns iarba  +ham.Eu am avut mai mult de 2 treimi din gradina cu lucerna si pot sa-ti spun ca dupa ce am arat si discuit in primavara inca si la ora asta mai rasare cate un fir ici colo,asa ca nu cred ca e cea mai grozava metoda , decat daca nu te deranjeaza iarba si buruienile printre randuri si straturi.
Ce stiu din copilarie este ca sadirea de lucerna ajuta si la odihnirea pamantului,dar timp de 6-7 ani va mai rasari  :(

gabif1966

Ei aveau pentru legume "paturi inaltate de aprox. 200x400 cm si 30 cm inaltime si nu o lasau sa infloreasca....oricum nu ma pricep la lucerna dar mi s-a parut interesant ... si o taia cu secera
Viata este cat de frumoasa ne-o facem noi.
http://gabif1966.sunphoto.ro

bunicutz32

Mai bine decat lucerna, se pot folosi alte leguminoase : mazare, lupin, bob. Rasar si cresc mai repede si produc o masa verde mai abundenta, care nici nu trebuie cosita. Pur si simplu se incorporeaza in sol prin sapat sau arat cand au 15-20 cm inaltime.

bunicutz32

Un articol despre mulcirea solului
http://www.ecomagazin.ro/mulcirea-solului-o-solutie-eco-impotriva-buruienilor/
Si din experienta mea: mulcesc solul in gradina de legume cu iarba tocata, de la tunsul gazonului, intr-un strat de 10-15 cm, care prin tasare naturala ajunge la 3-5 cm. Si functioneaza foarte bine, se pastreaza umiditatea solului si se reduce foarte mult numarul buruienilor. Cele care ies prin stratul de mulci le plivesc pur si simplu si le las peste. La fel procedez si la straturile inaltate (am o mica gradina numai din straturi inaltate pe un teren plin de pietre, imposibil de sapat sau de arat). Udarea o fac cu banda de picurare la plantele "rare" (ardei, vinete, tomate, fasole, castraveti, varza etc) si prin aspersie la cele in randuri dese (morcovi, ceapa, mazare etc). Combinatia intre mulcire si udarea prin picurare merge foarte bine. Mulciul reduce foarte mult crusta, crapaturile si tasarea (prin calcat, ploaie) si imbunatateste atat structura solului cat si fertilitatea (toamna dupa eliberarea terenului ar sau sap cu cazmaua si incorporez mulciul deja semidescompus care contribuie la acumularea materiei organice in sol si elibereaza nutrienti in mod treptat).

einsteinitza

Ce frumos arata, cu craite printre , oentru protectie. Si eu folosesc iarba cosita de cativa ani, pur si simplu dupa cosit o greblam in jurul arbustilor , trandafirilor!
Pamantul s-a imbunatatit considerabil. La mine sunt mari probleme cu calitatea solului. Plus ca nu se crapa si nu se bate pamantul, imi place mult metoda!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

Cu lucerna ,am patit-o si noi.Punem lucerna 2-3 ani dupa care ,urmatorii ani punem cartofi ,nici nu-ti spun cita munca e sa scoti radacinile de lucerna,din rindurile de cartofi,chiar si dupa 2 ani ,tot mai rasare .E drept avem productie buna de cartofi dupa lucerna ,dar e de munca cu radacinile ramase

bunicutz32

Quote from: einsteinitza on October 23, 2013, 10:19:49 AM
Ce frumos arata, cu craite printre , oentru protectie. Si eu folosesc iarba cosita de cativa ani, pur si simplu dupa cosit o greblam in jurul arbustilor , trandafirilor!
Pamantul s-a imbunatatit considerabil. La mine sunt mari probleme cu calitatea solului. Plus ca nu se crapa si nu se bate pamantul, imi place mult metoda!
Daca solul este prea nisipos sau dimpotriva prea greu, argilos, singura solutie viabila si in acelasi timp "eco" este marirea cantitatii de materie organica din sol, in diverse stadii de descompunere. Este o treaba de lunga durata, ani multi, dar merita. Adica :
-- aplicarea de gunoi de grajd (o data la doi ani daca este proaspat, toamna ""sub aratura" sau anual daca este semi sau bine descompus) si/sau compost
-- folosirea ingrasamintelor verzi - facelia, mazare (sau alte leguminoase anuale, ca mazarichea)
-- mulcirea, care in afara de adaugarea de materie organica are si alte efecte favorabile - reducerea eroziunii, protejarea structurii solului, mentinerea umiditatii, tinerea buruienilor sub control, protectie si adapost pentru insecte pradatoare, stimularea vietii microbiene a solului etc. etc.
-- folosirea unor produse (naturale sau nu), altele decat fertilizanti, care sa imbunatateasca calitatea fizico-chimica a solului: acizi humici, umectanti, modificatori de textura (nisip, perlit etc  pentru soluri grele sau argila expandata sau alte produse pentru soluri usoare)
-- ca o masura generala stimularea sistemului radicular al plantelor, care va ramane in sol dupa indepartarea partii aeriene si se va descompune treptat. Si aici e vorba de tot ce se poate face ca plantele "sa o duca bine" (udare rationala, fertilizare optima, densitatea potrivita a plantelor, protectie fitosanitara etc. etc.)
Exista binenteles si metoda terrapreta, asupra careia nu ma pronunt, nestiind mai nimic si numai din citite. Agricultura biodinamica s.a.m.d.