Solul din gradina

Started by Codruta, November 23, 2007, 03:32:20 PM

Previous topic - Next topic

penelopa

Dupa principiul "Intarata-i drace ca si mie-mi placea"........... hai sa continuam discutiile ca am inteles si eu ,  in sfarsit,  ceva despre pamantul asta de flori.

Sa recapitulam: 
-  pamantul de telina il obtinem dupa invatatura lui Ionut;
-  pamantul cu fosfor ........... dupa experienta Myrelei;
-  pamantul usor acid .......... dupa constatarea Einsteinitzei.
      (E posibil sa fi incurcat profesorii  :D).

Dar am si eu o nelamurire?
Cu daunatorii care-si lasa urmasii prin pamanturile astea ............. ce facem ?
Ca spun unii ca e bine sa ardem pamantul in cuptor pentru  a distruge daunatorii ( daunatori la tava   :D) iar altii zic ca,  prin  "tehnica" asta distrugem  si substantele hranitoare din pamant.
....... si totusi,  tare nu-mi doresc larve si alte miscatoare  ( uuuhuhuuuuu !) prin ghivecele mele cu flori  (am gasit acum intr-o jardiniera in care aveam 2 ghivece cu muscate curgatoare - sub un ghiveci -  un  larvoi maaaaare cat o rama adulta).

cara

bleah!  >:(
mai bine cumpara turba sterilizata de la florarie! :D

penelopa

Pai, sa stii ca asa si fac: folosesc numai turba si  pamant de la florarie. Dar,  chiar si asta prezinta uneori ... oua de daunatori. Am avut odata  intr-un ghiveci  (la suprafata)  o  "turma" de niste viermi (puieti  :D)  cu... picioare,  pe prima jumatate a  corpului si care .... atunci cand voiam sa-i "culeg"... sareau.
Dupa lupte seculare ,  le-am venit de hac !

Codruta

Si eu am folosit pentru plantele de interior doar pamant de la florarie si am acum cultura de musculite. Gabi imi spunea sa stau linistita ca nu au treaba cu plantele. Asa o fi dar sigur ma streseaza cand vad cum le prieste printre plantele mele.
Gunoi de grajd eu nu am de unde sa rezolv pe aici in schimb am vazut ca se vinde pamant sau cine stie cum io fi zicand dar e ceva obtinut din gunoiul de grajd. Sotul meu spunea sa nu iau asa ceva ca risc sa-mi inmultesc colectia de lighioane  ;D Asa o fi?

ionut

Iata cateva lamuriri despre pamantul pentru flori,sau mai exact despre pamant in general,pentru ca apoi sa cautam si sa aflam despre cerintele fiecarei specii in parte.
Un pamant bun este acela care este bogat in materie organica(balegar putred)dar dupa cum stim plantele se hranesc cu saruri minerale nu cu materie organica...asa ca mai exista in lantul trofic (ca tot s a vorbit despre el si cartite..)cineva care transforma materia organica in anorganica,niste microorganisme care muncesc mereu pt a face treaba asta,bagand pamantul la cuptor il ucidem ca sa zic asa..deci nu i o idee buna
Nu intodeauna pamantul de la florarie este ce ne asteptam sa fie,turba este doar un substrat cu foarte putine substante hranitoare motiv pt care trebuie amestecata cu ingrasaminte chimice cu descompunere lenta..
Solutia este un amestec facut de noi,daca avem cele necesare,adica mranita(balegar putred)turba,pamant de telina si nisip mai grosier-in cazul in care se cere un pamant acid,pamantul de telina se inlocuieste cu pamant de frunze sau de rasinoase
Proportia in care se pun aceste componente difera in functie de cerintele speciei respective,orientativ doua parti mranita doua parti turba o parte pamant si o jumatate de parte nisip,se ciuruiesc se amesteca bine si pt a fi scutiti de neplaceri se poate folosi un insecticid pt a stropi acest amestec si dupa cca 7 zile il putem folosi,in timpul anului daca nu folosim ingrasaminte chimice(desi la flori se pot folosi)indepartam cca 2 cm de la suprafata si punem alta mranita,sau pt fertilizari faziale putem folosi gunoi de pasari in dilutie de 1/10 care se poate folosi dupa 10 zile

lala

Ok,la tot ce a scris Ionut,adaug doar ca eu sterilizez pamantul cu apa clocotita in care pun putina piatra vanata.Nu am probleme cu nici un fel de "vietuitoare",padurea e aproape,in gradini am si pamant si cartite si furnici si m-am saturat de cumparat pamant de la florarie!

einsteinitza

Sustin parerea lui Ionut.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

costieanuconstantin

era vorba ca prin procedee si tehnologii sa eliminam ce deranjeaza o anumita planta sau cultura

gabriela jalba

Si eu sint adepta pamintului necopt.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

opiadc


     
         Am nevoie de putin ajutor!
    Am o bucata de gradina cam de 5 pe 6 metri unde vreau sa plantez bulbi de crini si irisi! Problema este ca pamantul e galben , lutos si orice bulbi am plantat pana acum in partea aceea de gradina plantele au lasat mult de dorit ca si aspect.
     Cu ce as putea sa-l imbunatatesc, in afara de gunoi de grajd? Pot sa folosesc perlit si in gradina si daca da, cum calculez proportia?
      M-am gandit si la varianta de a pune cocopeat, care cred ca ar afana pamantul, dar nu stiu daca merita investitia!
      Si o ultima intrebare: pot sa folosesc pamant de padure ? De care? Nu stiu ce pretentii au crinii si irisii!  :)
              Multumesc anticipat,
                      Monica
         

Fleurf

Daca vrei sa pui acum in primavara bulbii va trebui sa pui niste compost cu nisip. E bun si pamantul de padure dar va trebui sa muncesti mult sa-l aduni din padure fiindca pamantul bun, format prin putrezirea frunzelor se gaseste intr-un strat destul de subtire, cam 2-3 cm si nici macar nu este peste tot la fel de gros, iar tie iti vor trebui cativa saci.
Cel mai simplu era ca anul asta sa sapi bine pamantul, sa semeni niste orz si cand ajunge cam la 10 cm sa-l sapi iarasi ingropand masa verde. Reprti inca o data semanatul si sapatul inacorporand si nisip si apoi il lasi asa pana in primavara viitoare cand poti sa dai si cu un ierbicid total fara remanenta in sol iar apoi la putin timp poti planta bulbii. 
Despre crini nu stiu nici eu prea multe dar stiu ca toate bulboasele vor drenaj bun or solul lutos tine apa.

myky

'pretind soluri usoare, afanate, un pic acide. Exista specii care pot creste in terenuri grele, dar bine drenate. Astfel, L. candidum si L. regale prefera solurile cu continut ridicat de calciu."


si pamantul meu este lutos, si chiar nu puteam sa scot o parte si sa pun alta bogata in nutrienti si cu o textura optima plantelor de gradina, dar cand am plantat (orice), am sapat mai mult in locul in care plantam, si in diametru, si in adancime (in functie de planta) si puneam pamant bun, in timp poti sa-l schimbi, cel lutos ' se alege' de cel adaugat de tine.


lala

Corectarea solului lutos se face cu pamant de frunze,mranita,turba si nisip.Crinii si irisii vor sol usor,bogat in humus,drenat - usor acid pentru crini
                                                                                                                                                                                                  - calcaros pentri irirsi

gomez99

eu am adus ceva mranita si obisnuiesc sa fac groapa de plantare ceva mai mare si sa pun in ea un amestec de mranita, nisip si ce pamint mai ramine de la ghivece. daca te uiti in albumul meu vezi ca si pamintul meu din gradina e lutos.
nisipul afineaza solul, dar nu il imbogateste. daca pui un strat de nisipi de citiva centrimetri in toamna, pina in primavara se va amesteca cu stratul superficial de sol datorita ploilor. daca il mai si sapi e si mai bine.
poti imbogati treptat solul ingropind in el resturile menajere organice (cojile de cartofi spre exemplu). o gropita ici, una colosa, treptata treptat solul se va afina si se va imbogati. rime sa fie.
o alternativa la orz e facelia. sigur ca poate nu vrei sa ai un an intreg o fineata in fata casei, dar poti planta fisii din gradina in fiecare an. facelia e mult iubita de albine si fluturi, daca ai flori care trebuie polenizate, se vor bucura. facelia se toaca si se ingroapa in sol prin sapare sau arat.  
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

lala

 Si mazarea e foarte buna,fixeaza azotul.Dupa ce o culegi,resturile se maruntesc si se ingroapa pe teren,un ingrasamant excelent!Eu am rotit cultura de mazare prin toata gradina.

gomez99

mazarea si fasolea, buna idee! doar ca fasolea trebuie aracita
anul asta incerc sa pun mazare la baza tuturor tufelor urcatoare.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

ionut

Quote from: opiadc on February 14, 2009, 05:42:52 PM
         Am nevoie de putin ajutor!
opi daca te tin puterile este buna ideea cu pamantul de padure,mranita ,nisip,eventual rumegus,
cea mai buna metoda ar fi sa ti procuri cativa saci cu turba,care asigura un bun drenaj si o aerisire corespunzatoare,turba este compactata in saci de 250 sau 300 litri,si costa intre 60-70 lei
se foloseste cca 40%,daca ti permiti perlit e bun si asta 10-15%,mranita 40%si nisip 10%

se considera ca adancime 25 cm care se inmulteste cu suprafata si se afla volumul in metri cubi
se poate calcula cat se pune din fiecare,ideea este ca pamantul trebuie sa fie afanat si prin calcare sa nu se compacteze ci sa si revina(am vazut asta la un cultivator de crini)se poate obtine acest rezultat cu multa turba
ideea cu ingrasamintele verzi este specifica pomiculturii,
daca nu ti permiti a face asta pe toata suprafata o faci pe parcele mai mici
succes

myky

Quote from: gomez99 on February 15, 2009, 11:19:24 AM
mazarea si fasolea, buna idee! doar ca fasolea trebuie aracita
anul asta incerc sa pun mazare la baza tuturor tufelor urcatoare.
exista soiuri de fasole care nu necesita araci.
poti sa pui floarea soarelui, pe post de araci, sau porumb dulce(se gasesc seminte in comert).

opiadc


      Va multumesc tuturor de sfaturi! :)
    Acum mi-am amintit, citind postarea lui Ionut: acolo unde e gradina exista o ciupercarie;as vrea sa stiu daca compostul folosit pt cresterea ciupercilor poate fi apoi refolosit in gradina pt imbunatatirea consistentei solului!

ionut

Opi desi ziceam ca ma potolesc cu achizitiile de plante,n am rezistat tentatiei si am cumparat 200 de bulbi de crini(diversi,dar bulbul foarte mare si pretul f mic)
acum ma confrunt cu aceiasi problema ca si tine,solul din gradina,cred ca voi sapa un sant de latimea si adancimea unei casmale pe care l voi umple cu amestec de pamant si turba,la un sac de turba adaug 400gr gips(ipsos)intelegand ca le trebuie calciu,apoi ii plantez,nu stiu insa daca acum nu i prea devreme,cred ca voi mai astepta pana pe la jumatatea lunii
tu ce ai facut?

myky

ionut,chestia cu ipsosul e inventia ta?
parca era vorba de var????

Nicol Caloian

Ipsosul nu se intareste de la apa? Nu le dauneaza plantelor?

ionut

Quote from: myky on March 01, 2009, 04:33:55 PM
ionut,chestia cu ipsosul e inventia ta?
parca era vorba de var????
Ipsosul sau sulfatul de calciu are un pH de 6.3,deci nu schimba pH-ul solului asa fel incat sa faca rau plantelor,spre deosebire de var sau oxidul de calciu care are un pH peste 9 si in felul acesta schimba reactia solului facand o bazica ceeace nu convine plantelor
la un sac de turba de 250 l se adauga 400 gr,am folosit la toate muscatele si petuniile din ghivece,nici vorba de intarit,cantitatea este mica pt a se intari in contact cu apa
nu este inventia mea ci a unui floricultor cu ani multi de experienta in spate

myky

merci, interesanta chestie!

opiadc


          Eu nu am apucat sa fac nimic, pt ca am mers saptamana trecuta pusa pe fapte mari si era o frumusete de zapada de vreo 30 de cm! :) Saptamana asta s-a mai dus din ea, dar nu de tot;si acum e foarte moale, trebuie sa astept sa se zvinte!
         O sa-ti urmez exemplul cu santul! Repet intrebarea cu compostul de la ciuperci, daca poti sa-mi raspunzi, te rog! :)
         Am mai luat si eu vreo 25 de crini -tot asa, pret mic, calitate satisfacatoare- de la persoana recomandata de Danero! :)