Iris

Started by myky, April 10, 2007, 09:14:16 AM

Previous topic - Next topic

Codruta

In cazul de fata m-a bucurat eroarea de ambalare...asa am doua feluri de iris ;) In schimb cu Germanica s-a nimerit sa am aceeasi floare cu doua nume diferite ;D...eroare care nu m-a incantat. iar de genul acesta de eroare am avut parte de mai multe ori la alte plante.

lovetulip

Am primit astazi de la o prietena mare iubitoare si cultivatoare  de irisi cateva indicatii gasite si traduse de pe mai multe siteuri straine.Poate va intereseaza.(citez)

toamna tarziu se taie frunzele irisilor pt. a preveni in primavara acumularea de umezeala datorita inghetului si dezghetului din primavara astfel aerul circula bine printre tufe.


Eu am sa le tai frunzele la fel de scurte precum se taie la divizarea tufei gen evantai. Nu este specificat la ce distanta de sol insa eu cred ca ar fi ok la 10- 15 cm. Logica intradevar exista in a indeparta frunzele care oricum la primul inghet se pleostesc si nu fac altceva de cat sa tina umezeala la baza rizomului. Eu mai astept putin pt. aceasta interventie in functie de vreme  ;dupa taiere am sa-i stropesc cu fungicid+ insecticid. O alta informatie interesanta ce am descoperit-o tot pe acest site e ca, dupa divizarea tufei cu un cutit ascutit ( nu se rup rizomii si in nici nu se jumulesc frunzele laterale chiar daca sunt uscate ci se taie cu o foarfeca ) ar fi inbaierea rizomilor intr-o solutie de concentratie minim 10% de inalbitor. Nu mi-a venit sa cred dar probabil inalbitorul in concentratie asa mica nu afecteaza rizomul ci doar ucide orice bacterie ( apoi se lasa la uscat minim 3 zile la loc racaros si uscat).

gabi_gabriella

Interesante inforamtii, Vio si la timpul potrivit :)
Multumesc !

penelopa

Ştiam şi eu de anul trecut chestia cu stropitul irişilor toamna târziu  cu niscaiva soluţii fito dar nu m-am învrednicit s-o fac.  :( Sper să nu mai ratez anul ăsta . :)

gabi_gabriella

Eu cel putin frunzele o sa le tai , de stropit, mai vdem .

Eugenia

Tot eu din nou.

Am primit si eu niste bulbi de Irisi cica Hollandica in primavara anului acesta, comandati din catalogul de la Bakker. Din pacate din 50 de bulbi, s-au prins doar 9 dar din vina mea, pentru ca la momentul respectiv nu am avut conditii sa-i plantez si i-am plantat inghesuiti in jardiniere si ghivece, cum am putut. Din diverse cauze, am ramas doar cu 9 pe care acum i-as transplanta in gradina. E momentul potrivit? Le tund frunzele, dupa ce ii transplantez sau le las asa cum sunt? Repet, au fost bulbi, nu rizomi. Ce sa fac?

penelopa

Eugenia, transplantează-i aşa cum sunt. Fiind din bulbi, frunzele dispar singure ............ fără ajutorul nostru.

Codruta

Multumim Vio de informatie. Acum 3 zile am mutat irisii. Era bine de stiam despre imbaierea lor in inalbitor desi tare cred ca imi era frica sa o fac ;D
Ma lamuriti si pe mine ce inseamna divizarea tufei? E prima data cand aud de asa ceva.

penelopa

... adică,  când tai dintr-o tufă (cu rădăcină cu tot)  şi-mi dai şi mie, de exemplu!  ;D

Eugenia

Multumesc mult Penelopa pentru informatie. Rectific: mi-am regasit la mamaie in gradina ghivecele cu inca 9 bulbi prinsi de Irisi - hi hi hi, sunt happy. Azi imi propusesem sa ii transplantez dar toarna cu galeata afara!!!!

Codruta

Quote from: penelopa on October 15, 2009, 11:35:29 AM
... adică,  când tai dintr-o tufă (cu rădăcină cu tot)  şi-mi dai şi mie, de exemplu!  ;D

De taiat tai eu dar nu e cozonac ca sa stiu cum sa tai  ;D asa ca dati si niste explicatiuni...cand si cum se taie? Am inteles ceva de evantai dar parca la toti irisii mei (germanica) frunzele sunt in evantai. La unul singur am vazut ca pornesc doua manunchiuri de frunze. Sa inteleg ca pe acesta il pot taia in doua in asa fel incat fiecare manuchi de frunze sa aiba si rizom?

lovetulip

Quote from: Codruta on October 16, 2009, 11:16:33 AM
Quote from: penelopa on October 15, 2009, 11:35:29 AM
... adică,  când tai dintr-o tufă (cu rădăcină cu tot)  şi-mi dai şi mie, de exemplu!  ;D

De taiat tai eu dar nu e cozonac ca sa stiu cum sa tai  ;D asa ca dati si niste explicatiuni...cand si cum se taie? Am inteles ceva de evantai dar parca la toti irisii mei (germanica) frunzele sunt in evantai. La unul singur am vazut ca pornesc doua manunchiuri de frunze. Sa inteleg ca pe acesta il pot taia in doua in asa fel incat fiecare manuchi de frunze sa aiba si rizom?


la inceputul filmului se vede taierea in evantai.
http://www.trilulilu.ro/viovaslui/4fc136430d1a00
sau in poza.
http://mimiana.sunphoto.ro/diverse/PRNIDOFKFRJPHCPQTIJ

Codruta

Multumesc Vio :-* Am inteles cum sa tai frunzele dar nu cum sa divizez tufa.

georgette

Quote from: Codruta on October 17, 2009, 11:23:18 AM
Multumesc Vio :-* Am inteles cum sa tai frunzele dar nu cum sa divizez tufa.
Codruta, nu sint deloc specialista in irisi,dar eu,  tufele le despart taind in doua ,trei..etc, manunchiuri tufa mama(cu cazmaua ) ..functie de cat de mare este ea..am avut o singura grija si anume: la fiecare grup nou taiat sa i revina o bucata de rizom sanatos suficient de mare ca sa asigure hranirea plantei viitoare !Asta(cat de mare sa fie rizomul..) ti o spune ochiul tau si simtul de "conservare a speciei" ..si nr de frunze:daca ai doua frunze n-o sa lasi 10 cm de rizom! ;) :D :-* :-* :-*
Mai vezi si alte pareri! ;D

Codruta

Multumesc Georgette :-* Anul acesta ar fi unul singur care se poate desparti asa ca voi vedea la anul cand sper ca vor fi mai multi ;D

mamaruta

Am si eu o intrebare (ca nu am timp sa citesc topicul):
Bulbii de irisi se pot planta acum? prietena mea a uitat sa ii planteze in primavara (si a dat ceva bani pe ei la Bakker!).

cara

eu in toamna i-am plantat pe toti.  ;D

penelopa

Şi eu tot toamna i am plantat.
Se pare că cele mai bune plantări sunt cele de toamnă ............. la toate!  :)

ps. săr la narcise să vă zic ceva despre plantările de toamnă.

chantry charm


Am adunat cateva informatii de pe diverse siteuri despre cultivarea si ingrijirea irisilor ;metode de prevenire si tratare a bolilor  pe care eu le aplic poate va vor fi de folos aceste informatii .( Poate unii ati mai citit aceste informatii postate de mine pe un alt forum ).
Am sa incep cu explicarea si tratarea celor doua boli cel mai frecvent intalnite la irisi:
- ciuperca MYCROSPHAERELLA (sau petele de pe frunze) si putrezirea rizomilor
Petele de pe frunzele irisilor apar pt. prima data, in timpul ploios sau umed cand plantele sunt in crestere.Ele arata ca niste mici pete maro cu o aureola galbena de obicei pe jumatatile de sus ale frunzelor. Ciuperca creste mai lent la inceputul sezonului dar dupa inflorire cand temperatura creste, cresc si petele maro.In cele din urma petele se transforma in gri cu margini maro-roscat atunci cand productia de fungi are loc.
In cazul unor infectii severe frunzele verzi se transforma in maro si mor; portiunea inferioara a frunzelor sau chiar si floarea poate fi afectata de asemenea.
Pt. a scapa de acesta boala e o adevarata provocare; poate dura si cativa ani deoarece traieste peste iarna in gradina ca miceliul pe resturi vegetale infectate vechi.Pe vreme usor umeda miceliul produce conidia adica fungi spori care sunt identici genetic cu mama lor si se pot dezvolta in organisme noi atunci cand conditiile sunt favorabile. Acesti fungi ajung pe plante dusi de vant sau de catre apa cand stropim plantele pe frunze. Umiditate daca e prezenta pe frunze sub forma de roua sau ploaie ( conidia ) fungii patrund in tesuturile frunzelor si incepe infectia. Mai tarziu, cand petele de pe frunze sau marit si dezvolta centrii gri pot provoca infectii si la frunzele neafectate (noi).
"Boala" nu ucide planta dar slabeste tufa si in timp poate slabii planta prin infectari repetate incat sa fie vulnerabila la alte boli.
Pt. a reduce si elimina infectia se taie frunzele afectate si se trateaza chimic plantele cu fungicid.
Mycrosphaerella prospera in conditii umede in cazul in care circulatia aerului este slaba. De aceea
este foarte important ca plantarea rizomilor sa fie in locuri insorite si cu un circuit de aer bun.
Atentie la suprapopularea tufei deoarece circulatia aerului printre frunze este slaba.
Evitati plantarea irisilor in zonele joase unde de obicei se produce fenomenul de ceata la sol ( langa rauri, lacuri, etc. ) Cele mai grave infectii se produc cand resturile vegetale infectate sau acumulat ( nu au fost indepartate).Asigurativa ca, toate frunzele afectate au fost indepartate din planta (tufa) toamna si astfel primavara vom reduce numarul de spori care ar afecta din nou planta.
Practica de-a taia irisului frunzele toamna reduce infectiile la fata locului. Asadar este recomandat. Se vor taia toate frunzele afectate cu pete pentru a reduce si limita infectia.
NU e nevoie sa fie taiata frunza neafectata. Practica de-a taia toate frunzele toamna tarziu se recomanda pt. a evita acumularea de umiditate la baza rizomului din primavara cand datorita inghetului si desghetului repetat si acumularii de frunze moarte ce tin umiditate neputand circula aerul apare o boala cauzata de un phytopatogen bacterian ERWINIA CAROTOVORA (EC).
El intra de obicei in rizom prin rani cauzate rizomului create de catre melci, larve de gandac, etc sau prin frunze ori tulpini ranite creand astfel cale de acces pt. bacterii ( de aceea eu dupa taierea frunzelor "cicatrizez" ranile creeate prin stropirea lor cu fungicid + insecticid.
EC secreta mai multe enzime ce degradeaza peretii celulelor irisilor. Acest lucru permite bacteriilor sa se raspandeasca in rizom si la bazele frunzelor.
De obicei problemele incep din centrul plantei spre exterior. Se pot observa frunze galbene, apoi maro pana cand se inmoaie toate frunzele.
Pt. a stopa infectia se indeparteaza partea putrezita de rizom ( se arunca la gunoi nu se pune la compost ).Asigurativa ca, taieturile in rizom sunt albe deci sanatoase. Pamantul din jurul plantei afectate trebuie inlocuit fiind bogat in bacteria EC. In acest moment sun mai multe variante de igienizare a rizomului. Se poate folosii pt. a acoperii taieturile sulf de gradina sau se inmoaie rizomul intr-o solutie de concentratie 10% inalbitor.Eu deoacamdata nu am incercat aceasta varianta insa probabil datorita concentratie slabe clorul nu afecteaza rizomul ci doar "sterilizeaza" zona. In ambele cazuri se lasa rizomii expusi la aer uscat pt. cateva zile inainte de replantare.
Cel mai bun tratament este cel de prevenire. De aceea tratamentele periodice ce le aplic eu irisilor mei cu insecticid si fungicid + taierea frunzelor toamna tarziu sunt pt. a impiedica aparitia acestor boli.
Plantarea rizomilor se face in zonele insorite cu un drenaj bun. Asigurativa ca, plantele nu sunt suprapopulate bacteria EC este sensibila la razele soarelui si uscaciune si iar revin la motivul taierii frunzelor cand primavara bacteria se dezvolta bine mersi sub claia de frunze moarte ramase peste iarna pe rizom tinand umezeala astfel oferind conditii prielnice bacteriei. 
Verificati daca in jurul plantelor in primavara cand apare fenomenul de inghet si desghet ( repetat ) nu sunt frunze sau murdarie in jurul rizomului ca-i tine umezeala impedicand (uscarea )circulatia aerului .
Nu se rup ( jumulesc ) frunzele irisilor chiar daca sunt uscate deoarece astfel se produc rani la baza rizomului = ofera o cale de reinfectie.
TRATAMENTE PENTRU PREVENIREA BOLILOR
Programul de tratament cu fungicide incepe cand frunzele irisilor au o inaltime de aprox. 4-6 cm. de atunci tratamentul se repeta la fiacare 10 - 15 zile. In perioadele ploioase e necesara aplicarea tratamentului cu fungicid mult mai des, uneori la 7 zile.
MASURI PENTRU PREVENIREA BOLILOR
1. evitatea suprapopularii tufei
2.scoaterea buruienilor ce opresc circulatia aerului
3.NU va plimbati printre irisi atunci cand sunt frunzele umede pt. a nu raspandii sporii de la o planta la alta.

Claudiu

Foarte documentat si interesant. Se vede pasiunea pentru irisi. Multumesc de informatii. Cand si daca ai pune si poze cu irisi atacati de boala si identificarea bolii. Daca se poate in format de poza si nu de adresa. Si desigur cu multi, cat mai multi irisi.

chantry charm

Quote from: Claudiu on November 05, 2009, 02:24:30 AM
Foarte documentat si interesant. Se vede pasiunea pentru irisi. Multumesc de informatii. Cand si daca ai pune si poze cu irisi atacati de boala si identificarea bolii. Daca se poate in format de poza si nu de adresa. Si desigur cu multi, cat mai multi irisi.
Multumesc pentru apreciere.  :) Poze cu irisi atacati de boala nu am mai exact am uitat sa le fac. Eu m-am confruntat doar cu boala "petelor pe frunze " aparuta pe frunzele unor irisii batrani ( tufele de 3 ani )gresala a fost a mea nu i-am stropit asa cum ar fi trebuit cu fungicid si pana in acest an eu nu le taiam frunzele uscate ba chiar le lasam langa planta peste iarna ce mai ofeream conditii optime pentru ciuperca cu pricina. Pozele cu irisii mei se pot vedea in albumul meu de pe sunphoto - irisi 2009- tot aici in acest album se pot vedea irisii tunsi acum toamna. Din pacate nu stau prea bine cu butonarile pe calculator  :( dar pana mai invat si eu ce si cum sta treaba sper sa-mi scuzati nepriceperea.

penelopa

Şi eu îţi mulţumesc, Charmy, pentru toate aceste informaţii.
Deşi nu am aşa mulţi irişi,  informaţiile tale m-au făcut  mai responsabilă.  :) Aşadar, voi lua măsuri!
Nu de altceva, dar, exact pe dos am procedat până acum cu bieţii irişi . :(
Partea proastă e că nu prea am locuri însorite pentru ei. Dar, am să-i îngrijesc după sfaturile tale  şi poate se adaptează şi la condiţii mai puţin prielnice pentru ei. Adică:
-  am să păstrez locul curat de buruieni şi alte flori în preajma irişilor
-  n-am să mai jumulesc frunzele uscate ( le tai  ;))
-  le voi scurta frunzele  şi-i  voi stropi  "ca la carte".
Am şi o tufă mică de iris dungat. Oare să-i tai şi lui frunzele ?!! ............... că, parcă nu mă'n dur.  :(

chantry charm

Quote from: penelopa on November 05, 2009, 09:13:28 AM

Am şi o tufă mică de iris dungat. Oare să-i tai şi lui frunzele ?!! ............... că, parcă nu mă'n dur.  :(
Daca tufa e mica si nu sunt multe frunze care ar pute creea probleme primavara nu are rost sa le tai frunzele. Eu astept intotdeauna momentul cand incep sa se ofileasca de la mama natura cateva frunze doar atunci le fac freza  ;D

Codruta

Vai doamne, am vrut sa vad cum se taie frunzele la irisi si m-am betejit de tot ;D Felicitari Country Charm si multumiri pentru informatii. Acum stiu precis ca unul din irisii mei sufera de ambele boli :( Imi spui te rog ce inseamna sulf de gradina? Eu am, datorita lui Georgette :-*, ceva baghete de sulf dar nu stiu daca sulful e de mai multe feluri sau daca ce am eu se poate folosi la plante.

chantry charm

Quote from: Codruta on November 05, 2009, 11:04:01 PM
Vai doamne, am vrut sa vad cum se taie frunzele la irisi si m-am betejit de tot ;D Felicitari Country Charm si multumiri pentru informatii. Acum stiu precis ca unul din irisii mei sufera de ambele boli :( Imi spui te rog ce inseamna sulf de gradina? Eu am, datorita lui Georgette :-*, ceva baghete de sulf dar nu stiu daca sulful e de mai multe feluri sau daca ce am eu se poate folosi la plante.
Sulf pulbere (praf) intreaba la farmaciile fitosanitare.\, eu nu am folosit niciodata aceste baghete de sulf.