Mranita si utilizarile ei

Started by vikcelmic, February 07, 2011, 03:42:57 PM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

La 6-7 ani ,din cate stiu eu, mranita este deja pamant gras, nu mai e mranita de   fapt.
Iar cu trandafirii foarte bine faci, nu se scurteaza toamna, ci primavara. Indramna ca ai niste trandafiri frumosi, bine ingrijiti.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

cristinaf

Eu spun sincer ca nu stiu exact cati ani are mranita pe care o folosesc, pentru ca la mine sta de doi si, probabil, inca doi avea cand am cumparat-o.
In toamna ce a trecut, pretul era de 500-600lei pentru un camion, ca asa se cumpara pe la noi.  ;D

doinabacau

  Va rog ,daca imi permiteti,cel mai bun sol pentru plante si arbusti,este cel care ,atunci cand il iei intre degete,uscat fiind,se sfarama.  Acesta contine pamant de gradina, mranita,pamant de padure sau compost si nisip, (nu neaparat,toate), in proportii variabile. Eu zic,Vik,sa nu disperi si sa mergi pe mana soacrei,care stie bine ce ti-a trimis, luand in considerare si sfaturile primite! Si ,neaparat,sa vedem si noi trandafirii,ca de mirosit e mai greu,multa bafta!

einsteinitza

Fiecare planta cu cerintele ei, nu se poate generaliza.De exemplu levantica vrea sol sarac, nisipos, lipsit de prea multe substante nutritive.
Cat despre mana soacrei, aici soacra nu a avut mana buna, dar tinem pumnii.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

M-am gandit ca totusi cel mai bine este sa scormonesc cat pot si sa inlatur mranita din jurul butasilor. Ar mai fi si varianta replantarii lor in alta parte acum inainte sa dea muguri, dar nu prea am unde. Asta n-ar fi rau.
Acum eu n-o desfiintez inca pe soacra-mea (nu va ganditi la ceva urat), eu nu stiu exact cati ani are mranita, nu stiu daca stie ea, dar am zis ca merg pe mana ei ca nu-i primul an cand foloseste ea. Dar aici e vorba de trandafirii mei. Deci ramane sa ma interesez exact de unde-i si sa-i aflu varsta (mranitei).
Eu acum as avea la indemana niste Dicarbocalm sau Maalox sa le dau pentru stomacel, Mr Muscolo lipseste deocamdata din dotare. :D


einsteinitza

Vick, nu scormoni acum nimic, doar ii deranjezi, iar topirea zapezii a scos destula substanta din ei ca sa nu mai conteze, faptul e ca acum chiar ar fi pacat sa umbli.De mutat paa in toamna sa nu te gandesti, si asa eu as zice anul urmator, daca sunt in regula.
Orice varsta avea mranita respectiva, este mult prea mult. Pamant normal din gradina imbunatatit cu putina mranita, -o lopata, sau si cu ceva nsip depinde de pamantul gradinii tale, e suficient.Chiar daca nu arde, ingrasamantul in exces duce la dereglari de crestere care nu sunt binevenite. Mranita este un ingrasamant, chiar daca arata mai mult ca un pamant.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

Stie cineva care sunt legumele care nu suporta adausul de ingrasamant in primavara plantarii? Eu am o zona pe care vreau sa o sap acum in primavara si sa o si ingras. Ce nu pot semana acolo?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

vikcelmic

Intamplator azi am citit intr-o carte de Legumicultura, un manual pentru scolile horticole, ca radacinoasele-morcov, pastarnac si patrunjel sunt cele care nu suporta aplicarea ingrasamintelor organice in anul plantarii, deoarece se produce ramificarea radacinilor.
Ingrasamintele organice se dau in culturile premergatore. Se pot aplica ingrasaminte chimice, in special potasice
Desi au celeasi cerinte referitoare la aportul de substante nutritive, nu au celeasi cerite de umiditate, morcovul necesitand umiditate redusa, dar constanta, alternarea perioadelor de seceta si cele de umezeala ducand la craparea radacinilor si lemnificarea lor.
Patrunjelul si pastarnacul, in schimb, au nevoie de umiditate la sadire pentru germinare, dar si in perioada de vegetatie. Totusi, seceta scade productia, dar frunzele si radacinile sunt mai aromate in conditii de uscaciune.

vikcelmic

Revin cu informatii despre ingrasarea culturilor din M.Nistor si I.Popa, Legumicultura, Editura Agro-Silvica, Bucuresti 1965

penelopa

 Vik, draga, intre timp s-au mai schimbat viziunile  :) ... ma gandesc ca bietul Costi avea dreptate cu urina  =)) ... si-acum, nu mai vine pe aici  :-\

vikcelmic

Normal, Pene, ca probabil intre timp s-au mai descoperit anumite influente, benefice ori nu, ale compusilor din fiecare ingrasamant in parte asupra legumelor. Asa cred. Dar eu am pus paginile pentru definitiile termenilor care oricum nu se schimba. Mi s-au parut sintetice.
La iesirea din iarna, cand trec cu masina prin campurile din apropierea satelor, ma izbeste un miros placut de materii fecale  :o ca-si muta oamenii latrinele pe tarlale. Eu inteleg ca-i cu folos, dar totusi...

penelopa

Păi, vezi, Vik, de aia nu mă omor eu după "beneficiile" naturale  =))  Îmi este greu să înghit legume îngrăşate cu materie fecală.  :-\

vikcelmic

 =)) Se zice ca legumele ingrasate asa se consuma doar in stare fiarta. Dar nu-ti prea vine nici asa...

IONUT

Quote from: ika on February 09, 2011, 10:14:14 AM
Eu spun sincer ca nu stiu exact cati ani are mranita pe care o folosesc, pentru ca la mine sta de doi si, probabil, inca doi avea cand am cumparat-o.
dupa 4 ani nu ar trebui sa se intample nimic de rau
doresc sa fac o precizare pentru cei interesati,mranita se obtine in urma fermentarii aerobe a gunoiului de grajd,daca aceasta fermentare este aeroba e logic ca se produce in prezenta aerului ,deci nu trebuie acoperita ci in perioada verii trebuie lopatata de minim 3 ori si mutata de pe un loc pe altul ,udata frecvent in perioadele cu seceta excesiva ,numai asa veti obtine adevarata mranita

cristinaf

Multumesc pentru precizare si eu stiam ca are nevoie de aer si apa si de aceea nu am acoperit-o niciodata, dar cu lopatatul mai greu, anul trecut a trebuit sa-i schimb locul, asa ca am nimerit-o, dar de acum incolo am sa am in vedere si acest aspect.

penelopa

In sfarsit, m-am lamurit si eu cu ce se mananca mranita! ;)
Multam, Ionut  :-* (din mai multe motive  ;) )

einsteinitza

Si eu Ionut, iti multumesc, explicatii simple, am inteles perfect.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

IONUT

cu placere fetelor
e bine ca atunci cand putem da explicatii simple sa o facem
asa vom fi intelesi de toata lumea

Radu

Acuma... o intrebare am: stie cineva cat de buna e mranita de... oaie? Eu nu am auzit inca sa se foloseasca.  :-\

victoria222

Mranita de oaie este foarte buna. Am vazut odata o emisiune din Anglia in care spuneau ca din toate tipurile de ingrasamant organic, aceasta ar fi cea mai buna, dar nu tin minte de ce...

einsteinitza

Este o mranita foarte concentrata, avand mari valori de N si K. Are aproape aceeasi compozitie ca cea de cal, care are insa valoarea K ceva mai mica. In cazul oilor hranite de iarna, cu fan,e ste si mai concentrata, asa ca atentie mare la vechime si concentratia in care o pui.
Cea mai echilibrata este cea de pasari.
De fapt se poate folosi orice mranita de animal care se hraneste exclusiv vegetal.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

BoboROM


Aveam un tabel intr-o carte in care erau mentionate compozitiile la diverse mranite.

Cea mai buna era de cal, urmata de cea de bovine.

flordel

Cred ca-i bun ce ai, daca ai, ca eu n-am decat de catel. ;)

Radu

Multumesc... Da, asa stiam si eu: Cal, bovine, pasari... de oaie nu auzisem si se lauda un amic ca e cea mai buna.
Mie mi s-a parut ca e cam acid, probabil am citit asta undeva, demult.
Eu o sa aduc vreo doua remorci de mranita de vita, totusi...

einsteinitza

Ai grija insa sa fie veche bine, fiindca de obicei taranii tot adauga peste mormanul unde arunca, iar vechimea e......variabila :P
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro