Muschiul (de pamint, de piatra, de copac)

Started by gomez99, February 06, 2009, 04:41:35 PM

Previous topic - Next topic

gomez99

Nu sint foarte sigur ca muschiul este o floare, dar sint sigur ca nu este arbust sau copac, asa ca am deschis topicul despre el la "flori de gradina". Daca se simte cineva ofensat de acest fapt, imi cer scuze a priori.  :D

Exista multe feluri de muschi precum si plante care seamana cu el dar nu sint muschi. Pentru discutia prezenta, care nu se doreste o dizertatie academica,  voi folosi o categorisire empirica, dupa locul in care creste: muschi de pamint, de piatra si de copac. Muschiul nu are radacini ci o formatiune numita protonema. Tot pentru simplificare ma voi referi la aceasta ca "radacini". Cunsocatorii sint rugati sa faca adaugirile necesare, in special cele legate de denumiri si categorisiri scolastice.
Muschiul isi foloseste radacinile numai pentru fixare, luindu-si nutrientii din aer. Din acest motiv radacinile lui sint foarte scurte. Umiditatea aerului joaca un rol important in mentinerea muschiului. Intretinerea sa pune probleme serioasa intr-o zona expusa la sore si cu umezeala scazuta. In astfel de locatii este recomandat sa nu se incerce amplasarea unei paturi de muschi.
Daca este insa vorba de o zona umbrita, in golurile dintre radacinile copacilor sau pe malul apei, atunci sansele de reusita cresc. E bine ca soarele sa mature din cind in cind patura de muschi, pentru ca prea multa umezeala intr-o zona foarte umbrita, in special in perioadele calde, va favoriza aparitia mucegaiurilor care vor distruge "plantatia".

Recoltarea
Exista mai multe metode de plantare a muschiului, toate plecind de la o bucata de muschi cules din natura. Indiferent de metoda folosita pentru plantare, sau de tipul de muschi (de copac, de pamint, de piatra, muschiul trebuie sa fie sanatos, fara portiuni uscate. Daca e viorba de muschi de pamint, recoltarea se va face cu o lama subtire, decupind bucati mici, incluzind o portiune de cca 2 cm de pamint (muschiul nu are radacini adinci). Muschiul de piatra sau de copac se recolteaza introducind lama sub patura de muschi in asa fel incit aceasta sa se desprinda afectind cit mai putin radacinile.
Dupa ce muschiul a fost recoltat, daca se doreste transportul lui in verde, atunci se pulverizeaza bine cu apa si se pune intr-o punga de plastic (sau o cutie) bine inchisa, la intuneric si racoare. Daca se doreste "insamintarea", muschiul se pune la uscat la cald, ferit de razelele directe ale soarelui, de preferat intr-o cutie fara capac. la adapost de curentii de aer. Dupa ce s-a uscat bine, se farimiteaza pina se obtine o pulbere.

Transplantarea
Implica recoltarea unor bucati de muschi nu mai mari de o palma. Dupa recoltare se uda foarte bine partea de dedesubt a bucatii de muschi, precum si locul unde urmeaza a fi amplasat. Se aseaza muschiul la locul respectiv si se apasa bine cu palma, ca sa se fixeze. Stratul mocirlos format din resturi vegetale si pamint, intre bucata de muschi si support, va actiona ca un lipici. Daca se planteaza muschiul pe un trunchi de copac sau piatra, se va depune mai intii o pelicula subtire de noroi peste care se va presa muschiul. Daca e vorba de suprafete mai mari, se folosi dosul unei lopeti de lemn pentru zapada, cu care se apasa bine bucatile de muschi transplantate. Chiar daca muschiul se striveste putin, nu e o problema, in conditii normale de dezvoltare se regenereaza rapid. Dupa plantare muschiul se pulverizeaza constant, de mai multe ori pe zi, vreme de 3-4 saptamini, pina cind se observa formarea unui numar semnificativ de tulpini noi. Metoda da rezultate destul de bune in cazul muschiului de pamint.

Pictarea
E metoda recomandata de majoritatea gradinarilor anglo-saxoni si da rezultate mai bune pentru plantarea muschiului pe lemn si piatra. Se foloseste un amestec de 2 parti apa, 2 parti zer si pulbere de muschi uscat. Se amesteca aceste ingrediente pina se obtine o pasta omogena de consistenta laptelui batut. (in loc de zer se poate folosi lapte batut sau smintina, intr-o proportie de 4/2 sau chiar 6/2 functie de consistenta). Important este ca produsul lactat sa nu fie pasteurizat. Cu ajutorul unei pensule sau unei spatule se intinde amestecul pe locul dorit (sol, copac, piatra). Dupa plantare, pasta se pulverizeaza constant, de mai multe ori pe zi, vreme de 2-3 saptamini, pina apar tulpinile. apoi pulverizarea se reduce treptat in cursul a 10-12 zile, pina cind se ajunge la nivelul de umiditate al mediului inconjurator.

Insamintarea
Locul ales se uda bine, pina ce pe suprafata sa se formeaza o pelicula lipicioasa, umeda. In cazul pietrelor se poate intinde un strat subtire de noroi sau se presara putin sol farimitat inainte de udare. Pe suprafata astfel preparata se presara praf de muschi uscat. Se pulverizeaza zilnic de cite ori este nevoie pentru a se mentine suprafata umeda. Dupa aparitia muschiului, se reduce treptata uddarea pina se ajunge la nivelul mediului inconjurator.

Intretinerea
Exista trei factori care conttribuie la reusita unei "plantatii" de muschi: solul, lumina, umezeala. Muschiu e sensibil la chimicale si uscaciune si se dezvolta foarte bine la umbra si semiumbra. "Plantatia" de muschi trebuie amplasata in asa fel incit sa aiba umbra cea mai mare parte a zilei, in special in intervalul 11:00 – 17:00. Un loc bogat in humus, supus curentilor de aer, este total impropriu cresterii acestuia. PHul ideal este intre 5 si 6 si nu trebuie sa depaseasca 6,5.  Deoarece ii place umezeala, solul nu trebuie sa fie afinat, ba chiar trebuie tasat putin inainte de plantare, pentru a impiedica o scurgere prea rapida a apei, dar fara ca apa sa balteasca. Atit suportul muschiului cit si patura de muschi trebuie sa fie umede. In perioadele uscate, se poate pulverize cu apa zilnic, de preferat pe racoare (dimineata sau seara). Tulpinile muschiului fiind un bun filtru de aer, odata fixat, multe plante care se inmultesc prin spori se vor dezvolta in patura de muschi. Pentru muschi nu se recomanda folosirea fertilizantilor.

Eu as recomanda insamintarea, care mi se pare o metoda mai comoda si mai sigura, atit in ceea ce priveste transportarea cit si propagarea in sine. Un suport cum e amestecul de iaurt, folosit in metoda "pictarii",  favorizeaza aparitia a tot felul de mucegaiuri, lucru care poate fi evitat prin insamintare. Trebuie sa recunosc aici ca nu am reusit sa cresc muschi, indiferent ce metoda am folosit. Singura reusita notabila a fost o formatiune foarte interesanta, verde galbuie, obtinuta pe o bucata de caramida, care cred eu ca era o specie de lichen de piatra.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

diana

Super interesant articolul! Gomez, permite-mi sa adaug si eu ceva:


Quote from: gomez99 on February 06, 2009, 04:41:35 PM
Nu sint foarte sigur ca muschiul este o floare, dar sint sigur ca nu este arbust sau copac, asa ca am deschis topicul despre el la "flori de gradina". Daca se simte cineva ofensat de acest fapt, imi cer scuze a priori.  :D

Regatul Plantelor a fost impartit in patru mari grupe: 1. Muschi 2. Ferigi, 3. Gimnosperme si 4. Angiosperme. Muschii (cca. 14.000 specii) sunt plante inferioare de mici dimensiuni ale caror frunzisoare nu depasesc grosimea a doua celule puse cap la cap. Ei nu au vase conducatoare si ca urmare apa este absorbita pe toata suprafata corpului. Corpul lor este format din rizoizi (cu rol de fixare), tulpinita si frunzisoare. Nu fac flori, fructe si nici seminte! Se inmultesc prin spori si reproducerea este dependenta de apa.

In opinia mea, nu pot fi considerati "flori de gradina"! O sa ma gandesc unde ii mutam ::)

gomez99

Pai, pina incropim o rubrica anume cu ferigi muschi si alte cele, poate ii schimbam titlul in ceva de genul "DIY – muschi pentru fiecare" si il punem la "trucuri si idei" ca de fapt discutia e despre cum facem noi sa avem muschi, nu ce face el in viata lui de zi cu zi.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Gomez, cand ai incercat "pictarea" ai folosit zer/iaurt din comert ?

gomez99

lapte batut napolact si lapte de vaca de la piata
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Lactatele din comert contin tot felul de tampenii (gen amidon, gelatina, etc.) si gandeam ca din aceasta cauza nu ai reusit.

gomez99

pai daia am si luat lapte de la piata, l-am pus la prins si am folosit zerul. da cred ca in prima afaza, pina pinde ceva "radacini' e probabil mai sensibil la mediu.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

Acum regret ca am rezistat tentatie de a face poze asta-vara la muchi in padure. .... Erau asa multe varietati si asa de frumosi  !! Timpul !!!! eram la cules de ciuperci. Cum o iau la drum,cum promit sa fac poze la toti muschii.
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

gomez99

ar merge niste poze, si ca imagine generala, pentru culoare, si niste planuri foarte apropiate, pentru detalii.
eu m-am apucat de articolul asta pentru ca muschiul se planteaza pe felurite pietre in gradina japoneza. si daca am zis de asta, m-am gindit ca e bine si sa vedem cum poate fi el crescut.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

lala

Bag sama ca numai la gradina japoneza te gandesti!Sper sa reusesti s-o faci asa cum visezi,succes!

einsteinitza

Eu am reusit.Dar am reusit sa fac o fantana de ciment sa fie verde, ca si cum trecuse timpul.Nu a crescut muschi inalt ci din cel care inverzeste piatra.Lapte de vaca prins, dat de mai multe ori pe zi si umbrit.Singura mea probloema au fost animalele mele, care au fost foarte fericite sa se inghesuie la lins.A trebuit sa concep tot felul de sisteme de protectie.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

einsteinitza

Da, poate, dar nu suportam cimentul ala asa nou,era ca pe santier.La vechiturile mele din casa si de pe langa, nu mergea.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

gabriela jalba

Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

myky


gabi, daca bagi linkul in  insert image apare asa ca la mine

penelopa

Quote from: diana on February 06, 2009, 10:34:58 PM
Super interesant articolul! Gomez, permite-mi sa adaug si eu ceva:

Quote from: gomez99 on February 06, 2009, 04:41:35 PM
Nu sint foarte sigur ca muschiul este o floare, dar sint sigur ca nu este arbust sau copac, asa ca am deschis topicul despre el la "flori de gradina". Daca se simte cineva ofensat de acest fapt, imi cer scuze a priori.  :D

In opinia mea, nu pot fi considerati "flori de gradina"! O sa ma gandesc unde ii mutam ::)

După a mea ( la opinie, mă refer  ;D) cred că acet topic ar merge la ......  Amenajări de grădini.

Mie mi-au crescut muşchi ... fără să-mi doresc, pe nişte pietre mari aşezate la baza unei movile de pământ   de lângă o cişmea  ;)

gomez99

muschiul irlandez e pe infloritelea!!! mai trebuie sa il pigulesc de uscaturi si de oxalis
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

gabriela jalba

Ce fain !!! Mare pacat oxalisu asta... si eu am probleme cu el
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=