Pomi fructiferi

Started by sicamin, May 17, 2007, 11:20:26 AM

Previous topic - Next topic

mihail

Cel mai bine ,intrebi al telefon la protectia plantelor ,la tine in oras,sau vezi daca nu ai o statiune de cercetare pomiocola in zona.Ar trebui sa fie.

Claudiu

Sa mai si lucram altfel ardem hartia de pomana.

Nu sunt specialist, asa ca stiu doar ce am mai citit, mai ales de probleme de care m-am lovit, de aceea spun cred si nu ca sunt sigur.

Sicamin imi pare rau sa-ti spun dar cred ca boala de care sufera parul tau e foc bacterian cauzata de o bacterie numita Erwinia amylovora.
E o boala grava care poate avea ca efect moartea pomului. Sunt afectati in primul rand si foarte puternic perii. Am citit ca si merii si alte plante din familia rosaceae-lor. Personal nu am vazut decat peri afectati
Am avut si eu problema asta dar minora in compartie cu ce ai tu si am eliminat rapid crengutele afectate.
Am citit de regiuni din alte parti care au renuntat la cultivarea perelor din cauza acestei boli, distrugand livezile care au devenit total nerentabile si nu numai ci si un focar de infectie.
Uite o pagina foarte buna:

http://www.statiuneabaneasa.ro/plante/boli.php?id=3

Mentionez ca tot ce am citit pe net si in carti pune un accent deosebit pe dezinfectarea uneltelor cu care se fac taierile. Dezinfectarea se face dupa fiecare taiere, chiar daca e facuta la acelasi pom. Practic ai o cutie, borcan, sticla de cola la care ai taiat partea de sus (sa fie suficient de adanca sa poti dezinfecta prin imesare) cu un dezinfecant. Eu am folosit alcool sau bleach dupa cum am avut. Nu stiu alcoolul in ce masura e bun. Bleachul (inalbitorul, hipocloritul) e foarte bun si se utilizeaza si in laboratoare. Acum nu stiu in ce masura cel comercial corespunde. Ar trebui sa spuna chimistii.
Taieriel sunt drastice. La unii am gasit ca se fac la o distanta de 12 inches adica cam 30 de cm sub locul unde e vizibila boala. Asta cam strica coroana pomului.
Am citit ca pentru a preveni infectia la inflrire se aplica un bactericid ce contine streptomycin cand procentul de infloriere (adica de flori deschise) e de 20-25%.
O importanta mare se acorda combaterii insectelor vectori. Dar ce te faci cu albinele lui Vio? :(
Toti recomanda cultivarea de soiuri rezistente la boli. Cum nu este soi rezistent la toate trebuie intrebat la o staiune din zona care sunt soiurile recomandate pentru zona respectiva.

Pentru a cere informatii nu are rost sa suni ca daca nu vad nimic e greu. Poti printa o poza si duce o ramurica. (Atentie toti subliniaza importanta distrugerii partilor bolnave taiate). Uneori gasesti specialisti foarte buni si la centrele specializate pe seminte si substante.

La noi bola a aparut tarziu fiind semnalata dupa cum scrie in pagina citata mai sus in 1991. Pacat, parul din gradinile oamenilor, era dupa mine in zona Clujului unul dintre pomii care nu necesitau tratamente speciale.

Numele in engleza este Fire blight si poti cauta si alte pagini sau imagini pe internet pentru documenatare.
Cum ar fi asta:
http://www.caf.wvu.edu/Kearneysville/disease_descriptions/ompearfb.html

Sau in franceza denumirea e Feu bacterien.

Cred ca ar fi interesant sa scrii ce masuri iei si daca va mai fi la anul cum evolueaza.
Anul trecut nu ai avut problema asta. Sau a fost minora si nu ai dat importanta la cateva frunze? Cat de rapid s-a extins anul asta. S-a declansat numai dupa inflorire? Floarea fiind una dintre caile principale descrise ca poarta pentru boala. Dupa cum vad eu trebuie sa tai masiv la crengi.

Ionut ce zice?



penelopa

Dacă tot trebuie să zică ceva Ionuţ,  poate-mi zice şi mie de ce un măr plantat acum 5 ani  (achiziţionat de la Staţiunea Băneasa) când era un biet băţ, n-a făcut nicio floare până acum ??!!

sicamin

 Claudiu ,iti multumesc mult pentru informatii. Voi tine cont de ele pe viitor. Deocamdata la sfatul "specialistului" trebuie sa tai tot pomul. Doar o singura creanga mai este neafectata asa ca .... Mai am unul din acelasi soi chiar langa el si nu vreau sa-l imbolnavesc si pe acela. Imi pare rau dupa el , ca facea fructe foarte bune si abia de 3 ani a inceput sa fructifice mai mult. Mai am o problema si cu un cais,care desi e in alt colt de gradina ,tot boala asta o are.
Boala a aparut dupa inflorire,chiar legase si fructele,atat caisul cat si parul.
Pe langa suparari mai am si bucurii de la pomi. Au inceput sa se coaca visinile .Ciresii sant inca mici ,au doar cateva fructe.

ionut

in aceasta perioada sunt mai mult plecat de aceea raspund cu oarece intarziere,Sicamin ai ales solutia cea mai buna,nu uita sa arzi pomul taiat,aceasta boala se manifesta frecvent si la gutui
Pene nu stiu daca la marul tau ai facut vre o taiere in cei 5 ani de la plantare,daca da si n a facut nici o floare iti sugerez sa iei aceiasi masura ca si Sicamin

penelopa

Mulţumesc, Ionuţ! I-a m făcut  tăieri cu specialist.
Deci, la foc cu el.

cara

am in curte un corcodus tanar, de care vreau sa scap. are diametrul tulpinii de cca 8 -10 cm. imi puteti spune va rog cum as putea sa procedez fara sa distrug gazonul?

::) ::)

ionut

Quote from: cara on May 21, 2009, 11:34:11 PM
am in curte un corcodus tanar, de care vreau sa scap. are diametrul tulpinii de cca 8 -10 cm. imi puteti spune va rog cum as putea sa procedez fara sa distrug gazonul?
::) ::)
disloci gazonul de langa pom sub forma a doua fasii cu suficient pamant,marimea lor sa fie suficienta pt a iti permite sa scoti pomul,dupa ce l ai scos nivelezi ,maruntesti si tasezi pamantul,apoi pui brazdele cu gazonul la locul lor,uzi si tasezi usor,zilnic uzi pana gazonul se prinde,eu asa as face,tu...eventual mai asteapta si alte sugestii

cara

deci ce sa mai astept? ma execut!  ;D

multzam fain!

mihail

Buna,exista in magazine un gazon special de la  DLF,la cutie pt. cirpit.Are un ingrasamint ,astfel incit va recupera repede.Dac te intereseaz iti dau informatii precise.

Claudiu

Cara cam la fel ca si Ionut vroiam sa scriu si eu, dar imi parea rau de corcodus. :)

E bie sa asezi o folie in jurul corcoduslui cu o gaura avand in centru corcodusul de diametru suficient cat sa scoti corcodusul. Folia sa fie rezistenta cand umbli pe ea si destul de mare, caci pe folie asezi pamantul in timp ce dezgropi radacinile. Intai dizloci gazonul in fasii, 2 sau  3 sau chiar 4 (nr. depinde de marimea ariei) Incepi prin infigerea unui harlet (bine ascutit) in jurul gaurii si apoi marginilor feliilor (marchezi feliile ca la prajitura :) ) pe toata lungimea marginilor , mutand harletul putin cate puti. Adica marginile sa fie clar si bine taiate. Apoi se dizloca gazonul in fasii de grosime 5-6 cm (se tin impreuna pamantul fiind legat de radacinile gazonului). Dizlocarea se face cu o lopata bine ascutita si ea pentru a taia eventualele radacini mai adanci. Fasiile se muta cu grija deoparte (la umbra) si e cam bine sa stii cum au fost puse.
Folia este pentru a nu cadea pamant pe gazon, acesta curatindu-se greu ulterior. Se lucreaza relativ repede sa nu stea folia pe gazon prea mult timp ca-l distruge. Relativ repede ar vrea sa spuna ca termini treaba intr-o zi, adica folia sa nu stea zile. Nu e problema de cateva ore.
Etape:
1. Inainte de indepartarea gazonului ii retezi intai corcodusului coroana la o inaltime potrivita intre un metru si un metru jumate (depinde de cum are trunchiul). Cu cat mai inalt cu atat mai usor iti va fi pentru ca in timp ce vei taia radacinile daca e mai lung il inclini mai usor (parghia fiindu-ti mai favorabila cu bratul mai lung)
2. Indepartezi gazonul cum am scris mai sus.
3. Eliminarea efectiva a corcodusului o incepi prin a sonda cu harletul unde sunt radacinile. Le gasesti, eventual indepartezi ceva sol (daca sunt mai adanci ) ca sa le vezi si sa ai pozitie de lucru si le tai. Fie cu harletul, lovind cu taisul lui perpendicular pe radacina)  fie (daca sunt mai groase) cu o secure mai rea (adica special folosita la treburi de astea ca se strica cand dai cu ea in pamant). Prin inclinarea in diferite directii ale truchiului gasesti toate radacinile si le tai. De ajutor poate fi si o ranga, partea cu tais tip dalta. Balansarea trunchiului te ajuta sa vezi radacinile care se dizloca partial.
Cu cat ai eliminat mai multe radacini cu atat balansaraea devine mai usoara si mai ampla posibila. Daca corcodusul e gros probabil ca la inceput pana tai cateva radacini sa nu poti sa-l balansezi.
4. Dupa eliminare cum a zis Ionut refaci gazonul. Pamantul scos il maruntalesti si il pui inapoi, tasezi solul pus la loc, rearanjaezi fasiile de gazon si uzi. Catva timp vei evita sa calci pe zona aia.

Ar mai fi o cale dar s-r putea sa nu ai rabdare si sa te deranjeze o vreme cum se vede.
Daca ti se pare prea greu caci totusi ar fi bine sa gsesti un flacau pentru treaba asta, poti taia corcodusul astfel incat ramane doar trunchiul, cam inestetic ca un bat :) Si ai grija in continuare ca periodic sa elimini orice lastari apar fie din trunchi fie din radacini si pomul va muri. Dupa un an doi (daca nu trei)va fi usor de eliminat radacinile subtirtiri putrezind si prin inclinare se dizloca mai usor.
Eventual pe trunchiul ramas poti agata un ghiveci.

Note: 1. Orice varianta alegi las atrunchiul mai lung. Usureaza si simplifica mult munca.
2. Dupa refacerea gazonului punand la loc fasiile un timp nu tunzi zi cu masina locul respectiv. Trebuie intai ca fasiile sa se "sudeze" de sol si intre ele prin cresterea radacinilor altfel masina iti dizloca fasiile si-ti face zona harcea-parcea.
3. Se poate ca iarba sa creasca inainte ca fasiile sa fie sudate. Daca vrei sa tunzi o faci manual cu o foarfeca de aia cu taisuri lungi. N-as recomanda forfecuta de unghii si nici pe cea de pomi  ;D

Totusi corcodusul e un pom care da atat de mult si e asa de dispretuit. Iti da fructe in fiercare an, nu-ti cere munca de ingrijire. Nu-ti cere bani de tratamente si alte pansamente.
Din fructele lui poti face si un compot al carui suc e foarte relaxant vara. (Bre nu de ala ce se fermenteza intai :)

Da stiu cam strica gazonul daca nu culegi fructele si face o multime de puradai in jur. Da astia ii tai cu masina de tuns iar fructele le poti stange sau chema copii sa le ia. Da, da stiu copii calca gazonul si eventual mai si rup inestetic  pomul si poftesc si la fructele din ceilalti pomi :)

Despre masini de tuns gazonul. Cele mai practice pentru suprafete mai mari sunt cele pe benzina. Cordonul de la cele electrice devine incomod tot avand grija de el. Te poti impiedica in cordon, sau strangula daca ai obiceiul sa-l porti pe dupa umeri ca sa nu te incurce si sa mai si sa treci cu masina peste el.
Exista (nu stiu daca si la noi) masini care maruntalesc atat de bine iarba si o inglobeaza in gazon incat nici nu o mai vezi. Cand am vazut prima data asta m-am aplecat sa caut iarba taiata :) Batranul care tundea a ras si mi-a zis: fii destept hraneste pamantul natural.
(Oricum daca aveti sac colector pentru iarba nu o aruncati. Se composteaza usor si rezulta un pamant foarte bun in gradina sau in amestec la unele flori. )
Tot el m-a invatat cum sa tund rapid si fara sa ma tot fatzai prea mult. Presupunand gazonul dreptunghiular. Incep dinrt-un colt si merg paralel cu o latura apoi cand ajung la colt nu ma intorc (ca tractorul la arat) ci continui pe cealalta latura, apoi pe cealalta, iar pe cealalta si ajung de unde am plecat, avansez spre centru dreptunghiului (cu latimea masinii, prinzand insa si cativa cm si din zona in care deja am tuns si continui tot asa concentric spre centrul dreptunghiului. Merge foarte rapid si bine asa. Desigur e mult mai usoar cu masina pe benzina.
Exista si masini pentru bordura gazonului (de pe langa trotuar). Acestea au un cutit zburator care taie si scoate sol cam la 3-4 cm adancime (reglabil). Asta face sa vedeti asa perfecte marginile unui gazon. Sunt si motocositoare (de alea de mana cu coada lunga :) care se pot adapta pentru treaba asta, avand o rola de ghidaj. Cine are o mana foarte, foate buna poate incerca cu motocositoare obisnuita. Dar ... am vazut pe cineva facand asa bordura. Parea atat de usor si iesea perfect. Am vrut musai sa incerc si eu si la prima miscare i-am si ciuntit gazonul .. :) Noroc ca nu era suparacios. Masina pentru bordura insa e mai usor de folosit si nu cere indemanare. Desigur nu e rentabil sa va luati o masina de bordura pentru o arie mica. Dar face marginea gazonului perfecta.

Inca o nota: La fel folositi folie de protectie cand sa zicem ca vreti sa plantati niste bulbi de narcise care sa va surprinda primavara, in mijlocul gazonului. De data asta folia numai un dreptunghi pe care sa scoateti pamantul din locul in care vreti sa plantati.

cara

multumesc, Claudiu. (ma scarpin dupa ceafa si ma-ntreb, cum pana mea ai rabdare sa scrii atat?  :o )


corcodusul asta vreau sa-l scot pentru ca mai am doi: unul galben si unul rosu. si cum in viata asta mai am multe alte treburi de facut decat sa stau sa adun corcoduse din gazon si sa tratez copiii muscati de viespile care se aduna cand se coc fructele si cad, am decis: il tai. deci nu incerca sa ma sensibilizezi ca n-am inima  :D

cred ca pana la urma am sa aleg varianta "moarte lenta", sunt usor sadica. deci o sa-l tai si rup orice lastar din fasa. intre timp il si exploatez, ii pun un ghiveci in carca!  :D :D



Claudiu

Quote from: cara on May 23, 2009, 08:57:51 AM
cum pana mea ai rabdare sa scrii atat? 

Pai eu vorbesc putin  ;D

Claudiu

Corcodusul, Prunus cerasifera

Apartine familiei Rosaceae, genului Prunus.
Creste sub forma unui pom de talie mica sau tufa, dar poate atinge si 15 m inaltime. Uzual 5-6 metri.
Infloreste repede, floarea e alba sau roz cu cinci petale iar fructul e o drupa de culoare galbena sau rosu inchis pana spre un albastru inchis, de 2-3 cm diametru, asemantor unei prune.De regula fructifica abundent, iar fructele se coc in perioada august-septembrie. Fructele sunt suculente si carnea fructului adera bine la sambure (asta e singurul defect).
Sa nu uit, fructele sunt comestibile :)

Prefera locurile insorite dar le accepta si pe cele semiumbrite.
Nu este pretentios.
Accepta usor taierile. Uneori sunt indicate taieri de reintinerire.
Se poate conduce si artistic, unii il folosesc in sculpturi in verde in asa numita arta topiary.
Se pot face si taieri de formare coroana. E bine a elimina in acest caz ramurile interioare din timp. De fapt crescand usor si repede e bine sa faceti taieri la timp, inca de cand e mic daca vreti sa-l conduceti intr-un anume mod.

Este un pom foarte decorativ cu un foliaj frumos. Exista varietati cu frunza decorativa.
Este un "copacel" excelent pentru gradini japoneze.
Se poate "educa" si ca bonsai. (nu uitati bonsaii adevarati sunt numai de exterior, deci, fiind un autohton, il tineti afara)

In general este rezistent la insecte si boli. Pot aparea probleme cu afide si la unele soiuri cu fainarea.
In principiu e un pom care cere foarte putina ingrijire.

Fructele se consuma in stare proaspata sau conservate. Sucul compotului e excelent si racoritor.
Niste retete:

http://www.gustos.ro/retete-culinare/sucuri-si-compoturi/compot-corcoduse-rosii.html

http://www.copilulmeu.ro/retete.php?pt=a&action=viewRet&retID=0000000387

A, da , pentru compot fructele sa nu fie prea coapte. Da nici chiar verzi :)


Iaca si o pagina de ghid pentru calatorie in Romania in care vedeti poze cu cocoduse si in sectiune :). Minuni care nu le gasiti in supermarcheturi :)

http://www.restromania.ro/Sociologie/FoodDiningRestaurantsInRomania.htm

Iaca si niste varietati decorative:
http://www.soonerplantfarm.com/index.cfm/fuseaction/plants.plantDetail/plant_id/1284/index.htm

sau cu forma columnara:
http://www.soonerplantfarm.com/index.cfm/fuseaction/plants.plantDetail/plant_id/715/index.htm

Parerea mea: Nu dati banii pe stranataturi de astea decorative cand ii aveti sub nas asa autohtoni, sanatosi, frumosi si gratis.

Concluzie: Corcodusul e un pom care va da tot timpul,fie frumusete fie fructe si nu cere nimic decat sa aiba si el un loc sub soare.

A, si nu va aruncati numai pe frunze rosiatice. Cand vor fi numai de acestea cei cu frunze verzi vi se vor parea de o frumusete fantastica.

http://images.google.com/images?hl=en&um=1&sa=1&q=Prunus+cerasifera&btnG=Search+Images&aq=f&oq=

Cu asta sper ca mi-am spalat "pacatul" ce l-am facut mai sus spunad lui Cara cum sa scoata corcodusul.

cara

"Ego te absolvo!"


(zise corcodusul!  :D :D )

mirelush

Am avut " placuta " surpriza ca cei doi ciresi pe care ii cumparasem ca fiind amari sa fie, de fapt, ciresi de mai . ::) Speranta ramane in cel pus in primavara asta...dar pana atunci, mai este.

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Buey...ma sinucid....is aia de acolo ?...inseamna ca Corina,ma sterge dintre cei vii,are si ea,parca tot....doi . ???

einsteinitza

Ai pus-o. Daca nu fac cirese amare, ala esti. ;D
Mirela, cel din toamna e negru?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Bre....n-ai inteles,ala din gradina (citeste plantatie ) e negru. ;D
La kilogram zice c-a iesit mai bine decit c-un chinez.

gabriela jalba

Quote from: mirela_ on May 23, 2009, 11:53:54 AM
Am avut " placuta " surpriza ca cei doi ciresi pe care ii cumparasem ca fiind amari sa fie, de fapt, ciresi de mai . ::) Speranta ramane in cel pus in primavara asta...dar pana atunci, mai este.

  Si nu e amar? Sint niste cirese de mai mici,imbujorate si amare. Poate ai noroc !!!
Pe cei curaţi la suflet şi luminaţi la minte
Neîncetat să-i cauţi. Şi fugi de tonţi şi răi.
Dacă-ţi va da otravă un înţelept, s-o bei -
Şi-aruncă antidotul, un prost de ţi-l întinde.
http://s1142.photobucket.com/user/gabryela3/library/?sort=3&page=

mirelush

Es, primi doi ciresi ( negri amari ) i-am luat acum 4 ani (cred ) de la o ferma pomicola din apropierea Iasului. E primul an al lor - pe rod.
Cel de asta primavara, tot de acolo...teoretic asta ar trebui sa fie amar si alb.

Gabi J, imbujorate sunt, dar .... mari si dulci ::)

einsteinitza

Si cei negri, de la aceeasi pepiniera? Astept si eu in toamna negri, macar aia sa fie amari.Eu am unul batran, splendid, dar a crescut foarte mare si nu pot pune plasa decat pe cataeva ramuri.Din acest motiv restul mananca graurii.Pe astia voiam sa-i tin mai scurti, sa pot sa-i protejez.La mine, dulceata de cirese amare e obligatorie. :D
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

mihail

Buey...lamureste-o repede pe Corina,ca ma ucide.Daca-s aia (ultimii)zii ca nu-s de acolo...is altii.Minte-o mesteshugit,ca pune cinii pe mine.
S-au trece Alexandru cu gipul peste mine. ;D

mirelush

 :D Bey,  nu pot sa o mint !!! nu ma prea pricep la asta... cel mult pot sa " omit " sa spun un adevar.
Corina, se pare ca toti ciresii amari pe care i-am luat eu sunt din aceiasi sursa. Totusi nu-l omori pe Mihail, s-ar putea ca cineva, in viata asta, sa mai aiba nevoie de el.