Ciuperci salbatice

Started by einsteinitza, February 23, 2013, 07:56:29 AM

Previous topic - Next topic

einsteinitza

Voi culegeti in timpul anului ciuperci din padure?
Ce culegeti?
La noi sunt zbarciogi, vinecioare, iutari, cateodata hribi, palaria sarpelui si ghebe.
Citeam despre buretii de roua, culege cineva?
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

Noi culegem,cind putem,piinisoare ,dumbravioare ,urechea porcului,astea pe timpul verii iar toamna ,opintici(ghebe).In zona Prutului ,acum in primavara ,se gasesc zbirgiogi,dar eu nu am cules niciodata,Vara mai gaseam ,creasta cocosului,dar cite unu doi,trebuie sa stii exact locul unde se gasesc si timpul favorabil.La socrii mei ,nu s-a strins niciodata bureti de roua dar mama ii stringe si-i pune la uscat si iarna ii foloseste la pilav,sau daca are mai multi ,cu mamaliguta si mujdei de usturoi

larisa

Mentionez ca parintii mei traiesc la granita cu Moldova ,pe malul Prutului ,deci Padurea e de plopi,salcimi,rachiti .salcii.
Soacra mea traieste aproape de Tg Neamt,deci Padurea e de stejari ,carpen,fag.
Automat cresc alte ciuperci,in functie de sol

einsteinitza

Da, eu nu am cules niciodata bureti de roua ...ma tot intreb daca sa ma aventurez, dupa ce stiu de la altii! Pe aici lumea nu culege ciuperci , numai ghebe! Si poate iutari. Mie imi place cel mai mult palaria sarpelui, dar o gasesc cam greu.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

Din cite stiu eu buretii de roua ,trebuie culesi dimineata ,pina sa se ridice soarele,la amiaza,cit este roua.Si trebuie sa fie fragezi ,proaspeti,daca se trec nu mai sunt gustosi,au gust de iasca ,.In livada ,gaseam un fel de bureti care cresteau exact in buchet ca si pleurotus dar erau movi ,la culoare .miroseau ca si pleurotus ,doar culoarea era alta.cum se3 numeau nu mai stiu,mama le zicea ,bureti de livada,

einsteinitza

Ma pregatesc pentru sezon! :D
Cand merg la padure dupa leurda, mai ales la inceputul ei, mereu dau de zbarciogi, si mie mi se par extrem de atomati. Ciupercile de primavara am impresia ca sunt mai parfumate fata de cele de vara.
Zbarciogii i-am incercat si uscati la uscator, apoi macinati cu masina de cafea. La orice sos alb, mai ales combinat cu branza, e nebunie!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

Bunul Dumnezeu ,a dat oamenilor mereu cite ceva bun ,pentru fiecare sezon.Lipsa noastra de cunostinte,neincrederea ,si multe altele ,ne-a facut sa uitam de toate astea.Alergam repede la farmacie pentru ,,capsule de fier ,cind avem la indemina urzica si spanacul.Asta e numai un banal exemplu..O cura de urzica in timpul primaverii,e sanatate curata.

larisa

Na ,ca de la ciuperci am ajuns ...la urzici :D :D :D

einsteinitza

 :D :D
Cu spanacul si cantitatea mare de fier e discutabil, se pare ca faima spanacului n domeniul asta a fost declansata de asezarea gresita a virgulei la cantiatatea de fier, nu are nici pe departe cantitate mare de fier. ???

Cat despre ciuperci, :D ;), nu mai culege nimeni?
Gabi, tu te plimbi mereu, bati padurile si mereu admiri natura, nimic? Ma gandeam ca mai invat de la voi, cei cu experienta....
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

einsteinitza

O captura din gradina, nici nu imi venea sa cred ce gasesc in curtea proprie! Eu le stiu drept nane.
Asta e putintel cam mare, dar inca nu e trecuta. Ciupercile astea sunt niste ciudate, fiindca nu le poti gasi niciodata comercializate. Dupa patru ore incep sa se topeasca si sa se transforme in cerneala. Deci, trebuie gatite imediat dupa cules. Sunt singurele ciuperci care au si proprietati medicinale de la noi.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

claude

Eu n-am curaj sa pun mana pe ciuperci, habar n-am care-s bune si care nu, doar palaria sarpelui mi-e clar ca e otravitoare  :D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

einsteinitza

Nici eu nu ma aventurez, culeg doar ce stiu bine si doar ce nu au corespondent otravitor. Latoasele astea nu exista in varianta otravitoare.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

Quote from: claude on October 07, 2013, 09:30:38 PM
Eu n-am curaj sa pun mana pe ciuperci, habar n-am care-s bune si care nu, doar palaria sarpelui mi-e clar ca e otravitoare  :D

E un principiu foarte bun. Sunt specii care seamana foarte bine, vreau sa spun varianta comestibila cu cea otravitoare. Ori le cunosti foarte bine, ori nu le atingi. Singurele ciuperci pe care le-am cules au fost hribii si galbiorii.
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

einsteinitza

Poti sa inveti. Nici eu nu culeg decat ciupercile fara pereche in tagma otravitoarelor. Deci cele care nu pot fi confundate. E pacat sa nu mancam ciuperci, se culeg atat de putine si sunt atat de multe! Toate tarile din jurul nostru consuma masiv ciuperci, sa nu vorbesc de Italia si Franta, unde pietele sunt pline de primavara pana toamna tarziu. Ma cam enerveaza faptul ca la noi nu sunt culese si pur si simplu sunt calcate in picioare de plimbareti sau ciobani. Unele din ele sunt extrem de gustoase,adevarate delicatese, unele au valori medicinale deosebite.
Saptamanile trecute am gasit cred, ultimele din anul asta.



Este Lycoperdom perlatum. O ciuperca foarte buna cat este tanara, cu o carne compacta si frageda. Ce imi place mie la ea estec a o poti manca in stare cruda, noi am facut o salata cu lamaie si usturoi verde, o nebunie!
Are un aminoacid, acidul Lycoperdic, care are proprietati antifungice si antivirale.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Ionela

De acord cu tine, Es! Am senzatia ca, spre deosebire de tarile in care se mananca ciuperci la propriu, la noi se practica mai mult sensul figurat :D
Obiectiv vorbind, ciupercile contin polifenoli, antioxidanti etc benefici pentru sanatate, dar efortul organismului de a le digera este mare. Nu ar trebui consumate in combinatie cu alcoolul. Nu le detest, dar nu mor dupa ele. Uneori as vrea sa-mi placa mai mult, desi e mai usor sa iau pastile cu Ganoderma...
"We're not broken, just bent and we can learn to love again!"

http://www.youtube.com/watch?v=mEXCzgpWLm8

Penelopa

In toamna aceasta, dupa ultimile ploi, am cules din curtea proprie primele 4 ciuperci "nane", cu acordul vecinilor, care mi-au confirmat ca sunt cele mai bune ciuperci si singurele din care se fac snitele. Ciupercile mele, insa, aratau ca niste balerine: picior inalt si subtire sub o fusta rotata.

einsteinitza

Ei, nici alea nu se pot confunda cu nimic, sunt...speciale!
Dar cum adica singurele din care se fac snitele?
Te referi la astea, nu-i asa?

Ce ma bucur ca le mai culege cineva!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

larisa

si eu am vazut ca nemtii culeg astfel de ciuperci si le numesc.... parasol.le dau prin ou si faina si le pregatesc ca pe snitele

einsteinitza

 :D :Chiar ca sunt parasol, la cat de mari sunt! Au palaria mai mare ca o farfurie!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Se spune ca in privinta ciupercilor de camp sau de padure este bine sa urmezi principiul: "daca ai mancat o data si ai murit, alta data sa nu mai mananci ciupercile respective"  =))

Primele ciuperci recomdate de Es sunt din genul Bovista si nu se prea consuma la noi din cauza ca, destul de rapid, interiorul ciupercii se transforma in spori. Asta le-a adus si un nume acestor ciuperci, cu aluzie la gazele intestinale, care le face, cum se spune "contaminate ideologic". Dar este adevarat, ciuperca este comestibila  atunci cand este foarte tanara. Si foarte buna. Trei furculite!
Lepiota procera sau parasolul (numita, in unele parti ale tarii, si palaria sarpelui) este o ciuperca de care unii se tem din cauza acelor scame ca niste  solzi si a"izmenelor", acele zdrente in forma de inel de pe picior despre care se spune ca ar fi un semn ca ciuperca este otravitoare. Amanita phaloides, ciuperca ce poate, cu o singura palarie sa omoare opt persoane, are si ea acele izmene.
Parasolul se poate pastra, dupa oparire, in congelator, toata iarna. Are si avantajul ca palaria este foarte mare. Doua furculite!
Ar fi interesant sa culegem si sa realizam o arhiva de date- informatii empirice in legatura cu ciupercile otravitoare, mai ales ca aici scriu colegi din toate partile tarii. Asadar, care sunt semnele despre care se spune ca ne-ar ajuta sa deosebim o ciuperca toxica de una comestibila?
Codul cu numarul de furculite sau de cruci nu imi apartine, l-am vazut si eu intr-o expozitie cu ciuperci si mi s-a parut sugestiv.

einsteinitza

 :-bd
O idee foarte buna, asa mi se pare!
Da, asa este, cum imbatranesc cum devin prafoase! Dar tinere sunt o minunatie!
Da,c e ma bucur ca mai sunt si alti pasionati pe aici, si eu am o multime de ciuperci pe care nu le cunosc, dar vreau sa invat cat mai multe. Langa bovista, pe pajiste, mai erau si alte ciupereci, din pacate nu le cunoșteam, asa ca le-am lasat in pace. Era plina pajistea de ele, in asa zisele "cercuri de vrajitoare", foarte decorative pe pajistea verde. Inele albe de ciuperci! Erau niste ciupercute mai mici si fine, subtirele, cu palaria alba alba, si cu putin mot in varf,c a o usoara ridicatura. Am incercat sa descopar cine erau, dar nu am reusit, desi aveam si indiciul ca sunt toamna tarziu.
Dar ce zici de aceea latoasa, pe care am pozat-o in mana? Si aceea se transforma imediat in ceva necomestibil, daca nu e gatita repede.
Am mai avut norocul anul asta sa gasesc si un burete de nuc, urias, pe un bustean din gradina. A fost chiar o delicatesa
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Penelopa

O idee foarte buna cu stabilirea unor detalii clare, care sa diferentieze ciupercile otravitoare de cele comestibile, domna Zamfira!
Mai era ceva legat de culoarea apei in care au fiert ciupercile  ??? :)
De data aceasta, in necunostinta de cau za, dar cu confirmarea vecinilor, am gatit ciupercile culese, dupa care am mancat o lingura din ele si am asteptat cateva ore sa vad daca imi este rau  ;D Cum n-am avut nimic, am terminat de consumat mancarica de ciuperci (sote picant).  :)

zamfira

Una dintre ciupercile postate de Es si anume cea care devine in interior neagra si mucilaginoasa, apartine genului Coprinus. Putini indraznesc sa o consume.
Ciupercutele care cresc prin iarba, in cercuri (din cauza ca miceliul creste radiar) apartin genului Marasmius. Atentie, insa: sunt doua specii, cea crem-maronie este comestibila si delicioasa, cea alba este foarte toxica!
Buretele crescut pe nuc s-ar putea sa fie un Polyporus.

In legatura cu innegrirea lingurii de argint, am auzit ca ar fi o regula. Dar, tot atat de adevarat este ca ciupercile, chiar cele comestibile, devin indigeste, daca nu mai rau, daca nu sunt pregatite imediat sau daca mancarea ramane de pe o zi pe alta.

einsteinitza

 :D da, e pastravul de nuc, polyporus, si cealalta, latoasa e un coprinus.
NU E VALABILA CHESTIA CU LINGURITA DE ARGINT
Nu ai cum sa vezi daca o ciuperca e otravitoare sau nu decat prin caracterele sale.
Lara, faptul ca ai mancat o lingurita sau toata tocana nu are nici un fel de importanta. Unele ciuperci otravitoare sunt atat de puternice, ca o singura bucatica cat o unghie omoara 8-10 oameni!
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

zamfira

Da, doamna Lara, are dreptate Es. Trebuie sa tinem cont de faptul ca efectele intoxicatiei cu ciuperci pot aparea la 10-12 ore dupa ingerarea lor, atunci cand ele sunt absorbite in totalitate.
Nici eu nu cred in povestea cu lingura de argint, si nici in cea cu innegrirea apei. Apa devine neagra, dupa mine, cand ciupercile sunt mai batrane, iar sporii sunt maturati si de multe ori mai inchisi la culoare.
S-ar putea sa fie totusi ceva: o anumita substanta sa fie definitiv constituita doar la maturarea sau la supra-maturarea ciupercii. Sau "regula"sa fie doar rezultatul unui tip de gandire prin analogie?
Eu cred ca doar morfologia ciupercii si unele detalii cum ar fi culoarea variabila, faptul ca este sau nu mancata de melci, sunt insuficiente si, din pacate foarte inselatoare. Probabil o analiza chimica-biochimica ar fi singura relevanta, dar nu ne este la indemana.