TotalMush Community

DISCUTII LIBERE => LEXIC (DICTIONAR DE TERMENI BOTANICI) => Topic started by: Claudiu on July 16, 2009, 08:19:22 AM

Title: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Claudiu on July 16, 2009, 08:19:22 AM
N-am idee unde ar trebui sa pun "scrierea" asta. La diverse prea as amesteca cu altele. Nu-mi mai bat capul vor rezolva ei moderatorii daca nu e bine.

Deci ... Barba imparatului.

Scriu cele de mai jos inspirat de controversa de pe forum privind numele de Barba imparatului si de faptul ca in ultima vreme ma gandesc la modul de formare a numelor populare la plante si de o alta denumire populara care am intalnit-o recent (dar despre asta o sa scriu in alta parte - totusi ca sa nu fiti prea chinuiti de curiozitate va fi vorba de o garoafa).

O planta are numele botanic (stiintific) stabilit dupa regulile nomenclaturii binare compus din doua cuvinte, primul indica genul din care face parte specia si al doilea care diferentiaza specia in cadrul speciilor apartinand aceluiasi gen. (Nomele e compus tot din doua cuvinte  chiar in cazul in care genul cuprinde o singura specie).
Numele popular sau numele comun este un nume care este folosit de amatori nespecialisti desi tot mai multi amatori incep sa foloseasca in paralel si numele botanic.
Numele stiintific are anumite avantaje incontestabile si pentru amatori. E acelasi peste tot in lume. Astfel indifferent in ce limba ar fi scrisa o pagina de net cand se vede numele botanic se stie exact despre ce este vorba. Al doilea mare avantaj este ca se refera la o singura specie confuziile nefiind posibile cum se poate intampla in cazul numelor populare caci acelasi nume popular se poate referi la plante diferite.
In acelasi timp nume populare diferite se pot referi la aceiasi planta, uneori aceste mai multe nume fiind folosite in aceiasi zona (pentru aceiasi planta). Aceasta se intampla uneori s icand un nume ia locul altuia (fapt ce se poate intampla in cazurile numelor populare fara nici o regula, caci numele botanice se mai schimba dar asta o fac specialistii prin reclasificari, comasari sau divizari de genuri si conform unor reguli).
Unele nume populare, cum e cel dat in zonele in care plantele sunt native, sunt transmise pe cale orala din generatie in generatie din timpuri stravechi. Uneori  semnificatia numelui si cum s-a format, cheia de interpretare, s-a  pierdut in negura tmpurilor.
Cred ca unele nume populare apar atunci cand o planta noua apare intr-o anumita arie, planta care este placuta de mai multi oameni care o inmultesc si o dau de la unul la altul. Probabil la inceput e desemnata cu nume diferite fie prin import-tradus al unui nume de unde planta e adusa fie un fel de nume rezultat din adaptarea numelui stiintific, fie unul sugerat de anumite caracteristici ale plantei,  pentru ca la un moment dat un nume sa se impuna.
Se poate intampla ca un nume popular sa apara spontan cineva atribuindu-i unei plante un nume ad-hoc desi o stie si sub alt nume. Noul nume place, fie prin rezonanta fie prin semnificatie si e preluat si folosit imediat si de altii.
Cred ca exista si o cale (poate mai redusa  ca frecventa) cand un comerciant pune un nume atractiv unei plante noi pe care o comercializeaza, nume ce se vrea popular nu ma refer la nume omologate de soiuri.
Ar mai putea fi o cale, pe care poate apare spontan, atunci cand cineva nu stie cum se numeste o planta si fiind intrebat ii pune un nume dupa cum crede, nume care apoi e preluat de o alta persoana s.a.m.d. pana devine un nume popular.  Sau are o planta pe care nu stie cum o cheama si ii pune un nume petru el pe care il comunica altora cand este intrebat.
Uneori atribuirea altei plante al unui numelui popular ce apartine unei plante al altei plante ar putea fi generat si de confuzii care apoi e preluat si repetat de persoane care nu cunosc plantele, nici pe cea veche si nici pe cea noua.
O cale de formare a unui nume popular este o anumita descriere cum este si Barba imparatului (desi in unele cazuri eu nu vad nici o asemanare) .  Chica voinicului (parca conturul florii sugereaza o chica de baiat). Tot astfel  a fi Coada calului.
Uneori numele poate fi generat de asemnaraea cu obiecte cum e Boneta imparatului pentru dovlecelul patison.
Alt exemplu ar fi cel de Sabiute folosit pentru Sansevieria trifasciata. Tot pentru aceasta se mai foloseste numele de Planta serpilor – la noi in ultima vreme l-am intalnit mai rar. Acest nume e de inspiratie si imaginatie exotica . Cred ca noi l-am preluat prin traducere din alte limbi. In engleza are si numele popular de Snake plant – adica tot planta serpilor. In engleza pentru aceasta planta am mai intalnit un nume popular, folosit foarte frecvent :  mother-in-law's tongue adica limba soacrei. Noi folosim denumirea de limba soacrei pentru specii de Opuntia.
O alta cale interesanta este cand numele unei plante e asociat cu o anuita arie geografica. De multe ori aceasta arie nu are nimic in comun cu zona din care provine planta. Astfel putem intalni asocierea in nume a cuvintelor  de Ierusalim sau de Peru care indica doar inspiratia exotica in formarea numelui popular sugerand si o zona indepartata.
Totusi de multe ori numele poate indica si corect zona din care provine planta cum ar fi violetele africane, zona de provenienta, Africa (desi cam larga), fiind corect indicata.
Totusi pentru violetele africane se mai foloseste si numele Violete de Parma care indica gresit zona ele nefiind native in Parma, Italia. Ma gandesc ca probabil acest nume a aparut dintr-o confuzie cu unele violete europene cultivate.  Pasiunea europenilor pentru cultivarea violetelor e mult mai veche decat istoria cultivarii violetlor africane.  Primele Violete de Parma ar fi aparut in secolul 16 in Italia.
Cateva date pe pagina Wikipedia :

http://en.wikipedia.org/wiki/Parma_violet

Violetele de Parma, adevaratele, ar avea la origine unele specii de Viola  (genul speciilor de violete adevrate).
Pentru cei mai interesati de aceasta ar gasi date aici:

http://www.amjbot.org/cgi/content/abstract/94/1/29

sau aici, unde se vad si poze:

http://americanvioletsociety.org/Species_N_Cultivars/Parma.htm

Violetele de Parma, cele adevarate, au avut momentul lor de glorie si cica ar fi faimoase pentru mirosul lor. Marturisesc ca nu am vazut niciodata Violete de Parma, cele adevarate. Ori le-oi fi vazut si n-am stiut  asa ca nu pot sa ma abtin sa nu intreb are cineva de pe forum Violete de Parma adevarate si daca da nu face cumva sa le puna si niste poze sa le vedem si noi.
Deci as trage concluzia ca folosirea numelui  de Violete de Parma pentru Violetle africane ar fi gresita si poate ar trebui evitata. Totusi am intalnit-o frecvent folosita pentru cele africane. O puteti vedea folosita si aici:

http://www.gradina-online.ro/Violeta_de_Parma_A3657.html

Nu vreau ca asta sa fie o critica nicidecum, daca cumva cei de pe situl de mai sus citesc asta. Prima asociere a violetelor africane cu numele de Violete de Parma am auzit-o in 1987.
Tot pentru violetele africane am mai intalnit la noi utilizat numele popular de Violete de uzumbura care  ma gandesc ca ar putea avea doua origini:
1. Ar putea fi un fel de de traducere dintr-un nume comun al violetelor africane englez: Usambara-Violet  sau al unui nume popular  german care desemneaza tot Violete de Usambara. care vine de la faptul ca baronul german Walter von Saint Paul-Illaire le-a numit a gasit aceste plante in muntii Usambara si a trimis seminte tatalui sau un botanist german amator. Numele sub care I le-a trimis tatalui sau a fost Violete de Usambara (nu stiu cum suna in germana  )  caci el le-a recoltat in muntii Usumbara din Tanzania. De fapt 13 din 20 de specii cate s-au gasit in natura s-au gasit in acesti munti.
Observatie  numele de Usambara se intalneste si in Namibia dar Muntii Usambara de unde sunt violetele africane se alfla in Tanzania.
2. Totusi sa mentionez ca Usumbura e vechiul nume al orasului Bujumbura din Burundi, tara aflata in nord vestul Tanzaniei iar pe la sfarsitul secolului 19 orasul era un important post militar german in Africa. Iar dupa cum am zis mai sus unul din primii care au trimis seminte de violete africane au fost in Europa a fost  un baron german iar acesta avea o importanta functie in zona fiind comisionar al districtului  Tanga, provincia Tanganika, azi Tanzania.
La noi acest nume popular, Violete de uzumbura  nu l-am mai gasit folosit in ultimii ani si am impresia ca acest nume popular ca se pierde si in engleza intrucat pe majoritatea paginilor web cel folosit e African Violet.
Uneori numele populare se mai pierd schimbandu-se cu altele.
De altfel si numele stiintific poate face referire fie la o descriere, fie la o zona fie la numele unei persoane. Uneori numele este dat in onoarea unei persoane in cazul Violetei africane  numele Saintpaulia e pus in onoarea baronului  german Walter von Saint Paul-Illaire care dupa cum am spus a trimis seminte  in 1892 in Europa pentru tatal sau.
Ironia e ca primele specimene de violete africane au fost trimise in Europa de doi entuziasmati colectori de plante englezi care ar fi primii europeni care le-au vazut si care au colectat si trimis specimene de plante Gradinii Botanice Regale din Anglia, dar specimenele nu au fost in stare suficent de buna pentru identificarea stiintifica.
Totusi se cuvine sa mentionez ca din semintele trimise de baronul german au rasarit plante care au fost rapid indragite castigand popularitate in Germania acestea fiind si la originea primilor hibrizi obtinuti. Din Germania ele s-au raspandit de-a lungul si de-a latul Europei castigand de partea lor mii de pasionati.  Prin 1926 violetele ar fi trecut oceanul devenind o planta de casa extrem de indragita iar la un moment dat a devenit un fel manie-hobby, soiurile nou create  fiind cautate si cultivate cu pasiune devenind adevarate colectii pentru cei care le indragesc.

http://www.thefloweringgarden.com/saintpaulia.htm

Acum cealalta parte a numelui comun cea de violete cred ca e evidenta pentru cei care au vazut violete africane: asemnarea culorii si formei florilor cu violetele europene. Desigur a florilor care mai seamana cu cele salbatice cat de cat.
Azi ar fi si violete africane cu floare galbena. Ciudat sa zici cuiva: am violete galbene  :D
Dar si unele din cele europene au floarea alba sau roz. Cum suna sa ceri cuiva : Da-mi niste violete albe te rog?
Uneori numele popular coincide intr-o anumita forma cu cel stiintific, fiind o prescurtare, o deformare, etc. Astfel pentru violetele africane se poate intalni si ca nume popular Saintpaulia (care e numele botanic al genului).
Acum vreo 10 ani aveam o pasiune mai aparte pentru violetele africane, ca sa zic asa, si-mi place sa-mi amintesc asa ca am putut scrie mai mult.
Nume populare pot apare si din imprumuturi lingvistice cum ar fi folosirea in Ardeal de caralabe pentru gulii, imprumut cear putea veni din maghiara sau germana.
Unele nume sunt interesante, altelei pot parea caraghioase pentru un strain. Astfel pentru cartofi am intalnit in Apuseni denumirea de boabe – bobe (   :-[ nu stiu sa scriu corect, vocala din mijloc, nu  e nici oa nici o, e o-ul ardelenesc cum pronuntam noi uneori  cuvantul soare )
Tot in Apuseni am intalnit folosirea numelui de mazare dat fasolei. 
Desigur in principiu nu poti spune despre un nume popular  ca e gresit el el fiind uneori folosit pe o arie foarte restransa si nefiind nici o regula in stabilirea lui cum ar putea fi considerat gresit?
Insa as zice ca uneori e un nume gresit cand se refera la plante extrem de cunoscute, e raspandit pe o arie foarte mare dar undeva, cumva, un nou nume popular a fost exprimat de cineva care nu cunostea numele popular, cum am zis larg raspandit.
Uneori pot fi plante ce au fost larg cultivate candva, apoi din anumite motive au trecut in umbra pentru ca dupa ani si anis a revina in moda si cum vechiul nume e relative uitat se impune un nume nou.
Acum desigur toate consideratiile de mai sus le-am scris asa in calitate de amator si posibil sa fie si erori in analiza numelor populare pentru plante sau alte interpretari caci in mod sigur s-ar mai putea scrie multe.

Acum dupa aceasta scurta introducere  ;D sa revin la obiect:
Barba imparatului, cand am citit prima data mi-am zis ca nu stiu care e desi numele imi suna  foarte cunoscut.

Am cautat pe net si am gasit urmatoarele:

Mirabilis jalapa -  pentru care mai sunt folosite si numele popular de noptite caci infloresc spre seara si dimineata se inchid si altele. Cand am vazut mi-am amintit ca stiam aceasta denumire pentru planta.

Lychnis coronaria – frumoasa flaore, merita sa o vedeti aici:
http://www.emaramures.ro/Foto/8843/Lychnis-coronaria-sau-barba-imparatului-curcubeu-floarea-cununii
si o descriere a acesteia pe o pagina romaneasca aici:
http://blog.botanicatalog.com/2009/06/10/lychnis-coronaria-barba-imparatului-floarea-cununii/
Am cultivat candva o alta specie de Lychnis (nu stiu care  >:( ) care o aveam sub nume popular de Flaore de foc datorita rosului aprins al florilor.

Sub nume de Barba imparatului de camp am gasit :
http://www.gradinamea.ro/P-barba_imparatului_de_camp-991-10622.html

Am mai gasit si Viola tricolor –
Merita sa cititi gramada de denumiri populare aici:
http://www.gradina-online.ro/Trei_Frati_Patati_Viola_tricolor_A3625.html
Cine i-o fi pus numele de Maschioane salbatice? Nu ma apuc sa caut acum ce inseamna maschioane ca nu mai termin de scris si nici nu-s foarte sigur ca am sa gasesc. Poate stie cineva si scrie.
Acum Viola asta..., cred ca multi si-au amintit ca bunicile noastre, (ale astora ... cum sa ne zic, a celor mai vechi un pic)  numeau panselutele Barba impartului .  :D

Or mai fi desigur si altele cu numele asta.

Ca uite si o poza pe un album care ii da dreptate si lui Vio  :D
http://home-and-garden.webshots.com/photo/2015057150050147079fRUMGc

Gresit sau nu numele se va raspandi dupa cum va place sau nu, floarea sau numele.

O intersanta lista de nume populare – numite nume alternative romanesti o gasiti aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Nume_alternative_rom%C3%A2ne%C5%9Fti_de_plante
O lista foarte bogata dar incompleta, de altfel nici nu cred ca s-ar putea face vreodata o lista riguros completa.

Poate stiti si voi unele nume populare curioase sau poate chiar siti cum s-au format acestea sau cum au aparut in zona.
De fapt candva am zis ca ar fi bine sa postam poze cu denumirile populare a plantelor salbatice din zona fiecaruia ca multe se pierd sau nici nu mai se stie ce sunt.

Sper ca nu am prea multe greseli de ortografie ca la o prima vizualizare m-am trezit ca intr-un loc scriam de ... Baba imparatului  :D

Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: martipan on July 16, 2009, 12:21:15 PM
Breeee,dar in linkul dat la violeta de Parma e tot o violeta africana ... nu exista violete de Parma , sunt numite asa gresit ,fara a se confunda cu o specie adevarata .  ;)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: georgette on July 16, 2009, 02:22:37 PM
Intr-adevar daca stai sa cauti..gasesti multe! ceea ce tu zici ca ar fi tot barba imparatului eu o stiu de nigelia adica asta : http://home-and-garden.webshots.com/photo/2015057150050147079fRUMGc...iar barba imparatului=mirabillis =diminete , acestea: http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://www.backyardgardener.com/tmimages08/280/6/6729.jpg&imgrefurl=http://www.backyardgardener.com/seeds/product08/6729.html&usg=__YarfU7u8X78oFQmpJ0vblRa_n70=&h=280&w=280&sz=18&hl=ro&start=4&tbnid=h-AEmrnHJyAcnM:&tbnh=114&tbnw=114&prev=/images%3Fq%3Dmirabilis%2Bjalapa%26gbv%3D2%26hl%3Dro
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: ozimandias on July 16, 2009, 05:32:59 PM
 :D
Toata discutia aceasta a pornit de la concursul lui Vio, care s-a insirat dintr-o poza pusa de mine, care am facut-o unei plante crescuta din samanta  :D :D :D

Sa stiti ca si eu tot de "barba imparatului" o stiam. Si, analizand mai bine, mi se pare ca aduce mai mult cu o barba de imparat decat cu o chica de voinic... Daca-i zicea creasta voinicului si o luai din profil, poate semana cat-de-cat cu actualele creste geluite... Dar asa cum e... parca e o barba de imparat (din desene animate stiu, ca in realitate nu am vazut nicioadata, desi fiica mea m-a intrebat daca eram nascuta cand domnea Vlad Tepes  ;D ).

Cat despre celelalte, Georgette, puse de tine, eu le stiam de "buna-seara". Din Constanta am cules prima data seminte de asa ceva, acum 7-8 ani. Si tantiile alea care m-au lasat ca culeg seminte asa mi-au spus ca se cheama, ca isi deschid florile seara.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: georgette on July 16, 2009, 07:42:49 PM
Ozi..depinde cat de dimineata se trezeste omu'  :D :D :D..la ora cand plec eu la serviciu sint deschise toate...n-am stat sa urmaresc una si aceeasi flaore sa vad ce face in cursul zilei,cand se deschide si cand se inchide.. ;)
si sincera sa fiu nu stiu de unde a plecat discutia caci e criza mare de timp!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: ozimandias on July 16, 2009, 07:46:56 PM
Iti spun eu, Geirgette, ca pe timpul zilei florile se inchid.
Cand ne intorceam de la plaja erau inchise, seara cand ne duceam pe faleza, deschise.
:D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Claudiu on July 17, 2009, 04:24:47 PM
Mati, poate ar merita discutat mai mult pe tema genului Viola, despre Violetele de Parma, si alte violete din neamul violelor cum ar fi panselutele. Am sa deschid o postare noua speciala pentru familia Violaceae.

Cat despre Mirabilis jalapa, floarea lor se deschide spre seara iar dimineata spre pranz se inchide pentru totdeauna. Adica viata florii e scurta dar cum planta e harnica si face zeci de flori nu se observa asta la prima vedere. Mirosul florilor e minunat. Cel mai bine se simte daca aveti un lan de Miarbilis.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: martipan on July 17, 2009, 07:46:37 PM
Asta incercam sa clarific si eu , nu trebuie confundata Viola ( care intr-adevar e violeta de  Parma - desi la noi numele nu s-a pastrat ,mai degraba ar merge vioreaua de Parma  ;)) cu Saintpaulia , violeta adevarata,la care facea referire si imaginea postata de tine .
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: myosotis on August 19, 2010, 12:06:03 PM
Sa mai completam ceva. Mana maicii domnului = Lonicera ? cu flori albe, si Caprifoi = tot o lonicera , dar cu flori rosii.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 19, 2010, 12:12:56 PM
Mana maicii domnului este varietatea urcatoare, iar Caprifoiul este varietatea arbust.Sau asa inteleg eu.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gomez99 on August 20, 2010, 06:07:58 PM
mina maicii domnului = lonicera = caprifoi
e posibil ca prin alte parti sa se cheme caprifoi si varianta cu flori rosii da de cind ma stiu eu n-am auzit la noi pe cineva (exceptind pe cei care au facut hobby din cresterea florilor) care sa spuna ca exista caprifoi rosu.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: penelopa on August 22, 2010, 12:57:40 PM
Eu cred că "Lonicera" e denumnirea ştiinţifică, iar "mâna maicii domnului" şi "caprifoi" sunt denumiri populare, indiferent de culoarea florilor. :)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 23, 2010, 11:26:09 PM
Pene are din nou dreptate.  ;)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 24, 2010, 06:49:43 AM
Apropo de ce zice Cluadiu cu numele de mazare dat fasolei ,in Ardeal .
Am trait o astfel de experienta pe pielea-mi proprie chiar in casa socrilor mei . Sint o fana declarata a mazarei mazare .Asa ca inchipuiti-va ce bucurie (acum 22 de ani !) cind soacra-mea ma anunta ca o sa avem la masa mazare !
Oare puteti sa va inchipuiti stupoare mea cind m-i s-a adus fasole  in farfurie ???
Dar puteti sa va inchipuiti ce mutra am facut cind ,solicitind  explicatii ,am aflat ca fasole-i mazare ,ca mazare nu se prea maninca in zona ,ca nu se cultiva ,asa ca   fasolea-i   fasole  si mazarea tot fasole  ;D ;D ;D Castigatoare  Fasolea!

Si ce buna-i mazarea cu friganele !!!!!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 24, 2010, 01:08:19 PM
Care va sa zica se confunda mazarea cu fasolea prin Ardeal...  ::) Nici asta n-o stiam.  +hypno
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 24, 2010, 01:53:03 PM
Ionela ,acuma nu stiu daca este prin tot Ardealul confuzia asta ,dar sigur ,in zona asta ,la tara ,e clar ca asa este .
Nici acum ,dupa atatia ani ,desi le-am spus , desi STIU diferenta ,ei tot asa zic .. singura diferenta este ca eu ACUMA STIU !!!!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: penelopa on August 24, 2010, 02:01:04 PM
Aşa cum nu înţeleg eu de ce în Moldova se spune la mălai = făină de porumb, iar la pepene galben= zămoşi  ???
Păi, din grâu tot "făină" este iar pepenele roşu e la fel de zemos ca şi cel galben. ;D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 02:24:25 PM
De malai stiam, dar de zamosi nu stiam, Pene!  :D :D Am trait atatia ani in Moldova si n-am auzit niciodata spunandu-se asa la pepenii galbeni! ???
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: penelopa on August 24, 2010, 02:41:33 PM
Soacră-mea şi acum le zice zămoşi. :) .... şi doar a fost profesoară. ;D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 02:51:18 PM
 :D :D :D Ei, atunci cu profa' nu ma pun! Dar eu tot n-am auzit niciodata de zamosi!  +hypno :-*
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 24, 2010, 04:19:16 PM
Iar la pepenele verde se zice harbuz :D :D Pene, esti o buna cunoscatoare a regionalismelor moldovenesti. Sa va mai dau unul: la varza se zice... curechi :D :D De papushoi (adica porumb) cred ca ati auzit ;D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 04:40:11 PM
Ionela, nu uita de barabule, de pichioci, de caltzuni...!  :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: IONUT on August 24, 2010, 04:43:41 PM
pepenele galben are fructe rotunde si intens aromate(turkestan) zemoase,si alte soiuri cu fructe alungite si inecacioasa de aci si denumirea de zemosi sau inecaciosi  dupa gusturi de...
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 24, 2010, 05:21:51 PM
Marmo, de barabule stiu, dar celelate doua :o Vai de capul meu! Alea ce inseamna??  +hypno
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 05:30:20 PM
 :D :D :D Ionela, pichiocile sunt tot cartofi (mai mici, si copti in rola, sau in cuptor, sau in jar), iar caltzunii sunt niste sosete groase, din fir de lana, impletite pe 5 andrele.
P.S. La croset, in Moldova, se mai spune inglitza!  :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 24, 2010, 05:32:56 PM
Ahaaaa!  :D :D Acuma-i clar +dns Pichiocile alea sunt tare buneeee ;D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 05:35:02 PM
Bune rau...!  :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 24, 2010, 09:24:29 PM
Una din primele mele amintiri ,cind am ajuns in aceasta parte a tarii ,este o intimplare petrecuta intr-o Primarie  de tara.
O tanti (casiera  ,dar asta nu are importanata acum in explicatie )  efectua o anumita activitate. (va spun dupa aia ce )Curioasa o intreb ca face . La care ea imi raspunde : "strincanesc un sfedar " Rad si acum de fata care am facut-o la auzul unei astfel de cuvinte. Mentionez ca sint munteanca 100% asa ca sa intelegeti ca dintr-o data m-am simtit ca  nu-s la mine " acasa ". Nu pricepeam nimic.
Pentru cei ce stiu ce inseamna asta ,promit un mic premiu floral.

P.S. O sa revin cu explicatii daca nu stie nimeni!

P.S.S. Mai am din astea,ca -mi facusem  o mica agenda cu cuvinte si expresii de zici ca invatam o limba straina ,iar ai mei cind au fost prima data la cuscrii  la trei fraze ma intrebau " ce au zis? (adica eram deja avansata : eram traducator  ;D)a fost haios tare ! Dar azi parca pana si astea nu mai sint la fel !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: sicamin on August 24, 2010, 09:28:11 PM
Eu cred ca tricota un sfeter (pulover)  :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: penelopa on August 24, 2010, 10:41:26 PM
Quote from: IONUT on August 24, 2010, 04:43:41 PM
pepenele galben are fructe rotunde si intens aromate(turkestan) zemoase,si alte soiuri cu fructe alungite si inecacioasa de aci si denumirea de zemosi sau inecaciosi  dupa gusturi de...
Oricum, prefer pepenele galben. ;) Îmi place la nebunie! ::)

ps. Moldovencelor, soţul spune că la cartofi li se mai zice, la ţară, cărtoafe. :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 24, 2010, 11:40:00 PM
Da! Asa-i, Pene! Sau cartoafe! :D :D :D
Bine ca nu li se zice cartofuri!  :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 25, 2010, 07:19:34 AM
Da Sica  asa este .!  +ap
Ce premiu sa ti dau ? ce floare iti doresti si nu ai (cam greu ) si poate o am eu ?

Chiar daca sint of topic trebuia sa va spun povestea asta !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: sicamin on August 25, 2010, 07:23:54 AM
Rux,nu doresc nici un premiu  :-* ,dar iti multumesc !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 25, 2010, 12:55:10 PM
 :D :D :D Unele nu le-am auzit niciodata, cum ar fi asta cu strincanitul :D :D Da de pintrijal si chiparush ati auzit??
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 25, 2010, 01:06:31 PM
Adica...patrunjel si ardei iute?  ;)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 25, 2010, 02:18:15 PM
Daaaaaaaaa
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 25, 2010, 03:09:22 PM
M-ati terminat, astept si ardelenismele, nu numai moldovenisme ;)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 25, 2010, 04:14:05 PM
Quote from: Ionela on August 25, 2010, 02:18:15 PM
Daaaaaaaaa

Poate facem o sezatoare langa hartzapelele unui gard (stiti voi, un fel de ostretze, puse pe sharampoaie...), sa vedeti ce schimb cultural facem, daca ne strangem din toate zonele tarii!  :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 25, 2010, 04:19:47 PM
Asa, da Marmo, ca fiecare le stie pe ale lui ;)
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on August 25, 2010, 05:10:52 PM
Corect! Dar vin cu dictionarul de regionalisme in buzunar!  :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 25, 2010, 08:17:50 PM
Pai Es ,eu ziceam de ardelenisme nu de moldovenisme! :D
Stincanesc un sfetar  inseamna  crosetez un pulover !  zona :Ardeal . Sica stie ! +apl

Si sa va mai zic  tot de pe aici (deci Ardeal ,Es) :varza : curici  ,rosii -porodici  cucuruz -porumb

Daca puneti de o sezatoare cu regionalisme ,eu  sint  in inferioritate.Sint munteanca get beget  ,asa ca pe la noinu se cunosc astfel de cuvinte. Dar particip cu fuiorul !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: GetaV on August 25, 2010, 09:32:53 PM
La sezatoarea asta sa aduceci si translator +dns
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 25, 2010, 09:59:52 PM
Geta,  nici nu stii ce dreptate ai !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 25, 2010, 10:02:21 PM
Stiti ce-mi place enorm din vocabularul ardelenesc? Cum zic ei tzipat in loc de aruncat. Cand eram mica citeam cu mare drag un basm in care personajul principal (pe numele lui Petrea fat frumos stebla de busuioc nascut la miezul noptii) omora cate  un zmeu doi trei etc si il tzipa in groapa.  :D :D :D Evident ca in mintea mea nu avea sens... cum adica "L-o tzipat in groapa"? +hypno
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 25, 2010, 10:23:42 PM
Ia sa vedeti reteta, daca pricepeti ceva :D :D :D

Alivencile se fac vara, cand e frunza de curechi mare.Se fac din faina de papusoi cernuta prin sita deasa. Faina de papusoi se opareste cu lapte, apoi se pune unt, smantana, o oala de chisleag scopt, sau branza, se pune marunt tocat-harapcica,marari, si stir rosi si se amesteca inlauntru sa dea gust.Se toarna cu lingura pe frunze si se dau la cuptor.Cand sunt gata se aseaza cu smantana fiarta si, dupa ce a intrat bine smantana, se dau la masa.
                                                                                                      Datini si credintele poporului roman  - Elena Niculita Voronca
Deci, cu ce umple? :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 26, 2010, 07:05:39 AM
Ionela ,daca ma stirnesti incep sa-mi aduc aminte de o alta scena ,de la inceputul vietii mele prin Ardeal.
Retineti ca era chiar inceputul si deci nu priceperam nicmic  din ce se vorbea ,pe la tara cu regionalisme multe, multe .
Scena se petrecea ,tot la o primarie de sat . Aveam  de aruncat o hirtie la cosul de gunoi si normal am intrebat ,unde-i cosul ?
M-i sa raspuns simplu si firesc ,pentru ei "Tzipal la labos" (Imi pare rau ca nu este si audio sa auziti si accentul unde se pune ).
Prima intrebare care mi-a venit in minte a fost de ce trebuie sa tip? A doua, ce o fii ala labos?  Si ce naiba inseamna ? Pana m-am lamurit ca acel cos de gunoi era o oala -cratita ,nu mai tin minte iar tzipal era tradus prin "aruncat"

Si iute asa Geta V chiar aveam nevoie de traducator!

Es ,cred ca umplutura aia ,este un soi de branza care se face din laptele  luat de la vaca ce are vitel,nu stiu exact cum ii spune pe aici ,dar cam asa parca suna ,si care se poate obtine cam imediat dupa fatare ceva cam de genul asta ...  ;D
Daca nu da cineva raspunsul ,ma documentez  via barbati-miu !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 26, 2010, 07:43:39 AM
Dar verdeturile alea? :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 26, 2010, 07:49:19 AM
Alivencile se fac cu  faina de porumb, asta e clar - stiu de la mama, care nu stiu de unde stie ca n-a facut niciodata!... Mai departe chishleag este lapte prins (mie imi place sa-i zic lapte acru-n calimari, exact ca Nica a lui Stefan a Petrei!), dar nu din lapte fiert, ci crud. O mare diferenta fata de iaurt care se face din lapte fiert. Harapcica aia cred ca de fapt e harpagica adica cepele alea mititele care se planteaza primavara. Marari e clar, dar stir rosi ala o fi bulion de rosii?? Asta-i cam tot ce nu pricep!

Ce zici tu Rux... e corasla (colostru) adica primul lapte dupa ce se naste vitelul, bogat in anticorpi, grasimi etc etc... Trebuie musai lasat vitelul sa suga acest colostru. Cand fierbi dracovenia aia, rezulta o chestiune ce seamana cu branza la aspect - i se zice corasla. Imi placea in copilarie, dar acum sa n-o vad in ochi :D :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 26, 2010, 07:58:15 AM
Corasla  corasla ,dar parca aici ii zice altfel ... cam cum zicea Es  !
Mai ,in momentul asta m-am luminat !  Pe aici ii zice jintita  .. hihihi cam asa ceva parca .... jintita ,da ,asa-i zice si cred ca Ionela ai explicat corect cam ce este . Am mancat si eu de citeva ori ... imi aduc aminte ca era buna.. nu am avut obiectiuni .
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 26, 2010, 08:04:25 AM
Stir rosi e alta macare de peste, fiindca la rosii se zice ... patlagele! Deci tre' s-o intreb pe mama! Era sa va induc in eroare +ham
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 26, 2010, 08:09:23 AM
Stir e ceva ce seamana la frunza cu hreanul, dar creste asa salbatic, dar stir rosi o fi loboda?
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: sicamin on August 26, 2010, 08:30:14 AM
Rux ,e deosebire intre "corasla" si "jintita".Asa stiu eu:
Prima se obtine din laptele de la prima "mulsoare " dupa ce fata vaca  :D ,iar a doua se obtine fierband zerul dupa ce s-a scurs branza  ,dar poate in alte zone se  zice altfel  ???
ES dar frunza de curechi nu e frunza de varza ?
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 26, 2010, 08:32:54 AM
Cu aia ne-am lamurit, si nu te baza pe mine, ca eu sunt clujeanca. >:D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: GetaV on August 26, 2010, 08:18:14 PM

In sud aia se cheama -colastra- asa spuneau pe la bunicii mei
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gomez99 on August 28, 2010, 09:52:32 AM
in nordul ardealului inca se mai spune firez - la joagar - si feredau - la baia publica. sefu de post e strajamester.
originile sint din zona austro-ungara, de unde au venit multe cuvinte (in special cele tehnice legate de constructii in piatra si prelucarea lemnului, care apoi au fost deformate in pronuntia locala.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gabi_gabriella on August 28, 2010, 10:10:37 PM
Sa va spun si eu ceva :) - legea lui Arhimede :
" Un corp pierde din terhetiul lui , punt atat cat a terhetit apa desciuflicata de supt el " :) , asta-i de prin nord

Si desi sunt ardeleanca , am patit si eu ca Rux, cand am mers pe la socri .. La un moment dat imi zice soacrea , adu-mi corfa aia cu fusaica ! la care eu m-am uitat ca mata la calendar, pt ca nu stiam ce vrea de fapt sa ii aduc
Si pe la noi, se zice "faina de malai " - nu malai  iar la faina de grau, "faina alba "

Jintita , si eu stiu ca e zarul fiert dupa ce s-a facut branza si Sica , si se facea cam pe la stana .

La noi la omleta i se zice papara . Avem niste prieteni in Vaslui , si cand au venit prima data la noi (erau cu copii ) , i-am intrebat dimineata, daca vor papara ..la care copii au fost de-a dreptul socati :) si eu nu stiam de ce  .Apoi am aflat ca ei la bataie ziceau papara :))
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 28, 2010, 10:41:04 PM
Gabi ,intradevar si la noi ,in Muntenia ,la bataie ii mai  spune papara.

Si eu am fot mirata sa aflu ca anumire regionalisme au o lungime teritoriala scurta . Adica in norgul judeteului ,la socrii la mana ii spun branca ,iar spre sud altfel.. nu mai tin minte cum .M-a mirat faptul ca in aceiasi zona  practic(80 km ) regionalismele pot diferi.

Dar de  Budigai ati auzit ?
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gabi_gabriella on August 28, 2010, 10:43:11 PM
Quote from: Rux on August 28, 2010, 10:41:04 PM

Dar de  Budigai ati auzit ?

;D normal  
Si ca sa nu fie chiar de tot pe langa subiect .. fusaica=fasole ;
caralaba = gulie


Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: penelopa on August 28, 2010, 11:05:32 PM
 :D Şi în Muntenia, la ţară:
-  papară = bataiţă
- jintiţă = jindiţă (acelaşi produs obţinut din zer de oaie)
- colastra =  colastru
Iar în Vaslui, tot la ţară, după ce s-au amuzat că n-am ştiut să le aduc "leuca" , m-am amuzat şi eu când am auzit-o pe vecina strigând la copilul ei cocoţat pe o sură de fân "Dă-ti gios câ chişi de-acolu, mă". :D

Am râs în hohote când, la o plimbare prin pădure la Moşna (40 km de Iaşi), având în grup şi un puşti de 4 ani, obraznic şi isteţ, am dat peste o mlaştină în care puştiul a intrat până la glezne. Supărat, l-a întrebat pe bunică-su ce să facă. Bunică-su i-a zis să iasă cum a intrat că doar i-a atras atenţie să nu mai alerge de nebun în faţă.  ;D Avea o mutrişosră disperată, acolo, singur în mlaştină, încât ne-a umflat răsul pe toţi. Copilul şi-a vărsat năduful pe soţul meu, zicându-i:
- Şâ tu, şi ti râzi, hăi, boule!! :D :D :D


Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 30, 2010, 02:25:26 PM
Rux, budigai nu inseamna izmene??  :D :D
La bataie mai zicem si ... salata, nu doar papara :D :D :D 
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on August 30, 2010, 05:47:37 PM
Ihm Ionela ,cam da ! Chiloti grosi de iarna  pentru femeile    de la tara !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 30, 2010, 06:05:52 PM
La aia noi le zicem gogosari! :D :D :D :D :D Rux, esti tare!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 30, 2010, 06:08:08 PM
 :D :D :D :D :D :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on August 30, 2010, 06:20:00 PM
Si inca intr-un fel: moartea pasiunii :D :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: einsteinitza on August 30, 2010, 06:21:29 PM
Da, asta  o stiu si eu :D :D :D Vorba adica :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gomez99 on August 31, 2010, 09:03:30 PM
in zona din muntenia pe unde am copilarit papara e piine inmuiata in lapte.
budigai nu e tocmai regionalism, e argou sau cam pe acolo.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: stefana on August 31, 2010, 09:18:46 PM
Aci te contrazic, Gomez :D Budigaii sunt chiar un regionalism (intalnit mai ales in Ardeal) si este de origine maghiara, provenind de la cuvantul maghiar bugyi.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on September 01, 2010, 08:01:48 AM
Super!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gomez99 on September 01, 2010, 01:40:25 PM
pai eu l-am intilnit si in bucuresti si la slatina si la constanta.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Rux on September 01, 2010, 02:47:56 PM
Sper ca erau intotdeauna altii !
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: vernil on September 01, 2010, 02:50:14 PM
Dar boland, ce semnificatie are ? Am intalnit expresii ca "nu mai bolanzii" - adica nu mai lenevi, dar in alta parte  boland se  spunea celor  mai saraci cu duhul. Care este semnificatia ?
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on September 01, 2010, 03:10:44 PM
Asta-i tot din Ardeal ::)... Si-am auzit un ardelean sadea zicand "te-ai bolunzit tu, fata?" Ardelenilor, sariti in ajutor cu traducerea!  +ham
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Claudiu on September 01, 2010, 03:25:21 PM
Mai, ma chinui sa scriu ceva mai serios sau macar niste identificari si nu ma abtin sa nu va lecturez.

Stefana stie, budigai e regionalism imprumutat din maghiara.  ;D

Nadragi cred ca stiti ce e aia. Daca nu va explica Rux ce sunt si ce vrea un barbat cand va intreaba: Ma muiere, unde mi-s nadragii?

E tot impumut din maghiara.(Cuvantul, nu intrebarea, intrebarea e internationala)

Imprumuturile astea au fost reciproce. Unii zic ca palacinta (nu stiu daca am scris corect, corecteaza Stefana) a fost imprumutat de la romani care au o vechime mare cu placintele astea fiind derivate din latinescul "placenta".
Unii sustin ca si cucuruz e imprumutat de la romani in forma "kukurico" Dar aici sunt multe controverse. Oricum se pare ca romanii numeau conurile de brad "cucuruzi" cu mult inainte de a apare porumbul pe meleagurile noastre. Dar cine mai poate sti. Originea numelor locale pentru porumb e foarte alambicata si complicata.

Auzi la voi "moartea pasiunii". Bre io mi-s mixtura de taran si orasan si pricep pasiunea ambelor tabere.  :D

Pana acu vreo 30 de ani, fie poate ceva mai mult, astia nu erau moartea pasiunii pentru taranii ai batrani. Din contra, starnea pasiunea iar daca ar fi vazut moda de azi pasiunea lor ar fi dat bir cu fugitii. Le-ar fi fost frica sa nu ia vreo boala, asta tinand cont de o conceptie (naroada  ;D ) de ce soi ar fi cele ce ar putea purta asa ceva.

Io as numi moda de azi, "moartea curiozitatii", inspirat de o formulare a lui Ionela la otravuri, cand vorbea de curiozitati anatomice.  :D

Oricum vad ca s-a ajuns la snururi. Is curios ce veti mai reduce pentru a starni pasiunea, ca de mentinut cam greu, daca curiozitate nu mai e.  ;D

Sa fac o dedicatie, sper sa nu va opreasca distractia ca-mi place cum va distrati.

http://www.youtube.com/watch?v=C_yzm3_3tj0&feature=related

Si sigur intrebari (din dedicatie). Cine stie ce e aia: prașcăi si socăciță. Ma gandesc ca jeburi si clăi stiti ce inseamna.

Rux vad ca te ardelinisi. Prin ce zona? Ia explica, sa vad daca esti socacita buna - asta e un indiciu de ce e asta- ce inseamna " a jintui".

Ca tot am pomenit de placinte.
O intrebare catre moldovence. Ca-s curios. E adevarat ca voi faceti placinte cu poalele in brau?

Cred ca e o treaba tare faina, da daca obiceiul asta ar fi la noi, cred ca, oricat am fi noi, ardelenii, de lenti, n-am apuca sa mancam niciodata placinte.
Moldovinilor nu dati cu ...  ;D
Apropo stiti ce-i aia: dicașeu? Daca nu stiti mai bine. Ca nu stiti cu ce sa dati. (scrierea nu e prea corecta, "di"-ul e ardelenesc - "gyi" - din "bugyi"- gaii lui ... nu spun cine ca poate se aprinde si va spune ce ar fi asta).

Rux, ziceai ca de unde esti tu nu sunt regionalisme.  ;D Oare? Mai ma "șucăreau" sudistele care se inghesuiau sa ma serveasca mai iute, cand eram in delegatie prin capitala, afirmand ca "domnul e din provincie".
Deci nu aveti? Limba voastra e cea oficiala?
Atunci sa nu va mai aud ca indignati ca unii fac greseli gramaticale cum ar fi acordurile.

Baietii din sud "e" buni, dar, fetele din sud "e" belea.

Chestia asta  cu belea m-a dat gata cand am auzit-o prima data. Cineva se referea, incantat, la o masina noua: E belea.

Chestia cu: "baietii e din compania I-a" ma distra. De fapt pe mine  nu ma deranjeaza folosirea graiurilor locale. Ma indispune televizorul care le-a exterminat aproape complet. Nu radioul a facut-o ci televizorul.

Un regionalism ardelenesc, ce nu l-as fi crezut ca e regionalism.
I-am zis unuia: Da-mi liniarul.
N-a priceput nicicum ce vreau. Pe bune. In final m-am sculat si am luat de pe masa lui ce-mi trebuia.
A zis: Bre, aia e rigla.
Io: Ha? D'apăi cine îi zâce așa tehnic, mă?

Da unu' din sud m-o dat gata si pe mine cand mi-o cerut "linia". Cum as putea dau cuiva o "linie"? Greu am priceput ce vrea. Curat murdar.

Quote from: gomez99 on September 01, 2010, 01:40:25 PM
pai eu l-am intilnit si in bucuresti si la slatina si la constanta.

Asta e o dovada irefutabila ca budigăii nu-s moartea pasiunii.
Ininate de a ma acuza careva de indecenta si a pune mana pe "chietri" mai mari, luati dictionarul si verificati cuvinetele.
N-a ca ma scapai ce-s aia "dicașei"(desi am auzit folosita si forma feminina "dicașee" ), mai bine fug ...

PS Tulai, Ionelo sa nu stii tu ce ti-o zis ala? Apai sezi linistita, ca numa te intreba daca esti tătă si nu te-ai strâcat de cap. Adica daca nu cumva din buna ai devenit nebuna. Da nu pe un ton rau, ci pe unul care vroia sa-ti atraga atentia ca te-ai smintit de o tii tot asa. Deh, tu stii ce faceai sau i-ai zâs ardeleanului ala.  ;D

Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: stefana on September 01, 2010, 04:30:02 PM
Quote from: Claudiu on September 01, 2010, 03:25:21 PM
Ca tot am pomenit de placinte.
O intrebare catre moldovence. Ca-s curios. E adevarat ca voi faceti placinte cu poalele in brau?
Mai Claudiu, placintele sunt cu poalele-n brau, nu socacitele  :D :D
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Claudiu on September 01, 2010, 04:42:17 PM
Quote from: stefana on September 01, 2010, 04:30:02 PM
Quote from: Claudiu on September 01, 2010, 03:25:21 PM
Ca tot am pomenit de placinte.
O intrebare catre moldovence. Ca-s curios. E adevarat ca voi faceti placinte cu poalele in brau?
Mai Claudiu, placintele sunt cu poalele-n brau, nu socacitele  :D :D


Inca un mit spulberat.  +ham
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Marmoset on September 01, 2010, 04:54:58 PM
 :D :D :D Denumirea este  "placinta poale-n brau", nu placinta cu poalele-n brau!
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: Ionela on September 01, 2010, 05:57:12 PM
Tulai Doamne!!!  :D :D :D :D :D  Claudiule, bata-te-ar noroacele sa te bata, pupa-te-ar nordistele si sudistele cu pasiunile lor cu tot :D :D :D De mult n-am ras asa ca astazi :D :D :D Dar cu moartea pasiunii alias gogosarii sa ma lasi in pace, ca m-oi face de ras la lume :D :D :D  Nu-s adepta atzelor, dar nici a budigailor... Feri din cale cu asa bulendre :D :D :D :D
Tot ce spui tu imi aminteste de o chestiune dintr-o carte ... Pe o plaja toate femeile erau goale. Aparu un imbracata si ce credeti? Dupa ea se uitara toti barbatii! No, asa! Deci doamnelor, sa mai sporim misterul ca ne pier admiratorii +ham Ma gandesc eu ca pasiunea se mai trezeste ea, dar curiozitatea tare greu... ::)

Cat despre placinte... hm... nu stiu de ce le zice asa ???
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: trandafira on January 26, 2015, 10:01:17 PM
Am primit seminte de mustar rosu, spanac tropical , sorbaria tomentosa, etc. Nu gasesc nimic despre spanacul tropical. Stiti ceva, aveti vreo info?Din ce citesc, constat ca  mustarul RED GIANT se foloseste in salate.
Multumesc.
Title: Re: Numele populare (sau comune) ale plantelor
Post by: gabriela jalba on January 30, 2015, 07:33:59 PM
Nu am auzit pina acum, dar m-am uitat si eu pe google si pare a fi ca frunzele de ridiche. Si cred ca se foloseste la salate. Eu folosesc si frunzele de ridiche la salate si la ciorbe.