Irigarea gradinii

Started by mihail, April 30, 2009, 10:08:30 AM

Previous topic - Next topic

Dan Hibiscus

Quote from: hapylica on February 05, 2011, 12:08:26 AM
Cea mai buna metoda este palnia legata la jgheab si teava de pehd  o25 si facem o irigare sigura! ;)

Eu am facut sistemul pt.solar! :)

Desi e felicitabila ideea apei de ploaie (cat o mai fi si asta de curata in ultima perioada) din calculele mele de vanzator in constructii nu prea ai asigurat cota de debit la iesire , iti imaginezi cata apa poate da burlanul si cata apa poate procesa teava aia , probabil de 32 dupa cum arata +apl

einsteinitza

In primul rand, chestia aia arata destul de urat.Daca iti faci o casa de locuit frumoasa, zugravita, chiar daca e o casa veche refacuta, nu poti pune o asemenea palnie.
In al doilea rand, trebuie sa ai control asupra presiunii si debitului.Am fost in vizita la un prieten, cred ca am mai spus, avea casa noua cu toate burlanele racordate la un principal care intra in camera tehnica unde, sub pardoseala,a vea un bazin de beton unde se acimula toata apa de ploaie. Scutea prin asta acumularea de apa in diverse zone ale gradinii prin baltire temporara, si folosea toata apa de ploaie in gospodarie. Din cate mi-a povestit doamna casei, era minunat dusul cu apa de ploaie. Apa respectiva era barbotata periodic de o mica mica pompita, cuplata la o priza cu temporizator.
Curat, igienic, estetic, fara sa strice estetica generala a casei.Mi-a placut extrem de mult.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

penelopa

La asa ceva ma gandeam si eu, numai ca nu mai pot pune bazin sub casa dar, il pot pune in spatele casei, la vedere. :)
Avea si tata la tara  un bazin betonat  in pamant in care se scurgea toata apa de ploaie. Eram printre putinele  fericite care se spala pe cap cu apa de ploaie, acolo unde apa era salcie. Si acum mai exista acel bazin. Deci, rezistent si eficient. ;)

flordel

Hei Gomez, any brainstorming lately?
Idei noi sau idei vechi imbunatatite, ca vine vara in curand peste noi! ::)

einsteinitza

www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

flordel

Un sistem automatizat, adica eu cu furtunul, ca pentru altul n-am parale...  =))
Poate doar pentru inventiile lui Gomez ca vad ca-i in aceeasi oala cu mine! ;;)

gomez99

Quote from: flordel on March 22, 2011, 10:40:46 PM
Hei Gomez, any brainstorming lately?
Idei noi sau idei vechi imbunatatite, ca vine vara in curand peste noi! ::)

nu e inca vara si nici entuziasm nu e....
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

flordel

Acum seara erau 4 grade, deci nu este inca vara...
Dar sa vezi atunci cand or fi 35 de grade ce entuziasm ne loveste pe toti! :D

claude

Ai dreptate, Flordel...si eu sunt in aceeasi oala...ma automatizez cu furtunul in mana ore in sir, intind la furtun inspre toate punctele cardinale  :D   Asa ca ceva idei cu buget de bun-simt zau ca mi-ar face entuziasmul s-o ia din loc...
Sistemul ala cu furtun prin picurare e o treaba, dar ma indoiesc ca vor pusca gaurile cu distanta dintre plante...ca cine naiba le-a plantat cu metrul in mana  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gomez99

exista furtun poros. asta "transpira" pe toata lungimea lui, nu doar in dreptul unor gauri. cantitatea de apa consumata e ceva mai mare, dar formeaza o banda umeda de cca 10-15 cm in jurul lui.
http://www.shopmania.ro/magazin~online-articole-pentru-gradina~produs-furtun-udare-poros-1-2-7-5-metri-dew-drop~p-5279815.html
da distractia costa.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

claude

La mine nu tine treaba cu ala poros, ca am distanta prea mare de la fantana la plantele care trebuie udate, in fundul gradinii, zau n-am chef sa ud toate papadiile, ca si-asa ma invadeaza  ;D
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gomez99

pai pina la straturi pui furtun obisnuit si numai intre straturi pui din cel poros. si ala cu picatura tot asa merge. ai o magistrala pina la locul faptei si de acolo ramifici cu furtun cu picaturica.
sau ai mai avea o solutie sa iei un furtun obisnuit si sa il gauresti, numa ca aici nu ai cum controla cantitatea de apa si apoi esti obligat sa pui plantele mereu in dreptul gaurilor pe care le-ai facut.

deocamdata eu nu am facut decit un racord flexibil intre burlan si canalizare, incropit din doua sticle de cola. urmeaza sa conectez tevile la fosa, pe care am transformat-o in rezervor de apa de ploaie si sa fac sistemul exterior de colectare.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

claude

aha...poate recurg la varianta cu furtunul normal gaurit de mine la distantele potrivite...altfel n-am cum...si trebuie neaparat sa fac ceva, ca am pe laturile limitrofe ale gradinii arbusti, si acolo e un pamant sec si uscat care si absoarbe greu apa, chiar si dupa om ploaie zdravana apa nu ajunge in profunzime, terenul e si in panta, deci, numai complicatii  +ham
"I wish the sky would rain down roses" - George Elliot

gomez99

acolo folosesti o teava de plastic din cele pentru cablurile de curent electric, e mai ieftina decit furtunul , faci gauri mari si o ingropi cam la 30 cm. teava asta se racordeaza la cald cu putin lipici siliconic sau cu tub termoretratactabil.
daca as avea timp sa mor, as amina pentru ceva mai urgent.


http://ro.fotoalbum.eu/gomez99
http://ro.fotoalbum.eu/gomez999

myosotis

Exista un furtun tip banda in hiper/super/... marketuri. Este gaurit Are o latime de vreo 2-3cm sio grosime de juma de centimetru. Marca Gardena - furtunul este portocaliu la culoare. Mai exista si mai ieftin, unul de culoare verde si am gasit unul de culoare neagra in Auchan, cred , care a fost cel mai ieftin. Asta negru a fost 25 lei/ 15m.  Furtunul asta functioneaza si pe spate si pe dos. Cu gaurile in sus face un fel de arteziana care poate atinge max 6m latime pe toata lungimea furtunului (10 sau 15m). Cu gaurile in jos apa se duce direct in pamant si incet-incet umezeste o zona destul de mare in jur. Arteziana functioaneaza daca este ceva presiune la apa. Eu intind furtunele astea in anumite zone si le las acolo pana toamna. Cand e nevoie mufez furtunul de la gura de apa la unul din ele si il las pana se uda zona. Dureaza cateva ore de obicei.
Furtunul banda folosit mai nou in legumicultura, mai ales, nu este deloc scump, dar nu este la fel de rezistent ca asta de care v-am povestit. E dintr-un fel de polietilena destul de subtire si se mai infunda si gaurile dupa o vreme. Intrati pe site-ul marcoser, inscrieti-va si vedeti preturile.

hapylica

Tot sistemul picatura cu picatura este cel mai ieftin si mai valabil,cu singura mentiune ca ar trebui apa sa fie din rezervor nu din retea.Se poate face cu hidrofor sau o pompa simpla.Ultimile sunt primele pe lista mea de achizitii  :)
Deocamdata am un bazin de 50l in solar si il umplu de la retea iar udarea o fac in solar cu galeata pe rigole.
Rosiile puse afara (cu pet in cap)inca nu au nevoie de apa multa! :-bd

mihail

Fiind iarna, cumva un sezon mort, acum este momentul potrivit pt. a face proiecte de viitor, pt. amenajare.
Un loc important in economia gradinii il reprezinta sistemul de irigatii. Exista teoria ca acesta este scump si greu de realizat. Nimic mai neadevarat.
Un sistem de irigatie este scump atunci cand este proiectat eronat, cand se folosesc elemente scumpe...ori ieftine si de o calitate indoielnica.
Scumpa, intotdeauna, la irigatie este partea de pompare, acea care asigura presiunea si debitul constant. Daca aspersoarele (necesare la gazon) necesita o presiune 2-3 bari, instalatia de irigat cu picurare se descurca foarte bine si cu 1 bar.
La gazon sunt necesare aspersoare, la restul plantelor irigatia se executa prin picurare. Aceasta se poate realiza prin:
- banda de picurare
- tub de picurare
- teava PEHD in cere se "implanteaza" picuratoare.

In ordinea expunerii lor, sunt si preturile. Ultima pozitie, ofera avantajul de a amplasa picuratorul exact acolo unde doreste gradinarul, in laterala tulpinii plantei.
In acest moment, toate cele trei se gasesc, in magazine, la vanzare la metrul liniar.
In plus, mai este necesar un filtru "Y", care are rolul de a feri instalatia de infundarea cu sedemente etc.
In afara de banda/tub/teava PEHD, mai sunt necesare cateva fitinguri si niste robinete.

Nota: o insatalatie de irigat este ieftina atunci cand :
1. elementele ei sunt de foarte buna calitate, astfel defectiunile apar foarte rar.
2. se executa periodic (o data la 3-4 saptamani) tratamentul de intretinere si curatare a instalatiei cu substante adecvate.
3. este realizata de bun proeictant.
4. Costurile instalatiei de irigatie se amortizeaza in maxim doi ani. In principal din economia de apa si din cea a costurilor tratamentelor fitosanitare. Instalatia de irigat consuma foarte putina apa !