muscate din butasi

Started by carmenn, November 23, 2007, 03:23:43 PM

Previous topic - Next topic

cara

Quote from: Ninutz on January 20, 2008, 06:25:46 PM
Super :) Acu' trebuie sa te intreb si cum ai facut  :D  E succes clar  ;)

parca-s elena ceausescu! (academician doctor inginer...cara pelargonia:D :D :D)
deci:
am primit trei saci de muscate "cosite" de vara-mea din ghivece, am rupt butasi de varf cu 4-5 noduri, am ingropat doua noduri, (in substrat vita flora cu nisip) am udat, am tinut la cald o luna si ceva si pe urma am dus la rece (10-12 grade) udand rar. si gata.  ;D

Trofin Petrina

Eu n-am pus nisip deloc si nici caldura nu au avut prea multa , vreo 15 grade .
http://ninutz.sunphoto.ro/

https://www.facebook.com/petrina.trofin


"Nu uita ca descinzi din Dumnezeu, dar ca depinzi numai de tine."
                  Vladimir Ghika

cara

caldura cre' ca era esentiala, nisipu' nu...

Codruta

Liana am si eu doua muscate care la frunze si aspect general arata ca si cea a Mirelei. Pe etichetele de la ele scria Muscate frantuzesti. Daca ale tale seamana cu cele de la adresa de mai jos atunci sunt frantuzesti. Poate doar provin din Olanda ca pe aici am vazut o multime.
http://www.bakker-hillegom.nl/index.aspx?Ntt=franse+geranium&Ntk=NL&Ntx=mode+matchallany&Nty=1&N=0&D=franse+geranium

stefana

Din cate stiu, muscatele frantuzesti au florile ca niste miniaturi si cresc in tufe abundente.
Cea a Mirelei este englezeasca, sau Pelargonium domesticum. Cele obisnuite sunt P. zonale.
Am citit ca denumirea de Geranium este improprie pentru muscate, corect ar fi Pelargonium.

Codruta

Din cele citite de mine geranium este folosit, in general, ca denumire populara.
In rest sa inteleaga cine poate ca eu nu prea inteleg. Pe site-urile olandeze am gasit asa: Pelargonium x domesticum cu denumirea populara Franse geranium.

liana

Dar cele olandeze...daca exista ???...cum arata?

Codruta

Nu am gasit nimci cu denumire populara "muscata olandeza" dar mai caut.

liana

Ale mele seamana cu cele pe care le-am vazut la adresa data de tine  dar nu sunt chiar asa bogate...or fi englezesti sau frantuzesti la origini dar ale mele erau aduse probabil din Olanda...sau exista alta explicatie logica pentru denumirea scrisa pe eticheta.Intre timp am cautat si eu pe net dar la fel nu am gasit nimic.

Codruta

Si eu asa ziceam ca or fi aduse din Olanda si asta o fi fost pe eticheta. Am cautat pe google dar nu apare nimic cu denumirea muscata olandeza.
Cat priveste bogatia florilor numai ei stiu cum fac pozele dar cred ca noi muritorii de rand nu reusim prea usor sau chiar deloc sa avem asa minunatii. Eu cred ca suprapun cate 2-3 plante si fac sa para una singura ;D :D

stefana

Am eu o muscata frantuzeasca si chiar este asa abundenta de zici ca sunt mai multe  ;D. Doar ca acum iarna este mai jerpelita. Iar florile au cam 1,5 cm diametru. Dar sunt multe.

Codruta

Cand le-am cumparat eu pe ale mele erau cu flori multe. Au inflorit toata vara dar nu au mai avut niciodata asa de multe flori. Cert e ca sigur ceva nu le-a prea placut pentru ca mereu au pierdut frunze. Acum, in casa arata ca doua tufe sanatoase. Sa vedem cand si cum vor inflori. Eu am inteles ca muscata frantuzeasca e mai mult muscata de interior. Poate le las in casa sa vedem cum se vor manifesta.

ozimandias

Si la mine, la fel... Nu cred ca traiesc trei puiuti din multii pe care i-am pus. Si sunt veterana cu muscatele curgatoare. Am dat in toamna saci intregi de lastari... Din cate am aflat, nu prea s-au prins... Oare ce sa fie?
Ce-i drept, nu le-am mai dat asa importanta ca alti ani... Ca doar, acuma stiam, nu? I-am pus in pamant, in jardiniere si pe balcon... Si gata...

Nicol Caloian

Am o muscata englezeasca care a crescut aproape ca o tufa dar care n-a vrut sa infloreasca de loc. planta mama avea o multime de flori, la fel cacele din poza pusa de Mirela. Ce sa-i fac?

cara

Quote from: Nicol Caloian on January 20, 2008, 10:32:22 PM
Am o muscata englezeasca care a crescut aproape ca o tufa dar care n-a vrut sa infloreasca de loc. planta mama avea o multime de flori, la fel cacele din poza pusa de Mirela. Ce sa-i fac?

curent de 24 V!  :D :D :D

einsteinitza

Geranium e o alta planta.E rezistenta la frig si florile ei sunt mai mult pe nuante de mov.
www.helgasicorina.ro
www.cutiacumargele.weblog.ro

Fleurf

   Eu stiu despre muscate ca din al treilea an incep sa infloreasca mai putin de aceea nu le tin mai mult si in fiecare toamna las afara muscatele cele mai batrane, lemnificate si imi pregatesc in august-septembrie pui pt anul urmator. De asemenea tai toate tulpinile lemnificate fiindca alea vor ramane niste bete goale.

ozimandias

Oare chiar asa sa fie?
Muscatele mele vara trecuta, la cel putin 4 ani de viata:




Fleurf

ezista o explicatie: dragostea face minuni si rastoarna reguli!!!! ;)

stefana

Dar, recunoaste Anamaria ca le tai drastic si planta e ca noua in fiecare an  :D

ozimandias

Da. Dar drastic la mine inseamna ca ramane doar o bucata de tulpina, deasupra pamantului. Si am muscate care au acea tulpina cam 2-3 cm diametru...
Aceasta e pozata inainte de a fi tunsa... Asa sunt toamna, iar primavara, cand le scot afara sunt cam asa: (asta primavara, dupa o iarna foarte calduroasa...)

Fleurf

  Nu stiu cat de mari sunt ghivecele tale dar eu am jardiniere obisnuite si dupa 3 ani radacinile formeaza un balot compact si atunci nu mai patrunde apa cum trebuie si este normal sa nu se mai dezvolte cum trebuie. Le scurtez si eu in fiecare toamna dar la 3 ochi.

ozimandias

Anul trecut in ianuarie am incercat sa le reimprospatez pamantul. Pe una, care era imensa, am mutat-o intr-un ghiveci mai mare. Pe celelalte l-am scos, le-am curatat cat am putut, adica chiar am rupt din radacini, am replantat-o si am completat cu pamant. Panat special pentru muscate...
Bine ca mi-am adus aminte, as dori sa fac aceeasi miscare si anul acesta...

Fleurf

   Iata explicatia ca sunt asa frumoase dupa 4 ani. Dar eu doar completez pamantul primavara si nu-mi permit ghivece mari fiindca am multe si spatiul alocat lor este limitat. Si ma si distreaza sa fac aranjamente noi in fiecare primavara, fiindca intr-o jardiniera combin si alte flori cu muscate.

ozimandias

Acum cinci ani am fost in Timisoara.
Am ramas impresionata de florile de la terase, de la balcoanele caselor... de la cafenele... Si acolo am gasit prima data muscate curgatoare de vanzare. Bineinteles ca mi-am cumparat. In anul urmator sotul meu mi-a facut acele "jardiniere" in afara geamurilor si am avut, timp de doi ani, la un geam muscate, la altul petunii (crescute de mine din seminte) si la altul lobelii (tot de mine crescute). Apoi am renuntat la petunii si lobelii (care se uscau pe la sfarsitul lui august) si am pus numai muscate. Inchipuiti-va ca din 5-6 ghivece, am ajuns cam la 45... Am mai si cumparat, dar doar cateva.
Anul acesta vad ca nu mi-a reusit inmultirea lor, deci in primavara voi fi nevoita sa cumpar, ca mi-am propus sa "imbrac" si balconul tot cu muscate.

Deoarece iarna in acele "jardiniere" puneam mancare la porumbei si vrabii, in vara am avut de luptat cu ele, ca erau obisnuite si veneau sa... manance. Am gasit intr-o muscata imensa un inceput de cuib... Adica, saracutele vrabiute, facusera cam 3/4 din cuib. A trebuit sa-l stric... ca oricum venea iarna si as fi distrus cuibul... Norocul nu stiu al cui, a fost ca am schimbat tamplaria si am fost nevoita sa iau florile de la geamuri. Asa am observat, ca altfel...

Nu ca ma laud, dar nu prea am vazut geamuri mai frumoase ca ale mele in Bucuresti  ;D.
Si de cativa ani, vecinii dintr-un bloc de vis-a-vis, au inceput si ei sa scoata flori afara, la geamuri!